Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > 其他 > <<繼續談情>>

主題工具 顯示模式
舊 06-27-08, 08:49 PM   #1
jlai
Ultimate Gamer
下一站 南美....

註冊日期: May 2006
有冇人試過因為同事辭職而好唔開心?

其實我都唔知係唔係應該係到講, 不過我覺得呢種同算情既一種, 希望大家俾個位我分享0下..

我係依家間公司做左差唔多4年, 期間一直同老闆既關係都唔多好,早係兩年前我已經想過辭職
但係當時諗左好耐, 又未有新工所以唔走住

最近機會終於都0黎左..順理成章地我接受左呢個offer, 亦同一時間觸動到我最唔想攪既一樣野..
之前呢份工留到我既一個原因係因為同大部分既同事都合作得好愉快, 而同事亦都好尊敬我, 果時已經係到覺得我要走最唔捨得既一定係呢班同事

呢個禮拜, 我開始同report俾我既同事講我要走, 由於事前我收得好埋(你都唔會知你上司幾時想走啦)結果個個一聽都好shock, 攪到我好似出賣左佢地一樣

其中喊得最耐係一個跟左我接近3年既助手, 足足喊左成大半個鐘...攪到我好似同佢講分手一樣
係果一刻我先知道自己原來係佢地心中真係咁有地位。亦recall返我中學last day既感覺。

我到依家個心都好唔舒服

jlai 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-27-08, 08:51 PM   #2
>>>>>劉伯<<<<<
The One
業餘歌手

註冊日期: Apr 2004
PSN  IDlauhenry
XBox Live Gamertaglauchai
我冇
可能我無情
因為我知道人走左之後如果冇再聯絡
之前幾friend都冇用

舊 06-27-08, 08:55 PM   #3
藍莓咖啡
守護天使
輔助系

註冊日期: Feb 2004
咁你有冇解釋返自己唔係出賣佢地?

我有因為唔開心而辭職 但冇試過因辭職搞到自己更加唔開心 只覺終於可以鬆一口氣

Lost In Paradise
藍莓咖啡 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-27-08, 08:56 PM   #4
darkvolver
God of Gamer
頹冗

註冊日期: Oct 2005
PSN  IDhwong909
引用:
作者: jlai 查看文章
其實我都唔知係唔係應該係到講, 不過我覺得呢種同算情既一種, 希望大家俾個位我分享0下..

我係依家間公司做左差唔多4年, 期間一直同老闆既關係都唔多好,早係兩年前我已經想過辭職
但係當時諗左好耐, 又未有新工所以唔走住

最近機會終於都0黎左..順理成章地我接受左呢個offer, 亦同一時間觸動到我最唔想攪既一樣野..
之前呢份工留到我既一個原因係因為同大部分既同事都合作得好愉快, 而同事亦都好尊敬我, 果時已經係到覺得我要走最唔捨得既一定係呢班同事

呢個禮拜, 我開始同report俾我既同事講我要走, 由於事前我收得好埋(你都唔會知你上司幾時想走啦)結果個個一聽都好shock, 攪到我好似出賣左佢地一樣

其中喊得最耐係一個跟左我接近3年既助手, 足足喊左成大半個鐘...攪到我好似同佢講分手一樣
係果一刻我先知道自己原來係佢地心中真係咁有地位。亦recall返我中學last day既感覺。

我到依家個心都好唔舒服
打工仔的寫照
但是你要明白人志在四方.........他們會明白

現在,你可以做的是安撫他們直至離開

舊 06-27-08, 10:18 PM   #5
Middle
Moderator
K歌之王

註冊日期: Oct 2003
其實從某種角度而言,
同事可能係每日同自己相處得最多o既人,
甚至乎比家人更加「親近」。
如果大家相處融洽、公司人流唔太大的話,
一team 人真係會儼如一個小家庭一樣......

