Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > 其他 > ~清談館~

主題工具 顯示模式
舊 10-12-13, 12:03 AM   #226
ZlWS
God of Gamer
┌( ಥДಥ)╝?!

註冊日期: Aug 2005
Nintendo Switch ID4486 0587 6008
引用:
作者: Penny43732
誠信破產下場就會係咁...
當日cy成個傻仔咁笑,跟本係外交弱智

D.有期望可會失望,但係冇期望就一定冇望。
E.和諧唔係一百個人講同一說話,和諧係一百個人有一百句唔同嘅說話之餘,而又互相尊重。
F.千萬別跟豬打架,這只會讓你變髒,卻讓豬樂在其中。
ZlWS 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-12-13, 12:19 AM   #227
IntelligentGene
Senior Gamer

註冊日期: Jan 2012
我覺得689有講過機會大
如果佢真係無講過依佢性格仲唔惡晒咁款出黎反咬賓佬咩
689心虛的反應真係好易睇穿
怯個陣係會不斷兜黎兜去

比較可能的情況係臨傾完個陣同賓佬客套幾句
想講d咩「要向前看呀,放低過去」個類野
跟住就被賓佬抽住佢呢句玩佢一鑊

不過都抵佢啦
平時冷係語文好勁將d說話扭黎扭去
而家咪報應囉

引用:
作者: 神秘過客 查看文章
689 你真係放過香港人啦, 我已經見到佢背脊就覺得煩, 唔係咁想理佢 D 新聞.....
但係呢條友點解咁鍾意自製炸彈炸自己架? 好似個社會有一日安寧都唔得咁
我就睇親佢d新聞都笑到May姐咁款喎

此篇文章於 10-12-13 12:44 AM 被 IntelligentGene 編輯。
IntelligentGene 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-12-13, 01:00 AM   #228
大山椒魚
......

註冊日期: Sep 2002
引用:
http://news.now.com/home/local/player?newsId=81832

根本上就係成個菲律賓政府同特蠢步隊o既失誤至會害死班港人,
真係要追究點會冇無可能賠償?

問題係689呢件 兜真係無乜政治智慧兼外交技巧為零,
整個會談入面賓賓總統已經表明唔會為他人過錯道歉, 佢地無呢種文化, 完全將件事推哂落個槍手度
689 唔即時反駁佢, 見完面仲要自我感覺良兼當交差, 話已經轉達死者家屬4個要求
但人地第一野已經講明唔會道歉, 即係唔承認有錯, 無錯又點要求人賠償? 更加唔好學人話乜野懲處
人地第一步已經落左你閘啦, 係689咁死蠢照單全收

至於香港政府有無能力逼件賓賓總統道歉係一回事,
但重點係乜野都唔做, 連扮下野擺下姿態都懶果下乞人憎
人地話派個司長級黎香港扮傾野, 689又話唔使派個咁高級, 搵D低級黎就得, 都唔知呢件咩人黎架

中央就更加唔使靠, 真係要幫香港人的話三年前已經出左手
睇佢同菲律宾簽定果 D 貿易金額你就知佢對香港無情, 中央根本上就唔稀罕呢D政治回報
今次會出聲全因 689被隻賓賓玩, 要佢三條麻甩佬逼埋座一張梳化
係外交方面簡直掉哂阿爺架, 至逼住出黎幫佢執屎, 喝一喝隻賓賓唔好玩野
我唔認為中央咁偉大有心幫香港人爭取 D 乜野
當一件事上升到國家權力不嬲有理說不清,
賠償更加係有得唔賠就唔會賠
日本二戰D軍票都未清啦

