Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > GAF區 > 電視遊戲討論版

主題工具 顯示模式
舊 05-24-18, 11:10 AM   #51
charcsc2000
God of Gamer
J神哥

註冊日期: Jan 2006
Nintendo Switch IDcharcsc2000
PSN  IDcharcsc2000
引用:
作者: MultiPASS 查看文章
打臉~
可以揀英文,
畫面得而且唔窒(可能依個鐘數先係咁)。
下...咁叫唔窒???/
直頭見到佢玩玩下斷線....
仲有d lag lag地...

charcsc2000 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-24-18, 11:18 AM   #52
WAL1
Ultimate Gamer

註冊日期: Oct 2002
公平啲講,呢兩條片左上角WI-FI訊號都話唔夠穩定,冇得作準。
我喺屋企情況都係咁,好窒
拎返公司爆滿4格,即刻好順同幾靚,起碼可以接受、2000YEN值得畀。
(不過好難長期喺公司玩,所以都係SKIP)
WAL1 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-24-18, 11:31 AM   #53
charcsc2000
J神哥

引用:
作者: WAL1 查看文章
公平啲講,呢兩條片左上角WI-FI訊號都話唔夠穩定,冇得作準。
拎返公司爆滿4格,即刻好順同幾靚,起碼可以接受、2000YEN值得畀。
我返屋企試下先...
講真佢肯買斷我不介意試下...
但要長期wifi好...即係要係屋企行lan線....
完全違背左switch既原意....
舊 05-24-18, 11:35 AM   #54
wing
格鬥低手

註冊日期: Mar 2004
引用:
根本條片都寫明 "barely".
又公道D講, 除非你住村屋或者唐樓, 否則的話, 一般香港住宅的寬頻已經好過全世界9成以上城市, 都窒.......

你在公司好順好靚, 有可能係你公司用商業寬頻, 個bandwidth同latency都好好, 甚至有可能係專線連去日本. 如果要呢類線先至順同靚..........

舊 05-24-18, 11:37 AM   #55
wing
格鬥低手

引用:
作者: charcsc2000 查看文章
我返屋企試下先...
講真佢肯買斷我不介意試下...
但要長期wifi好...即係要係屋企行lan線....
完全違背左switch既原意....
我諗佢果個訊號問題唔係指你部ns同現場個wi fi的接收 (屋企預左你坐在個router旁邊收爆格喇), 應該係你屋企個lan同佢個server之間的連線.

舊 05-24-18, 11:41 AM   #56
charcsc2000
J神哥

引用:
作者: wing 查看文章
我諗佢果個訊號問題唔係指你部ns同現場個wi fi的接收 (屋企預左你坐在個router旁邊收爆格喇), 應該係你屋企個lan同佢個server之間的連線.
都有可能隻game初初出..隻game太多人試...未必頂得到...
今晚要試下先....當初我試ios隻ff13就係因為呢個咩連線問題..
真心不睇好呢種cloud game....玩玩下未save就已經斷線....叫人點玩落去...
如果玩下機戰, 小品個種都ok..
fps, act game真心沒可能....
舊 05-24-18, 11:45 AM   #57
wing
格鬥低手

引用:
都有可能隻game初初出..隻game太多人試...未必頂得到...
今晚要試下先....當初我試ios隻ff13就係因為呢個咩連線問題..
真心不睇好呢種cloud game....玩玩下未save就已經斷線....叫人點玩落去...
如果玩下機戰, 小品個種都ok..
fps, act game真心沒可能....
之前果part播cut scene 只係播片冇interaction, 甚至可以buffer定少少, 根本睇唔到掂唔掂.

落車開始先係見真章. 一落車, 其實只係慢速步行(即係每格畫面變化幅度有限)同四圍望就已經好窒, 真心玩唔到. 仲未計佢話畫面起格.

yes, 至少岀5G 之前, 我諗都好難行得掂呢類cloud game.

舊 05-24-18, 12:03 PM   #58
charcsc2000
J神哥

引用:
之前果part播cut scene 只係播片冇interaction, 甚至可以buffer定少少, 根本睇唔到掂唔掂.

落車開始先係見真章. 一落車, 其實只係慢速步行(即係每格畫面變化幅度有限)同四圍望就已經好窒, 真心玩唔到. 仲未計佢話畫面起格.

yes, 至少岀5G 之前, 我諗都好難行得掂呢類cloud game.
BH7個畫面已經唔算好靚...跟本老卡可以直接做隻NS版....
只係佢懶唔想搞咁多...

