Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > GAF區 > 手機資訊/電腦軟硬討論 > Mac 討論區

關閉主題

主題工具 顯示模式
舊 05-02-08, 09:32 AM   #1
Metal Gear NT
Moderator
核搭載二足步行戰車

註冊日期: Oct 2002
PSN  IDjasonpoon
Mac 討論區 the 3rd - (Apple最後之Macworld...沒有Steve Jobs的Macworld 2009)

Mac 討論區 the 1st
Mac 討論區 the 2nd

終於來到第三回,感覺上真的多了Mac人
歡迎繼續討論

---------------------------

Why you'll love a Mac & Find Out How

Mac相關網站

新聞
Macworld 權威Mac雜誌網站,提供新聞、產品Reviews等資訊
Mac|Life 另一Mac雜誌
Mac Rumors 綜合新聞、小道消息網站,個人首選
The Unofficial Apple Weblog (TUAW) 新聞、Review綜合Blog
Macenstein 特別留意每月一次的Mac Chick of the Month...~

教學、Tips
Mac OS X Hints
A New Mac Tip Every Day
MacUknow
Using Mac
Over 200 Leopard Keyboard Shortcuts
Mactactic 產品周期推測

Mac Software介紹
http://www.apple.com/downloads/macosx/
applewoods
Cool OS X Apps
i use this
Mac Freeware 大全

iPhone討論請到影音館iPod/iPhone區繼續

iPhone雖然唔止電話、iPod咁簡單
但為免混亂(依家Mac區, iPod區, 手機區甚至清談幾邊都有人講緊iPhone )
請到影音館Apple iPod/iPhone + iTunes 討論區繼續有關iPhone討論

唔該晒大家

此篇文章於 12-17-08 10:36 PM 被 Metal Gear NT 編輯。
Metal Gear NT 目前離線  
舊 05-03-08, 07:35 AM   #2
lumune
Crazy Gamer
向左走,還是向右走?

註冊日期: Jan 2002
新 iMac有新display card 啵

以家部powerbook G4都用咗三年+
有D想買部 24" iMac 2.8GHz + 8800 GS 之後玩返WoW tim...
不過咁嘅價錢係唔係繼續用powerbook + 砌部勁D嘅PC 打機only 會抵D呢?

"If you want something, go get it. Period." -- The Pursuit of Happyness

"The people who are crazy enough to think they can change the world, are the ones who do." -- Unkown
lumune 目前離線  
舊 05-03-08, 08:29 AM   #3
Moderator
核搭載二足步行戰車

引用:
作者: lumune 查看文章
新 iMac有新display card 啵

以家部powerbook G4都用咗三年+
有D想買部 24" iMac 2.8GHz + 8800 GS 之後玩返WoW tim...
不過咁嘅價錢係唔係繼續用powerbook + 砌部勁D嘅PC 打機only 會抵D呢?
你部PB係咪尾二嗰代?(最後一代只係個mon靚咗)
我都係PB G4 1.67GHz
其實唔止話要用來打機
依家用G4開好多Leopard專用software都開始覺得有少少吃力,又越來越多Intel-only software
加上下一代OS X G4應該裝都裝唔到......
我都諗緊轉iMac定MBP好,始終都係用desktop多而且部PB都冇乜問題

玩WoW應該乜機都邊部Mac都冇問題啦
高系統要求PC game可能玩家用機版仲實際...

舊 05-03-08, 09:03 AM   #4
八仙果
God of Gamer
youtube 頻道

註冊日期: Mar 2002
Wii U IDeightsin88
Nintendo Switch ID3414-6520-7624
3DS Friend Code1762 2635 0638
PSN  IDeightsin88
XBox Live Gamertageightsin88
唉,試左成晚 Nikon 既 PP + NC4,( 全是 30 日試版 )
唔知係咪 OSX10.5 新得滯,乜鬼都 error,
連拉去 CS3 都時得時唔得 ( 20 次有一次得既 .. ),
拉兩張呢?只係睇到第一張囉,仲要又係時得時唔得。

Nikon 對 Mac 機的支援真係 ...
想問下班程式員,正版點叫人買得落手?
仲有 NX 又係 ...

