Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > 其他 > ~清談館~

主題工具 顯示模式
舊 08-05-16, 07:57 AM   #76
david
The One

註冊日期: Mar 2002
港大民調:倘梁天琦能入閘可奪1席 超區料建制取3席

引用:

多間傳媒贊助港大民意研究計劃進行立法會選舉滾動民調,第一期民調於7月30至8月3日進行,訪問逾千名人士,本民前梁天琦在8月2日被取消參選資格,今次民調頭數天亦有包括梁天琦在內,數據顯示梁獲4%受訪者支持,支持度和第3至6位不相伯仲,較張超雄、陳克勤和范國威都高,推算若他能入閘,應可在新東獲得一席。

剔除了未決定、不會投票等因素後,整體估計泛民或會在地區直選中失利,由今屆18個議席,減至15個,失掉4席,若將黃毓民剔除泛民名單,則僅餘14席。民主黨港島區許智峯、新界西尹兆堅均可能未能入閘,超級區議會方面鄺俊宇亦或未能當選,令該黨失掉3席;人社聯盟支持席方面,則僅社民連梁國雄可取1席,連任的陳志全及獲陳偉業抬轎的黃浩銘均失落;工黨何秀蘭亦未能連任。

中間派料可獲2席,包括王維基及方國珊。至於勇武本土派,計算上黃毓民,合共料取得2個議席。建制派議席數量則與今屆一樣取得17席,港島區新民黨葉劉淑儀、新界西新民黨田北辰、九龍西經民聯梁美芬料可奪2席,即陳家珮、王威信及梁文廣都可入局,工聯會鄧家彪則未能連任。

超區5個議席方面,民建聯李慧琼名單料亦可取得2席,洪連杉亦可入局,民主黨涂謹申、街工梁耀忠及工聯會王國興預計可獲議席,民建聯周浩鼎及民主黨鄺俊宇支持席則分別排第5及第6。

新界東(9席)
候選名單/支持度
楊岳橋/25%(預計當選)
葛珮帆/10%(預計當選)
鄭家富/7%(預計當選)
方國珊/7%(預計當選)
梁國雄/7%(預計當選)
林卓廷/6%(預計當選)
張超雄/6%(預計當選)
陳克勤/5%(預計當選)
范國威/5%(預計當選)
鄧家彪/5%
李梓敬/4%
容海恩/4%
李偲嫣/3%
陳志全/2%
梁頌恆/2%
陳云根(陳雲)/1%
麥嘉晉/1%

新界西(9席)
候選名單/支持度
田北辰、王威信/24%(預計當選)
李卓人/15%(預計當選)
郭家麒/12%(預計當選)
梁志祥/8%(預計當選)
陳恒鑌/7%(預計當選)
麥美娟/6%(預計當選)
馮檢基/5%(預計當選)
鄭松泰/5%(預計當選)
尹兆堅/4%
黃潤達/3%
何君堯/3%
黃俊傑/3%
朱凱廸/3%
周永勤/1%
黃浩銘/1%
呂智恆/1%

九龍東(5席)
候選名單/支持度
梁美芬、梁文廣/25%(預計當選)
黃毓民/16%(預計當選)
毛孟靜/15%(預計當選)
蔣麗芸/15%(預計當選)
黃碧雲/12%(預計當選)
游蕙禎/6%
狄志遠/3%
何志光/2%
譚國僑/2%
劉小麗/2%
朱韶洪/1%

香港島(6席)
候選名單/支持度
葉劉淑儀、陳家珮/25%(預計當選)
陳淑莊/18%(預計當選)
王維基/15%(預計當選)
張國鈞/8%(預計當選)
郭偉強/7%(預計當選)
何秀蘭/7%
許智峯/5%
鄭錦滿/3%
黃梓謙/2%
劉嘉鴻/2%
詹培忠/2%
司馬文/2%
羅冠聰/1%
徐子見/1%

超級區議會(5席)
候選名單/支持度
涂謹申/32%(預計當選)
李慧琼、洪連杉/27%(預計當選)
梁耀忠/12%(預計當選)
王國興/8%(預計當選)
鄺俊宇/6%
周浩鼎/6%
陳琬琛/4%
關永業/3%
何啟明/2%

