Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > GAF區 > 攻略及心得交流區

主題工具 顯示模式
舊 04-27-17, 12:33 AM   #1
neo2046
Advance Moderator
(<ゝω・)綺羅星~

註冊日期: Dec 2001
Mario Kart 8 DX 心得交流

Welcome to the MK8DX dicussion thread !

砌車介紹
https://www.mariowiki.com/Mario_Kart_8_Deluxe
http://mariokart.wikia.com/wiki/Mario_Kart_8 (MK8)

thanks 八仙果
http://www.gaforum.org/showthread.php?p=11454415
引用:
作者: 八仙果 查看文章

應版友要求,
新增 Profile Name 一欄,以方便辨認 GAF 會員身份。

( 若同時有美版及日版主機的玩家,請分開輸入,謝謝 )

若有問題或更改,請 PM 給我。
請注意,輸入資料後,
名單會每隔 5 分鐘更新一次,
重複輸入同一版本有可能不被顯示
謝謝大家。

若需更改 Nintendo Switch 版本,請 PM 告之。

若以上名單無法顯示,可按 這裡

若以上名單無法顯示,可按 這裡

此篇文章於 04-29-17 05:01 PM 被 neo2046 編輯。
neo2046 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-27-17, 01:24 AM   #2
新月
Game Master

註冊日期: May 2005
PSN  IDSURYC_KO
咁耐無玩過
玩左兩舖50CC諗住熟習返
見太多板,玩左兩條COURSE就轉就150CC
竟然可以三星
應該要200cc cpu先會開外掛?
新月 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-27-17, 07:01 AM   #3
阿聰
God of Gamer

註冊日期: Sep 2002
Nintendo Switch ID1803-0934-0218
3DS Friend Code2148 9542 0542
尋晚玩咗200cc原裝8隻盃三星,暫時感想如下:

- 畫面係有少少強化,又清晰咗,就算手提模式都俾Wii U要好;
- 電腦好茅,領先時有時真係被電腦打到飛起!要全勝真係要出盡九牛二虎之力;
- 如果位處4-9位左右,比Wii U版冇咁容易被前後夾擊(可能因為可以拿兩個道具),容易d突出重圍;
- 幾乎每一場都有一個藍龜殼,印象中只得2-3場係冇,有好幾次係第一名衝線後就炸到。
- 遊戲聲音方面同Wii U版一樣都係比較細聲,TV模式還可以調整電視音量,但手提模式時戴上耳機聲音係比較弱(考慮續航力?)。

另想問:
有冇辦法可以好似Wii U版咁樣,可以睇到各車手攞到咩道具?

村名:任天島島
人名:Andrew
3DS FC: 2148-9542-0542
NS FC: 1803-0934-0218
阿聰 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-27-17, 07:23 AM   #4
你的好朋友
Junior Member
JHK_GIRORO

註冊日期: Dec 2008
引用:
作者: 阿聰 查看文章
有冇辦法可以好似Wii U版咁樣,可以睇到各車手攞到咩道具?
以我所知取消了item spy,睇唔到其他人攞到咩道具。可能因為已有雙item,任天堂想平衡返
你的好朋友 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-27-17, 07:27 AM   #5
阿聰

Nintendo Switch ID1803-0934-0218
引用:
作者: 你的好朋友 查看文章
以我所知取消了item spy,睇唔到其他人攞到咩道具。可能因為已有雙item,任天堂想平衡返
好的,謝謝。唯有以「茅」作為取勝嘅最大武器。

Sent from my iPhone using Gaforum

舊 04-27-17, 07:42 AM   #6
Shinjyo
Crazy Gamer
路人甲

註冊日期: Apr 2005
引用:
作者: MO 查看文章
CNCB

.
唔要啲分既話,我自己網購都係用Citi Clear

FX 收費2%係visa收。

用clear就回番個2%
Shinjyo 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-27-17, 08:18 AM   #7
你的好朋友
Junior Member
JHK_GIRORO

註冊日期: Dec 2008
引用:
好的,謝謝。唯有以「茅」作為取勝嘅最大武器。

Sent from my iPhone using Gaforum
用技術都得嘅,刷多啲紫火囉
你的好朋友 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-27-17, 08:24 AM   #8
柚原このみ

