Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > GAF區 > 攻略及心得交流區

主題工具 顯示模式
舊 12-06-16, 11:15 AM   #326
jerrylau16
Junior Member

註冊日期: Dec 2016
我可以補圖既 今晚,家陣沖2部女妖上40睇下會唔會變先, 雖然fa 變左冇分別,一樣超強先有full attack

引用:
作者: pet3 查看文章
果部機根本有問題

我直接進化回綠色覺醒算
又有超特別的NT盾機槍炮
Thx 解答
jerrylau16 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-06-16, 12:54 PM   #327
mario0606
The One
G101一ノ瀬はじめ

註冊日期: Oct 2006
3DS Friend Code4553 9940 3673
PSN  IDedward_hk2011
引用:
作者: Gundam MK-2 查看文章
好奇一問
到而家為止有無人驗證過中日兩版本save可唔可以互通?
順便講埋,中文Z果個3星parts
佢寫係打尊尼特,實情係斯洛冰
由手機版發出
mario0606 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-06-16, 01:08 PM   #328
HakiK
Crazy Gamer
秋月

註冊日期: Jan 2010
引用:
作者: mario0606 查看文章
順便講埋,中文Z果個3星parts
佢寫係打尊尼特,實情係斯洛冰
由手機版發出
我玩台灣中文無問題
港版中文早知係伏,專登唔揀
由手機版發出
HakiK 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-06-16, 01:20 PM   #329
HakiK
Crazy Gamer
秋月

註冊日期: Jan 2010
引用:
ex 難度
GP02A 熱血 減傷 地圖炮 > 船 pp2倍強化晶片 努力 祝福 必中 9鎖團體攻擊
聽落吸引,邊關最方便洗
由手機版發出
HakiK 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-06-16, 01:40 PM   #330
pet3
The One

註冊日期: Oct 2007
引用:
作者: HakiK 查看文章
聽落吸引,邊關最方便洗
由手機版發出
圖是a9的luferhyz 君的 方法是我自行修改了少少

材料
新自護 1隻
gp02a 1隻
pp 2倍晶片 1粒(船)
走路+3格 2粒(船和新自護)

精神
GP02要用到 熱血 減傷
船要用到 努力 祝福 必中 (可以其他人用落佢到)
糖 2茶匙
仲有D橙皮

幼女控第一關
先船 出新自到畫面位置

gp02 跟貼新自的右下方
放出其他機在新自和gp02的右邊少少(張圖的人部新自護太強唔洗幫手就殺了假沙,所以走好遠)
全員合力三合回之內殺死假沙

敵支援之後結束回合

亂入支援的敵人有星果部會打新自護(反擊一下)
之後到我們行時應該就是這畫面
可以剛剛好地圖炮全射

最後
GP02A 熱血 減傷 地圖炮 > 船 pp2倍強化晶片 努力 祝福 必中 9鎖團體攻擊(地獄難度要這裡可能加熱血)

完場
船上全員
ex =14000
地獄=17000

原理是這樣
你可以自己修改岩自己的方法

2月2日 P3R,2月29日 FF7-2 ,3月8日 聖獸之王, 3月22日 浪人崛起,6月法環DLC

日期未定 ,PS5 SYNDUALITY , 暗喻幻想, 龍珠Z Sparking! ZERO, 界之軌跡,高達創壞者4
FGO 目標預算
4月 獸尼綠(寶二),獸提媽(情況下寶二),7月 術摩根,8月水妖藍(寶二),水術呆,1月大和武尊

此篇文章於 12-06-16 01:50 PM 被 pet3 編輯。
pet3 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-06-16, 02:49 PM   #331
Irwin
God of Gamer
愛.ROCK.友

註冊日期: Aug 2006
PSN  IDlrwin
XBox Live Gamertagsirwinho
引用:
果部機根本有問題

我直接進化回綠色覺醒算
又有超特別的NT盾機槍炮
點只
綠MODE仲有敵方係九格內用唔到浮游武的機能(睇說明係咁講)

<------------時間------------>
工作搵錢                  買GAME打機

時間,永遠不夠用似的。 <>

此篇文章於 12-06-16 02:51 PM 被 Irwin 編輯。
Irwin 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-06-16, 03:06 PM   #332
nomezero
Game Master

註冊日期: Jul 2004
PSN  IDnome0818
引用:
作者: Irwin 查看文章
點只
綠MODE仲有敵方係九格內用唔到浮游武的機能(睇說明係咁講)
咁呢個123號機NTD緊都有既

舊 12-06-16, 05:48 PM   #333
Squall-Lucifer
懶人一個

註冊日期: Oct 2008
原祖打到查布羅之後停掉,目前在清一年戰爭的各個side story中,BD已打完,白狗攻略中,今集白狗的劇本好多好滿足

16冬、17冬、17春、17秋、18冬、19冬、19春、19夏、19秋、20桃之節句、20夏、20秋冬、21春、21夏、21秋、22冬、22春、22夏秋、23春、23夏:20甲提督
18年3月、11月、12月、19年3月、4月、6月、11月、12月、20年5月、7月、11月、12月、21年5月、6月、11月、12月、22年3月、6月、11月、12月、23年5月、6月戰果提督,新艦尚缺:N/A
Squall-Lucifer 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-06-16, 09:07 PM   #334
nomezero
Game Master

註冊日期: Jul 2004
PSN  IDnome0818
絲瑪大人用加貝拉/改都冇CUTIN
要用返勇M指先有
不過點解勇M指攻擊好似華麗過加貝拉既....?