其實老卡可以藉住呢次出BH7移植為NS版打頭炮...
但佢就選擇左走CLOUD...
舊 05-24-18, 12:17 PM   #59
wing
格鬥低手

引用:
BH7個畫面已經唔算好靚...跟本老卡可以直接做隻NS版....
只係佢懶唔想搞咁多...

其實老卡可以藉住呢次出BH7移植為NS版打頭炮...
但佢就選擇左走CLOUD...
我認為佢真心唔係懶, 係試水溫.
佢定左個熄server日期, 其實係因為game streaming呢下野真係高規格大規模高成本, 唔定個熄機日期真係要無止境咁run就係不斷燒錢.

舊 05-24-18, 12:24 PM   #60
charcsc2000
J神哥

引用:
我認為佢真心唔係懶, 係試水溫.
佢定左個熄server日期, 其實係因為game streaming呢下野真係高規格大規模高成本, 唔定個熄機日期真係要無止境咁run就係不斷燒錢.
咁就死...即係我們變左租GAME...
此風不可長...
如果下下都覺得'高規格大規模高成本"就不移植...
證明佢地技術差...而且唔想投資太多...直頭不要掂NS啦...
舊 05-24-18, 12:26 PM   #61
wing
格鬥低手

引用:
此風不可長...
證明佢地技術差...而且唔想投資太多...直頭不要掂NS啦...
no no no.... 高規格大規模高成本其實係指用cloud來運行.... 即係佢個server farm同cloud provider要高規格大規模, 所以即係高成本.

如果佢搞個downgrade移植, 先至係低成本小菜一碟..... 呢方面capcom真係有30年經驗, 而且一路做緊, 做慣做熟.

依家個cloud 版我相信run幾個月的成本未必低過搞移植版.

此篇文章於 05-24-18 12:31 PM 被 wing 編輯。
wing 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-24-18, 12:41 PM   #62
leungky1

註冊日期: Jul 2009
引用:
此風不可長...
C社俾我嘅感覺係想分杯羹
但佢無S社咁嘅資源同策略排好啲新中細Game
由手機版發出
leungky1 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-24-18, 12:55 PM   #63
charcsc2000
J神哥

引用:
no no no.... 高規格大規模高成本其實係指用cloud來運行.... 即係佢個server farm同cloud provider要高規格大規模, 所以即係高成本.

如果佢搞個downgrade移植, 先至係低成本小菜一碟..... 呢方面capcom真係有30年經驗, 而且一路做緊, 做慣做熟.

依家個cloud 版我相信run幾個月的成本未必低過搞移植版.
如果佢搞移植版, 我不介意買多一次...可以搭車和床頭玩真心正....
舊 05-24-18, 12:59 PM   #64
Kain

註冊日期: Dec 2005
PSN  IDkain_jpn
3日前先有人出post
出自家大作0宣傳其實想點?
由手機版發出
Kain 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-24-18, 01:03 PM   #65
charcsc2000
J神哥

引用:
作者: leungky1 查看文章
C社俾我嘅感覺係想分杯羹
但佢無S社咁嘅資源同策略排好啲新中細Game
由手機版發出
其實BH7佢應該都投資左好多...理應要移植去NS版賺多次錢...
舊 05-24-18, 01:07 PM   #66
harakuma
Game Master

註冊日期: Mar 2007
其實C記有冇出過一隻專為NS而制作既GAME(全新)

校花1號, 始的妻子之一
老師, 始的妻子之一
人妻, 始的妻子之一
校花2號, 始的妻子之一
你究竟有幾多個老婆呀??
harakuma 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-24-18, 01:27 PM   #67
seed2005

註冊日期: Feb 2005
Wii U IDseed2005
3DS Friend Code4038 6080 2757
日本玩家試玩

https://www.youtube.com/watch?v=JEolKcXJJj0

seed2005 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-24-18, 01:48 PM   #68
WAL1

註冊日期: Oct 2002
引用:

唔同意移植係小菜一碟,造完仲要OPTIMIZE同DEBUG,時間都係金錢,相反而家慳好多功夫。
其實而家只係2000YEN 3個月,如果移植(當佢只出ESHOP版,唔出實體版節省成本,好似歐州冇出RE REV2實體版一樣)起碼都收7000YEN,定價都反影到成本。
WAL1 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-24-18, 02:02 PM   #69
CCemi

註冊日期: Dec 2003
引用:
唔同意移植係小菜一碟,造完仲要OPTIMIZE同DEBUG,時間都係金錢,相反而家慳好多功夫。
其實而家只係2000YEN 3個月,如果移植(當佢只出ESHOP版,唔出實體版節省成本,好似歐州冇出RE REV2實體版一樣)起碼都收7000YEN,定價都反影到成本。
2000日元係玩180日(6個月)

我們會定期舉行會與比賽, 有興趣請看看我們的專頁吧
CCemi 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-24-18, 02:09 PM   #70
wing
格鬥低手

引用:
cloud版係前期省開發功夫, 重點係on going的營運成本好高.