人地 Canon 起碼係 Freeware,
用過 friendly 過你 10 萬倍 ...

[ 歡迎讚好 八仙果遊戲頻道,只要跟 TV games 有關的,都想跟大家分享,多多指教 ]
fb:https://www.facebook.com/myTVgames/
Youtube:https://www.youtube.com/channel/UCoF...bwIuJXg/videos

PSN ID 收集區:[這裡]
| Switch ID 收集區:[這裡] | Xbox One ID 收集區:[這裡]
八仙果 目前離線  
舊 05-03-08, 09:54 AM   #5
lumune
Crazy Gamer
向左走,還是向右走?

註冊日期: Jan 2002
引用:
作者: Metal Gear NT 查看文章
你部PB係咪尾二嗰代?(最後一代只係個mon靚咗)
我都係PB G4 1.67GHz
其實唔止話要用來打機
依家用G4開好多Leopard專用software都開始覺得有少少吃力,又越來越多Intel-only software
加上下一代OS X G4應該裝都裝唔到......
我都諗緊轉iMac定MBP好,始終都係用desktop多而且部PB都冇乜問題

玩WoW應該乜機都邊部Mac都冇問題啦
高系統要求PC game可能玩家用機版仲實際...
係尾二嗰代,不過我部得 1.5GHz
之前一直都話做嘢之後買iMac,不過我返咗一年工都未買
所以我重係用緊Tiger

另一個問題係以家返工做嘢根本係全windows,有時覺得買返PC可能會好D,不過我又真係鍾意用mac OS 同學緊寫Cocoa

其實我覺得我部機以前玩WoW都幾Lag...
都係睇定D,等出咗benchmarks,睇吓玩唔玩到Crysis先算(我知setting high到未必有可能。。。)

"If you want something, go get it. Period." -- The Pursuit of Happyness

"The people who are crazy enough to think they can change the world, are the ones who do." -- Unkown
lumune 目前離線  
舊 05-04-08, 12:35 AM   #6
COOJ
Senior Gamer

註冊日期: Aug 2003
PSN  IDCOOJGARY
XBox Live GamertagCOOJGARY
I am thinking of upgrading my 15" PB G4 1.67GHz to 17" MBP, my PB is far too slow for working now, I need to increase my productivity.
any comments?

12" iBook G3 900MHz, 7500 32MB, 640MB RAM, 60GB HDD
QX9770, GTX285 x2 SLI, 4GB RAM, 1TB HDD x2 RAIO 0
COOJ 目前離線  
舊 05-04-08, 01:13 AM   #7
2dn
Crazy Gamer
趁熱影

註冊日期: Jul 2005
引用:
作者: lumune 查看文章
係尾二嗰代,不過我部得 1.5GHz
之前一直都話做嘢之後買iMac,不過我返咗一年工都未買
所以我重係用緊Tiger

另一個問題係以家返工做嘢根本係全windows,有時覺得買返PC可能會好D,不過我又真係鍾意用mac OS 同學緊寫Cocoa

其實我覺得我部機以前玩WoW都幾Lag...
都係睇定D,等出咗benchmarks,睇吓玩唔玩到Crysis先算(我知setting high到未必有可能。。。)
我以前用G4 500 玩 wow,打 MC 是 7fps,還要是 MT,想像到嗎?
沒錯,是英雄模式的 MC。
2dn 目前離線  
舊 05-05-08, 01:31 AM   #8
clousc

註冊日期: Jul 2002
PSN  IDcLoudc
大家好!
因為舊款imac減價,終於都買左番屋企~
但係個 keyboard 好似好易污糟, 有冇邊d skin 好用?
仲有, 你地係咪都係用 mighty mouse ga?
我有小小用唔慣, 好似好實咁...

