Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > 娛樂興趣區 > 娛樂資訊潮流頻道 > 電影版

主題工具 顯示模式
舊 08-06-13, 01:57 AM   #1
W!LL
Moderator
【大亂鬥MvT】

註冊日期: Sep 2002
Wii U IDlastwill
3DS Friend Code5241 1873 3778
《狂舞派》(Blu-ray/DVD已推出!)

Description
導演黃修平以全新演員和香港頂尖跳舞高手,融合街舞、跑酷、太極,拍出港產片近年罕見的青春爆炸力,香港國際電影節首映獲得一致好評:
「香港電影的新希望,說了這麼多年,現在終於看到了。」影評人 舒琪
「拍出現今港產片最需要的勇氣和活力。」導演 張同祖
「香港有沒有用新演員而又拍得好的電影?現在我可以大聲地說:香港有一個黃修平,香港有一部電影叫《狂舞派》。」導演 彭順
「看完這電影會覺得很想跳舞,它有很強的感染力,令人全身充滿力量。」導演 郭子健
「打破港片故有主題和格局,編舞閃耀十足創意,是近年香港少見、別具一格的跳舞片!」全球電影網站Twitch影評人 James Marsh
「全片代表了一種香港精神,此刻的港人應該有特別的共鳴。」DJ 黃志淙
「幕前幕後所有人都是一班追夢者,感動了我去追逐自己的夢想 。」劇場工作者 賴恩慈
引用:
故事:
天才街舞少女阿花(顏卓靈 飾)加入大學舞隊BombA,與萬人迷隊長Dave(LokmaN 飾)挑戰令人聞風喪膽的舞壇惡霸Rooftoppers,卻被隊友Rebecca(Janice 飾)橫刀奪愛及嘲笑舞技。憤然離隊的阿花此時碰上騎呢太極男阿良(蔡瀚億 飾),竟受太極啟發創出全新舞招。阿花決定重返BombA,與宿敵Rooftoppers決一死戰,卻遇上意外導致嚴重腳傷。正當阿花覺得夢想幻滅之時,Rooftoppers的隊長Stormy(Tommy Guns 飾)竟突然現身她的輪椅前,揭開Rooftoppers稱霸舞壇的最大秘密……

大乱闘X
WILL 3780-8206-2363
按此看我的3DS Mii
有老任分紙多出可以pm俾我,謝謝

此篇文章於 03-28-14 03:13 PM 被 W!LL 編輯。
W!LL 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-06-13, 04:57 PM   #2
Sito
Ultimate Gamer
人修羅

註冊日期: Mar 2011
Sito 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-06-13, 05:16 PM   #3
無賴男
God of Gamer
復仇勇者

註冊日期: Mar 2002
XBox Live Gamertagsteve ng714
杜x澤 有大塊田依個老婆撿到la

舊 08-07-13, 01:22 AM   #4
W!LL
Moderator
【大亂鬥MvT】

睇左d已經睇過優先場既評語, 話final battle隻舞超精彩, 好期待入場看

大乱闘X
舊 08-11-13, 02:17 PM   #5
HON HON
沒有妳, 還是愛妳

註冊日期: Nov 2006
3DS Friend Code3222 5528 5573
PSN  IDAhHonHon
XBox Live GamertagAhHon Go
今朝睇完, 正, 差d想喊....

整套戲狂舞只係副要, 最主要既賣點係.......青春

我可以話呢套係step up 既加強版, 因為佢唔止得一個point, 至係真真正正一個complete既故事, 完美.

但如果俾獎項既話, 可以攞最佳導演, 最佳新人獎都可以, 但唔係一個, 而係一班.

HON HON 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-11-13, 06:54 PM   #6
W!LL
Moderator
【大亂鬥MvT】

真係正得咁緊要, 我星期二先去睇

大乱闘X
舊 08-11-13, 07:22 PM   #7
HON HON
沒有妳, 還是愛妳

引用:
作者: W!LL 查看文章
真係正得咁緊要, 我星期二先去睇
可能我係鍾意睇戲, 但又唔會只睇某個片種既電影, 所以我幾鍾意呢套戲, 同埋好耐都無試過睇一套戲睇得咁投入, 因為我邊睇個心都邊問自己: 點解好似唔想佢完咁既...

