Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > GAF區 > 電視遊戲討論版

主題工具 顯示模式
舊 07-17-12, 03:57 PM   #51
IDGAF
The One

註冊日期: Sep 2002
近期已經無期期game書都買的習慣了,
最近一次買game書係因為有需要用讀者優惠卷買game…(好可悲)

但本game書睇完又唔覺得有專欄吸引我繼續買,
同以前一星期買幾本game書的年代真係好唔同,
宜家根本係資料爆炸的年代,你有心去睇去追其實各網頁的消息真係多到睇唔晒,
再加埋youtube果類影片分享網站,同埋一d直播頻道,
其實已經好滿足到game迷的需要。

我反而希望game書透過facebook果類方式去收集返讀者的意見,
係game書落返讀者想睇的內容,例如為哪一款遊戲製作詳盡攻略(除咗果d廠方要求製作的…),
唔係再鬥快出一期完、極速攻略就算。
咁「印刷品還有存在價值」。

編輯其實係咪一定要扮演潮流領導者先合格呢?
順應讀者意願去做就係無咗獨特的個性?

以電台嚟講以前互聯網未普及、未有youtube果個年代,
DJ熱播某一首作品,幾乎一定會HIT,重會有停留係歌曲排行榜十大N咁多個星期的"神話"…
但宜家我諗無人會盲目跟呢D"潮流"吧了。
反而掉返轉網上有講、有人點擊、"朋友"之間互相SHARE推介的東西先會HIT得起…(多謝網絡打手的功勞?!)

同樣GAF經常有版友提出的一堆本地傳統game書的問題及改善方案,
好似永遠無game書聽到咁,
例如最經典的"未來報告"式game評及評分…
宜家諗就算Famitsu 40分滿分、IGN/Gamespot好評呢d"手法"都未必令人盡信啦。

舊 07-17-12, 04:10 PM   #52
Dyhalt Rushifar
God of Gamer
神人ではない!新人だ

註冊日期: Jun 2003
PSN  IDDyhalt
XBox Live GamertagDyhalt
引用:
作者: 機場美少年 查看文章
同樣GAF經常有版友提出的一堆本地傳統game書的問題及改善方案,
好似永遠無game書聽到咁,
例如最經典的"未來報告"式game評及評分…
宜家諗就算Famitsu 40分滿分、IGN/Gamespot好評呢d"手法"都未必令人盡信啦。
學一個朋友話齋「你要記住我地只係少數」。
無論喺討論區有幾多好建議,得到多少同路人認同;同LIGHT USER比起黎,我地永遠都係少數。
少咗你,佢地唔會死。不過佢地就好擔心遲一個星期評班LIGHT USER就買另一本…呢件事唔可以發生,要穩定壓倒一切。

舊 07-17-12, 04:31 PM   #53
sugihara
真奈美たん萌え
show仔

註冊日期: Jan 2002
PSN  IDhigurash66442088
引用:
作者: Dyhalt Rushifar 查看文章
編排同PRESENT其實學歷冇必然既關係,當然冇學歷都好,有能力既人一樣係貴

只能夠講好多野已經隨住時代變遷,你任職時代既環境同在下任職時代既環境應該好唔同
因為LIGHT USER要既野其實好簡單,佢地對於觀點角度同來龍去脈都唔有要求,最重要既只係「今期最潮流勁作」。
作為PLANNER,與其加入一堆主要客路冇興趣既野,不如加多另一堆唔鹹唔淡既新資料。
漸漸咪變成依家咁囉…
當然最緊要係經驗,但而家邊度搵到有經驗0既人跳落火坑,唯有簡單d睇學歷囉

時代變遷應該唔止game書,連成個出版界都變得好麻煩...
light user要求簡單,係因為佢地睇黎睇去都係三幅被嘛
就好似樓上講果樣讀者意見,其實係唔work,因為100個人會有100種意見...
所以最好係編輯自己搵方向,扑中左就自然變成領導架喇
好簡單,生果個動新聞就係打中紅心0既example...

當然中間要係咁試,成本自然高,而家就係咁0既市場同老細支細水喉搞到planner唔敢搏,穩陣波囉...

此篇文章於 07-17-12 04:37 PM 被 sugihara 編輯。
sugihara 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-17-12, 05:54 PM   #54
IDGAF
The One

其實具體嚟講宜家所謂的LIGHT USER係指哪一批玩家?
iPhone、android、facebook game果堆?
佢哋會花錢買一本game書睇?

如果LIGHT USER係新的客源,
咁game書都要滿足到佢需要先keep到的吧?

