Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > GAF區 > 日本動漫畫討論版

主題工具 顯示模式
舊 09-24-14, 02:22 PM   #451
david
The One

註冊日期: Mar 2002
引用:
作者: 大破人間 查看文章
如果唔理漫畫原作....
就應該斬哂蒼紫的戲份...

蒼紫出現得九唔搭八
挑戰劍心的理由亦好牽強.

其實斬哂佢D戲份會好D...
如果佢第一集無亂改番眾設定就無問題,可惜洗濕佐仲要夾硬去...

---
NS CC:Morphus X300
david 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-24-14, 03:32 PM   #452
豪傑公子
God of Gamer

註冊日期: Jan 2005
引用:
作者: 大破人間 查看文章
如果唔理漫畫原作....
就應該斬哂蒼紫的戲份...

蒼紫出現得九唔搭八
挑戰劍心的理由亦好牽強.

其實斬哂佢D戲份會好D...
我冇睇過原作,完全唔明蒼紫出嚟做咩...

舊 09-24-14, 05:05 PM   #453
money
Advance Moderator
◆.西野司命.◆

9/23までで『るろうに剣心 京都大火編』 は54日間累計動員387万3344人、興収50億901万6600円、2014年公開邦画実写で初の50億円突破。
『るろうに剣心 伝説の最期編』は11日間累計動員200万8272人、興収25億5755万8300円。3部作で100億円突破です

舊 09-25-14, 06:23 AM   #454
david
The One

引用:
作者: 豪傑公子 查看文章
我冇睇過原作,完全唔明蒼紫出嚟做咩...
[無責任亂估]蒼紫O係電影初槁應該係全CUT(由第一集番眾改晒設定推斷),但為佐一眾漫畫蒼紫飯,就改槁夾硬再推佢出O黎...[/無責任亂估]

---
舊 09-29-14, 02:33 AM   #455
Nemesis09
Senior Gamer

註冊日期: Aug 2009
早兩日終於有時間去戲院睇大火篇
我覺得ok喎
蒼紫都可以接受,原作都係想殺左劍心證明御庭番係最強,只係而家變左維新嗰陣蒼紫都係度真係怪怪地,即刻由年輕人變大叔
上集冇出場真係錯錯地,不過如果直接cut蒼紫d戲葵屋嗰邊又好似會好奇怪,btw同阿伯打嗰度都幾好睇
宗次郎過得去啦,一開頭彈下彈下真係笑出黎,如果追馬車嗰度由後面追唔係上面跳落去會好好多,而家攪到好似好普通咁
志志雄都做得唔錯,但係嫌藤原把聲唔夠老,其實藤原做維新版,搵個老d嘅演員做繃帶版會好d
故事都算改得唔錯,尚算通順
等10月睇埋落幕篇
Nemesis09 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-29-14, 08:02 AM   #456
Dom031059

註冊日期: Jan 2010
引用:
作者: Nemesis09 查看文章
早兩日終於有時間去戲院睇大火篇
我覺得ok喎
蒼紫都可以接受,原作都係想殺左劍心證明御庭番係最強,只係而家變左維新嗰陣蒼紫都係度真係怪怪地,即刻由年輕人變大叔
上集冇出場真係錯錯地,不過如果直接cut蒼紫d戲葵屋嗰邊又好似會好奇怪,btw同阿伯打嗰度都幾好睇
宗次郎過得去啦,一開頭彈下彈下真係笑出黎,如果追馬車嗰度由後面追唔係上面跳落去會好好多,而家攪到好似好普通咁
志志雄都做得唔錯,但係嫌藤原把聲唔夠老,其實藤原做維新版,搵個老d嘅演員做繃帶版會好d
故事都算改得唔錯,尚算通順
等10月睇埋落幕篇
原作蒼紫其實講咩證明御庭番眾最強其實都係想幫班手足報仇既借口黎啫
反而電影無咗報仇呢個要素睇落去佢同劍心打咪好似無意義囉
Dom031059 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-29-14, 12:41 PM   #457
Nemesis09

