Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > GAF區 > PC電腦遊戲討論版

主題工具 顯示模式
舊 01-02-13, 12:10 PM   #1
okabe
God of Gamer

註冊日期: Aug 2002
SDガンダムオペレーションズ VOL.5

http://sdop.bandainamco-ol.jp/lp/game.php

[SD巾]SDガンダムオペレーションズ
WIKI
http://wikiwiki.jp/sdop/
http://sdgoperations.wiki.fc2.com/

機體成長計算

作者: kimtch 查看文章
戰鬥力 = hp+攻擊+機動

成長值= 1lv hp * 星數機體系數 + atk * 星數機體系數

某級戰鬥力 = 成長值 * 某級 + 戰鬥力..

2星密沙羅ms做例

1lv戰鬥力 4208 = 2620 + 1285 + 303

成長值=
2620 * 0.07515 + 1285 * 0.07515
= 196(196.893)+96(96.5677) (唔要尾數)
= 292

60級戰鬥力= 4208+ 292*59 = 21436

2星zz 例.. (小數點後幾多個位既問題)

1lv = 4215 = 2617+1304+ 294

成長值=
2617 * 0.07515 + 1304 * 0.07515
= 196 (196.66755) + 98 (97.9956)
= 294

60級戰鬥力= 4215 + 294*59 = 21561

成長值用小數後幾多個位係一個問題

此篇文章於 02-19-13 09:42 PM 被 okabe 編輯。
okabe 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-02-13, 12:13 PM   #2
Gundam MK-2
The One
↘真人相↘

註冊日期: Oct 2002
Nintendo Switch ID050897379389
3DS Friend Code1118 0515 1117
PSN  IDTommyLauHK
ok大麻煩追加返

3C6加大魔

2C8基拉

舊 01-02-13, 12:23 PM   #3
ryvius123
Game Master
↗預言C10帝↗

註冊日期: Oct 2005
報到兼更新

ryvius123 player名:baby123

3星百式改
3星白狼渣
3星真紅渣 x 2
3星加布蘭 (MA)
3星紅魔蟹

副1
3星ACT渣古
3星加布蘭 (MA)
3星紅魔蟹

副2
3星炮脈
3星老虎
3星黑3連渣
ryvius123 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-02-13, 12:59 PM   #4
kimtch

註冊日期: Mar 2008
PSN  IDkimtch
機師成長唔洗再MARK邊隻係幾多.. 有公式

☆1パイロットの成長値は基礎攻撃値×0.0825で端数切捨て
☆2パイロットの成長値は基礎攻撃値×0.06825で端数切捨て
☆3パイロットの成長値は基礎攻撃値×0.05825で端数切捨て

機體都有...

☆1ユニットの成長値は基礎HP値×0.08195と基礎攻撃値×0.08195で端数切捨て
☆2ユニットの成長値は基礎HP値×0.07515と基礎攻撃値×0.07515で端数切捨て
☆3ユニットの成長値は基礎HP値×0.0685と基礎攻撃値×0.0685で端数切捨て

FROM 某攻略..
kimtch 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-02-13, 01:08 PM   #5
AkaIITO
Game Master

註冊日期: Dec 2011
3DS Friend Code0516 7568 0284
PSN  IDAkaIITo-L
成日總力中大獎...實在太過分
火刑啦

舊 01-02-13, 01:09 PM   #6
阿魚

註冊日期: Jun 2002
PSN  IDL_MajoR
報到兼更新
阿魚 player名:MajoR
機體:
オーブ近海 rare boss : ☆3 - フォビドゥンガンダム
3c7 メビウス・ゼロ

人物:
3c5 格靈哥
3c5 尼哥亞
3c5 花園麗
3c6 尼哥露

舊 01-02-13, 01:10 PM   #7
阿魚

引用:
作者: AkaIITO 查看文章
成日總力中大獎...實在太過分
火刑啦
咪係囉, 唔燒唔得啦

舊 01-02-13, 01:11 PM   #8
AkaIITO
Game Master

引用:
作者: 阿魚 查看文章
咪係囉, 唔燒唔得啦
你冇資格講囉XD

舊 01-02-13, 01:17 PM   #9
阿魚

引用:
你冇資格講囉XD
我對上一次中大獎係seed架飛機
尋日先發盧蘇話自己係課金黑仔
俾埋錢都唔夠d 大惡人玩

舊 01-02-13, 01:23 PM   #10
bbsnake
Crazy Gamer
蛇叔日記之3*不歸路

註冊日期: Nov 2002
報到報到更新更新

機體:
3c9P巾x2
3c7紅魔蟹
3c7藍右手
人物:
3c5 格靈哥x2(俾馬茜食曬)
3c5 尼哥

蛇叔日記第三章--------開窗前先啲針(咩針?你話呢)
キャプテン翼 つくろうドリームチーム
N id-3839514 Y id-52885895
SD高達G-Generation G-Frontier
id:73100500/91613840
SD騎士
id:60279941

此篇文章於 01-02-13 01:32 PM 被 bbsnake 編輯。
bbsnake 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-02-13, 01:25 PM   #11
AkaIITO
Game Master

引用:
作者: 阿魚 查看文章
我對上一次中大獎係seed架飛機
尋日先發盧蘇話自己係課金黑仔
俾埋錢都唔夠d 大惡人玩
中飛機都好過冇ORZ...不過貨金唔夠人玩唔出奇...
貨金呢D唔係比冇強運O既人去加強自己
而係比有強運O既人拋離其他人ORZ