舊 12-06-16, 10:56 PM   #335
longsonufo
Crazy Gamer

註冊日期: Apr 2009
3DS Friend Code4983 4956 8613
引用:
作者: Irwin 查看文章
點只
新自護直情唔俾用射擊武

舊 12-06-16, 11:03 PM   #336
Squall-Lucifer
懶人一個

註冊日期: Oct 2008
引用:
作者: longsonufo 查看文章
新自護直情唔俾用射擊武
根本就是間無
根本就是舊世代機戰的新古蘭修

16冬、17冬、17春、17秋、18冬、19冬、19春、19夏、19秋、20桃之節句、20夏、20秋冬、21春、21夏、21秋、22冬、22春、22夏秋、23春、23夏:20甲提督
18年3月、11月、12月、19年3月、4月、6月、11月、12月、20年5月、7月、11月、12月、21年5月、6月、11月、12月、22年3月、6月、11月、12月、23年5月、6月戰果提督,新艦尚缺:N/A
Squall-Lucifer 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-07-16, 12:26 AM   #337
Dr.KOF
Senior Gamer

註冊日期: Aug 2003
呢條 Link 講個 bug 係咪 stack 同一個OS?
Dr.KOF 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-07-16, 07:33 AM   #338
雷火武
ワールド・エンド

註冊日期: Feb 2005
引用:
作者: HakiK 查看文章
我玩台灣中文無問題
港版中文早知係伏,專登唔揀
由手機版發出
有咩咁伏?好過下下望住鋼彈兩個字啦
香港人都唔支持港譯
怪怪der

仲有幼女控呢d 普通話譯過來咁大陸哩既名我都覺得好核突
雷火武 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-07-16, 08:28 AM   #339
pet3
The One

引用:
作者: Dr.KOF 查看文章
呢條 Link 講個 bug 係咪 stack 同一個OS?
先是但安裝3種

之後在選擇性組件中把其他已購買的東西
利用替換的方法 可以安裝重複強化晶片

不是一粒用幾次
你真的也要購買幾粒的
另外%系重複無效

2倍也是當%

所以無得pp 2 倍3個

2月2日 P3R,2月29日 FF7-2 ,3月8日 聖獸之王, 3月22日 浪人崛起,6月法環DLC

日期未定 ,PS5 SYNDUALITY , 暗喻幻想, 龍珠Z Sparking! ZERO, 界之軌跡,高達創壞者4
FGO 目標預算
4月 獸尼綠(寶二),獸提媽(情況下寶二),7月 術摩根,8月水妖藍(寶二),水術呆,1月大和武尊
舊 12-07-16, 09:34 AM   #340
Gundam MK-2
The One
↘真人相↘

註冊日期: Oct 2002
Nintendo Switch ID050897379389
3DS Friend Code1118 0515 1117
PSN  IDTommyLauHK
今集原來無晒果堆經驗值加10%/20%/30%嘅OP
好傷心
(雖然機係易升左…)

舊 12-07-16, 10:21 AM   #341
fami~yan
Game Master

註冊日期: Nov 2009
Nintendo Switch ID302513154147
PSN  IDfami-yan
引用:
作者: 雷火武 查看文章
有咩咁伏?好過下下望住鋼彈兩個字啦
香港人都唔支持港譯
怪怪der

仲有幼女控呢d 普通話譯過來咁大陸哩既名我都覺得好核突
首先港譯真係唔好,第二係睇小說版早就習慣左鋼彈

仲有幼女控呢...我由ACE連載開始已經有睇同討論,呢個名我好早已經係巴哈見到

FGO 009 862 141
非洲人...
fami~yan 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-07-16, 10:36 AM   #342
Gundam MK-2
The One
↘真人相↘

Nintendo Switch ID050897379389
引用:
作者: fami~yan 查看文章
首先港譯真係唔好,第二係睇小說版早就習慣左鋼彈

仲有幼女控呢...我由ACE連載開始已經有睇同討論,呢個名我好早已經係巴哈見到
呢d係每個人習慣問題
港譯好唔好我唔知(玩日版),不過我就重視譯名多d
(反正有d野點譯都好難完美)
(港台分開譯的話中文水平同翻譯水平自然會有差距)

舊 12-07-16, 10:47 AM   #343
捲毛老爺

註冊日期: Nov 2007
3DS Friend Code4983 5603 1689
我見玩中文版既人會見到 "收到" <--其實係咪口語黎
捲毛老爺 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-07-16, 10:55 AM   #344
Gundam MK-2
The One
↘真人相↘

