Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > GAF區 > 電視遊戲討論版

主題工具 顯示模式
舊 11-12-04, 12:10 PM   #1
kenpeter
Senior Gamer

註冊日期: Jul 2004
嘩~~~痴線架,賣成咁都得

http://gnn.gamer.com.tw/3/17663.html
由微軟發行,11 月 9 日於全球 26 國同步上市的 Xbox 第一人稱射擊遊戲代表作《最後一戰 2(Halo 2)》,微軟正式發表北美地區首日銷售量達到 240 萬套,單日銷售規模創下娛樂產業新紀錄。

《最後一戰》由 Bungie Studios 開發,是 Xbox 的代表作品之一,初代於 Xbox 上創下全球銷售 500 萬套的佳績。自前作發售後即投入開發,醞釀數年終於正式推出的《最後一戰 2》,更是受到眾多玩家的注目,北美地區發售之前的預約套數即達到 150 萬套。

正式發售的首日,《最後一戰 2》不負眾望,單單是北美地區即創下 240 萬套銷售量,銷售金額高達 1.25 億美元(約台幣 41 億元),遠超越上週末票房冠軍的電影「超人特攻隊(Mr. Incredibles)」首 3 日票房的 7050 萬美元(約台幣 23 億元),不但創下北美地區遊戲單日銷售的新高,也是包含電影票房在內的娛樂產業銷售新紀錄。

相較於前作,《最後一戰 2》在遊戲的聲光效果上有著長足的進步,對於人物與場景的描繪都更加細緻美觀,並全程支援杜比數位 5.1 聲道環場音效。遊戲除延續了前作的故事劇情與系統之外,還新增了許多新的要素,包括新的劇情、武器、敵人、場景...等等,並加入雙槍系統,讓玩家可以同時使用兩種槍砲武器,體驗更激烈的戰鬥。遊戲的連線功能也大幅的加強,加入了 Xbox Live 的連線支援,並具備各種不同的多人連線遊玩模式,可進行最多 16 人的連線對戰。

《最後一戰 2》11 月 9 日發售,台灣地區與全球同步發行全中文版,定價 1390 元。

一日賣到240萬這紀錄
乜game來架

...不過我相信都唔會影響ps2的地位吧
kenpeter 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-12-04, 12:16 PM   #2
Bigwater
God of Gamer

註冊日期: Aug 2003
我驚因為咁樣,只會令d廠愈出愈多美版game
Bigwater 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-12-04, 12:18 PM   #3
ahleung
The One
Bannnned

註冊日期: Jun 2002
嘩~~~我有無睇錯呀? 一日240萬?? 一直以黎FF DQ等殿堂級大作都係講緊由頭到尾賣出過100萬隻架咋喎.
ahleung 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-12-04, 12:20 PM   #4
ahleung
The One
Bannnned

引用:
作者: Bigwater
我驚因為咁樣,只會令d廠愈出愈多美版game
出多D美版GAME(即係英文內容)係好事. 但我驚廠商會出多D鬼佬風格既GAME企圖打入歐美市場, 咁就絕對唔係好事喇.....
舊 11-12-04, 12:24 PM   #5
steve

註冊日期: Aug 2002
引用:
作者: ahleung
嘩~~~我有無睇錯呀? 一日240萬?? 一直以黎FF DQ等殿堂級大作都係講緊由頭到尾賣出過100萬隻架咋喎.
FF DQ邊有賣得100萬隻咁少呀
steve 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-12-04, 12:25 PM   #6
HAKAIDER
neet 人生~~~

XBox Live GamertagHAKAIDER 99
只計北美地區(加拿大地區)訂單都過150萬啦
北美地區開買3日就240萬,全球一定過350萬...........

ps2果隻所為Halo殺手(Killzone)邊到同佢有得比呀
HAKAIDER 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-12-04, 12:28 PM   #7
赤武神
The One
多多指教!

註冊日期: Jan 2002
Nintendo Switch ID5684-2538-5787
3DS Friend Code3222 5528 5405
Killzone果隻直頭係雷聲大雨點小........