*支持度不足0.5%之候選名單未被列出。

---
NS CC:Morphus X300
david 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-05-16, 08:30 AM   #77
JMi
God of Gamer

註冊日期: Feb 2011
引用:
作者: chitkan 查看文章
話時話其實而家係咪柒同仆街都講得?
非抽水
純粹見倒問下
你知gaf 條線幾難捉摸架啦
近年來講
用來鬧政黨鬧公眾人物 其實無咩
用來攻擊其他會員 件事拆到上天台 可能有人理下你

舊 08-05-16, 10:04 AM   #78
knight-philip
Ultimate Gamer
カガミ

註冊日期: Oct 2008
NO TOUCH

補字

舊 08-05-16, 02:12 PM   #79
david
The One

註冊日期: Mar 2002
劉兆佳:阻港獨者參選非選舉主任個人決定 中央港府作後盾

引用:

本民前梁天琦等多名人士遭選舉主任取消立法會參選資格,全國港澳研究會副會長劉兆佳估計因港獨有漫延趨勢,引發中央嚴重關注,加上國際關係緊張,內憂外患下,故要以嚴厲角度處理港獨,想傳達中央港府不容忍,亦會抑制港獨行動的訊息,因此與以往處理出現自相矛盾並不出奇,但認為政府的解釋不足夠,相信是不想影響司法程序,至於人大會否就事件釋法,是言之尚早。

他指今次是首次取消立法會候選人提名資格,特區政府及中央不想打擊擴得太大,故只針對推動港獨人士,傳遞一個訊息是推動港獨人士日後無法進入特區政治體制及管治架構,在體制外亦可能要面對法律制裁,日後有意參與特區政治及管治的人士,應思考是否要繼續其港獨主張,若繼續堅持或會失去有關資格。

劉兆佳又說,今次並非單純出於選舉主任個人決定,是整個特區政府及中央政府作為後盾,亦非政治審查,強調基本法賦予權力予選舉主任,不是無法律根據的政治行動。
法治=人治OK

---
NS CC:Morphus X300
david 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-05-16, 03:18 PM   #80
歌絲˙暮斯
The One
一擊格神

註冊日期: Feb 2003
PSN  IDKENZHAYA
引用:
作者: T.K. 查看文章
仲有,下下問飯民呢廿年做過咩
不如問問你父母,呢廿年如果飯民吹雞搞港獨,佢地跟唔跟

焦土政策?俾晒議席建制?開下維基,睇下臨時立法會咩成員,過左咩法案,再望望澳門有無人反?
無司徒華咁既人,香港獨立左?
睇返歷史,點解主權換唔到治權,戴卓爾聽完鄧小平講左咩所以仆街同全部歸還俾強國
老豆老母都係文革走難來香港發達果批

華東水災時,電視日日 loop 緊滔滔裡假使一個是我,我地屋企都無乜興趣理。當時小學二三年級乜都唔識,但都好黑心地覺得抵死/唔關我事/點解要我幫。

老豆來香港之後因工作機會去過好多國家,由細到大都教我德國英國工程好野,亞洲就學日本,大陸野信唔過。

佢03年有去七一,仲係行足晒果隻,之後好嬲咁同我同細佬講 23 條幾唔岩。

佢係11/12 年開始習近平搞強人強國形象開始先極速變得親中。不過我同佢傾開工作,佢都會間唔中講“Auma/Schneider 德國野無理由咁屎既”,口講中國人,其實骨子裡係崇尚優秀強大。

歷史if乜都有可能,無左司徒華匯點果班,或者唔會改變香港被移交既事實,但80-90呢兩代人對中華人民共和國既認同應該會更低,更少自認中國人,更早出現本土派勢力。

由手機版發出

此篇文章於 11-07-16 07:23 PM 被 歌絲˙暮斯 編輯。
歌絲˙暮斯 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-05-16, 03:50 PM   #81
傑斯特
Game Master

註冊日期: Feb 2004
PSN  IDjasterhk
XBox Live Gamertagjasterhk
唔認唔代表唔係
讀洋書都唔會變鬼佬
崇日都唔會變JK
明明反緊國家風氣變左推翻自身個人種存在
呢D咪逃避現實囉
覺得國家唔好都唔會覺得自己係英國人掛
唔好學鬼仔著裙?

