Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > GAF區 > 手機資訊/電腦軟硬討論

主題工具 顯示模式
舊 12-26-14, 11:51 AM   #1
RPG之鬼
God of Gamer

註冊日期: Sep 2002
買MON定電視好?

部MON個開關掣越來越見死相

新目標:24-27吋(24吋最理想,27應該放到掛)
用途: PC -> HDMI出 + PS3 -> HDMI出 + XBOX 360 HDMI出 + WII U(未買) 唔知用乜 + 低機率睇電視(唔一定要有啦)

必需要求:
不要大陸品牌
叭喇2W或以上
HDMI至少兩個(PC+遊戲機)或DVI(PC)+HDMI(遊戲機)
至少1080p
5k大洋以內

============================
其實只是想問這個
電視應該是固定解像度吧,咁接駁電腦時,電腦果邊可否改解像度?改咗唔同電視的解像度個畫面會點?

此篇文章於 12-27-14 04:03 PM 被 RPG之鬼 編輯。
RPG之鬼 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-26-14, 11:53 AM   #2
大情大性武大帝
世嘉電子娛樂集團總裁

註冊日期: Nov 2003
而家聲寶32都二千五姐…唔洗五千的…

舊 12-26-14, 12:02 PM   #3
RPG之鬼

引用:
作者: 大情大性武大帝 查看文章
而家聲寶32都二千五姐…唔洗五千的…

===========================
原因不明張CAPTURE神神地……所以才想直接駁到遊戲機

此篇文章於 12-26-14 12:04 PM 被 RPG之鬼 編輯。
舊 12-26-14, 01:26 PM   #4
埃及使者
玻璃般的存在

註冊日期: Apr 2006
DELL U2515
ASUS MX279H

我自己就睇中左呢2款

GGF - 棄坑
Bleach Brave Souls - 棄坑

(」・ω・)」うー!(/・ω・)/にゃー! (」・ω・)」うー!(/・ω・)/にゃー!
埃及使者 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-26-14, 03:22 PM   #5
X&Y
Game Master

註冊日期: Jul 2005
Nintendo Switch ID5965-4236-9786
PSN  IDakitoxy
XBox Live GamertagXanYZ
引用:
作者: RPG之鬼 查看文章

其實只是想問這個
電視應該是固定解像度吧,咁接駁電腦時,電腦果邊可否改解像度?改咗唔同電視的解像度個畫面會點?
我用緊LG 5k頭hkd的42吋 4K TV 當pc mon用同打ps4/wiiU

其實MON都係固定解像度的吧

24-27吋TV 得1080P, 但5K budget 既24-27吋mon已出到2k甚至4k
如果pc用多既買mon會好d, 但打機效果無tv咁好(不過細吋數既TV都無咩影像engine優化畫面吧)

回正題, 接TV電腦一樣可以改解像度, 但LCD年代永遠都係點對點係最好的吧.
改左唔同tv既解像度畫面會唔夠實囉XD
X&Y 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-26-14, 08:59 PM   #6
teealpha
Ultimate Gamer

註冊日期: Dec 2011
3DS Friend Code0989 1805 2498
PSN  IDteealpha852
引用:

新目標:24-27吋(24吋最理想,27應該放到掛)
用途: PC -> HDMI出 + PS3 -> HDMI出 + XBOX 360 HDMI出 + WII U(未買) 唔知用乜 + 低機率睇電視(唔一定要有啦)

必需要求:
不要大陸品牌
叭喇2W或以上
HDMI至少兩個(PC+遊戲機)或DVI(PC)+HDMI(遊戲機)
至少1080p
5000k大洋以內

其實只是想問這個

呢個BUDGET你買乜都得啦
我自己用緊隻EIZO FS2333,兩個HDMI+DVI+VGA,3K內
teealpha 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-27-14, 12:13 AM   #7
axe1292
Game Master
AXE

註冊日期: Aug 2007
->買MON定電視好?