-------
大亂鬥X:赤武神/MOSIN/3995-5703-0958
孖車wii:赤武神/Dannie/1160-9987-0415
US ACWW[DS]:名: Dannie 村:MOSIN 招牌果:APPLE Fc code:3479-5305-1039
US ACCF[Wii]:名: Mosin 村:BLACKSUN 招牌果:車里子 Fc code:2664-5630-1186
赤武神 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-12-04, 12:36 PM   #8
tonyyeung
Game Master

PSN  IDNightghostTony
希佬絕對唔講得笑. 剩係睇佢第一集賣左幾年都仲入到銷售榜十大就知.

已成為Xbox殿堂級英雄
tonyyeung 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-12-04, 12:39 PM   #9
Bigwater

引用:
出多D美版GAME(即係英文內容)係好事. 但我驚廠商會出多D鬼佬風格既GAME企圖打入歐美市場, 咁就絕對唔係好事喇.....
就係驚佢出少 日版game囉

呢d FPS唔太好玩的說

D鬼佬玩GAME淨係識睇畫面的,故事果D野對佢地黎講,可有可無
舊 11-12-04, 12:47 PM   #10
hk_boy
Ultimate Gamer
諸行無常 諸法無我

註冊日期: Jul 2002
Wii U IDSwitch
Nintendo Switch IDPS Vita
3DS Friend Code0123 4567 8900
PSN  IDXBox one
XBox Live GamertagPlayStation 4
引用:
好事定壞事,話唔係咁易講~
日本一次幾隻[義經]玩你唔夠喉~?

鬼佬風格的game只有鬼佬先寫到~!!
鬼佬Idea行先,創意行先過亞洲,
日本game模式化幾悶下,想賣埠好難

最近注意,韓國game的比重做得幾好~!!
ie.鬼佬gameplay+日式美工

日本(本州)縱斷した,オレは~!
遙かなる時空,異形の月!
セガサミーホールディングス株式会社
hk_boy 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-12-04, 12:51 PM   #11
dan
sun shine™

註冊日期: Dec 2001
隻game咁正
唔出奇
dan 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-12-04, 12:52 PM   #12
hk_boy
Ultimate Gamer
諸行無常 諸法無我

Wii U IDSwitch
Nintendo Switch IDPS Vita
3DS Friend Code0123 4567 8900
PSN  IDXBox one
XBox Live GamertagPlayStation 4
引用:
D鬼佬玩GAME淨係識睇畫面的,故事果D野對佢地黎講,可有可無
你講的當然唔係事實~!

很多FPS有優秀的故事~!!

日本(本州)縱斷した,オレは~!
遙かなる時空,異形の月!
セガサミーホールディングス株式会社
hk_boy 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-12-04, 12:56 PM   #13
Tdot
Game Master
(っ-_-)っT.™

註冊日期: Aug 2004
Nintendo Switch IDSW3674-4571-8996
3DS Friend Code0259 0316 2233
PSN  IDt__________chk
引用:

可能沒見識過一些game的故事可以令人玩上癮吧

舊 11-12-04, 12:56 PM   #14
岸邊露伴

註冊日期: Nov 2003
引用:
作者: hk_boy
好事定壞事,話唔係咁易講~
日本一次幾隻[義經]玩你唔夠喉~?

鬼佬風格的game只有鬼佬先寫到~!!
鬼佬Idea行先,創意行先過亞洲,
日本game模式化幾悶下,想賣埠好難

最近注意,韓國game的比重做得幾好~!!
ie.鬼佬gameplay+日式美工
韓國game我淨係識kingdom underfire
不過真係做到國際級水準

純粹只係吹吹水既一個自己友既論壇架咋~~

(廣告)
岸邊露伴 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-12-04, 01:12 PM   #15
Zaku
The One

樓主而家先知希佬威力~
Zaku 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-12-04, 01:15 PM   #16
Zaku
The One

另外.... 我反而好想知 GTA: San Andreas 暫時賣到幾多??