註冊日期: Aug 2009
引用:
作者: Dom031059 查看文章
原作蒼紫其實講咩證明御庭番眾最強其實都係想幫班手足報仇既借口黎啫
反而電影無咗報仇呢個要素睇落去佢同劍心打咪好似無意義囉
係咩我真係唔係好覺佢為左報仇喎,而且殺御庭番係觀柳唔係劍心
原作我理解係佢對部下同“御庭番最強”嘅執著,想殺劍心都係因為佢係維新最強劍客,另外係觀柳屋企打敗曬d御庭眾想雪恥,
我係奇怪電影裡面維新過左十幾年而家先搵佢黎打,會唔會遲左少少呀
Nemesis09 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-29-14, 07:34 PM   #458
money
◆.西野司命.◆

「るろうに剣心 伝説の最期編」が、9月28日時点で興収30億円を超え、30億4637万円を記録した。
すでに1作目「るろうに剣心」(30億1千万円)を超えた。「〜京都大火編」は、同日時点で50億7447万円。
2本で80億円突破。「ルパン三世」は、同日時点で20億3833万円である。

舊 10-03-14, 01:11 AM   #459
money
◆.西野司命.◆

舊 10-07-14, 03:36 PM   #460
money
◆.西野司命.◆

「るろ剣 伝説の最期編」がV4!

今週も「るろうに剣心 伝説の最期編」が首位をキープした。
週末2日間の成績は、動員が13万1714人、興収が1億7743万5300円。
興収は、前の週末と比べると36%ダウンしており、累計では34億7680万3900円。
「京都大火編」が51億3308万0200円稼いでいるので、2作品で目下86億円だ

舊 10-08-14, 11:11 AM   #461
david
The One

和月今次真係發到豬頭咁...

我要人誅篇,睇佢俟刀術會改成點...

---
舊 10-08-14, 11:29 AM   #462
mrk

註冊日期: Mar 2009
Wii U IDmrk_us_1st
Nintendo Switch ID美國Acc-7963-3777-4483
3DS Friend Code3050 7594 0791
PSN  IDmrk1us
XBox Live Gamertagmrk hk
引用:
作者: money 查看文章
「るろ剣 伝説の最期編」がV4!

今週も「るろうに剣心 伝説の最期編」が首位をキープした。
週末2日間の成績は、動員が13万1714人、興収が1億7743万5300円。
興収は、前の週末と比べると36%ダウンしており、累計では34億7680万3900円。
「京都大火編」が51億3308万0200円稼いでいるので、2作品で目下86億円だ
日本個面咁收得,我都有份o架!!!

PS:強烈要求拍埋人誅篇啦!

switch日服Acc_2707-3945-3492(HK*mrk_jp1)
switch美國Acc_7963-3777-4483(HK*mrk_us1)
switch港服Acc_6669-1669-8277(HK*mrk_hk1)
switch英服Acc_3093-4099-7614(HK*mrk_uk1)
mrk 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-14-14, 03:41 AM   #463
mrk

Nintendo Switch ID美國Acc-7963-3777-4483
UA App見到澳門銀河開左訂啦!

switch日服Acc_2707-3945-3492(HK*mrk_jp1)
switch美國Acc_7963-3777-4483(HK*mrk_us1)
switch港服Acc_6669-1669-8277(HK*mrk_hk1)
switch英服Acc_3093-4099-7614(HK*mrk_uk1)
舊 10-14-14, 06:47 PM   #464
mrk

已訂好16號UA太古下午5點幾場次!

舊 10-16-14, 04:18 PM   #465
okabe

註冊日期: Aug 2002
引用:
作者: Kinny Riddle 查看文章
傳說落幕篇

變動比京都大火編大好多

劇透

1 最大改變係煉獄號冇被擊沉,仲長驅直入東京附近炮轟民居。志志雄以此要脅以伊藤博文為首嘅明治政府交出拔刀齋,政府逼於無奈下令通緝劍心。

2 彌彥推測既然劍心被通緝緊,即代表佢仲未死。執返條命嘅翁有頭緒劍心喺邊,命操去搵佢。

3 劍心比師傅比古清十郎救番。之後修行飛天御劍流奧義同原作一樣。(但冇見到劍心點樣「擊倒」師傅,話晒係奧義就梗係要留返最後)

4 薰無事比人救返,響醫院昏迷一陣後就同左之助同彌彥起行趕返東京。

5 操順利搵到劍心後,為掩人耳目,操建議佢用御庭番眾來往京都同江戶嘅秘密林道返東京。蒼紫估到會喺度撞倒拔刀齋並喺度埋伏。經過一番苦鬥後,劍心總算打敗蒼紫並速速起行。

