Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > GAF區 > 手機平板遊戲討論版

主題工具 顯示模式
舊 04-25-17, 09:31 AM   #576
HakiK
Crazy Gamer
秋月

註冊日期: Jan 2010
引用:
作者: ShinDou 查看文章
我覺得最勁都係D 勇者武+鬼神/死線 秒人,或者 全距反擊+待伏,隻斧佬唔搵特別野招呼佢會俾佢反擊2下秒殺

相性激化好難用,尤其鬥雞,遇到D有一兩隻克你既差唔多等於打少隻,又難拉打

復刻女軍師終於過到LUNATIC,不過紅劍士仲未諗到點過LUNATIC,都係會打打下有人死
已經過唒所有大英雄special mission
常註果幾隻魔改完都無人能敵

以家鬥技最煩係見到再動+步兵特效隻女忍裝死線
同水屬性隻龍女裝全距離反擊武器+必定反擊追擊

勇者武一係細力低速,死線左就一定低防
要引佢埋黎一擊殺好易
魔改完新果隻外傳女弓已經唔太怕d待伏風神弓/龍馬同海哥
但係高防打魔傷既水屬步兵龍女真心無解
隻女忍有死線就點都硬j爆一隻步兵
有埋再動角同位移技更加難預測
最慘要帶住隻加分角次次就係輸一隻

此篇文章於 04-25-17 09:39 AM 被 HakiK 編輯。
HakiK 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-25-17, 10:54 AM   #577
ShinDou
God of Gamer

註冊日期: Apr 2006
反而我唔驚女忍,可能因為我有隻勇者弓秒到佢,跳舞應該都計到數佢最盡打到邊格,我會龜到我可以先手殺完又安全唔死人黎打

龍女我都升緊但得4星冇5星,反擊追擊要食5星斧佬?

新pool有勁角咩?我仲儲緊70石
ShinDou 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-25-17, 12:35 PM   #578
HakiK
Crazy Gamer
秋月

引用:
反而我唔驚女忍,可能因為我有隻勇者弓秒到佢,跳舞應該都計到數佢最盡打到邊格,我會龜到我可以先手殺完又安全唔死人黎打

龍女我都升緊但得4星冇5星,反擊追擊要食5星斧佬?

新pool有勁角咩?我仲儲緊70石
龍女係繼承大人チキ把5星武器,自帶全距離反擊
再配切り返し3
你一下打佢唔死就比佢反兩下,仲要水屬,有龍殺劍既火劍都無佢符
配獅子奮迅,再加d位移技
唔求生存剩係要1換你1,好鬼惡

新pool無勁角
純粹手痕抽幾下中隻萌弓,仲咁岩高速個體先可以魔改
隻野唔係高速低防個體係完全無用,我咁岩中大獎

此篇文章於 04-25-17 12:38 PM 被 HakiK 編輯。
舊 04-25-17, 05:28 PM   #579
若天
Game Master
水樹奈々死忠系

註冊日期: Jan 2004
手上角色影響邊隻難打,我個人反而最鍾意見到藍色龍

相性激化對好多唔太高速既角色黎講,可以令由一下打到人瀕死變一下秒殺,配合移位相掌好用

舊 04-25-17, 11:01 PM   #580
ShinDou

而家先知個復刻大英雄戰有石執,得番6日唔知升唔升得切果2隻
舊 04-26-17, 12:35 AM   #581
HakiK
Crazy Gamer
秋月

引用:
而家先知個復刻大英雄戰有石執,得番6日唔知升唔升得切果2隻
以家升人唔難, 我搵2隻補師拎每次攻擊扣10血支杖
一邊補一邊幫手整肥料,
搵隻超勁既學拋隊友去身後
最好有下加攻BUFF扣人防DEBUFF
基本上一場所有敵人都可以交比想升果隻尾,
真係尾唔到既搵超勁果隻去清一清
差唔多2條氣就升滿一隻40LV