舊 01-02-13, 01:33 PM   #12
okabe

引用:
作者: bbsnake 查看文章
報到報到更新更新

機體:
3c9P巾x2
3c7紅魔蟹
3c7藍右手
人物:
3c5 格靈哥x2
3c5 尼哥
原來P巾只有兩部
但你個LIST有3部?
果架係課金中?
咁我考慮標題刪你了
剩低運營長子DX長置
舊 01-02-13, 01:36 PM   #13
bbsnake
Crazy Gamer
蛇叔日記之3*不歸路

引用:
作者: okabe 查看文章
原來P巾只有兩部
但你個LIST有3部?
果架係課金中?
咁我考慮標題刪你了
剩低運營長子DX長置
冇拎出黎在倉仲係LV1
但都係剩低運營長子DX長置算(留返啲位俾佢加罪名)

SD騎士
舊 01-02-13, 01:45 PM   #14
okabe

引用:
冇拎出黎在倉仲係LV1
但都係剩低運營長子DX長置算(留返啲位俾佢加罪名)
咁你加下3星總數係?

無料
2架 3C9 P巾
1架 3*7雅典
1架 3*6M1巾
1架 3c7紅魔蟹
1架 3c7藍右手

有料
1架 GP01號機

對嗎?
舊 01-02-13, 01:53 PM   #15
bbsnake
Crazy Gamer
蛇叔日記之3*不歸路

引用:
咁你加下3星總數係?

無料
2架 3C9 P巾
1架 3*7雅典
1架 3*6M1巾
1架 3c7紅魔蟹
1架 3c7藍右手

有料
1架 GP01號機

對嗎?
4架 3C9 P巾
3c5 尼哥2張
其它正確

SD騎士
舊 01-02-13, 02:02 PM   #16
okabe

引用:
4架 3C9 P巾
3c5 尼哥2張
其它正確
對唔住,你既資產審查嚴重OVER
標題名會一直長置,直到有人可以超越你為止

考慮張你同DX列入黑名單
冠以次子之名
舊 01-02-13, 02:02 PM   #17
BlackWing
World Order
↘本氣度0

註冊日期: Aug 2003
3DS Friend Code3480 2495 6871
PSN  IDgafkalut
你以為佢得3部,其實佢有4部
仲想刪佢?太天真了
BlackWing 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-02-13, 02:04 PM   #18
bbsnake
Crazy Gamer
蛇叔日記之3*不歸路

引用:
對唔住,你既資產審查嚴重OVER
標題名會一直長置,直到有人可以超越你為止

考慮張你同DX列入黑名單
冠以次子之名
唔好呀!!!!!!!!!!!!!!!!!
特首:我講大話

SD騎士
舊 01-02-13, 02:06 PM   #19
ryvius123
Game Master
↗預言C10帝↗

引用:
中飛機都好過冇ORZ...不過貨金唔夠人玩唔出奇...
貨金呢D唔係比冇強運O既人去加強自己
而係比有強運O既人拋離其他人ORZ
我覺得你課金運強過無料抽機wor....
舊 01-02-13, 02:07 PM   #20
ryvius123
Game Master
↗預言C10帝↗

引用:
唔好呀!!!!!!!!!!!!!!!!!
其實:我講大話
咪扮野, 我見過你地面上四部的
舊 01-02-13, 02:07 PM   #21
Gundam MK-2
The One
↘真人相↘

註冊日期: Oct 2002
Nintendo Switch ID050897379389
3DS Friend Code1118 0515 1117
PSN  IDTommyLauHK
引用:
4架 3C9 P巾
3c5 尼哥2張
其它正確
4架
無天理

如果計埋死蛇點中部雅典娜同M1的話,其實佢比三乙邪惡百倍

舊 01-02-13, 02:11 PM   #22
AkaIITO
Game Master

好明顯好過份啦....好多人一部都冇...佢就吸左4部ORZ

舊 01-02-13, 02:11 PM   #23
AkaIITO
Game Master

引用:
作者: ryvius123 查看文章
我覺得你課金運強過無料抽機wor....
強運就比3C10我啦= ="

舊 01-02-13, 02:15 PM   #24
okabe

引用:
作者: Gundam MK-2 查看文章
4架
無天理

但長子始終係無課金
次子有交過錢俾笨大
DX仲要長期霸住個頭位
點計都係DX邪惡指數高D
舊 01-02-13, 02:15 PM   #25
bbsnake
Crazy Gamer
蛇叔日記之3*不歸路

引用:
作者: Gundam MK-2 查看文章
4架
無天理

足少我已退隱狀態(Y記ac送咗俾人,N記hea玩)
我只不過將足少啲運全部轉到SD度

SD騎士

主題工具
顯示模式

論壇跳轉

相似的主題
主題 主題作者 版面 回覆 最後發表
SDガンダムオペレーションズ VOL.4 okabe PC電腦遊戲討論版 1017 01-02-13 12:07 PM
SDガンダムオペレーションズ VOL.3 okabe PC電腦遊戲討論版 1038 11-22-12 11:11 AM
SDガンダムオペレーションズ VOL.2 okabe PC電腦遊戲討論版 1013 10-31-12 09:09 AM
SDガンダムオペレーションズ ammms PC電腦遊戲討論版 1511 10-09-12 03:00 PM

現在的時間是 10:21 PM

手機版 | APP版