5000K我會買樓先
axe1292 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-27-14, 04:41 AM   #8
Gnosis
Advance Moderator
グノーシス

註冊日期: Dec 2002
引用:
作者: 埃及使者 查看文章
DELL U2515
ASUS MX279H

我自己就睇中左呢2款
用緊mx279h
design同畫質是很不錯, 但asus的qc同售後則不敢恭維

事源:
開機後隔幾分鐘明明有signal都自動強制入standby mode (話冇signal入) -> loop
打去asus話死底板要收機整 -> 收左之後幾日都冇回音
打上去問就話底板冇貨要係台灣ship過黎 -> 話整好會搵人送返過黎

之後我去左十日旅行, 返到香港都未見到隻mon, 又打上去 -> 話整緊
三日後先送返隻mon過黎

前後用左大半個月時間

舊 12-27-14, 11:43 AM   #9
神龍
Banned Banana
↘大家比d掌聲

註冊日期: May 2005
3DS Friend Code3780 9311 2412
PSN  IDMalcolm_Shum
asus 只要你夠運嘅話係算ok嘅

舊 12-27-14, 01:44 PM   #10
埃及使者
玻璃般的存在

註冊日期: Apr 2006
嘩, 咁長時間整隻MON
又唔肯換過隻
真係第一次聽, 好彩未買

GGF - 棄坑
Bleach Brave Souls - 棄坑

(」・ω・)」うー!(/・ω・)/にゃー! (」・ω・)」うー!(/・ω・)/にゃー!
埃及使者 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-27-14, 04:03 PM   #11
RPG之鬼

引用:
作者: axe1292 查看文章
->買MON定電視好?

5000K我會買樓先
呀....我都一樣買咗樓先

引用:
作者: teealpha 查看文章
呢個BUDGET你買乜都得啦
我自己用緊隻EIZO FS2333,兩個HDMI+DVI+VGA,3K內
EIZO有咁平咩?以前睇親都好鬼貴

=============
聽日走去SSP睇下先

此篇文章於 12-27-14 04:05 PM 被 RPG之鬼 編輯。
舊 12-28-14, 07:03 PM   #12
李某人
Game Master
初心者

註冊日期: Jun 2004
EIZO 平民款 4K 有交易喇依家...

人類因為別人幸福而自己也感到幸福這種事,只不過是望梅止渴而已。
李某人 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-29-14, 09:09 AM   #13
wing
格鬥低手

註冊日期: Mar 2004
引用:
個人意見:

我自己以前用samsung tv駁360+pc, remote好方便, 本身對音響冇大要求, 個TV出聲亦OK.

後來轉左philip mon, 冇remote轉channel聲音同亮度超唔方便, mon個內置speaker真情差到接受唔到, 雖然最終外接speaker搞掂, 但又要用多個電掣位同開多個掣, 煩少少囉.

如果你選的mon連speaker out都冇, 遊戲機同PC都要再外駁speaker會更煩.

舊 12-29-14, 10:59 AM   #14
歌絲˙暮斯
The One
一擊格神

註冊日期: Feb 2003
PSN  IDKENZHAYA
32 以下既電視無乜好野 GA WO

5K 都係買芒啦
歌絲˙暮斯 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-29-14, 11:33 AM   #15
大情大性武大帝
世嘉電子娛樂集團總裁

http://www.price.com.hk/product.php?p=172382

舊 12-29-14, 11:53 AM   #16
RPG之鬼

引用:
作者: wing 查看文章
個人意見:

我自己以前用samsung tv駁360+pc, remote好方便, 本身對音響冇大要求, 個TV出聲亦OK.

後來轉左philip mon, 冇remote轉channel聲音同亮度超唔方便, mon個內置speaker真情差到接受唔到, 雖然最終外接speaker搞掂, 但又要用多個電掣位同開多個掣, 煩少少囉.

如果你選的mon連speaker out都冇, 遊戲機同PC都要再外駁speaker會更煩.
正正是你呢種情況
有時想打機又唔想開咁多嘢

咁樣又去睇下TV先

舊 12-29-14, 12:39 PM   #17
大情大性武大帝
世嘉電子娛樂集團總裁

引用:
正正是你呢種情況
有時想打機又唔想開咁多嘢

咁樣又去睇下TV先
http://www.price.com.hk/product.php?p=177848

舊 12-29-14, 02:51 PM   #18
teealpha

買DELL芒加錢駁個SOUND BAR都係響個芒隻牛攞電,起碼夠聲過其他街邊芒先

至於買電視,而家D電視唔知仲有冇以前成日出現又會俾人忽視左既問題呢?
即係PC行HDMI打落去會朦左,因為電視唔識對返PC解像度個點對點
舊 12-29-14, 05:07 PM   #19
RPG之鬼