無啦啦走條友又話唔係選舉主任判斷
又中央政府後盾又盛
拖返中共落水
呢種係咩玩法
好似俾人恐嚇緊
傑斯特 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-05-16, 03:53 PM   #82
真!DC
Banned User
奉行我道

註冊日期: Jan 2003
唔洗講都知係689同中共主意啦
有人懷疑過?
------------------------------------
照睇歷史香港應該係滿清末裔

此篇文章於 08-05-16 03:57 PM 被 真!DC 編輯。
真!DC 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-05-16, 04:00 PM   #83
傑斯特
Game Master

選舉主任D專業判斷同法理基礎咁就無左
擋箭牌都無資格做
舊 08-05-16, 04:10 PM   #84
歌絲˙暮斯
The One
一擊格神

引用:
作者: 傑斯特 查看文章
唔認唔代表唔係
讀洋書都唔會變鬼佬
崇日都唔會變JK
明明反緊國家風氣變左推翻自身個人種存在
呢D咪逃避現實囉
覺得國家唔好都唔會覺得自己係英國人掛
唔好學鬼仔著裙?
所以話,如果唔係司徒華果班,好似你咁講野既會少好多
由手機版發出
舊 08-05-16, 04:20 PM   #85
sugihara
真奈美たん萌え
show仔

註冊日期: Jan 2002
PSN  IDhigurash66442088
引用:
作者: 真!DC 查看文章
唔洗講都知係689同中共主意啦
有人懷疑過?
------------------------------------
照睇歷史香港應該係滿清末裔
其實689主意同中共主意係兩種玩法...
如果係689主意硬挾西環上船開聲撐,咁嘅話呢條友恐怖好多

sugihara 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-05-16, 04:30 PM   #86
傑斯特
Game Master

引用:
作者: 歌絲˙暮斯 查看文章
所以話,如果唔係司徒華果班,好似你咁講野既會少好多
由手機版發出
人地個D叫爭取民主
你個D叫割席
講既野根本同D老個班一樣,想中共殺多幾件等人知個黨有幾衰
舊 08-05-16, 04:36 PM   #87
歌絲˙暮斯
The One
一擊格神

我地就係同你地唔同,所以先要我地管返呢個地方。

民主就係我地管返自己地方。

如果大家都係自己人,你管返我地方無所謂啦,爭取乜野民主?
由手機版發出
舊 08-05-16, 04:50 PM   #88
傑斯特
Game Master

引用:
我地就係同你地唔同,所以先要我地管返呢個地方。

民主就係我地管返自己地方。

如果大家都係自己人,你管返我地方無所謂啦,爭取乜野民主?
由手機版發出
其實你知唔知自己講乜西野
港人=唔係中國人?
你自己識講老豆老母文革走難落黎
唔通鬼佬鬼婆去日本會生個日本仔?

港人治港同你個種割席話自己唔係中國人係兩樣野
你呢D只係想同人講自己無大陸人D劣根性
舊 08-05-16, 05:04 PM   #89
某F
我的歌聲裡

註冊日期: Jun 2002
引用:
港人=唔係中國人?

港人的確唔係中國人,你仲係未套離血統論,技術上香港人係越南近親

EG:馮寶寶

你都係多D睇下鄭立寫既野脫毒先

維持大統一意識下本土利益注定被犧牲

所以你下一代要跟支拿個套

文字,語言都係,然後處事方式,中國就係辨

此篇文章於 08-05-16 05:09 PM 被 某F 編輯。
某F 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-05-16, 05:05 PM   #90
歌絲˙暮斯
The One
一擊格神

引用:
港人=唔係中國人?

如果香港人係中國人,咁港人治港係咪即係中國人治港?