另外
中共幫香港爭取唔係因為偉大,
更加唔係因為乜野民族感情

只不過係因為背後既政治利益而已,
所以根本唔急於一時,
菲律賓強硬應對香港完全乎合中共利益,
中共根本唔希望香港有任何外交地位,

件事一直發酵落去既話,
港人就越感受到一個缺乏力量既小城邦既極限
轉而渴求一個強而有力既靠山去維護香港既尊嚴,
形勢既發展對中共可謂百利無一害

689冇理由唔明白呢個道理,
所以佢唔會真心諗住用香港特首既身份去爭取菲律賓道歉賠償

┃ ┃ ┏━┛┗━┓┃┃┏┓┏┓┃ ┗┓┃ ┗┓┃ ┗┓┃ ┗┓┃ ┗┓┃ ┗┓┃┃┃┃┃
┗┓┗┓┣┳┓┏━┛┃┃┣┛┗┛┃ ┏┛┃ ┏┛┃ ┏┛┃ ┏┛┃ ┏┛┃ ┏┛┃┗┻┻┛
 ┗┓┗┫┗┻┻━┓┗━┻┓┏━┛┏┛┏┛┏┛┏┛┏┛┏┛┏┛┏┛┏┛┏┛┏┛┏┛┏┳┳┓
  ┗━┻━━━━┛   ┗┛  ┗━┛ ┗━┛ ┗━┛ ┗━┛ ┗━┛ ┗━┛ ┗┻┻┛
大山椒魚 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-12-13, 03:05 AM   #229
N0T51B
Game Master
非中國藉

註冊日期: Feb 2005
Wii U IDnotsib
Nintendo Switch ID6353-4652-6032
3DS Friend Code3179 6036 7175
引用:
最大鑊都係喪權辱國掉阿爺架, 要李克強出黎幫佢執屎 lol
就係咁先奇怪
CY一直以嚟都無行動就係因為要配合中央
今次中央表面上嘅立場咁明確, CY無理由唔知
同埋菲律賓無乜咩政治誘因要令中方(包括CY) 自揭底牌offer人地"put behind"
就算佢真係出呢個offer, 都唔會對南沙群島談判有乜幫助, 所以更加唔需要划爛塊面

引用:
作者: 大山椒魚 查看文章
日本二戰D軍票都未清啦

另外

所以根本唔急於一時,

件事一直發酵落去既話,

我覺得中共係想平息民怨多啲
因為中央要香港人真心相信/依靠佢就要真係俾啲成績嚟睇
佢口頭上話幫對扭轉香港民意成效唔大
中共事實上根本唔可能令菲律賓道歉(除非同美國講,但係喺systemic層面對佢哋嚟講又太小題大做)

"師奶在港不為少數,她們對社會問題選擇失明,政治見解偏頗狹隘,但永遠不想聽高深理論,再講下去會覺得是精英階級以學識欺人。反正師奶理論必然有缺失,無知的殺傷力更大" (2013)
N0T51B 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-12-13, 03:12 AM   #230
某F
我的歌聲裡

註冊日期: Jun 2002
一再證明港共係爲中共服務,上頭出先下層至做野搏表現
由手機版發出
某F 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-12-13, 03:23 AM   #231
大山椒魚
......

引用:
作者: N0T51B 查看文章
我覺得中共係想平息民怨多啲
因為中央要香港人真心相信/依靠佢就要真係俾啲成績嚟睇
佢口頭上話幫對扭轉香港民意成效唔大
中共事實上根本唔可能令菲律賓道歉(除非同美國講,但係喺systemic層面對佢哋嚟講又太小題大做)
其實我都覺得就算中共出手菲律賓都未必會屈服,
不過俾少少著數應該有數講,

只係呢件事未去到中共需要出手既地步而已
反正放置PLAY效果良好,

香港已經成為繼日本美國後,
中國人既一個新既民族敵人,
中國人見到香港俾菲律賓恰不知幾高興

個個都相信緊一件事,
就係香港外強中乾,
沒有中國支援就連菲律賓都不如

┃ ┃ ┏━┛┗━┓┃┃┏┓┏┓┃ ┗┓┃ ┗┓┃ ┗┓┃ ┗┓┃ ┗┓┃ ┗┓┃┃┃┃┃
┗┓┗┓┣┳┓┏━┛┃┃┣┛┗┛┃ ┏┛┃ ┏┛┃ ┏┛┃ ┏┛┃ ┏┛┃ ┏┛┃┗┻┻┛
 ┗┓┗┫┗┻┻━┓┗━┻┓┏━┛┏┛┏┛┏┛┏┛┏┛┏┛┏┛┏┛┏┛┏┛┏┛┏┛┏┳┳┓
  ┗━┻━━━━┛   ┗┛  ┗━┛ ┗━┛ ┗━┛ ┗━┛ ┗━┛ ┗━┛ ┗┻┻┛
舊 10-12-13, 04:59 AM   #232
神秘過客
★生ける伝説 ⑦★