註冊日期: Oct 2002
引用:
作者: 你的好朋友 查看文章
用技術都得嘅,刷多啲紫火囉
紫火點出

柚原このみ 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-27-17, 08:52 AM   #9
CCemi

註冊日期: Dec 2003
紫火真係要大灣甚至要用埋前一個細灣先至出到
相信大家要一D時間去研究條賽道先至找到適當既位置

我們會定期舉行會與比賽, 有興趣請看看我們的專頁吧
CCemi 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-27-17, 08:52 AM   #10
阿聰

引用:
作者: 柚原このみ 查看文章
紫火點出
正常DRIFT,顏色從藍、黃到紫色,所以唔係個個彎都出到紫火。

舊 04-27-17, 08:55 AM   #11
天野
Insane Gamer

註冊日期: Nov 2004
引用:
尋晚玩咗200cc原裝8隻盃三星,暫時感想如下:

- 畫面係有少少強化,又清晰咗,就算手提模式都俾Wii U要好;
- 電腦好茅,領先時有時真係被電腦打到飛起!要全勝真係要出盡九牛二虎之力;
- 如果位處4-9位左右,比Wii U版冇咁容易被前後夾擊(可能因為可以拿兩個道具),容易d突出重圍;
- 幾乎每一場都有一個藍龜殼,印象中只得2-3場係冇,有好幾次係第一名衝線後就炸到。
- 遊戲聲音方面同Wii U版一樣都係比較細聲,TV模式還可以調整電視音量,但手提模式時戴上耳機聲音係比較弱(考慮續航力?)。

另想問:
講開細聲
我覺得wiiu所有games都細聲
所以zelda同呢隻馬賽8都係因為由wiiu port過去而細聲?
我未買其他switch既新game唔知依家情況有冇改善
但試玩魷魚時都好好聲
希望呢緊既game都好好聲
續航力唔關事啦
我打zelda用tv mode都要開到過左一半先有d聲
希望黎緊既game都好似魷魚咁好聲啦
天野 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-27-17, 08:55 AM   #12
stephen1980
Game Master

註冊日期: Feb 2003
引用:
正常DRIFT,顏色從藍、黃到紫色,所以唔係個個彎都出到紫火。
紫火,關左個防飛街先出到
stephen1980 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-27-17, 08:59 AM   #13
野良猫
肥倫

註冊日期: Feb 2008
引用:
仲要睇用咩車玩咩場

有啲場個彎拎得靚應該可以勉強甩到差唔多撞牆就刷到紫火
尋日都試過甩到撞牆都要刷紫火
野良猫 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-27-17, 09:10 AM   #14
阿聰

引用:
作者: 天野 查看文章
講開細聲
我覺得wiiu所有games都細聲
所以zelda同呢隻馬賽8都係因為由wiiu port過去而細聲?
我未買其他switch既新game唔知依家情況有冇改善
但試玩魷魚時都好好聲
希望呢緊既game都好好聲
續航力唔關事啦
我打zelda用tv mode都要開到過左一半先有d聲
希望黎緊既game都好似魷魚咁好聲啦
WII U遊戲我覺得比較細聲係大亂鬥同馬車,
breath of the wild我都未入返WII U版所以冇得比較。

我用手提模式時,塞耳機玩breath of the wild聲量還好,
馬車已經開到最大聲都仍然係好細聲,希望遲下可以有PATCH改善。
引用:
作者: stephen1980 查看文章
紫火,關左個防飛街先出到
我尋日玩咗5-6場覺得怪怪的,跟住先知道要手動關防飛出街。
我煲緊200CC,連車都幫我煞停埋。
引用:
作者: 野良猫 查看文章
仲要睇用咩車玩咩場

有啲場個彎拎得靚應該可以勉強甩到差唔多撞牆就刷到紫火
尋日都試過甩到撞牆都要刷紫火
通常D大彎先好刷紫火,唔會夾硬刷,
等我KO晒200CC後轉返150CC再研究,
我覺得200CC太快,有D彎應該會刷到紫火,但200CC唔得。