6 蒼紫被帶返葵屋養傷,被操鬧完一番後感到慚愧。

7 劍心比薰佢哋提早返嚟,向神谷道場見到惠,但好快被警察包圍。劍心為免不必要嘅傷亡而投降。

8 劍心被帶到內務省,佢同伊藤博文講只要比佢接近志志雄,仲有機會可以打敗佢。

9 之後一幕係政府宣布拔刀齋會被公開處斬。刑場設係煉獄號對開嘅沙灘,薰佢哋趕去嗰度。方治爲首嘅志志雄兵亦嚟到觀看。

10 行刑一刻,劊子手斬嘅唔係劍心嘅頭,而係佢嘅束縛。個劊子手其實係齋藤假扮。原來成個「行刑」只不過係分散志志雄注意嘅拖延戰術,好比軍方可以秘密地響附近山頭起建臨時炮台去炮擊煉獄號。

11 「行刑」後,齋藤將收埋嘅逆刃刀交返比劍心。在場警察同志志雄手下即刻開片。劍心同左之助搭乘一早由好多警察駕駛嘅細船開往煉獄號進行突襲。

12海灘上激戰,齋藤唔洗三兩下就搞掂宇水。

13 突襲隊同船上志志雄兵混戰。左之助硬撼安慈,冇左二重極嘅backstory。

14 劍心則再度對宗次郎。宗次郎被打敗後,被劍心說教一番後先嚟精神崩潰。

15 呢個時候,伊藤博文等得唔耐煩,決定唔等劍心就帶咗炮轟煉獄號。

16 劍心響船廳度同志志雄決戰。同原作一樣,劍心被志志雄咬咗膊頭一啖後不醒人事。

17 志志雄之後同上咗船嘅齋藤同左之助對打,之後連蒼紫亦趕到嚟。好快劍心亦企返起身,變成志志雄一打四嘅混戰。

18 志志雄將船上嘅火藥彈引爆去炸開劍心以外嘅三人。得返劍心一個同佢苦戰。由美同原作一樣為心愛嘅男人捐軀。

19 最後劍心使用飛天御劍流奧義「天翔龍閃」將志志雄擊敗。(成個招式演繹係超型爆)志志雄響瘋狂笑聲中自燃燒死。

20 劍心四人成功逃離沉沒緊嘅煉獄號。伊藤博文宣布「拔刀齋」同「幕末嘅怨靈」已經死咗,率領在場軍人警察向「緋村劍心」致敬。

算係收得貨。

十本刃冇左不二,亦冇咗彌彥擊敗蝙也,薰同操擊敗人妖有D美中不足。
剛看完後感

12海灘上激戰,齋藤唔洗三兩下就搞掂宇水。

大部份十本刃都係雜魚...唔好講話有對白連出個名既機會都無...
不過都可以原諒,不竟要跟原著去拍會好難,人物多要花既時間更多

13 突襲隊同船上志志雄兵混戰。左之助硬撼安慈,冇左二重極嘅backstory。

安慈一戰主要係用尼解話,簡單講出每個人所受既經歷
實質場打鬥都係好求其完事

17 志志雄之後同上咗船嘅齋藤同左之助對打,之後連蒼紫亦趕到嚟。好快劍心亦企返起身,變成志志雄一打四嘅混戰。

成套最好睇都係尼一幕,4抽1群體戰算係拍得OK

19 最後劍心使用飛天御劍流奧義「天翔龍閃」將志志雄擊敗。(成個招式演繹係超型爆)志志雄響瘋狂笑聲中自燃燒死。

成個招式演繹可以清楚演繹到

最後關於伏線都只係用番第一輯既片
係咪真係會拍埋人誅篇我睇完都仲係有保留
不竟人誅篇故事都係好散,要拍既話都需要編改

okabe 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-16-14, 05:23 PM   #466
money
◆.西野司命.◆

『るろうに剣心』3部作累計興収120億円突破!秋になっても絶賛上映中!観客動員数『京都大火編』400万人、『伝説の最期編』300万人突破しました!本当にありがとうございます!!まだイッキ観できます!