每次見到同事走後,
果個吉左o既位,都會有d 心痛。
樓主要好好珍惜呢份情誼呢。
雖然別愁大家都難受,但正因為有過一齊打仗、一齊笑過怨過o既經歷,
呢份情感可能比一般友情親情更加可貴。

My BlogFacebook微博
Middle 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-27-08, 10:20 PM   #6
The One
業餘歌手

睇黎
我真係冷血的

舊 06-27-08, 10:22 PM   #7
bid仔
Banned

註冊日期: Sep 2007
離別傷感係正常既
始終接近4年既好同事,好朋友關係
另,恭喜你終於換左工wor
好快金大之後又多一位j大
bid仔 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-27-08, 10:27 PM   #8
管家婆
Game Master
wow

註冊日期: Jun 2003
兩年前我第一份長工 真係同D同事好好朋友 食lunch一齊不特止 成日放工食飯 放假唱K
同事搵到好工一個一個咁走 我真係好唔開心 有試過喊tim...
不過後來 我地都有keep住有節目 邊個生日就一齊出來食飯

大個女左 親愛既同事要走 唔一齊工作 係會有少少唔開心
但又會想 "佢都係搵到份仲好D既工先走 應該為佢高興"
如果真係好好感情 平時都可以keep住聯絡架麻
msn又得 e mail又得 出來食飯又得
唔駛想到咁唔開心既

舊 06-27-08, 10:32 PM   #9
jlai
下一站 南美....

引用:
作者: lauchai 查看文章
我冇
可能我無情
因為我知道人走左之後如果冇再聯絡
之前幾friend都冇用
我第一份工都係咁
不過可能果份工做得短, 先得果一年

引用:
作者: 天童沙雪 查看文章
咁你有冇解釋返自己唔係出賣佢地?

我有因為唔開心而辭職 但冇試過因辭職搞到自己更加唔開心 只覺終於可以鬆一口氣
有, 佢地都明
之所以我話好似中學last day咁
其實大家係各奔前程, 但係唔知點解要咁唔開心

引用:
作者: darkvolver 查看文章
現在,你可以做的是安撫他們直至離開
所以我依家都只係向直接report俾我果0的人講
其他果0的我留返email講算...
一個一個講, 我諗我要個成個月..

引用:
作者: Middle 查看文章
skip
係, 不能同意更多

引用:
作者: bid仔 查看文章
離別傷感係正常既
始終接近4年既好同事,好朋友關係
另,恭喜你終於換左工wor
好快金大之後又多一位j大
多謝先
其實我都唔知新呢份工0岩唔0岩自己
一0黎要離開香港, 二0黎係一個全新既工種

舊 06-27-08, 10:33 PM   #10
sgouki
gakky奸爸dee

註冊日期: Jul 2002
引用:
作者: lauchai 查看文章
睇黎
我真係冷血的
又吾好咁講, 仲要睇工作性質同利害關係架麻........

所以我都係冷血ge........

舊 06-27-08, 10:36 PM   #11
麥C
專業R水吹

註冊日期: Mar 2002
PSN  IDmaxcmwong
我中心年年都好多人轉來轉去
轉中心有轉公司又有
但其實都係果個行頭內
接觸機會好多
同埋我中心好似一個大家庭咁
走了都會成日見
所以唔會點唔開心

舊 06-27-08, 10:36 PM   #12
藍莓咖啡
守護天使
輔助系

註冊日期: Feb 2004
樓主,雖然講各奔前程
但相處得耐 佢地可能產生左感情 佢地似乎冇你咁豁達呢~

Lost In Paradise
藍莓咖啡 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-27-08, 10:38 PM   #13
CCC
Junior Member

註冊日期: Jun 2008

其實我做好多份工都同d同事好熟,
要走的時候,唔多唔少都會唔捨得.

但是,
人要向前望的.
CCC 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-27-08, 10:38 PM   #14
管家婆
Game Master
wow

引用:
作者: sgouki 查看文章
又吾好咁講, 仲要睇工作性質同利害關係架麻........

所以我都係冷血ge........
我贊成
對現在班同事唔會放咁多感情

舊 06-27-08, 10:39 PM   #15
darkvolver
頹冗

註冊日期: Oct 2005
PSN  IDhwong909
引用:
作者: 管家婆 查看文章
我贊成
對現在班同事唔會放咁多感情
我感受到你的怨氣

舊 06-27-08, 10:43 PM   #16
管家婆
Game Master
wow

引用:
作者: darkvolver 查看文章
我感受到你的怨氣
同事感情有分真假...