多多指教!
clousc 目前離線  
舊 05-05-08, 07:09 PM   #9
usayarE

Wii U IDusayarE
3DS Friend Code3952 6975 1779
PSN  IDusayarE
XBox Live GamertagusayarE
唔知點解部mac用左一排宜家成日hang
hang到強制結束d 程式都結唔到
連重新開機都唔得,要按實開關強行關機...
我平時只係開msn + ical + mail + safari (幾個tab) + ichat + iwork
usayarE 目前離線  
舊 05-06-08, 12:18 AM   #10
Moderator
核搭載二足步行戰車

引用:
作者: clousc 查看文章
但係個 keyboard 好似好易污糟, 有冇邊d skin 好用?
我用有線Mighty Mouse
玩過人地隻無線版,按鍵好似真係實少少

引用:
作者: usayarE 查看文章
唔知點解部mac用左一排宜家成日hang
hang到強制結束d 程式都結唔到
連重新開機都唔得,要按實開關強行關機...
我平時只係開msn + ical + mail + safari (幾個tab) + ichat + iwork
試下用Disk Utility check下個HDD permissions
試過如果有問題佢會教你用開機碟repair

舊 05-06-08, 10:52 AM   #11
NexTony
ヴェイン様~

註冊日期: May 2002
3DS Friend Code5198 2663 6984
XBox Live GamertagJumpTiger
話時話我想問....2.16ghz果部macbook玩唔玩到wow ga?

F/GO 834697628
NexTony 目前離線  
舊 05-07-08, 02:27 AM   #12
usayarE

引用:
作者: Gestapo 查看文章
話時話我想問....2.16ghz果部macbook玩唔玩到wow ga?
玩到,但唔好有咁大期望...
舊 05-07-08, 09:34 AM   #13
YIUYIU
Banned
淆底最好扮隱形唔覆

註冊日期: Oct 2007
PSN  IDJojONa
XBox Live GamertagJojONa
引用:
作者: usayarE 查看文章
玩到,但唔好有咁大期望...
MBP呢...!?

佢張display card係咪會好dd...?
YIUYIU 目前離線  
舊 05-07-08, 10:12 AM   #14
Moderator
核搭載二足步行戰車

引用:
作者: YIUYIU 查看文章
MBP呢...!?

佢張display card係咪會好dd...?
係好好多好多......
Apple對唔同Hardware建議遊戲
http://www.apple.com/games/hardware/
雖然唔係絕對正確,不過都可以作參考

舊 05-08-08, 04:26 PM   #15
豆腐
無間豆

註冊日期: May 2002
3DS Friend Code5112 3637 7002
PSN  IDKOUKEN_84
如果我主要係玩懷舊系列
唔知MB是否比較合適我呢??

我考慮緊買MB定MBP,不過價錢差太遠.....
加上唔知會唔會用得上MBP所有功能/用爆MB功能.....

舊 05-08-08, 05:09 PM   #16
DC 97
The One

註冊日期: Jun 2003
Nintendo Switch ID3334-6659-7010
PSN  IDDC97
引用:
作者: clousc 查看文章
大家好!
因為舊款imac減價,終於都買左番屋企~

多多指教!
邊款減價??

DC 97 目前離線  
舊 05-08-08, 06:05 PM   #17
Moderator
核搭載二足步行戰車

引用:
作者: 豆腐 查看文章
如果我主要係玩懷舊系列

睇下你懷舊嘅定義係幾舊啦......
其實唔用嚟做3D、開好大嘅剪片file
一般用MB都夠嘅
不過個人覺得13吋mon比較細(用緊15吋PB)

舊 05-08-08, 07:32 PM   #18
clousc

PSN  IDcLoudc
引用:
作者: DC 97 查看文章
邊款減價??
both 20 inch model and one 24 inch model have discount
clousc 目前離線  
舊 05-10-08, 12:52 AM   #19
usayarE