舊 10-16-14, 10:29 PM   #467
~飛彈~@@
Ultimate Gamer
バン

註冊日期: Jul 2004
PSN  IDbanned
落幕篇
我見到海灘戰有個長白髮黑面罩以為係不二~笑左
其實算收貨了~原著對白打鬥場面片段都算有好好交代~套戲佢地自己拍總好過比外國人拍

~飛彈~@@ 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-16-14, 11:08 PM   #468
money
◆.西野司命.◆

皆様お待たせいたしました!超神速!『#るろうに剣心 京都大火編』ブルーレイ&DVDの発売日が12/17(水)に決定!まだまだ2作とも絶賛公開中ですが、年末年始には『京都大火編』がお手元に!特典詳細は後日発表!まずは種類をチェック♪ http://t.co/K8YDTeGOB1

舊 10-17-14, 07:27 AM   #469
ComeLOLoh

註冊日期: Apr 2007
PSN  IDChun-li
我都睇左落幕篇,近期最滿意電影。

題外話,佐藤健重有另一套戲一齊上。
《愛我請說謊》
The Liar and His Lover
https://hk.movies.yahoo.net/movie/de...AA%AA%E8%AC%8A

舊 10-17-14, 04:02 PM   #470
okabe

註冊日期: Aug 2002
引用:
作者: ComeLOLoh 查看文章
我都睇左落幕篇,近期最滿意電影。

題外話,佐藤健重有另一套戲一齊上。
《愛我請說謊》
The Liar and His Lover
https://hk.movies.yahoo.net/movie/de...AA%AA%E8%AC%8A
不過尼套日本舊年上,台灣今年2月上
連DVD都出埋,香港要到加下先上....
但套片唔錯
okabe 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-19-14, 04:54 PM   #471
sgouki
gakky奸爸dee

註冊日期: Jul 2002
故事我覺得麻麻, 打鬥除左決戰志志雄外其他幾場都好睇, 志志雄果場睇佢出超必就夠

舊 10-21-14, 12:50 AM   #472
津上翔一

註冊日期: May 2007
引用:
作者: ~飛彈~@@ 查看文章
落幕篇
我見到海灘戰有個長白髮黑面罩以為係不二~笑左
其實算收貨了~原著對白打鬥場面片段都算有好好交代~套戲佢地自己拍總好過比外國人拍
你冇錯
嗰個真係不二, 睇CAST 就知 , 才鎚都變左好多

高達使者~
津上翔一 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-21-14, 08:15 AM   #473
莎月美希
Game Master

註冊日期: Nov 2003
劍心冇左九頭龍閃,左之助打親都係無里頭咁,
劇情改太多,不過動作場面真係唔錯。
由手機版發出
莎月美希 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-21-14, 08:27 AM   #474
尼路
The One

註冊日期: Dec 2002
引用:
作者: 莎月美希 查看文章
由手機版發出
有九頭龍閃,不過變左普通連擊……比古同打宗次郎個招應該就係……
不過故事好平……其實幾悶下,如果無睇原作我真係唔知可以睇明幾多,心眼個段笑左……

舊 10-21-14, 02:25 PM   #475
Kinny Riddle
Game Master

註冊日期: Jun 2006
引用:
作者: 莎月美希 查看文章
由手機版發出
天翔龍閃招式比較樸素簡單但威力強大、喺實寫版重現冇乜大問題、就算加些少CG都唔會太大違和感。相反我覺得九頭龍閃比較複雜、喺動畫就話同時攻擊身體九個位置可以接受、但喺實寫版可能真係非用CG不可、但就會有D好大違和感。
由手機版發出
Kinny Riddle 目前離線   回覆時引用此篇文章

論壇跳轉

相似的主題
主題 主題作者 版面 回覆 最後發表
[日劇] 月9「ガリレオ(神探伽利略)」続編放送終了 香港7月中旬放送決定丨映画「真夏の方程式」6月29日 香港日本同時公開 福山雅治、吉高由里子主演 dan Neo Entertainment TREND 517 10-06-13 11:19 PM
罷看香港電影,罷買香港cd和vcd winghon1986 ~清談館~ 133 04-12-07 05:30 PM
香港有線電視委託香港大學民調中心進行二○○四年香港娛樂圈調查 initial Neo Entertainment TREND 0 01-22-05 01:40 PM
香港vs大陸創意工業(更新香港代表....強!!!!!!) 亍 ◣ 收藏品討論版 14 11-16-04 03:05 AM
香港政府品味續篇 - 澳門與香港 t-cup ~清談館~ 10 07-19-04 09:47 AM

現在的時間是 02:31 PM

手機版 | APP版