註冊日期: Oct 2002
引用:
日本二戰D軍票都未清啦

另外

所以根本唔急於一時,

件事一直發酵落去既話,

兩件事性質唔係咁同喎, 不過共通點應該都係唔肯道歉認錯
我想講o既就係菲律賓唔想賠償, 所以至第一野就封左你盤唔使玩
你推到去用日本軍票黎比就真係太大啦, 日本仔一認錯賠償隨時國家破產, 菲律賓賠極都有個譜

我從來都唔覺土共偉大喎, 民族感情更加係廢話啦
政治利益? 好明顯經濟利益大於一切啦, 中菲簽定果D乜野雙邊貿易金額成幾百億美金架
邊度得閒理你香港果幾條人命呀, 就算真係有政治考慮, 首要都唔係香港啦
菲律賓背後大佬係美國呀, 中共 D 龜縮性格再加埋D 經濟利益就梗係唔出聲啦,
反正人命對佢地黎講都唔值錢, 再者香港本身就無任何外交地位, 國防外交一定係中央管架啦
董建華個家族同布殊熟, 曾蔭權做過財爺出席過唔少經貿會議, 又打過大鱷
所以佢地係國際有少少地位, 出到外面 D 鬼佬至會俾下面佢地
689 呢條粉皮係行會做左咁多年, 係香港都無人識佢, 外國就更加唔知佢乜水,
佢連內交都未必有人show佢, 更何況係外交

嘩, 你呢點我真係絕對不能荀同....
香港人就算感到再無力都唔會忽到上腦走黎搵土共做依靠的
有得俾我地揀, 你話香港人寧願搵美國還是土共做靠山?
件事一直發酵落去只會令人更加覺得土共對內就強硬, 對外就軟皮蛇
香港人o既離心只會更加勁, 我真係睇唔到好處
不過對於佢個「新香港人」植入計劃黎講就另計啦

689 呢條粉皮就梗係唔係真心諗住去幫港人爭取菲律賓道歉賠償啦
佢只係想抽水同搵野交下差扮做左野啫, 只不過諗唔到自己吃豆吃著屎之嘛
上次去美國衰左一鑊, 今次去印尼又衰一鑊.....
我真係覺得 689 純粹智障被隻賓賓玩左一鋪, 絕對唔似你講o既咁高囉

舊 10-12-13, 05:02 AM   #233
神秘過客
★生ける伝説 ⑦★

引用:
就係咁先奇怪
CY一直以嚟都無行動就係因為要配合中央
今次中央表面上嘅立場咁明確, CY無理由唔知
同埋菲律賓無乜咩政治誘因要令中方(包括CY) 自揭底牌offer人地"put behind"
就算佢真係出呢個offer, 都唔會對南沙群島談判有乜幫助, 所以更加唔需要划爛塊面
我覺得係 689 自己懶醒話要見面, 難得同隻賓賓係同一個地區出席會議,
無理由唔抽下水搏表現o既, 抽完水返到黎又可以有藉口繼續拖同扮跟進,
阿爺果邊可能見佢都做唔到咩出樣, 所以至放呢隻狗出去跑下
點知人地賓賓唔見佢, 要習總出面安排至俾下面見佢
可能被迫見面所以隻賓賓至會係外交禮儀上玩佢
玩 689 事小, 搞到阿爺掉架事大, 所以至逼住出黎講兩句
至於 put behind 呢個問題, 我覺得一係 689 自己懶醒提出咁o既 offer, 一係就被隻賓賓陰佢
阿爺可能都估唔到佢咁死蠢同人講 D 咁o既野,
土共根本上就無必要自揭底牌, 佢一直都無實際行動就已經表明係咩立場啦
菲律賓爆出黎純綷係玩多689一鋪兼寸咀回應土共, 話佢地個要求黎得太遲, 689已經答應放低件事
如果菲律賓果邊真係屈佢, 佢大可要求對方公開錄影帶內容還佢清白

外交禮儀果單你都可以話中菲自編自導夾埋玩689.....
但put behind 呢單無理由李克強出完聲後, 會走黎叫菲律賓摑自己一巴呀?