都唔覺眼有 news 講今次隻 GTA 賣左幾多
淨係見過今段講英國個邊 9 日賣左 100 萬
但美國賣左幾多唔見有報導~
Zaku 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-12-04, 01:39 PM   #17
ahleung
The One
Bannnned

引用:
作者: steve
FF DQ邊有賣得100萬隻咁少呀
oh, sorry, 我成日睇雜誌數邊隻邊隻係百萬大作, 我印象中最受歡迎果d game都係百幾萬銷量only, 可能我記錯啦. 又或者可能果個係日本本土銷量.
舊 11-12-04, 01:49 PM   #18
Bigwater

引用:
作者: hk_boy
你講的當然唔係事實~!

很多FPS有優秀的故事~!!
但呢個係事實呢

佢地有咩故事,願聞其詳
舊 11-12-04, 01:50 PM   #19
Bigwater

引用:
作者: 怪人
可能沒見識過一些game的故事可以令人玩上癮吧
如果出隻美國佬打拉登,一定過千萬
舊 11-12-04, 01:50 PM   #20
龍寶寶
天才兒童訓練營
明天會更好

註冊日期: Dec 2001
Wii U IDbobogaf
Nintendo Switch ID4565-6477-0890
3DS Friend Code2793 0561 7788
PSN  IDbobogaf
XBox Live Gamertagbobogaf
引用:
係日本DQ7是賣出超過400萬隻

舊 11-12-04, 01:51 PM   #21
minolta
Crazy Gamer

註冊日期: Sep 2003
個數… 係ms出貨定係真係賣到呀? M$咁有$$,佢出一千萬套都得…
minolta 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-12-04, 01:53 PM   #22
verdy_returner
Crazy Gamer

註冊日期: Sep 2003
PSN  IDverdy
XBox Live Gamertagalex2102
Halo 2真係好好玩。

連我呢個FPS白痴都玩到停唔到手。
On-line玩搶祺又十分好玩,
畫面更加一絕;
這才是次世代家庭游戲哦。

17-40mm F4.0 L USM
70-200mm F2.8 L IS USM
verdy_returner 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-12-04, 01:56 PM   #23
陸奧 貴志
The One
橋本かわいいよ橋本

註冊日期: Apr 2002
3DS Friend Code4811 8001 2935
PSN  IDTKamui
XBox Live GamertagTMutsu
引用:
作者: 龍寶寶
係日本DQ7是賣出超過400萬隻
唔係1day 400萬喎

☆野郎は誰だ 誰だ 誰だ 彼はジョンイル(正日) ジョンイルだ ジョンイルだ
トラブルメーカーの名を受けて 恥を捨てて たたかう野郎
ジョンイルアローは 毒舌 ジョンイルイヤーは 空耳
ジョンイルウィングは とんずら使い ジョンイルビームは 口砲
キムチの力身につけた 偽善の野郎 ジョンイルだ ジョンイルだ
陸奧 貴志 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-12-04, 01:57 PM   #24
REDRUM
Insane Gamer

>>但呢個係事實呢

事實? You missed ur med or something?

>>佢地有咩故事,願聞其詳

Every FPS game have a story, hey even Doom have a story, but is it good or not is open to debate.
REDRUM 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-12-04, 01:58 PM   #25
KIM
Ωmega αlpha™
GAF足球隊金虎拾號

註冊日期: Mar 2002
3DS Friend Code4596 9545 7662
PSN  IDGOUFKING
XBox Live GamertagGOUFKING
......在《生化2》發售的那一天,新宿出現了一個令人震撼的場面:到上午九點時,在各大遊戲專賣店前排隊等待購買《生化2》的隊伍最長的已經排到了300多米,人數超過了1000!這比當初SS和PS發售時還要驚人。首日的發售量情況:日本方面高達180萬份,美國那邊也超過了20萬份。這樣,《生化2》就成為了CAPCOM會社歷史上第一個一天內便售出200萬份的遊戲。
毫無疑問,《生化2》才是系列歷史上最成功的一作,它的總銷售量達到了驚人的675萬份。

多年前已經有一天過200了~!

KIM 目前離線   回覆時引用此篇文章

主題工具
顯示模式

論壇跳轉

現在的時間是 08:53 PM

手機版 | APP版