無視文化背景,只用血統基因分辨國族身份,你係真正既法西斯。
由手機版發出

此篇文章於 08-05-16 05:07 PM 被 歌絲˙暮斯 編輯。
舊 08-05-16, 05:14 PM   #91
某F
我的歌聲裡

引用:

由手機版發出
對呢D野有興趣去了解,先會確立到自己既身份

好事來...

舊 08-05-16, 05:17 PM   #92
傑斯特
Game Master

引用:

由手機版發出
當有香港國同香港族之後我再應你
我反共產又唔識普通話
但我都唔知你講乜

你個等級應該係如果要你填出生地同國籍
一定係兩項都要填香港個種人

此篇文章於 08-05-16 05:23 PM 被 傑斯特 編輯。
舊 08-05-16, 05:19 PM   #93
歌絲˙暮斯
The One
一擊格神

引用:
作者: 某F 查看文章
對呢D野有興趣去了解,先會確立到自己既身份

好事來...
但我無力打咁多字,視乎情況,我會貼圖算

其實我覺得佢暗啞底五毛黎
由手機版發出
舊 08-05-16, 05:21 PM   #94
真!DC
Banned User
奉行我道

註冊日期: Jan 2003
係喬寶寶吧
血緣論既話大家都係非洲人(有研究話人類起源於非洲)
或者大海人吧(一般相信生物源於海洋)
由手機版發出
真!DC 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-05-16, 05:21 PM   #95
某F
我的歌聲裡

引用:
當有香港國同香港族之後我再應你
我反共產又唔識普通話
但我都唔知你講乜
你講既語言,價值觀,地方或事物既集體回憶,文化

集體對自己出生地既認同,都係形成民族既主要因素

舊 08-05-16, 05:24 PM   #96
某F
我的歌聲裡

引用:
作者: 真!DC 查看文章
係喬寶寶吧
血緣論既話大家都係非洲人(有研究話人類起源於非洲)
或者大海人吧(一般相信生物源於海洋)
由手機版發出
謝改正

舊 08-05-16, 05:36 PM   #97
歌絲˙暮斯
The One
一擊格神

引用:

你個等級應該係如果要你填出生地同國籍
一定係兩項都要填香港個種人
細個唔知亦唔會諗,入境紙兩樣填 HK
大左亦係兩樣填香港

HK Passport or BNO 出入英美澳加日星馬泰菲從來無問題。

由手機版發出

此篇文章於 08-05-16 05:39 PM 被 歌絲˙暮斯 編輯。
舊 08-05-16, 05:46 PM   #98
傑斯特
Game Master

引用:
細個唔知亦唔會諗,入境紙兩樣填 HK
大左亦係兩樣填香港

HK Passport or BNO 出入英美澳加日星馬泰菲從來無問題。

由手機版發出
我無懷疑過你個等級架
雖然奇怪你會用HK Passport

此篇文章於 08-05-16 05:51 PM 被 傑斯特 編輯。
舊 08-05-16, 07:01 PM   #99
某F
我的歌聲裡

引用:
我無懷疑過你個等級架
雖然奇怪你會用HK Passport
大把拎綠卡夠認自己係中國人添啦

狹隘

舊 08-05-16, 07:03 PM   #100
某F
我的歌聲裡

引用:
作者: T.K. 查看文章
講歷史,香港《基本法》既前身係西藏《十七條》,當時西藏《十七條》又係鄧小平有份主理

站在中共既立場,昆西藏簽《十七條》話俾西藏自治,只係為中共取得時間,等西藏入局後可以為所欲為

中共和鄧小平,同西藏簽《十七條》許諾西藏自治既時候,根本就不打算遵守,簽呢D條約,對中共和鄧小平來說,只係昆對手放下武裝和心房,入陷阱既手段,一開始就已經係打算等對手入陷阱後就獵殺。

資料補充

而家既國師=以前司徒華

此篇文章於 08-05-16 07:05 PM 被 某F 編輯。
某F 目前離線   回覆時引用此篇文章

主題工具
顯示模式

論壇跳轉

現在的時間是 07:16 AM

手機版 | APP版