此篇文章於 10-12-13 05:04 AM 被 神秘過客 編輯。
神秘過客 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-12-13, 09:11 AM   #234
メソウサ
The One

註冊日期: Oct 2003
3DS Friend Code5069 4259 0235
http://hk.apple.nextmedia.com/news/a...31012/18460986
引用:
蘋論:
港必自侮,然後菲侮之

據中新網報道,國務院總理李克強周三在汶萊與菲律賓總統阿奎諾三世相遇並簡短交談,表示香港人質事件「牽動中國人民特別是香港同胞的感情」,促菲方嚴肅對待,盡快「合情合理解決」;阿奎諾三世說會妥善處理、繼續調查。人質事件家屬謝志堅指中央介入有助追究責任。
李克強並非約見阿奎諾三世專談人質事件,只是與他相遇談到,而且是先向阿奎諾三世談中國的南海問題立場,再簡短提到人質事件,根本談不上向菲施壓。而阿奎諾也只是應酬式表示會處理。但接着就由菲律賓總統發言人通過菲報章表示,中國對香港人質事件提出申訴too late,因為阿奎諾與梁振英會面時,雙方已同意「忘記這件事」(put behind them)。
菲總統發言人這麼快作出澄清,當然是知道中國的底牌。中共最關心菲律賓的南海立場,其次是針對美日的東亞戰略關係。人質事件發生後一年,阿奎諾三世訪華,取得總值70億美元的經貿合同,更爭取到中國開放國民赴菲旅遊。死掉幾個香港老百姓,專制政權根本不當回事。若這次不是香港傳媒大幅報道梁振英在APEC與菲總統的交涉,專制政權又豈會留意到「香港同胞的感情」?
梁振英在APEC與阿奎諾三世的會面,被香港輿論指為香港被「矮化」,接見安排「分明玩我哋」,「唔畀面香港」;梁特出來不敢講,人家就大講。香港很明顯被公開侮辱。不僅梁振英蒙羞,香港市民也蒙羞。尤其是,香港是「僕人國家」的最大僱主。這口氣實在很難吞下。
但能夠只怪梁振英或特首辦主任邱騰華乎?
孟子曰:人必自侮,然後人侮之;家必自毀,而後人毀之。又說:天作孽,猶可違,自作孽,不可活。
回歸前的香港,雖是英國殖民地,但在國際上有尊嚴。前朝高官曹廣榮曾跟筆者談到他代表香港去歐洲談紡織品配額時,他雖作為英國代表團成員,但每次都在沒有英國的干預下,清楚代表香港據理力爭,獲得尊重,取得成果。回歸初期,董建華在國際場合,也受到應有的尊重。包括與美國總統布殊的會見,以及多次出席亞太會議。因為國際社會都認為香港雖已處於中國主權之下,但有自己獨立的法律制度,有自由和人權,香港內部事務基本上與中共無關。以香港在回歸前居亞洲四小龍之首的地位,獲尊重是很自然的。
回歸後,眼看香港的自主逐步淪落,香港變得越來越像中國大陸的一個城市。發生人質事件時,菲總統阿奎諾三世不接曾蔭權電話,其後又推翻司法部長德利馬第一份調查報告,指巿長、副市長等各級政府官員都有犯錯、建議起訴。因為阿奎諾三世已看扁了香港:中共當局既不會為香港出頭,香港政府及市民也不會出台任何抵制菲律賓的措施。因而他就是不顧自己司法部長的報告,就是蔑視香港,香港政府和香港人能奈我何?
不是說中共不斷封殺台灣的國際空間嗎?不是說台灣沒有國際地位嗎?不是說香港依靠着強大祖國在世界上抬起頭了嗎?你看台灣怎樣抵制菲律賓?三個月菲律賓就跪低。台灣的菲傭雖沒有香港多,但有工廠產業的菲律賓外勞6萬多人,另有2萬多菲外勞做看護或幫傭。三個月凍結菲勞申請,對台灣影響不小,工廠都缺人開工。但台灣人有志氣,為了幫一個漁民討回公道,社會對抵制菲勞全無異議。可是在香港,三年前不僅政府、議員、輿論沒有提出抵制菲律賓的經濟措施,現在有議員提出了,建制派有議員反對,民主派少人響應,外傭僱工僱主協會說會影響十萬人生活,保安局長說要小心考慮。有人說對菲傭不公平,社運左翼說「欺負弱者」。不給實在的壓力叫菲政府讓步,難道對受難者家屬、對香港人就公平嗎?不要罵梁振英鵪鶉了,根本就是香港人鵪鶉。
now民調顯示,有超過九成人支持制裁輸入菲傭工。現在就看政府、從政人士和輿論如何回應了。人必自侮,然後人侮之;港必自侮,而後菲侮之。如果香港人在這次事件中還不從自私自保中覺醒,那麼香港人也許活該不配有真普選了。這叫作:天作孽,猶可違,自作孽,不可活。也叫作:家必自毀,而後人毀之。