引用:
作者: 捲毛老爺 查看文章
我見玩中文版既人會見到 "收到" <--其實係咪口語黎
應該算係口語

呢層真係無乜計,香港做ACG翻譯個圈子我完全無接觸過,到底咩人幫笨大翻譯我都好想知
反觀台灣都係一個小圈子嘅人去做但個圈子點都肯定大過香港
好多做兼職(台灣叫外包)譯ACG嘅都係有咁上下經驗
而且台灣嘅「口語」在香港黎睇其實已經算書面語,大家標準有唔同
(無錯,即使係國語都一樣有口語同書面語之分架)

舊 12-07-16, 11:09 AM   #345
pet3
The One

引用:
應該算係口語

呢層真係無乜計,香港做ACG翻譯個圈子我完全無接觸過,到底咩人幫笨大翻譯我都好想知
而且台灣嘅「口語」在香港黎睇其實已經算書面語,大家標準有唔同
三小啦

台灣一口語就同你注音火星文了

FGO 目標預算
舊 12-07-16, 11:18 AM   #346
fami~yan
Game Master

註冊日期: Nov 2009
Nintendo Switch ID302513154147
PSN  IDfami-yan
引用:
呢d係每個人習慣問題
港譯好唔好我唔知(玩日版),不過我就重視譯名多d
(反正有d野點譯都好難完美)
(港台分開譯的話中文水平同翻譯水平自然會有差距)
講得唔夠完整,我指唔好係校對方面,明顯一時用台譯一時用港譯.....

FGO 009 862 141
非洲人...
fami~yan 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-07-16, 11:34 AM   #347
雷火武
ワールド・エンド

註冊日期: Feb 2005
古利明》古雷米
斯洛哥》西羅克

講開高達我第一套認真睇既係97年無線5點鐘播個套wing
所以真係由細睇到大都叫高達

仲有港版重高達唔係叫重高達而係叫腦波傳導型高達
呢下真係o嘴
雷火武 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-07-16, 11:40 AM   #348
強化人間ですの~★
鋼の救世主ですの!
↘ルルティエ

註冊日期: Mar 2002
Nintendo Switch ID8445-2408-9599
3DS Friend Code4768 8206 2595
PSN  IDTrombeElzam
XBox Live Gamertagtrombeningen
引用:
作者: 雷火武 查看文章
古利明》古雷米
斯洛哥》西羅克

講開高達我第一套認真睇既係97年無線5點鐘播個套wing
所以真係由細睇到大都叫高達

仲有港版重高達唔係叫重高達而係叫腦波傳導型高達
呢下真係o嘴
因為仲有部機叫Heavy gundam

Apple Mobile Device Support 加入同伴了!
Apple Software Update 加入同伴了!
MobileMe 加入同伴了!
Apple Application Support 加入同伴了!
Apple Software Update 召喚了 Safari!
Apple Software Update  召喚了 iPhone軟體!
C85 count
強化人間ですの~★ 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-07-16, 11:47 AM   #349
高級嘍囉
Crazy Gamer

註冊日期: May 2007
3DS Friend Code4038 6395 0913
PSN  IDtimen1972
XBox Live Gamertagtimen1972
重高達係N年前某雜誌寫手嘅叫法,當年資訊冇咁發達,見到隻高達咁大隻,結果全香港都跟咗佢咁叫。
高級嘍囉 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-07-16, 12:04 PM   #350
Dyhalt Rushifar
神人ではない!新人だ

註冊日期: Jun 2003
PSN  IDDyhalt
XBox Live GamertagDyhalt
引用:
應該算係口語

香港做ACG翻譯好難搵食,豆咁細市場既上唔到大陸又過唔到台灣,你譯到識飛都冇用
台灣亦未必好好多,有時都會唔知佢想點
不過一般戰鬥系ACG翻譯其實唔多需要太高水平,畢竟用詞比較狹窄。

另一方面,在下估呢隻譯完仲俾返日本批,咁玩法當年有D HEA譯名未必用得返…

此篇文章於 12-07-16 12:10 PM 被 Dyhalt Rushifar 編輯。
Dyhalt Rushifar 目前線上   回覆時引用此篇文章

標籤
G-Gen, Gundam, 攻略

主題工具
顯示模式

論壇跳轉

相似的主題
主題 主題作者 版面 回覆 最後發表
[多機種] SD Gundam G Generation GENESIS 強化人間ですの~★ 電視遊戲討論版 704 05-07-18 02:33 PM
SD GUNDAM G-GENERATION CARD ivanhui 收藏品討論版 3 11-09-05 08:57 PM
[NDS]SD Gundam G Generation DS neo2046 手提遊戲機討論版 421 06-14-05 11:36 AM
SD GUNDAM G generation NEO jerry 電視遊戲討論版 4 04-17-05 03:22 PM
PC「SD GUNDAM G -GENERATION DA」 hehe_li PC電腦遊戲討論版 4 02-08-03 02:34 AM

現在的時間是 10:35 AM

手機版 | APP版