不過果幾個special mission有幾個真係幾嘔心(要指定去尾刀)
試左好多次先屈到條公式出黎

---------

話說對上一次大英雄隻封印王好屈機
重甲有把專武16攻+範圍扣防
全GAME最高防禦, 排第8既攻擊, 血多魔防唔算低
無速度但係先天有守備隊型

雖然先天有死線但係唔學比較好
超值升上5星
再繼承鬼神一擊, 攻擊威嚇, 係出面雙威嚇坦到飛起又大大力
舊 04-26-17, 08:08 PM   #582
ShinDou

蒼炎主角堅屈喎,全距反擊,劍士有劍殺克番劍,招必又吸血 @@

ALLIN先

60石全垃圾,剩番14石

此篇文章於 04-26-17 08:15 PM 被 ShinDou 編輯。
舊 04-26-17, 08:10 PM   #583
T.K.
Advance Moderator
很黃很暴力

註冊日期: Mar 2002
PSN  IDsrwtk
天空正常運轉

各位預訂貨物,請入賑到恆生銀行755-012903-882cheung tsz kin
並將入數紙寫上貨物名稱後,pm給本人
行貨半訂,日本貨全訂
1KG $65or長x闊x高[cm]/6000x$65[2者均須連送貨紙箱計算]
現貨
T.K. 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-28-17, 11:41 AM   #584
信長
The Flash

註冊日期: Nov 2004
Nintendo Switch ID6287 6181 7226
ファイアーエムブレム ヒーローズ【フェーちゃんねる】

信長 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-28-17, 03:11 PM   #585
貓太部
Crazy Gamer

玩完薩爾達,近排又玩返,又好似越越改越好玩~
貓太部 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-01-17, 12:28 PM   #586
ShinDou

睇完UTUBE條片終於識點過HARD紅劍士,不過抄唔足,我冇升隻野望王上5星,淨係用4星,跟唔到佢開MAP砲秒,又唔知點解我同佢打D電腦行唔同路線,好彩都引到落去俾我勇者弓跳舞秒晒2隻忍再拉打

有順便出隻3星紅劍士但冇時間俾佢尾刀殺大佬,俾佢殺完又走唔切 @@ 可能拎唔到果粒石了

不過隻野望王其實真係幾屈下,防夠高又有MAP砲,如果對面有D唔大力既物理人真係可以推佢上去開左招MAP砲黎清,佢個特效冇效係唔驚弓定連劍都唔驚﹖

此篇文章於 05-01-17 12:40 PM 被 ShinDou 編輯。
舊 05-01-17, 02:31 PM   #587
SilverShadow
Senior Gamer

註冊日期: Jan 2012
引用:
睇完UTUBE條片終於識點過HARD紅劍士,不過抄唔足,我冇升隻野望王上5星,淨係用4星,跟唔到佢開MAP砲秒,又唔知點解我同佢打D電腦行唔同路線,好彩都引到落去俾我勇者弓跳舞秒晒2隻忍再拉打

有順便出隻3星紅劍士但冇時間俾佢尾刀殺大佬,俾佢殺完又走唔切 @@ 可能拎唔到果粒石了

不過隻野望王其實真係幾屈下,防夠高又有MAP砲,如果對面有D唔大力既物理人真係可以推佢上去開左招MAP砲黎清,佢個特效冇效係唔驚弓定連劍都唔驚﹖
電腦AI會跟特定rules行,好似係 殺到人>打到人>(範圍內無人可以打到)行去打到最大傷害的人的方向
所以同一隻角色,但物防/魔防唔同而令到敵方打另一隻多D傷,就可能令敵方行的方向唔同左

特效冇效係指敵方的 飛行特效/重甲特效/騎兵特效 的攻擊力加乘無效
野望王即係之前隻綠色飛行斧(三龍將之後)?
如果係隻飛斧應該就係唔驚弓,同三色相剋無關

此篇文章於 05-01-17 02:36 PM 被 SilverShadow 編輯。
SilverShadow 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-01-17, 03:07 PM   #588
ShinDou