李怡
周一至周六刊出

舊 10-12-13, 09:46 AM   #235
N0T51B
Game Master
非中國藉

Wii U IDnotsib
Nintendo Switch ID6353-4652-6032
3DS Friend Code3179 6036 7175
引用:
其實我都覺得就算中共出手菲律賓都未必會屈服,
不過俾少少著數應該有數講,

只係呢件事未去到中共需要出手既地步而已
反正放置PLAY效果良好,

香港已經成為繼日本美國後,
中國人既一個新既民族敵人,
中國人見到香港俾菲律賓恰不知幾高興

個個都相信緊一件事,
就係香港外強中乾,
沒有中國支援就連菲律賓都不如
但係問題係嗰次事件佢喺內地有報道
用嚟團結中港感情令槍口一致對外
如果佢咁次唔出聲對自己人都好難交代
其實中共自己都好矛盾

"師奶在港不為少數,她們對社會問題選擇失明,政治見解偏頗狹隘,但永遠不想聽高深理論,再講下去會覺得是精英階級以學識欺人。反正師奶理論必然有缺失,無知的殺傷力更大" (2013)
N0T51B 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-12-13, 11:14 AM   #236
大情大性武大帝
世嘉電子娛樂集團總裁

註冊日期: Nov 2003
英英今次死喇…

中央要講數…

其實,條友真係想點既姐?上年已經唔比佢去開會,今年比佢去,過下癮,就出事了…

去到開會靜係「點頭」,都點到出事,你都好野!!!!!

舊 10-12-13, 05:52 PM   #237
超合Game魂
Game Master
超サイヤ人

註冊日期: Oct 2006

舊 10-12-13, 05:58 PM   #238
Thaws

PSN  IDThaws
XBox Live Gamertagthaws
習總好花生mode wo
後面換埋丘生直頭perfect

舊 10-12-13, 06:43 PM   #239
小草
(╬ ̄皿 ̄)=○

註冊日期: Feb 2004
對家幫佢扯貓尾LA,話係自己一份報章出錯
唔知背後收左幾多利益呢
一陣肯賠錢的話 (先唔理背後D錢邊個出),香港人唔知會唔會當丫爺係神,愛上丫爺呢

舊 10-12-13, 07:49 PM   #240
亍 ◣
 ◥ jaVaj
神的4小時

註冊日期: Dec 2001
引用:
作者: 小草 查看文章
唔知背後收左幾多利益呢
一陣肯賠錢的話 (先唔理背後D錢邊個出),香港人唔知會唔會當丫爺係神,愛上丫爺呢
只會更加想689腳痛....那會感謝中央出手