我只係用一個普通讀者的角度去睇,
當然唔會有乜可行的解決方案啦,
如果我諗的嘢可以收資平行之餘又有錢賺,
我就可以收顧問費啦…

不過,我覺得宜家GAME書的情況,
就好似一間傳統餅家咁,
想用冰皮月餅開拓新市場,
但市場調查又做得唔好,唔知市場要乜亂出奇怪的新口味,
(望有一款口味中新客口味)
同時傳統的雙黃蓮蓉月餅又因為資源唔集中搞到越出越差,
最後兩頭唔到岸咁。(好奇怪的比喻 )

我打開本宜家的GAME書睇佢介紹手電GAME/APP提供的資料,
重衰過GOOGLE PLAY本身總覽內提供的說明、應用程式螢幕擷取畫面、影片及使用者評論加埋的資訊…
https://play.google.com/store

其他好似新GAME的新作介紹,
好像仍然停留係以前上期Famitsu出咩,
照cap圖係最新一期本地game書出咁果個年代咁。
先唔討論果d版權授權問題先…

宜家普遍的注目作品都已經遍向以歐美廠商開發的作品為主,
(game舖的櫥窗已經反映咗呢個事實)
但新作介紹照落一堆推出後都唔知有無人關注的日系小品作品,
重要唔係BIOHAZARD、無雙果類作品…

此篇文章於 07-17-12 05:56 PM 被 IDGAF 編輯。
IDGAF 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-17-12, 05:59 PM   #55
mario0606
The One
G101一ノ瀬はじめ

註冊日期: Oct 2006
3DS Friend Code4553 9940 3673
PSN  IDedward_hk2011
講真,日系仍然有人會玩
而且大作又唔係每周有新料,點樣期期講大作?
由手機版發出
mario0606 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-17-12, 06:15 PM   #56
IDGAF
The One

引用:
作者: mario0606 查看文章
講真,日系仍然有人會玩
而且大作又唔係每周有新料,點樣期期講大作?
由手機版發出
當然啦,
但睇GAME書成日都用因為版位不足嚟回應點解唔做某某遊戲介紹/攻略的時候,
會諗版位究竟浪費了在哪裡…?

我之前講收集讀者意見係因為之前睇GAME見編輯話唔知原來某某遊戲推出會受歡迎引起大家注意,
就錯失了報導的時機(包括介紹、製作攻略等等…),
我就覺得有點可惜。(如果事實真係按照佢所講的情況)

不過,讀者永遠都係完美主意者,
希望資料啱睇詳盡之餘最好唔駛錢,
偏偏宜家互聯網就做到了。

但日後傳統GAME書真的被完全淘汰後,
網頁版GAME書資訊網站又會唔會全面收費呢?

舊 07-17-12, 06:16 PM   #57
wir
Insane Gamer

註冊日期: Apr 2011
light user 絕對比想像中多

事實上好多人出街搭車等人等巴士既時候, 無無聊聊就會買本雜誌睇, 睇完就會掉

女既買壹週忽週東週, 男既就自然係買電腦遊戲雜誌

我自己身邊大把人係咁, 次次出黎食完飯總會掉低三四本雜誌, 壹仔, ezone, gzone, pcm

smartphone 始終好難提供到一d 本土化綜合性既資訊料, 雜誌就fit 到呢班light user 既要求

唔駛用腦唔駛用google 就可以接收到一d 唔會太out date 既新聞

大佬...唔係個個都識得用rss reader 自動feed 晒ign, gamespot d 新聞架

你太hardcore 就變左好似"爭鳴"咁, 得班特定既小眾讀者
wir 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-17-12, 06:23 PM   #58
IDGAF
The One

原來我反而light user化了…
因為我都係睇下身邊人買的ezone、face果類雜誌,
加上網略睇ign果類網頁同埋youtube。

留返d錢買XBLA減價GAME好了…

舊 07-17-12, 07:22 PM   #59
mario0606
The One
G101一ノ瀬はじめ

其實FB收集Weekly一向有,我都間唔中會去講意見

2000:F91、Strike、紅渣
1000:電池、V仔、黑MK2、IJ(拉克絲)
PSN ID:edward_9105

曼聯迷M群:group659819@msnzone.cn
歡迎曼聯迷進入討論

**舊有成員請轉Skype入新群,ID:mario910502
舊 07-17-12, 07:27 PM   #60
keijoey
Ultimate Gamer
桐乃 x MIX

註冊日期: Aug 2010
PSN  IDmeruruplay
XBox Live GamertagMeruruplay
買開weekly, 攻略仲keep到, 但自己打機既態度已經唔同左
加上對某專攻動漫既新編輯唔係好受落
開始有放棄既打算

Divine gate (打蛋Gate): 174,720,000
Puzzle and dragon (ありがとうガンホー): 192,998,723

[3DS] 新絵心教室 pixiv
keijoey 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-17-12, 08:44 PM   #61
神人ではない!新人だ