係果隻飛斧呀

諗諗下而家有3萬條毛可以覺埋隻野望王上5星都好,飛兵唔驚弓已經好屈,仲高防有MAP砲 XD
舊 05-03-17, 01:25 PM   #589
ShinDou

大英雄派果隻紅劍都好正喎,有全距反擊,不過要上5星

淨係過到HARD拎3星,未過到LUNATIC

終於諗到點過LUNATIC,引寄原來好屈,可以救人出去唔駛俾人圍死,不過我得隻3星蒼海槍識引寄,用埋之前派果隻女魔騎,克埋大佬,4星未升爆都1野扣成49,好堅

此篇文章於 05-04-17 10:27 PM 被 ShinDou 編輯。
舊 05-10-17, 08:30 PM   #590
ShinDou

岩岩鬥雞打左隻斧佬成40防,我隊人冇人打得入佢,而家出親都係防衛場,佢企角落D樹度既,原來果格都計防衛﹖

呢幾星期都防衛0分,可能俾D人用斧佬屈機﹖要出隻法師打斧佬先得了

成日俾電腦霸住晒D防衛位,其實係咪應該要鬥快霸住D位黎龜﹖我仲用番以前D打法係度拉打,但發覺拉拉下好易冇位走,想打人又俾人屈防衛搞到唔痛,就咁炒左

此篇文章於 05-10-17 08:50 PM 被 ShinDou 編輯。
舊 05-13-17, 04:30 PM   #591
十一月
Game Master

註冊日期: Jan 2003
最近兩次投票大戰,我發覺D人唔知係唔係有心玩野抑或係口味獨特。
目前リンダ竟然輸俾那個黑色的,真係唔知講乜好
馬尾是才王道啊

印象中,上次的最後勝者又係個好有boy味的女角。
只有第一次的結果算係正常。

此篇文章於 05-13-17 04:37 PM 被 十一月 編輯。
十一月 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-13-17, 04:33 PM   #592
ShinDou

已經棄左,GAME都剷埋 XD 打打下覺得個食技系統太唔平衡,好似1開波冇得食果陣仲好少少
舊 05-13-17, 06:09 PM   #593
KA版柯柏文
Crazy Gamer

註冊日期: Jul 2006
引用:
作者: 十一月 查看文章
最近兩次投票大戰,我發覺D人唔知係唔係有心玩野抑或係口味獨特。
目前リンダ竟然輸俾那個黑色的,真係唔知講乜好
馬尾是才王道啊

印象中,上次的最後勝者又係個好有boy味的女角。
只有第一次的結果算係正常。
我應該兩次都同你敵對陣營, 你應該冇玩開原作, 黑弱嬌正到不行
KA版柯柏文 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-15-17, 12:16 PM   #594
貓太部
Crazy Gamer

轉左可以配技之後,初初唔睇好,我係停玩咗,
但再玩返了解之後,其實係好玩左,以前係每人都有得特色,
不過好多出場機會好少,用唔到,而家其實五星唔使多,返而4星狗糧要齊,
現時競技場比從前多變,而家係睇白值同神器時代,
就算冇神器,用有愛角色大改後都唔會太弱,
其實中遊競技場仲好打d,
如果大部分高突去打,想喺競技場全勝的話,走位要求仲高,
要計算嘅嘢更多,時間更長~
舊 05-15-17, 05:23 PM   #595
ShinDou