《唐韻》《集韻》丑玉切,音梀。小步也。左步爲彳,右步爲亍,合之則爲行字。又稍停也。
《左思•魏都賦》矞雲翔龍,澤馬亍阜。
《顏延之•赭白馬賦》纖驪接趾,秀騏齊亍。 
又《廣韻》中句切
音駐。義同。
亍 ◣ 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-12-13, 08:54 PM   #241
KENSNAKE
Ultimate Gamer
╮(╯_╰)╭

引用:
作者: 小草 查看文章
唔知背後收左幾多利益呢
主人國家 彩已攞,利益又有.完全勝利.

完場前送個own goal 俾香港又點話.
KENSNAKE 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-12-13, 11:02 PM   #242
小草
(╬ ̄皿 ̄)=○

註冊日期: Feb 2004
引用:
作者: 亍 ◣ 查看文章
只會更加想689腳痛....那會感謝中央出手
正常係唔會,但香港人好難估架
姐係明明俾人姦緊,都話唔可以暴力反抗就知LA

舊 10-13-13, 12:39 AM   #243
大山椒魚
......

引用:
兩件事性質唔係咁同喎, 不過共通點應該都係唔肯道歉認錯
我想講o既就係菲律賓唔想賠償, 所以至第一野就封左你盤唔使玩
你推到去用日本軍票黎比就真係太大啦, 日本仔一認錯賠償隨時國家破產, 菲律賓賠極都有個譜

我從來都唔覺土共偉大喎, 民族感情更加係廢話啦
政治利益? 好明顯經濟利益大於一切啦, 中菲簽定果D乜野雙邊貿易金額成幾百億美金架
邊度得閒理你香港果幾條人命呀, 就算真係有政治考慮, 首要都唔係香港啦
菲律賓背後大佬係美國呀, 中共 D 龜縮性格再加埋D 經濟利益就梗係唔出聲啦,
反正人命對佢地黎講都唔值錢, 再者香港本身就無任何外交地位, 國防外交一定係中央管架啦
董建華個家族同布殊熟, 曾蔭權做過財爺出席過唔少經貿會議, 又打過大鱷
所以佢地係國際有少少地位, 出到外面 D 鬼佬至會俾下面佢地
689 呢條粉皮係行會做左咁多年, 係香港都無人識佢, 外國就更加唔知佢乜水,
佢連內交都未必有人show佢, 更何況係外交

嘩, 你呢點我真係絕對不能荀同....
香港人就算感到再無力都唔會忽到上腦走黎搵土共做依靠的
有得俾我地揀, 你話香港人寧願搵美國還是土共做靠山?
件事一直發酵落去只會令人更加覺得土共對內就強硬, 對外就軟皮蛇
香港人o既離心只會更加勁, 我真係睇唔到好處
不過對於佢個「新香港人」植入計劃黎講就另計啦

689 呢條粉皮就梗係唔係真心諗住去幫港人爭取菲律賓道歉賠償啦
佢只係想抽水同搵野交下差扮做左野啫, 只不過諗唔到自己吃豆吃著屎之嘛
上次去美國衰左一鑊, 今次去印尼又衰一鑊.....
我真係覺得 689 純粹智障被隻賓賓玩左一鋪, 絕對唔似你講o既咁高囉
經濟利益從來唔係中共最首要考慮既問題,
好多時候甚至只係維護政治利益既藉口
近年經濟強逼起飛,
都只係用黎維穩

香港人其實好簡單,
有奶便是娘,
若非今日香港人生活水深火熱,
都唔會咁多人出黎反對乜野中共殖民
你睇下港媽幾咁落力去爭取普教中就知道香港人係幾冇尊嚴

大中華主義最大既精神支柱就係"唔想俾外國人欺凌,中國人就要團結"
你都識講菲律賓背後有美國,
對付菲律賓點搵美國做靠山?
中國對付菲律賓會得罪美國,
難道香港對付菲律賓就唔會得罪美國?
香港要企硬要贏菲律賓既時候,
除左求助中國之外根本別無出路
所以香港冇力對付菲律賓
好自然就會走向大中華,