引用:
作者: 機場美少年 查看文章
恕刪
好難用機去定義LIGHT USER,實際亦冇一個確實足以定義既客觀基準…
在下個人認為所謂LIGHT USER就係接觸果野亦會去接收有關訊息,
不過對於內容冇要求亦唔會自己主動去搵資訊。

換個行業講就好似電視台同C9既關係。
「垃圾劇!?I LIKE IT!」

舊 07-17-12, 10:44 PM   #62
chunmanx
我ge代號係風

註冊日期: Dec 2001
PSN  IDndswii
引用:
好難用機去定義LIGHT USER,實際亦冇一個確實足以定義既客觀基準…
在下個人認為所謂LIGHT USER就係接觸果野亦會去接收有關訊息,
不過對於內容冇要求亦唔會自己主動去搵資訊。

換個行業講就好似電視台同C9既關係。
「垃圾劇!?I LIKE IT!」
或者呢個課題可以用黎做research
但絕對唔係只得light user同pro gamer咁簡單
我想至少可以分5個級別
成日打iphone/android game的人係可以完全唔買game書的(其實game都唔買,只玩免費game)
如果香港game書係以呢班人做target的話就死緊

JUS/chunmanx/0902 8082 1037
大亂鬥/STAN/4983-4349-6279
chunmanx 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-17-12, 10:53 PM   #63
sugihara
真奈美たん萌え
show仔

註冊日期: Jan 2002
PSN  IDhigurash66442088
又唔係無要求0既
light應該話係睇game書黎揀下game之類,
但唔會太深入,唔理係capcom定任天堂,或者唔識宮本茂小島秀夫咁...

即係睇tbb劇0既c9,但唔知邊個叫戚其義李添勝
會睇u仔假期搵餐廳,但問佢地獄廚神佢唔識答gordon ramsay囉

近排睇到唔記得邊本,又夾多本潮流書,都睇得出佢想搞多d野,出發點幾好0既
但真係衰內容,成本野無方向無編排,講講下影音就跳左去訪問盧均宜,
訪問藝人又由頭到尾都講game,根本係入A書0既內容拆出黎做乜呢

此篇文章於 07-17-12 11:00 PM 被 sugihara 編輯。
sugihara 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-17-12, 11:54 PM   #64
Rotagen
Game Master

註冊日期: Jul 2008
引用:
其實係咪文科出身,在下覺得除咗錯別字同文章通順外,根本唔會有太大分別。
有幾多人睇GAME書係欣賞編輯文筆優雅?

市場限制就自然會伸延成BUDGET限制,報紙雜誌有廣告,GAME書就真係難D。
當大家都集中喺LIGHT USER上面,分別就只會越黎越小…
文字呢家野好講天份但唔等於訓練係無用
對天份唔夠既人黎講努力讀係可以訓練出一定程度

至於廣告呢家野根本係香港game書死症,
本地又無產業,讀者基數又細,
基本上一個城市有咁多本game周刊係係奇蹟呢點已經係老生常談

舊 07-17-12, 11:57 PM   #65
Rotagen
Game Master

註冊日期: Jul 2008
引用:
作者: sugihara 查看文章
搵唔同角度去講一件事0者
其實game書仲有大把野可以玩
不過d老細唔肯放水,編輯又唔會出去浸下,睇果班又唔受新事物
結果咪10年都做緊同一d野
老細:有野玩係好事,但唔小心玩死本書點算

舊 07-17-12, 11:58 PM   #66
雷火武
ワールド・エンド

註冊日期: Feb 2005
可能係試驗性貨吧
始終如果固定加多堆資料入主書就9成9要加價
但又唔係個個讀者都睇丫嗎..
雷火武 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-18-12, 12:00 AM   #67
神人ではない!新人だ

引用:
作者: Rotagen 查看文章
文字呢家野好講天份但唔等於訓練係無用
對天份唔夠既人黎講努力讀係可以訓練出一定程度

至於廣告呢家野根本係香港game書死症,
本地又無產業,讀者基數又細,
基本上一個城市有咁多本game周刊係係奇蹟呢點已經係老生常談
所以在下一直都認為班友係不為唔係不能。

舊 10-19-12, 10:29 PM   #68
mario0606
The One
G101一ノ瀬はじめ

據聞GZ有BDFF既野訂,不過食水好深

2000:F91、Strike、紅渣
1000:電池、V仔、黑MK2、IJ(拉克絲)
PSN ID:edward_9105

曼聯迷M群:group659819@msnzone.cn
歡迎曼聯迷進入討論

**舊有成員請轉Skype入新群,ID:mario910502
舊 10-20-12, 11:56 PM   #69
RPG之鬼

引用:
所以在下一直都認為班友係不為唔係不能。
既然個post浮出黎又回幾下先,不過下面都幾亂,可能每句有關連或冇關連,唔好automatic seat number checking(對號入坐)就得

