Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > 其他 > <<繼續談情>>

主題工具 顯示模式
舊 05-08-10, 03:49 PM   #1
泡菜
Crazy Gamer

註冊日期: Sep 2005
PSN  IDpakpak4872
請問有試過被針對嗎?

不論學業定工作,唔知道各位有冇試過被針對...

明明你自己都係做緊自己野,冇做d惹人討厭,又唔係點咁出聲講野(除左上堂問野之類既正常對答)
但換黎既都係一d被針對,單單打打既局面出現?
呃...我上d唔洗聽書既堂最多畫下畫啊,打psp啊,聽歌啊,冇咩攪過事姐

我依家讀番毅進,上年年尾開始無啦啦變左一班(5~6個)年齡o係16~18左右既女性針對對象
妳地講唔緊要,但好多時都我都唔理o家啦,都仲要o係度講黎講去,我覺得好無聊

琴日畢業月會d野要上台表演,我地就唱歌,唱到第二首時有人拉我過去mic位果度唱
跟住依家o係fb比人話我好似帶住全班黎唱,又話唱得好陶醉又好扮野咁

回黎topic,如果遇到被針對情況,各位會點做?
我以前番pt同ft時..都只係ft果到有一位鐵版同事唔係幾like我姐...但總括黎講pt同ft同其他同事都夾得好好,冇咩被針對情況出現..
唔通我適合工作多d?

此篇文章於 05-08-10 03:53 PM 被 泡菜 編輯。
泡菜 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-08-10, 03:53 PM   #2
雷火武
God of Gamer
ワールド・エンド

註冊日期: Feb 2005
Good topic.
先了解自己被針對原因先.
如果係因為無聊既理由..無視對方吧啦.
唔通你車番佢幾巴咩.

16-18歲.係咪Ruby個type女仔呀...
weli weli bad ga wor.

此篇文章於 05-08-10 03:56 PM 被 雷火武 編輯。
雷火武 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-08-10, 04:02 PM   #3
泡菜
Crazy Gamer

引用:
作者: Deviantnip 查看文章
Good topic.
先了解自己被針對原因先.
如果係因為無聊既理由..無視對方吧啦.
唔通你車番佢幾巴咩.

16-18歲.係咪Ruby個type女仔呀...
weli weli bad ga wor.
果時諗番都可能係比人攪到我隻手差唔多骨折
(某d原因有個男同學同我爭課室個mouse用,原本我用緊既,佢玩既性質姐,不過真係差d攪到我隻尾指骨骨折,依d野自己感覺到)
跟住我開聲話佢,可能係咁吧

1,2個
舊 05-08-10, 05:27 PM   #4
Noyeah
Senior Gamer

註冊日期: Aug 2009
幾好呀... 被針對係好事...因為佢地覺得你掂過佢地... 咁先顯得你同佢地唔同~

你可以唔使理佢地~ 亦到可以變本加厲去輕視佢地~
Noyeah 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-08-10, 05:35 PM   #5
haha3156
Ultimate Gamer
↓相良宗介(?)↓

註冊日期: Dec 2001
有位同事給很多同事針對...
原因是這位同事的工作能力有些問題,教極都是唔識...

舊 05-08-10, 05:37 PM   #6
泡菜
Crazy Gamer

引用:
作者: Noyeah 查看文章
幾好呀... 被針對係好事...因為佢地覺得你掂過佢地... 咁先顯得你同佢地唔同~

你可以唔使理佢地~ 亦到可以變本加厲去輕視佢地~
我唔會咁諗個bo- -
我本身都唔係d好掂既人黎(掂就唔洗讀番毅進(泣))
舊 05-08-10, 05:55 PM   #7
雷火武
ワールド・エンド

引用:
作者: haha3156 查看文章
有位同事給很多同事針對...
原因是這位同事的工作能力有些問題,教極都是唔識...
工作能力特別高都一樣可受針對
舊 05-08-10, 07:39 PM   #8
Designer
Registered User

註冊日期: Feb 2004
現實係:有人覺得你可以成為佢針對嘅對像,就會被針對
Designer 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-08-10, 10:31 PM   #9
古手神主
Crazy Gamer
paper lion

註冊日期: Jul 2009
做好自己就得. 唔好理其他, 尤其是唔熟個d 人咁多. 哩個世界真係好多咁0既人架. 唔好問點解佢地咁多精力去做咁多哩d 野.
古手神主 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-08-10, 11:03 PM   #10
Cowlex
Game Master
零距離ガンナー

註冊日期: Aug 2005
其實比人針對唔一定係自己衰左, 好大可能只係對方想揾個人黎用一個"共同目標"黎玩弄
就好似一班人入面永遠都會有一個人係成日比人拎出黎講/笑一樣
所以呢d時候, 最好既方法就係唔理佢地, 等佢地冇癮自己收山

