Default Style 註冊帳號
Games Animation Forum

不顯示圖片
1 2 3 4 5 6 7 11  ... 最後
Mac 討論區>Mac 討論區 the 3rd - (Apple最後之Macworld...沒有Steve Jobs的Macworld 2009)
Metal Gear NT 09:32 AM 05-02-08
Mac 討論區 the 1st
Mac 討論區 the 2nd

終於來到第三回,感覺上真的多了Mac人
歡迎繼續討論

---------------------------

Why you'll love a Mac & Find Out How

Mac相關網站

新聞
Macworld 權威Mac雜誌網站,提供新聞、產品Reviews等資訊
Mac|Life 另一Mac雜誌
Mac Rumors 綜合新聞、小道消息網站,個人首選
The Unofficial Apple Weblog (TUAW) 新聞、Review綜合Blog
Macenstein 特別留意每月一次的Mac Chick of the Month...~

教學、Tips
Mac OS X Hints
A New Mac Tip Every Day
MacUknow
Using Mac
Over 200 Leopard Keyboard Shortcuts
Mactactic 產品周期推測

Mac Software介紹
http://www.apple.com/downloads/macosx/
applewoods
Cool OS X Apps
i use this
Mac Freeware 大全

iPhone討論請到影音館iPod/iPhone區繼續

iPhone雖然唔止電話、iPod咁簡單
但為免混亂(依家Mac區, iPod區, 手機區甚至清談幾邊都有人講緊iPhone )
請到影音館Apple iPod/iPhone + iTunes 討論區繼續有關iPhone討論

唔該晒大家
lumune 07:35 AM 05-03-08
新 iMac有新display card 啵

以家部powerbook G4都用咗三年+
有D想買部 24" iMac 2.8GHz + 8800 GS 之後玩返WoW tim...
不過咁嘅價錢係唔係繼續用powerbook + 砌部勁D嘅PC 打機only 會抵D呢?
Metal Gear NT 08:29 AM 05-03-08
作者: lumune:
新 iMac有新display card 啵

以家部powerbook G4都用咗三年+
有D想買部 24" iMac 2.8GHz + 8800 GS 之後玩返WoW tim...
不過咁嘅價錢係唔係繼續用powerbook + 砌部勁D嘅PC 打機only 會抵D呢?
你部PB係咪尾二嗰代?(最後一代只係個mon靚咗)
我都係PB G4 1.67GHz
其實唔止話要用來打機
依家用G4開好多Leopard專用software都開始覺得有少少吃力,又越來越多Intel-only software
加上下一代OS X G4應該裝都裝唔到......
我都諗緊轉iMac定MBP好,始終都係用desktop多而且部PB都冇乜問題

玩WoW應該乜機都邊部Mac都冇問題啦
高系統要求PC game可能玩家用機版仲實際...
八仙果 09:03 AM 05-03-08
唉,試左成晚 Nikon 既 PP + NC4,( 全是 30 日試版 )
唔知係咪 OSX10.5 新得滯,乜鬼都 error,
連拉去 CS3 都時得時唔得 ( 20 次有一次得既 .. ),
拉兩張呢?只係睇到第一張囉,仲要又係時得時唔得。

Nikon 對 Mac 機的支援真係 ...
想問下班程式員,正版點叫人買得落手?
仲有 NX 又係 ...

人地 Canon 起碼係 Freeware,
用過 friendly 過你 10 萬倍 ...
lumune 09:54 AM 05-03-08
作者: Metal Gear NT:
你部PB係咪尾二嗰代?(最後一代只係個mon靚咗)
我都係PB G4 1.67GHz
其實唔止話要用來打機
依家用G4開好多Leopard專用software都開始覺得有少少吃力,又越來越多Intel-only software
加上下一代OS X G4應該裝都裝唔到......
我都諗緊轉iMac定MBP好,始終都係用desktop多而且部PB都冇乜問題

玩WoW應該乜機都邊部Mac都冇問題啦
高系統要求PC game可能玩家用機版仲實際...
係尾二嗰代,不過我部得 1.5GHz
之前一直都話做嘢之後買iMac,不過我返咗一年工都未買
所以我重係用緊Tiger

另一個問題係以家返工做嘢根本係全windows,有時覺得買返PC可能會好D,不過我又真係鍾意用mac OS 同學緊寫Cocoa

其實我覺得我部機以前玩WoW都幾Lag...
都係睇定D,等出咗benchmarks,睇吓玩唔玩到Crysis先算(我知setting high到未必有可能。。。)
COOJ 12:35 AM 05-04-08
I am thinking of upgrading my 15" PB G4 1.67GHz to 17" MBP, my PB is far too slow for working now, I need to increase my productivity.
any comments?
2dn 01:13 AM 05-04-08
作者: lumune:
係尾二嗰代,不過我部得 1.5GHz
之前一直都話做嘢之後買iMac,不過我返咗一年工都未買
所以我重係用緊Tiger

另一個問題係以家返工做嘢根本係全windows,有時覺得買返PC可能會好D,不過我又真係鍾意用mac OS 同學緊寫Cocoa

其實我覺得我部機以前玩WoW都幾Lag...
都係睇定D,等出咗benchmarks,睇吓玩唔玩到Crysis先算(我知setting high到未必有可能。。。)
我以前用G4 500 玩 wow,打 MC 是 7fps,還要是 MT,想像到嗎?
沒錯,是英雄模式的 MC。
clousc 01:31 AM 05-05-08
大家好!
因為舊款imac減價,終於都買左番屋企~
但係個 keyboard 好似好易污糟, 有冇邊d skin 好用?
仲有, 你地係咪都係用 mighty mouse ga?
我有小小用唔慣, 好似好實咁...