引用:
作者: 豆腐 查看文章
如果我主要係玩懷舊系列

MB我用緊
我個人感覺MB係for 非常日常咁用
上下網、聽歌、普通整下日常生活相、文書處理一類
而13吋mon,其實真係幾細,排兩件document都要左縮右縮先岩岩好放到
如果係咁用法,係十分好用的

但係如果稍為玩下game,整下graphics,3D之類就力有不遞了
我用緊2GB ram,但係始終無獨立display真係差好多
玩tomb raider anniversary 就算全部校到最低、關晒effects都會窒

其實宜家有少少後悔,應該畀多少少買20"iMac
一來效能同自己要求有少少距離,其次就係發現原來自己好少拎出街用(加上岩岩減左價)

另外就係好多functions係mbp有mb無的
例如multi-touch, backlit keyboard, 直接dvi output...

慢慢考慮清楚
舊 05-12-08, 08:20 PM   #20
大情大性武大帝
世嘉電子娛樂集團總裁

註冊日期: Nov 2003
救命呀!!!!!

我更新左SAFARI,點解又係大部分網頁都去唔到既?

之前就一陣就可以去晒全部網,但今次唔得既???

舊 05-12-08, 08:36 PM   #21
Moderator
核搭載二足步行戰車

引用:
作者: A HoManTin Work 查看文章
救命呀!!!!!

我更新左SAFARI,點解又係大部分網頁都去唔到既?

之前就一陣就可以去晒全部網,但今次唔得既???
依家連HK Yahoo都上到啦喎
邊個site有事?

試下Preferences-->Advanced-->Show Develop Menu
咁樣就有一項develop menu可以揀user agent
令佢以為你唔係用緊Safari

舊 05-12-08, 09:20 PM   #22
大情大性武大帝
世嘉電子娛樂集團總裁

引用:
依家連HK Yahoo都上到啦喎
邊個site有事?

試下Preferences-->Advanced-->Show Develop Menu
咁樣就有一項develop menu可以揀user agent
令佢以為你唔係用緊Safari
都係唔得既?

此篇文章於 05-12-08 09:43 PM 被 大情大性武大帝 編輯。
大情大性武大帝 目前離線  
舊 05-12-08, 09:52 PM   #23
Moderator
核搭載二足步行戰車

引用:
作者: A HoManTin Work 查看文章
都係唔得既?
邊個site?

Mactivity個blog都有講過呢樣野
http://mactivityhongkong.blogspot.co...ari-yahoo.html
我跟佢試過公開大學個site係可以用呢個方法入到

舊 05-13-08, 03:56 PM   #24
大情大性武大帝
世嘉電子娛樂集團總裁

引用:
邊個site?

Mactivity個blog都有講過呢樣野
http://mactivityhongkong.blogspot.co...ari-yahoo.html
我跟佢試過公開大學個site係可以用呢個方法入到
我想問下,而家我用SAFARI,幾乎全部網都去唔到喇!(除左gaf),係咪同我個網點整有關呢?

因為我而家上網靜係「區域連線」果度有上,但寬頻係無上網,不過只係顯示無,但係有寬頻的,唔知有無關呢?

舊 05-16-08, 07:57 PM   #25
Moderator
核搭載二足步行戰車

Yahoo! 奇摩輸入法
http://tw.download.yahoo.com/keykey/

台灣Yahoo!新出品
以香草輸入法為基本再加上唔同小工具如字典、web search
好神奇地有Mac版之餘仲有特別為Tiger而設version (Yahoo!對Mac咁貼心真係奇蹟......)

關閉主題

主題工具
顯示模式

論壇跳轉

相似的主題
主題 主題作者 版面 回覆 最後發表
Mac 討論區 the 2nd - iMac Updates (Up to 3.06GHz) Metal Gear NT Mac 討論區 998 05-02-08 09:34 AM

現在的時間是 09:22 PM

手機版 | APP版