唔係好覺好玩左,都係睇抽唔抽到d人同肥,周街都係複製神人,你用普通人食神技都係會俾人秒,仲要睇埋凸

同埋最主要係d活動太悶,打法又千篇1律,都係搵隻肉盾上去頂1turn俾自己勇者大力人跳埋舞咁秒,打得多都悶,版太細其實冇得走,唔咁打又打唔到

呢隻都係適合出番傳統咁,好過俾人鬥雞
舊 05-16-17, 01:17 AM   #596
貓太部
Crazy Gamer

引用:
唔係好覺好玩左,都係睇抽唔抽到d人同肥,周街都係複製神人,你用普通人食神技都係會俾人秒,仲要睇埋凸

同埋最主要係d活動太悶,打法又千篇1律,都係搵隻肉盾上去頂1turn俾自己勇者大力人跳埋舞咁秒,打得多都悶,版太細其實冇得走,唔咁打又打唔到

呢隻都係適合出番傳統咁,好過俾人鬥雞
當你全部+10去打競技場,就知道秒得仲勁,大部分時間係一下都頂唔到,
上級場如果你想打反手,簡直群魔亂舞,大部分都裝救援,反手企位唔準9成損人,
其實每個分段嘅打法都會有d分別,流行嘅角色都有d唔同,
自從開場可以改位,版細反而顯得仲有技巧,尤其係我初期唔太留意嘅移位技,
就係版圖細移位對戰局影響好大,活動係小,但我覺得佢係有心慢慢改,
好似今次個投票戰,加咗輸方有3倍戰功,當堂要令人諗諗投票策略,
又可以配合自己玩嘅時間去投,睇吓點様可以最有着數~
舊 05-16-17, 05:39 PM   #597
十一月
Game Master

引用:
作者: KA版柯柏文 查看文章
我應該兩次都同你敵對陣營, 你應該冇玩開原作, 黑弱嬌正到不行
最終決戰,黑色的劣勢喎。
咁又係點解呢?
唔通對手那個男角正到不行?
舊 05-16-17, 06:25 PM   #598
SilverShadow
Senior Gamer

註冊日期: Jan 2012
引用:
咁又係點解呢?
應該只係因為1600-1700 係Tharja(黑色)優勢,所以robin三倍分
1700-1800,就變成robin優勢
所以你而家入game就係tharja用上一個鐘的三倍分逆轉優勢中

最好逆轉多幾次,我tharja team仲有好多旗未用,上兩輪都係好彩地遇到兩次3倍分

睇返日本網的record
第二輪,tharja vs julia,tharja只係出現過兩次劣勢,tharja一直lead住
robin vs leo,robin仲要得一次劣勢
https://game8.jp/fe-heroes/event/148277

此篇文章於 05-16-17 06:32 PM 被 SilverShadow 編輯。
SilverShadow 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-17-17, 07:21 PM   #599
KA版柯柏文
Crazy Gamer

註冊日期: Jul 2006
引用:
咁又係點解呢?
一見サーリャ劣勢就撲出來興奮到咁, 我真係想提早輸左佢比你快D開心下
KA版柯柏文 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-21-17, 08:23 PM   #600
十一月
Game Master

引用:
作者: KA版柯柏文 查看文章
一見サーリャ劣勢就撲出來興奮到咁, 我真係想提早輸左佢比你快D開心下
我唔係開心呀。最後一戰我都選了サーリャ但竟然劣勢,我都好無奈。
冇理由選那個樣貌平凡的男角吧。
好彩最後贏番。

標籤
櫻井孝宏, 火焰之紋章 英雄, 野獣先輩

主題工具
顯示模式

論壇跳轉

相似的主題
主題 主題作者 版面 回覆 最後發表
樹林伸.コザキユースケ「ファイアーエムブレム Fire Emblem」漫画化決定!2015年秋から連載開始 supermanlady 日本動漫畫討論版 0 07-24-15 09:04 PM
[ETC] Fire Emblem Akaneia Chronicle Memorial Book neo2046 電視遊戲討論版 0 10-11-10 01:49 AM
[Wii] Fire Emblem 曉の女神 neo2046 電視遊戲討論版 370 11-13-07 12:26 PM
fire emblem or Saga.... LEDIV 電視遊戲討論版 11 04-25-05 05:52 PM
[GBA]Fire Emblem問題 小寶 手提遊戲機討論版 1 03-31-05 03:36 AM

現在的時間是 07:09 PM

手機版 | APP版