想入場欣賞呢套戲既大家, 唔好抱住佢係"港產片"既心態去睇就會好正, TRUST ME.

舊 08-11-13, 07:44 PM   #8
是但
Game Master

註冊日期: Aug 2002
PSN  IDseedown
買左飛星期二睇
好難得香港出到一套戲完全冇名星掛帥
仲難得係青春片!!!!
一定要支持下

2014 FTCL Approved!!

BLOG
是但 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-11-13, 08:54 PM   #9
Norm
=_="""""

好似好有heart,如果呢套野唔收得咁應該係香港人問題......

舊 08-11-13, 09:44 PM   #10
HON HON
沒有妳, 還是愛妳

引用:
作者: Norm 查看文章
好似好有heart,如果呢套野唔收得咁應該係香港人問題......
香港人問題? 唔多明.

舊 08-11-13, 10:16 PM   #11
黑澤夜
Crazy Gamer

註冊日期: Dec 2002
首先真係一套值得比錢入場睇既電影 , 唔係話佢特技有幾勁 , 有幾多名明大卡屎 , 而係成套電影你睇得出係好用 “心” 去拍出來 , 一套十分有火既電影! 當你真係入場去睇既時候自然會領略得到 !
港產片來講 ( 講緊本土味重 又小成本果d ) , 2010 有打擂台 , 2011 有志明與春嬌 , 2012 低俗喜劇的話 咁 2013 就一定係狂舞派 !
黑澤夜 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-11-13, 11:00 PM   #12
尼路
The One

註冊日期: Dec 2002
今日睇完真係好得,不過估唔到最熱血唔係主角群反而係對家……

舊 08-12-13, 09:15 AM   #13
HON HON
沒有妳, 還是愛妳

引用:
作者: 黑澤夜 查看文章
首先真係一套值得比錢入場睇既電影
我對你呢句既講法有所保留.

我覺得睇戲最緊要係啱唔啱自己睇, 又係嗰句, 唔啱睇既話送飛俾我都唔會睇, 如果用值呢個字黎對戲既睇法的話, 似乎係因為個價值而令到你對自己去對套戲既想睇程度改變晒.

舊 08-12-13, 09:23 AM   #14
HON HON
沒有妳, 還是愛妳

引用:
作者: 尼路 查看文章
今日睇完真係好得,不過估唔到最熱血唔係主角群反而係對家……
對家係教識主角嗰句說話既真正意思, 所以大家都好熱血.

舊 08-12-13, 09:36 AM   #15
sonic
Game Master

註冊日期: Jul 2002
意料之外地出色,最後那段好正呀
完全唔覺時間流逝
sonic 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-13-13, 01:28 AM   #16
W!LL
Moderator
【大亂鬥MvT】

買左OST, 明天去睇

大乱闘X
舊 08-14-13, 12:11 AM   #17
是但
Game Master

註冊日期: Aug 2002
PSN  IDseedown
睇完
真係好正!
又搞笑又熱血!!!
D舞好得!!!

2014 FTCL Approved!!

BLOG
是但 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-14-13, 04:30 AM   #18
W!LL
Moderator
【大亂鬥MvT】

晚上8:00在皇室堡欣賞了本作, 播映之前看了"激戰"的trailer, 畫面超清
說回本片, 睇之前很期待, 話哂係港產片未曾有以跳舞為題材的片種, 看罷後覺得比期待更精彩
片長112分鐘, 比起現在很多一二線大片只有9X分鐘, "狂"片內容很充實, 節奏明快, 看後完全不覺原來已消磨了兩小時
角色目慓清晰, 幾個主要角色描寫得不錯, 女主角、7良、DAVE、REBECCA, 鬼佬呢方面可以學下
片中SELL跳舞之餘, 竟然仲有另一個重點 - 太極 (D擊飛表現好誇張 )
劇情到中後段, 女主角為練舞而呃7良的意義有點奇怪, 為左撞破出現誤會, 發生傷腳event鋪路?
跟住還以為兩位男角會黑化
總括整體很好看, 跳舞場面拍攝得很好, 故仔看後會有些感動, 對上一套令我感動的香港電影已經是"烈日當空"
希望呢種片種香港電影還會拍下去

OST
引用:

大乱闘X

此篇文章於 08-14-13 05:13 AM 被 W!LL 編輯。
舊 08-14-13, 11:24 AM   #19
HON HON
沒有妳, 還是愛妳

鬼佬係著重個主題, 當中既角色佢地好小會仔細講解, 所以我話呢套戲係STEP UP既完美版.