舊 05-08-10, 11:33 PM   #11
emiko
Crazy Gamer

註冊日期: May 2005
如果樓主自問無做野得罪人,但仍被針對,不用理會那些人。
無論你怎樣處事,100人當中無可能100人都認同你。

有時被針對,可以是無原因的,不用深究。
不用花精神在那些針對你的人身上。
這樣,自己才可以繼續好好過日子。
emiko 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-08-10, 11:44 PM   #12
emoil

註冊日期: Jul 2005
3DS Friend Code0731 4714 9827
PSN  IDemoil
是因為你太善良/因為你唔埋堆/你表現太好~

好多理由都會比人玩針對架喎....

不過最緊要 過得到自己/冇做什麼壞事...根本上不用去理會他們...專心做好自己份內事就得

其他野 會有人睇到的~
emoil 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-08-10, 11:49 PM   #13
忘記密碼
Insane Gamer
看甚麼!?

註冊日期: Apr 2006
引用:
作者: 古手神主 查看文章
做好自己就得. 唔好理其他, 尤其是唔熟個d 人咁多. 哩個世界真係好多咁0既人架. 唔好問點解佢地咁多精力去做咁多哩d 野.
依個世界唔係做好自己, 就無人針對咁簡單.
你唔理佢地, 佢地只會背後做更多野黎傷害你.
有時,做人要識反抗. 出黎做野要識得同人溝通同打好關係.
依D野做唔好, 只會引到D小人黎攻擊你~

舊 05-09-10, 01:41 AM   #14
House
里村★紅葉

註冊日期: Jun 2004
PSN  IDHouse544
過去我經驗話比我知
一班人 特別係學生 佢地只係要一個共同的敵人製造共同的話題
只要你搵到個比你更好的話題的人 你就唔會有人針對你

因為我以前番學見過唔少人都係咁 因為比人針對果個唔係我所以旁觀者清楚佢地諗乜野

Get

グリザイアの果実 ED SONG+OST

Get 周防天音!

House 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-09-10, 12:54 PM   #15
泡菜
Crazy Gamer

引用:
作者: emiko 查看文章
如果樓主自問無做野得罪人,但仍被針對,不用理會那些人。
無論你怎樣處事,100人當中無可能100人都認同你。

有時被針對,可以是無原因的,不用深究。
不用花精神在那些針對你的人身上。
這樣,自己才可以繼續好好過日子。
其實冇架,我真係有得佢地講,反正都差唔多讀完,與其花時間o係佢地身上我不如畫多d畫練下好過(依排我真係畫緊畫架XD)

引用:
作者: emoil 查看文章
是因為你太善良/因為你唔埋堆/你表現太好~

好多理由都會比人玩針對架喎....

不過最緊要 過得到自己/冇做什麼壞事...根本上不用去理會他們...專心做好自己份內事就得

其他野 會有人睇到的~
我諗自己係善良果咋人黎既,我唔太鐘意同人嘈交,就算嘈我都輸硬,因為我口才差同轉數慢
所以好多時都避免開個話題係易同人嘈交

引用:
作者: 忘記密碼 查看文章
依個世界唔係做好自己, 就無人針對咁簡單.
你唔理佢地, 佢地只會背後做更多野黎傷害你.
有時,做人要識反抗. 出黎做野要識得同人溝通同打好關係.
依D野做唔好, 只會引到D小人黎攻擊你~
我初時都有少少想反抗架,有咩唔滿意三口六面講清楚囉(雖然唔會)
但初時無啦啦被人針真係幾無奈

引用:
作者: House 查看文章
過去我經驗話比我知
一班人 特別係學生 佢地只係要一個共同的敵人製造共同的話題
只要你搵到個比你更好的話題的人 你就唔會有人針對你

因為我以前番學見過唔少人都係咁 因為比人針對果個唔係我所以旁觀者清楚佢地諗乜野
學生真係易d..我經驗話我知都係,我以前中一果時都係咁比人玩,依家又係咁
反而我做野真係可以同班同事玩得好埋(我做waiter的),除左full-time果時有位鐵板師傅唔太鐘意我之外,我同廚房部,壽司部d師傅都玩得好埋,或者咁講,佢地可能有講我既,只不過冇當面,或者o係唔會比我發現既地方/情況到講,anyway,工作時係真係開心過讀書(但唔代表我鐘意工作)