而且port隻bio7 去switch冇你想像中咁難, 其實舊年capcom已經開始著手將re engine (即係bio7用果個engine)移植去switch.

舊 05-24-18, 02:26 PM   #71
lodoss
Crazy Gamer

註冊日期: Dec 2012
引用:
cloud版係前期省開發功夫, 重點係on going的營運成本好高.

而且port隻bio7 去switch冇你想像中咁難, 其實舊年capcom已經開始著手將re engine (即係bio7用果個engine)移植去switch.
佢套硬件可以再用起其他地方, 又唔好諗到好高成本
總之我就唔會考慮呢隻
lodoss 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-24-18, 02:38 PM   #72
charcsc2000
J神哥

引用:
作者: seed2005 查看文章
"日本"玩家果然順好多...
舊 05-24-18, 02:52 PM   #73
赤武神
The One
多多指教!

註冊日期: Jan 2002
Nintendo Switch ID5684-2538-5787
3DS Friend Code3222 5528 5405
我用smt share網路試。。。最多兩格或冇格
入game快同唔洗申請咁多野,support motion操作(不過好似感應差冇實game咁),我屋企已cut寬頻應該試唔到滿血。。

試完呢隻cloud版,好似有個感覺會出正式版。。至少佢比你體驗到如果隻game在switch玩大約會係點

-------
大亂鬥X:赤武神/MOSIN/3995-5703-0958
孖車wii:赤武神/Dannie/1160-9987-0415
US ACWW[DS]:名: Dannie 村:MOSIN 招牌果:APPLE Fc code:3479-5305-1039
US ACCF[Wii]:名: Mosin 村:BLACKSUN 招牌果:車里子 Fc code:2664-5630-1186

此篇文章於 05-24-18 02:55 PM 被 赤武神 編輯。
赤武神 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-24-18, 03:47 PM   #74
leungky1

註冊日期: Jul 2009
引用:
作者: harakuma 查看文章
其實C記有冇出過一隻專為NS而制作既GAME(全新)
暫時都無
不過家下MH都前路未明下
分分鐘獨佔嘅得番成步堂
對比SE肯出隻全新RPG,仲有Sega推番真女神轉生
係差緊啲

Bio7今次出就應該係表態出新作唔會漏低NS
但Rev賣得普通下
相信都唔會特別出新嘅獨佔外傳
由手機版發出

此篇文章於 05-24-18 03:50 PM 被 leungky1 編輯。
leungky1 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-24-18, 04:05 PM   #75
wing
格鬥低手

引用:
作者: lodoss 查看文章
佢套硬件可以再用起其他地方, 又唔好諗到好高成本
總之我就唔會考慮呢隻
果堆server farm同bandwidth 冇乜可能capcom 自已建立, 應該係向amazon AWS之類cloud service provider租的.

此篇文章於 05-24-18 04:23 PM 被 wing 編輯。
wing 目前離線   回覆時引用此篇文章

主題工具
顯示模式

論壇跳轉

相似的主題
主題 主題作者 版面 回覆 最後發表
放超罕 BIOHAZARD 2 (生化危機 Resident Evil ) Leon 仕樣 DESERT EAGLE .50AE MODEL calsonic 買賣專區 0 07-09-13 12:41 PM
Resident Evil 5 imgahou PC電腦遊戲討論版 2 11-06-08 02:17 PM
[Wii]Biohazard (Resident Evil) series neo2046 電視遊戲討論版 50 05-11-06 04:12 AM
NEW:Capcom speaks about Biohazard 5(Resident Evil 5) 神祕人1號 電視遊戲討論版 33 03-10-05 01:06 AM
Resident Evil : Apocalypse (Biohazard 電影版 2) Fio Neo Entertainment TREND 260 10-18-04 06:41 PM

現在的時間是 09:44 PM

手機版 | APP版