同類好睇既青春港產片我會推介N年前既"愛上我吧", 包你睇完話正...

舊 08-20-13, 03:57 AM   #20
W!LL
Moderator
【大亂鬥MvT】

捱眼瞓睇《狂舞派》
發哥撐柒良做星爺接班人

http://hk.apple.nextmedia.com/entert...30819/18384354

發哥都like

估唔到成本都幾高, 530萬

大乱闘X
舊 08-21-13, 09:53 PM   #21
HON HON
沒有妳, 還是愛妳

千祈唔好有續集, 因為9成9會變成爛片.....

舊 08-22-13, 08:45 PM   #22
yuhchan5
Crazy Gamer

註冊日期: Jul 2008
PSN  IDmartinchan1986
XBox Live GamertagMrMidatumn
引用:
作者: HON HON 查看文章
千祈唔好有續集, 因為9成9會變成爛片.....
講左會拍喇
yuhchan5 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-24-13, 11:55 AM   #23
烈海王
Senior Gamer

註冊日期: Jan 2006
睇完,都幾失望,只算係合格,唔算好戲。
尤其對主題「為咗跳舞,你可以去到幾盡?」描述太薄弱,主角阿花因為少少挫折同感情失意就放棄跳舞,但後段又有一大段對白講自己有幾鍾意跳舞,感覺完全係得把口,佢對跳舞嘅熱情只係靠把口講出嚟,而唔係靠劇情畀觀眾感受到。
最後亦唔見佢為跳舞付出咗啲乜巨大代價,只係導演透過配樂去說服觀眾呢件事好熱血,但一啲都說服唔到我,最後感覺都係太柴娃娃,所謂青春夢想都講得好廉價。
跳舞場面除咗最後嗰場,其他都好普通,就算係話主角班對頭幾勁幾勁,但我都覺得好普通,唔算特別精彩,導演愈想透過對白去說服觀眾班人跳舞好勁,我就愈覺得成件事好假。
成套戲唯一亮點只有柒良,可惜佢到後半段劇情都無乜戲,浪費晒個角色。
烈海王 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-24-13, 01:03 PM   #24
HON HON
沒有妳, 還是愛妳

引用:
作者: 烈海王 查看文章
睇完,都幾失望,只算係合格,唔算好戲。
尤其對主題「為咗跳舞,你可以去到幾盡?」描述太薄弱,主角阿花因為少少挫折同感情失意就放棄跳舞,但後段又有一大段對白講自己有幾鍾意跳舞,感覺完全係得把口,佢對跳舞嘅熱情只係靠把口講出嚟,而唔係靠劇情畀觀眾感受到。
最後亦唔見佢為跳舞付出咗啲乜巨大代價,只係導演透過配樂去說服觀眾呢件事好熱血,但一啲都說服唔到我,最後感覺都係太柴娃娃,所謂青春夢想都講得好廉價。
跳舞場面除咗最後嗰場,其他都好普通,就算係話主角班對頭幾勁幾勁,但我都覺得好普通,唔算特別精彩,導演愈想透過對白去說服觀眾班人跳舞好勁,我就愈覺得成件事好假。
成套戲唯一亮點只有柒良,可惜佢到後半段劇情都無乜戲,浪費晒個角色。
阿花最後咪傷左腳都去跳囉, 呢D咪付出囉.(雖然係對手提佢既)

對香港電影黎講, 呢套戲叫做有HEART同肯拍, 唔好要求過份.

同埋賣點係青春.

舊 08-24-13, 02:55 PM   #25
半人馬-RigiL-
Game Master

註冊日期: Jun 2007
今日睇完,套戲真係好睇!好有誠意
大家近期想睇戲,這套一定唔會失望!
半人馬-RigiL- 目前離線   回覆時引用此篇文章

論壇跳轉

現在的時間是 06:36 AM

手機版 | APP版