試過比一D表面上扮好好人好願意教你野
但邊個唔係度就講邊個壞話既人話自己

好同事難求

舊 06-27-08, 10:45 PM   #17
Diana
Insane Gamer

註冊日期: Aug 2002
嗯??樓主請問你之前是什麼工種,將會做的又是什麼工種???
Diana 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-27-08, 10:57 PM   #18
jlai
下一站 南美....

引用:
如果真係好好感情 平時都可以keep住聯絡架麻
msn又得 e mail又得 出來食飯又得
唔駛想到咁唔開心既
所以話好似中學畢業咁
只不過唔係一齊讀書, 又唔係生離死別..
或多或少可能係只係大家唔捨得呢種工作環境

引用:
作者: 麥C 查看文章
同埋我中心好似一個大家庭咁
走了都會成日見
所以唔會點唔開心
你係社工?

引用:

好同事難求
之所以我咁唔捨得就係咁解
因為咁多年, 大家已經好夾, 而又真心咁對大家(起碼我覺得係咁)

引用:
作者: 戀戀芭比 查看文章
嗯??樓主請問你之前是什麼工種,將會做的又是什麼工種???
現在我是零售業
將來會係銀行業

舊 06-27-08, 11:06 PM   #19
Diana
Insane Gamer

註冊日期: Aug 2002
嗯...甘似我個fd...
但就算離左職,都可以係好朋友嘛~~~
Diana 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-27-08, 11:09 PM   #20
麥C
專業R水吹

註冊日期: Mar 2002
PSN  IDmaxcmwong
引用:
作者: jlai 查看文章
你係社工?
而家係文職
儲緊錢讀社工

舊 06-27-08, 11:22 PM   #21
jlai
下一站 南美....

引用:
作者: 戀戀芭比 查看文章
嗯...甘似我個fd...
但就算離左職,都可以係好朋友嘛~~~
放心
你有相係隔離, 如果我地識既, 我一定知

引用:
而家係文職
儲緊錢讀社工
先祝你早日達成目標

舊 06-28-08, 01:20 AM   #22
haruka
Crazy Gamer

註冊日期: Feb 2006
我公司隔一兩年就會有人走~
走果D都係下面個docs果D「新仔」﹝因為搵到好OFFER﹞
見到佢哋走我都會好開心﹝其實我就係慫恿佢哋走果個
因為知道佢哋係因為搵到好路數而走,而唔係因為公司人事關係而走~

同事辭職而唯一唔開心嘅反而係公司一次又一次話請唔到人返嚟填空缺,各位同事要「拍爛檔」幫手SHARE D嘢做
久而久之工作量一路增加冇減到
上兩個星期幫我做docs嘅同事走咗,而家要我一個人做兩個人嘅嘢,日日返工望唔到收工,OT O到癡線 !!

舊 06-28-08, 12:43 PM   #23
jlai
下一站 南美....

引用:
作者: haruka 查看文章
我公司隔一兩年就會有人走~
走果D都係下面個docs果D「新仔」﹝因為搵到好OFFER﹞
見到佢哋走我都會好開心﹝其實我就係慫恿佢哋走果個
因為知道佢哋係因為搵到好路數而走,而唔係因為公司人事關係而走~

同事辭職而唯一唔開心嘅反而係公司一次又一次話請唔到人返嚟填空缺,各位同事要「拍爛檔」幫手SHARE D嘢做
久而久之工作量一路增加冇減到
上兩個星期幫我做docs嘅同事走咗,而家要我一個人做兩個人嘅嘢,日日返工望唔到收工,OT O到癡線 !!
好有怨氣
咁點解你叫人走, 自己又唔走呢?

舊 06-28-08, 02:07 PM   #24
The One
業餘歌手

引用:
而家係文職
儲緊錢讀社工
社工好難做
祝你好運

舊 06-28-08, 05:36 PM   #25
Norm
=_="""""

註冊日期: Sep 2002
大家都應該明白..天下冇不散之筵席....冇人永遠喺一間公司嘛...

論壇跳轉

現在的時間是 10:39 PM

手機版 | APP版