此篇文章於 04-28-17 11:10 AM 被 阿聰 編輯。
舊 04-27-17, 09:16 AM   #15
新月
Game Master

防飛係比......新手用?
舊 04-27-17, 09:21 AM   #16
CCemi

AUTO DRIVE 擺明比新手用

舊 04-27-17, 09:25 AM   #17
新月
Game Master

如果單人mode,好似n64 咁可以有後鏡就好,
下下比人瞄好慘
舊 04-27-17, 09:39 AM   #18
野良猫
肥倫

註冊日期: Feb 2008
引用:
作者: 新月 查看文章
如果單人mode,好似n64 咁可以有後鏡就好,
下下比人瞄好慘
其實我想佢個後望制set响L度

因為我用手指頭禁開車,變相要c字手先可以望後,唔方便
野良猫 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-27-17, 09:51 AM   #19
新月
Game Master

引用:
作者: 野良猫 查看文章
其實我想佢個後望制set响L度

因為我用手指頭禁開車,變相要c字手先可以望後,唔方便
單機好似可以4 play?
可以N64咁望人有咩料
舊 04-27-17, 09:58 AM   #20
Crazy Gamer

註冊日期: Aug 2005
Wii U IDInman-hk
3DS Friend Code7271 0303 4540
PSN  IDInmanchu
XBox Live GamertagInmanchu2004
請問拎兩個道具後,能否自己選擇用邊個?

舊 04-27-17, 09:59 AM   #21
阿聰

我就用Y制開車,B制煞車,有需要就按X制睇後面。

舊 04-27-17, 10:04 AM   #22
CCemi

道具應該只可以選擇用第一個

舊 04-27-17, 10:08 AM   #23
fami~yan
Game Master

註冊日期: Nov 2009
Nintendo Switch ID302513154147
PSN  IDfami-yan
新手一名,想問下大家有冇興趣一齊出黎玩

FGO 009 862 141
非洲人...
fami~yan 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-27-17, 10:08 AM   #24
stephen1980
Game Master

註冊日期: Feb 2003
道具 說明
金幣 1枚可加速1%,最高累計到10%
香蕉/三倍香蕉 丟在地上,踩到會打滑。
綠龜/三倍綠龜 用龜殼砸人,碰牆壁會反彈。
紅龜/三倍紅龜 用龜殼砸人,有追蹤功能,碰牆壁會消失。
香菇/三倍香菇 可加速。
黃金香菇 一定時間內,可無限制使用香菇。
火力花 一定時間內,可以丟火球打人。
無敵星 一定時間內無敵。
章魚 名次比自己高的,畫面一律噴墨汁。
迴力標 丟迴力標打人,丟3次後消失。
食人花 拿在手上,食人花會攻擊附近敵人,或是吃附近的寶物。
喇叭 打出圓形音波,攻擊週邊敵人,同時音波可防禦別人攻擊。
(包括刺龜)
炸彈 大爆炸,很容易丟到自己。
刺龜 追蹤第一名,引發大爆炸。
閃電 除自己外,所有人被閃電打,會變小。
砲彈 自己變成砲彈往前飛,不用自己操縱。
瘋狂8 可以拿到8種道具。金幣/香菇/炸彈/無敵星/章魚/綠龜/紅龜/香蕉
stephen1980 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-27-17, 10:10 AM   #25
jyeung1
Crazy Gamer

註冊日期: Jul 2005
今日有得download未??
jyeung1 目前離線   回覆時引用此篇文章

主題工具
顯示模式

論壇跳轉

相似的主題
主題 主題作者 版面 回覆 最後發表
[SELL] 3DS 美版 Mario kart、3D Mario land $100@ middledragon 買賣專區 3 04-04-16 03:59 PM
[3DS] Mario Kart 7 | 已售 | Here We Go ! W!LL 手提遊戲機討論版 856 09-24-12 09:36 PM
[PS2]Bomberman Kart DX圖片,4/15發售 neo2046 電視遊戲討論版 20 03-27-04 12:35 AM
[GBA]Super Mario Advance 4+逆轉裁判3+Mario Kart新作?? 神祕人1號 手提遊戲機討論版 8 05-13-03 03:39 AM
Mario Kart.................... neo2046 手提遊戲機討論版 15 01-03-03 09:49 AM

現在的時間是 05:42 PM

手機版 | APP版