大中華同埋愛國愛黨既接點就係
相信所謂中共一黨專政可以令中國富國強兵,
令中國人不再受屈辱
所以菲律賓羞辱香港,
正好為香港紅色教育帶來適合土壤

暫時香港人仲係停留起怪罪港府無能,
當問題發展到怪罪中共無能既時候,
就已經係統戰成功既一大步

所以我先一直反對港人執著此事,
最終只會贏場交輸哂成頭家

舊 10-13-13, 12:58 AM   #244
真!DC
Banned User
奉行我道

註冊日期: Jan 2003
連民間唔請菲傭都做唔倒真係算吧

真!DC 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-13-13, 12:59 AM   #245
大山椒魚
......

引用:
但係問題係嗰次事件佢喺內地有報道
用嚟團結中港感情令槍口一致對外
如果佢咁次唔出聲對自己人都好難交代
其實中共自己都好矛盾
依家中港矛盾熾熱中,
中共唔出手正好滿足民意

大陸人見到香港人俾菲律賓恰不知幾高興,
中央就係要俾大陸人睇下香港人"走錯路"既下場

舊 10-13-13, 03:28 AM   #246
YHW
「乖~ 姐姐呵番~」

註冊日期: Sep 2003
PSN  IDAnimeTheme
引用:
作者: 真!DC 查看文章
還記得當年風頭火勢嗰陣, 個個講到㷫烚烚話要炒菲傭禁菲傭, 結果過多幾日已經冇人再講

[Windows桌面小工具] - 會唱歌跳舞的桌面!? 初音ミク、涼宮春日、秋山澪、泉此方等為你親身示範~!
YHW 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-13-13, 03:42 AM   #247
ZlWS
┌( ಥДಥ)╝?!

註冊日期: Aug 2005
Nintendo Switch ID4486 0587 6008
引用:
作者: 真!DC 查看文章
其實身邊好多請印傭多

菲傭好多MK

D.有期望可會失望,但係冇期望就一定冇望。
E.和諧唔係一百個人講同一說話,和諧係一百個人有一百句唔同嘅說話之餘,而又互相尊重。
F.千萬別跟豬打架,這只會讓你變髒,卻讓豬樂在其中。
ZlWS 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-13-13, 05:23 AM   #248
IntelligentGene
Senior Gamer

註冊日期: Jan 2012
「香港的梁特首,在對付一個說粗口的女教師,黑起一張臉,擺出一副喝令她交報告的威勢,但在你們阿基諾總統面前,正襟危坐,乖乖的,笑得極為謙卑。」

http://hk.apple.nextmedia.com/supple...31013/18461292
IntelligentGene 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-13-13, 10:07 AM   #249
Thaws

PSN  IDThaws
XBox Live Gamertagthaws
唔使CLICK條LINK, 一睇文筆就知係陶傑靚抽

舊 10-13-13, 09:53 PM   #250
神秘過客
★生ける伝説 ⑦★

引用:
經濟利益從來唔係中共最首要考慮既問題,
好多時候甚至只係維護政治利益既藉口
近年經濟強逼起飛,
都只係用黎維穩

香港人其實好簡單,
有奶便是娘,
若非今日香港人生活水深火熱,
都唔會咁多人出黎反對乜野中共殖民
你睇下港媽幾咁落力去爭取普教中就知道香港人係幾冇尊嚴

大中華主義最大既精神支柱就係"唔想俾外國人欺凌,中國人就要團結"
你都識講菲律賓背後有美國,
對付菲律賓點搵美國做靠山?
中國對付菲律賓會得罪美國,
難道香港對付菲律賓就唔會得罪美國?
香港要企硬要贏菲律賓既時候,
除左求助中國之外根本別無出路
所以香港冇力對付菲律賓
好自然就會走向大中華,