引用:
作者: teealpha 查看文章
買DELL芒加錢駁個SOUND BAR都係響個芒隻牛攞電,起碼夠聲過其他街邊芒先

至於買電視,而家D電視唔知仲有冇以前成日出現又會俾人忽視左既問題呢?
即係PC行HDMI打落去會朦左,因為電視唔識對返PC解像度個點對點
我部機都係DELL MON,乜個SOUND BAR好過MON果尐?冇研究過,早知N年前同個MON一齊買就唔駛煩

舊 12-29-14, 05:25 PM   #20
pet3
The One

註冊日期: Oct 2007
mon/電視的啦巴
勁得去邊....

是但買對平平的2.1好過

再唔係ps3條音響棒果類更好

ps34tv+電腦
全部用光纖/hdmi解決

2月2日 P3R,2月29日 FF7-2 ,3月8日 聖獸之王, 3月22日 浪人崛起,6月法環DLC

日期未定 ,PS5 SYNDUALITY , 暗喻幻想, 龍珠Z Sparking! ZERO, 界之軌跡,高達創壞者4
FGO 目標預算
4月 獸尼綠(寶二),獸提媽(情況下寶二),7月 術摩根,8月水妖藍(寶二),水術呆,1月大和武尊
pet3 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-29-14, 05:30 PM   #21
teealpha

引用:
我部機都係DELL MON,乜個SOUND BAR好過MON果尐?冇研究過,早知N年前同個MON一齊買就唔駛煩
條SOUND BAR起碼係向前出聲先,雖則講音質都係多餘但起碼叫做聽得到講乜先

芒送既喇叭通常都係響側邊或者後邊靠反射,就算有對前佢得果1W環境音D大的話你推到爆聲都聽唔到乜野

引用:
作者: pet3 查看文章
mon/電視的啦巴
勁得去邊....

是但買對平平的2.1好過

再唔係ps3條音響棒果類更好

ps34tv+電腦
全部用光纖/hdmi解決
用SOUND BAR唔駛駁多條電位,要音質根本唔會買電視
舊 12-29-14, 08:12 PM   #22
wing
格鬥低手

註冊日期: Mar 2004
我依家個外置speaker都係fujisu的sound bar. 老實講, 都係唔及以前個samsung cheap Tv的speaker, 但至少接受到, 已經俾依家個philips mon的內置好9條街.

舊 12-29-14, 08:34 PM   #23
D.K.
Game Master
こなみきりえ

註冊日期: Jan 2009
PSN  IDKatyherDave
XBox Live GamertagDaveKatyher
樓主想要嘅smart tv, 唔要大陸牌
24-27吋
Full HD或以上
要有2組hdmi或以上

唔理幾錢,我都想知邊度有…因爲我都有興趣

大જિંગ
大징

D.K. 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-30-14, 02:04 AM   #24
X&Y
Game Master

註冊日期: Jul 2005
Nintendo Switch ID5965-4236-9786
PSN  IDakitoxy
XBox Live GamertagXanYZ
引用:
作者: D.K. 查看文章
樓主想要嘅smart tv, 唔要大陸牌
24-27吋
Full HD或以上
要有2組hdmi或以上

唔理幾錢,我都想知邊度有…因爲我都有興趣
24~27根本無靚tv, 連32吋都無靚
要有一定質素最低限都要42吋

放唔到大吋數都係買mon比較好
X&Y 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-30-14, 03:36 AM   #25
Irwin
愛.ROCK.友

註冊日期: Aug 2006
PSN  IDlrwin
XBox Live Gamertagsirwinho
可能我要求唔高? 我覺得用緊果架LG 26" FULL HD TV MON OK喎…

LE6500 Edge LED iDTV (已停售)
http://www.lg.com/hk/tvs/lg-26LE6500-led-lcd-tv

用左都兩年以上了,有3組HDMI + 色差 + AV + RGB + USB + TV
我三個HDMI駁左PS3/360/PC,用REMOTE轉INPUT SOURCE ,聲都算OK

<------------時間------------>
工作搵錢                  買GAME打機

時間,永遠不夠用似的。 <>

此篇文章於 12-30-14 03:43 AM 被 Irwin 編輯。
Irwin 目前離線   回覆時引用此篇文章

主題工具
顯示模式

論壇跳轉

現在的時間是 04:00 PM

手機版 | APP版