問題佢地始終都要將個重點放o係我到呢
舊 05-09-10, 01:00 PM   #16
真!DC
Banned User
奉行我道

註冊日期: Jan 2003
工作上一來大家都比起學生時成熟, 二來大家都只係求財
一般應該唔會針對某個人到出面;
或者應該話, 唔妥你都唔會咁易比你知

真!DC 目前線上   回覆時引用此篇文章
舊 05-09-10, 01:13 PM   #17
泡菜
Crazy Gamer

引用:
作者: 真!DC 查看文章
工作上一來大家都比起學生時成熟, 二來大家都只係求財
一般應該唔會針對某個人到出面;
或者應該話, 唔妥你都唔會咁易比你知
都係架,所以我上面有講話可能o係唔會比我既情況或地方到講自己野
舊 05-09-10, 04:01 PM   #18
haha3156
↓相良宗介(?)↓

註冊日期: Dec 2001
引用:
作者: Deviantnip 查看文章
工作能力特別高都一樣可受針對
但是在我在工作的公司中...
就是有一位女同事因為工作能力有問題(是很弱)~被人針對的...

可以是教左4~5次都唔識的....

舊 05-09-10, 05:12 PM   #19
雷火武
ワールド・エンド

引用:
就是有一位女同事因為工作能力有問題(是很弱)~被人針對的...

我說,除了工作能力較低而被人針對外,工作能力特別高亦可以受針對.
兩者無衡突.
舊 05-10-10, 06:16 PM   #20
Ryokoryoko
師奶陳

註冊日期: Dec 2005
PSN  IDJack-M
XBox Live GamertagJackYM
引用:
作者: 泡菜 查看文章
問題佢地始終都要將個重點放o係我到呢
好明顯,你係一個容易被針對/捉弄嘅對像。

有些人特別讓人討厭……

My Apps
Ryokoryoko 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-10-10, 06:21 PM   #21
泡菜
Crazy Gamer

引用:
作者: Ryokoryoko 查看文章
好明顯,你係一個容易被針對/捉弄嘅對像。

有些人特別讓人討厭……
你主要想講下面果句姐下m9?
舊 05-10-10, 07:31 PM   #22
TCS_disable
我有車車~

註冊日期: Jul 2005
引用:
作者: 泡菜 查看文章
不論學業定工作,唔知道各位有冇試過被針對...

明明你自己都係做緊自己野,冇做d惹人討厭,又唔係點咁出聲講野(除左上堂問野之類既正常對答)
但換黎既都係一d被針對,單單打打既局面出現?
呃...我上d唔洗聽書既堂最多畫下畫啊,打psp啊,聽歌啊,冇咩攪過事姐

我依家讀番毅進,上年年尾開始無啦啦變左一班(5~6個)年齡o係16~18左右既女性針對對象
妳地講唔緊要,但好多時都我都唔理o家啦,都仲要o係度講黎講去,我覺得好無聊

琴日畢業月會d野要上台表演,我地就唱歌,唱到第二首時有人拉我過去mic位果度唱
跟住依家o係fb比人話我好似帶住全班黎唱,又話唱得好陶醉又好扮野咁

回黎topic,如果遇到被針對情況,各位會點做?
我以前番pt同ft時..都只係ft果到有一位鐵版同事唔係幾like我姐...但總括黎講pt同ft同其他同事都夾得好好,冇咩被針對情況出現..
唔通我適合工作多d?
過來人(<- 10年相關經歷)

呢類人特徵,係用好鍾意佢地果套黎否定一個人存在,師奶心態,最希望睇到你不滿但又不傷害佢地ge反應

佢地係S,同時係M

必要時做一下過激行動警告對方,出手果下唔使出聲
可以換到佢地唔打你主意,反效果容易被孤立

我唔鼓勵暴力,諷刺ge係香港容許語言暴力,但呢種係搵訓導同報警都無用ge事,真係好討人厭
TCS_disable 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-10-10, 08:53 PM   #23
Home

註冊日期: Sep 2004
引用:

我覺得
智商低/反應遲鈍/學習能力差
溝通能力有點問題/溝通障礙
有點行為/情緒問題

以上果幾種人,即使如何努力
都會容易成為被討厭對象
Home 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-10-10, 09:41 PM   #24
Rotagen
Game Master

註冊日期: Jul 2008
我就由細到大都無試過成為被群體針對既對象,頂多間中畀人整蠱下
不過有人被針對就目睹唔少,至於自以為被針對既人亦見好多

舊 05-10-10, 09:43 PM   #25
Rotagen
Game Master

註冊日期: Jul 2008
引用:

唔做得野畀人_係正常不過喎
定係指因呢個問題被延伸成為針對對象,明明唔關事都抽水抽一餐

論壇跳轉

現在的時間是 12:00 PM

手機版 | APP版