大中華同埋愛國愛黨既接點就係
相信所謂中共一黨專政可以令中國富國強兵,
令中國人不再受屈辱
所以菲律賓羞辱香港,
正好為香港紅色教育帶來適合土壤

暫時香港人仲係停留起怪罪港府無能,
當問題發展到怪罪中共無能既時候,
就已經係統戰成功既一大步

所以我先一直反對港人執著此事,
最終只會贏場交輸哂成頭家
你咪玩啦, 經濟利益唔係中共首要考慮
政治利益講到尾又咪錢, 無錢佢又點維穩? 中國唔係經濟好的話, 對內對外佢都死硬啦
近年經濟增長放緩, D 數據又多水份, D 貪官又不停搜刮民資民膏運哂D錢去外國
根本上就係一個腐爛緊o既蘋果, 再加埋佢 D 神憎鬼厭o既國民外交,
我諗佢經濟一仆, 全世界開香檳慶祝都似

我覺得大中華主義係回歸後已經行唔通啦, 近幾年就更加唔好講啦
根據大中華主義o既還邏輯, 如果當年被殖民地統治等於被外國人欺凌, 回歸等於中國團結...
你家陣走去問下香港人想繼續被人欺凌還是團結?

你望下人地台灣果邊幾咁快搞掂就知啦, 成個樣版俾你睇
台灣同菲律賓背後大佬都係美國, 美國佬背後一定有發功叫佢地拆掂佢啦
唔係菲律賓點會咁快跪低, 跟邊個大佬會著數少少, 唔使講啦
不過我個前提係如果俾香港人揀, 但奈何無得揀之嘛
我想講o既係中菲美o既關係千絲萬縷, 講到政治考慮第一個一定唔係考慮香港
仲有一樣野你要搞清楚, 香港同菲律賓係外交地位上的確係唔對等的, 一個係城巿, 一個係國家...
如果唔係咁, 曾蔭權事發當日直接打電話俾個賓佬就唔會食檸檬啦
仲要被條賓佬串話, 個個巿長打黎我都要聽我咪好唔閒, 係呢方面你又真係吹佢唔脹喎
香港同菲律賓個對口單位的確係中國外交部, 土共出手本身就係應份, 只不過係佢唔做

再者, 稍為有思想o既香港人都唔會因為呢件事就走向乜野大中華....
至少唔會走向係共產黨政權下o既大中華, 正正因為香港人回歸左咁多都唔聽話...
土共至要玩愚民植入政策, 趕走D 真正o既香港人
中國內地人民都唔會相信一黨專政係優良o既制度啦, 更何況係香港人, 你咪傻啦

今次香港人最嬲o既一定係689出去做小丑掉盡哂香港人架
被隻賓佬玩到一楝都無, 你見689出左黎幾次都唔敢直接否認無講過put behind
就知道佢好大機會有野被人揸著啦, 菲律賓果邊又過左幾日至出黎話份報紙亂寫
阿爺呢鑊真係似幫佢執屎多過自編自導自演架啦

死o既唔係你屋企人你就梗係可以唔執著啦
但你無權阻止死偒者家屬去爭取, 人地唔放棄爭取左咁多年你估真係貪過癮咩
香港人實際上都未必會做D咩, 但精神上至少都應該支持下, 而唔係撥冷水

標籤

主題工具
顯示模式

論壇跳轉

相似的主題
主題 主題作者 版面 回覆 最後發表
梁振英:雙非子女不應有香港人身份 明年私院雙非孕婦名額應為零 cnw1126 ~清談館~ 88 06-21-13 04:18 PM
[飲食新聞] "出前一丁"每包售$4.40...痴線! Busconcamp 飲食版 48 07-27-08 07:31 PM
痴線~ Sgodkyo ~清談館~ 11 02-23-05 01:15 PM
嘩~~~痴線架,賣成咁都得 kenpeter 電視遊戲討論版 115 11-16-04 11:23 AM
<< 急問>> <<< 7210點樣用電腦入歌?? >>> Minga 影音館 0 01-30-03 04:43 AM

現在的時間是 03:39 AM

手機版 | APP版