多多指教!
usayarE 07:09 PM 05-05-08
唔知點解部mac用左一排宜家成日hang
hang到強制結束d 程式都結唔到
連重新開機都唔得,要按實開關強行關機...
我平時只係開msn + ical + mail + safari (幾個tab) + ichat + iwork

Metal Gear NT 12:18 AM 05-06-08
作者: clousc:
但係個 keyboard 好似好易污糟, 有冇邊d skin 好用?
我用有線Mighty Mouse
玩過人地隻無線版,按鍵好似真係實少少

作者: usayarE:
唔知點解部mac用左一排宜家成日hang
hang到強制結束d 程式都結唔到
連重新開機都唔得,要按實開關強行關機...
我平時只係開msn + ical + mail + safari (幾個tab) + ichat + iwork
試下用Disk Utility check下個HDD permissions
試過如果有問題佢會教你用開機碟repair
NexTony 10:52 AM 05-06-08
話時話我想問....2.16ghz果部macbook玩唔玩到wow ga?
usayarE 02:27 AM 05-07-08
作者: Gestapo:
話時話我想問....2.16ghz果部macbook玩唔玩到wow ga?
玩到,但唔好有咁大期望...
YIUYIU 09:34 AM 05-07-08
作者: usayarE:
玩到,但唔好有咁大期望...
MBP呢...!?

佢張display card係咪會好dd...?
Metal Gear NT 10:12 AM 05-07-08
作者: YIUYIU:
MBP呢...!?

佢張display card係咪會好dd...?
係好好多好多......
Apple對唔同Hardware建議遊戲
http://www.apple.com/games/hardware/
雖然唔係絕對正確,不過都可以作參考
豆腐 04:26 PM 05-08-08
如果我主要係玩懷舊系列
唔知MB是否比較合適我呢??

我考慮緊買MB定MBP,不過價錢差太遠.....
加上唔知會唔會用得上MBP所有功能/用爆MB功能.....
DC 97 05:09 PM 05-08-08
作者: clousc:
大家好!
因為舊款imac減價,終於都買左番屋企~

多多指教!
邊款減價??
Metal Gear NT 06:05 PM 05-08-08
作者: 豆腐:
如果我主要係玩懷舊系列

睇下你懷舊嘅定義係幾舊啦......
其實唔用嚟做3D、開好大嘅剪片file
一般用MB都夠嘅
不過個人覺得13吋mon比較細(用緊15吋PB)
clousc 07:32 PM 05-08-08
作者: DC 97:
邊款減價??
both 20 inch model and one 24 inch model have discount
usayarE 12:52 AM 05-10-08
作者: 豆腐:
如果我主要係玩懷舊系列

MB我用緊
我個人感覺MB係for 非常日常咁用
上下網、聽歌、普通整下日常生活相、文書處理一類
而13吋mon,其實真係幾細,排兩件document都要左縮右縮先岩岩好放到
如果係咁用法,係十分好用的

但係如果稍為玩下game,整下graphics,3D之類就力有不遞了
我用緊2GB ram,但係始終無獨立display真係差好多
玩tomb raider anniversary 就算全部校到最低、關晒effects都會窒

其實宜家有少少後悔,應該畀多少少買20"iMac
一來效能同自己要求有少少距離,其次就係發現原來自己好少拎出街用(加上岩岩減左價)

另外就係好多functions係mbp有mb無的
例如multi-touch, backlit keyboard, 直接dvi output...

慢慢考慮清楚
大情大性武大帝 08:20 PM 05-12-08
救命呀!!!!!

我更新左SAFARI,點解又係大部分網頁都去唔到既?

之前就一陣就可以去晒全部網,但今次唔得既???
Metal Gear NT 08:36 PM 05-12-08
作者: A HoManTin Work:
救命呀!!!!!

我更新左SAFARI,點解又係大部分網頁都去唔到既?

之前就一陣就可以去晒全部網,但今次唔得既???
依家連HK Yahoo都上到啦喎
邊個site有事?

試下Preferences-->Advanced-->Show Develop Menu
咁樣就有一項develop menu可以揀user agent
令佢以為你唔係用緊Safari
大情大性武大帝 09:20 PM 05-12-08
依家連HK Yahoo都上到啦喎
邊個site有事?

試下Preferences-->Advanced-->Show Develop Menu
咁樣就有一項develop menu可以揀user agent
令佢以為你唔係用緊Safari
都係唔得既?
Metal Gear NT 09:52 PM 05-12-08
作者: A HoManTin Work:
都係唔得既?
邊個site?

Mactivity個blog都有講過呢樣野
http://mactivityhongkong.blogspot.co...ari-yahoo.html
我跟佢試過公開大學個site係可以用呢個方法入到
大情大性武大帝 03:56 PM 05-13-08
邊個site?

Mactivity個blog都有講過呢樣野
http://mactivityhongkong.blogspot.co...ari-yahoo.html
我跟佢試過公開大學個site係可以用呢個方法入到
我想問下,而家我用SAFARI,幾乎全部網都去唔到喇!(除左gaf),係咪同我個網點整有關呢?

因為我而家上網靜係「區域連線」果度有上,但寬頻係無上網,不過只係顯示無,但係有寬頻的,唔知有無關呢?
Metal Gear NT 07:57 PM 05-16-08
Yahoo! 奇摩輸入法
http://tw.download.yahoo.com/keykey/

台灣Yahoo!新出品
以香草輸入法為基本再加上唔同小工具如字典、web search
好神奇地有Mac版之餘仲有特別為Tiger而設version (Yahoo!對Mac咁貼心真係奇蹟......)
1 2 3 4 5 6 7 11  ... 最後

返回主題版面