1. 天份固然緊要,後天努力也重要,但有很多時冇水($),無論進修也好,買參考書也好都做唔到。當年都不知幾想買tgs白書去睇日本人點睇中國同網遊市場,但公司唔畀$,我又冇$買。
2. 香港可以說根本就沒有可以輔助到編輯做嘢既書,本本唔係日本就要外國,好重皮架。
3. 好似今年咁tgs過咗都唔知,可想而知依家日本家用有幾慘淡,但人地手機/online有幾好都冇用,hk玩唔到就玩唔到,介紹黎都係
4. 依家仲有有良心果幾本仍然出到糧,但如果個編輯真係醒少少,快尐轉工真係會好好多
5. 識得有做該類轉打海外市場的朋友,佢話hk主要用黎宣傳同做測試,隻嘢做好咗係海外開始有名有姓時就會band hk acc,就算畀咗$都照做,最多賠你一千幾百,相對為咗要照顧埋hk用家的ma費,不如齋理海外的更好賺,所以說香港玩家對遊戲機方面本身都要負上不少責任。
6. 本身我就讀過game同做過game,不過香港做game做唔好太理想化,另外一百萬巴仙,老闆話信不過,尤其是自稱見過海外/日本公司運作的,佢地最鍾意拎那些地方的優點,然後按香港模式去運作。例如這邊說日本人會開ot去做,但當然冇講背後佢地會有幾多ot收返;那邊又說美國有幾好系統、製作團有幾大自由,但轉頭這邊是老闆主導。

此篇文章於 10-21-12 12:15 AM 被 RPG之鬼 編輯。
RPG之鬼 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-09-12, 02:26 PM   #70
laymanhk
Senior Gamer

註冊日期: Apr 2009
豬鬆又借d椅加價了
跟多本唔係個個岩睇既書
就加你一蚊
laymanhk 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-09-12, 05:55 PM   #71
kennethyu
Insane Gamer

註冊日期: Dec 2004
引用:
作者: laymanhk 查看文章
豬鬆又借d椅加價了
跟多本唔係個個岩睇既書
就加你一蚊
你miss左重點,
佢想加的是$10-$13
$15-$16 只係順便
kennethyu 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-10-12, 12:32 AM   #72
GN00508771
The One
我係早見廚~有意見嗎

註冊日期: Sep 2004
3DS Friend Code4897 6540 2372
PSN  IDKYOK12JP
WEEKLY同良品有PSV優惠...

Fate/GO ID 335,820,884
GN00508771 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-10-12, 02:07 AM   #73
山崎02
Junior Member

註冊日期: Apr 2010
引用:
作者: GN00508771 查看文章
WEEKLY同良品有PSV優惠...
頭先睇到見到,但歐版有無咩問題。。。?
山崎02 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-13-12, 10:06 AM   #74
luisgarcia
Junior Member

註冊日期: Nov 2008
引用:
作者: kennethyu 查看文章
你miss左重點,
佢想加的是$10-$13
$15-$16 只係順便
之前$10都會買, 因為附近報紙檔賣$8, 而家佢一野加到$13,
報紙檔都只會減到$11, 可以正式cut書了.
luisgarcia 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 02-04-13, 05:18 AM   #75
aquarius
Game Master

註冊日期: Apr 2007
GW近呢幾期幾期都ok
25週年專題幾啱我呢D老野睇
最正今期25專題講pantasy star
太郎天地講shinning force
好有前呼後應感覺

自己睇完都想講吓
pantasy star II除咗係系列中最成功之外
當年2D嘅迷宮難度之高都係同類之冠

而家嘅shinning系列我都覺得可惜
其實SS嗰三步曲如果以而家嘅技術remake過
我諗會係幾多機迷嘅心願
aquarius 目前離線   回覆時引用此篇文章

論壇跳轉

相似的主題
主題 主題作者 版面 回覆 最後發表
( 原創)水色之都VOL.2 (感謝圖,vol.3的情報) 五木★ Cosplay同人MIX討論區 7 02-15-08 01:39 AM
車路士球迷會Vol.9 ﹝~ 請到 Vol.10 討論 ~﹞ 柴崎幸 球會討論區 1003 07-02-07 09:17 PM
AC Milan 球迷會Vol.4 ﹝~ 請到 Vol.5 繼續討論!~﹞ 柴崎幸 球會討論區 1000 12-22-06 04:23 PM
車路士球迷會Vol.6 ﹝~ 請移到Vol.7討論 ~﹞ 柴崎幸 球會討論區 1000 05-30-06 09:17 AM
AC Milan 球迷會Vol.2 ﹝~ 請到Vol.3 繼續討論 ~﹞ 柴崎幸 體育版 1002 01-23-06 12:22 AM

現在的時間是 07:49 AM

手機版 | APP版