Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > 娛樂興趣區 > 影音館

關閉主題

主題工具 顯示模式
舊 06-22-13, 04:45 PM   #151
大山椒魚
God of Gamer
......

註冊日期: Sep 2002
有冇大大試玩過COWON EH2
千幾蚊買到圈鐵混合好似好神奇,

用ipod nano直推聽流行,
2000左右動圈有冇好推介?
ie60得唔得?
定係jvc sony果d好d??

┃ ┃ ┏━┛┗━┓┃┃┏┓┏┓┃ ┗┓┃ ┗┓┃ ┗┓┃ ┗┓┃ ┗┓┃ ┗┓┃┃┃┃┃
┗┓┗┓┣┳┓┏━┛┃┃┣┛┗┛┃ ┏┛┃ ┏┛┃ ┏┛┃ ┏┛┃ ┏┛┃ ┏┛┃┗┻┻┛
 ┗┓┗┫┗┻┻━┓┗━┻┓┏━┛┏┛┏┛┏┛┏┛┏┛┏┛┏┛┏┛┏┛┏┛┏┛┏┛┏┳┳┓
  ┗━┻━━━━┛   ┗┛  ┗━┛ ┗━┛ ┗━┛ ┗━┛ ┗━┛ ┗━┛ ┗┻┻┛
大山椒魚 目前離線  
舊 06-22-13, 05:12 PM   #152
シェンムー
Moderator
ドリームキャスト

註冊日期: Jul 2006
Wii U IDbb.729
Nintendo Switch IDSW-3362-5797-5988
3DS Friend Code3909 7471 5185
PSN  IDhideki_asaki
XBox Live Gamertaglapplay
我都好耐無買新耳筒lu
用過甘多對IEM , 自己最鐘意都係IE80
新野UE900 我就試左一首歌就已經放低左, 堅濛到抽根, TF10 正多了
$2000內 就鐘意sony ex800 , 國外版$1700 左右

聽左三兩年IEM , 都係覺得手提的話耳筒唔需要太靚/貴
我就一部sony A910 player+D zero amp 仔 加聽wav . 已經好夠
SE215 我都係甘用
最重要都係買cd

舊 06-22-13, 05:20 PM   #153
シェンムー
Moderator
ドリームキャスト

Nintendo Switch IDSW-3362-5797-5988
有一個可以話係朋友/ 客的人成日落黎吹水
佢有無限金錢
C4 + 兩個amp + k3003 甘玩法
係好聽, 但IEM 可以做到GE 野真係有限
玩到甘我自己就真係覺得浪費左D

舊 06-22-13, 09:36 PM   #154
大山椒魚
......

註冊日期: Sep 2002
引用:
作者: SHIJI.F.LAPPLAY 查看文章
我都好耐無買新耳筒lu
新野UE900 我就試左一首歌就已經放低左, 堅濛到抽根, TF10 正多了
$2000內 就鐘意sony ex800 , 國外版$1700 左右

我就一部sony A910 player+D zero amp 仔 加聽wav . 已經好夠
SE215 我都係甘用
最重要都係買cd
ex800st同ex800係咪同一樣野?
聽講exk好難推,ex800會唔會有呢個問題?

┃ ┃ ┏━┛┗━┓┃┃┏┓┏┓┃ ┗┓┃ ┗┓┃ ┗┓┃ ┗┓┃ ┗┓┃ ┗┓┃┃┃┃┃
┗┓┗┓┣┳┓┏━┛┃┃┣┛┗┛┃ ┏┛┃ ┏┛┃ ┏┛┃ ┏┛┃ ┏┛┃ ┏┛┃┗┻┻┛
 ┗┓┗┫┗┻┻━┓┗━┻┓┏━┛┏┛┏┛┏┛┏┛┏┛┏┛┏┛┏┛┏┛┏┛┏┛┏┛┏┳┳┓
  ┗━┻━━━━┛   ┗┛  ┗━┛ ┗━┛ ┗━┛ ┗━┛ ┗━┛ ┗━┛ ┗┻┻┛
大山椒魚 目前離線  
舊 06-22-13, 11:54 PM   #155
シェンムー
Moderator
ドリームキャスト

係一樣
我自己的聽感就800好平圴下, 係高音特別出色
一對好好聽的耳筒
可能係因為for studio , 線係1.6m , 好長要注意
數據上800係阻抗16 , 600,1000就32
但明顯1000係難推 d ge , ex1000分析力高d , 樂器分離度好d , 值唔值3xxx 就見人見智了
600 就齒音太離譜, $1600 可以唔洗諗

舊 06-23-13, 12:45 AM   #156
ZlWS
┌( ಥДಥ)╝?!

註冊日期: Aug 2005
Nintendo Switch ID4486 0587 6008
引用:
我都好耐無買新耳筒lu

SE215 我都係甘用
最重要都係買cd
#145post
大大,ie80有冇換線心得

D.有期望可會失望,但係冇期望就一定冇望。
E.和諧唔係一百個人講同一說話,和諧係一百個人有一百句唔同嘅說話之餘,而又互相尊重。
F.千萬別跟豬打架,這只會讓你變髒,卻讓豬樂在其中。
ZlWS 目前離線  
舊 06-23-13, 12:57 AM   #157
シェンムー
Moderator
ドリームキャスト

引用:
作者: ZlWS 查看文章
#145post
大大,ie80有冇換線心得
哈哈, 對線我真係無研究呀, 我自己都係換左條雞野$5xx 的beataudio 線咋
你自己覺得對ie80 有什麼不足先?

大大覺唔覺得對野愈聽得耐bass 愈收愈細呀? 無左新聽時的震撼?

舊 06-23-13, 01:03 AM   #158
シェンムー
Moderator
ドリームキャスト

先不講聲, 但我覺得坊間d diy 線最大的問題係造功
一係粗到死, 硬到死, 一係slider 位易爛, 過千都係甘
最重要又唔係用原裝針改

Beataudio 呢間算是造功比較好的一間了我個人覺得

舊 06-23-13, 01:21 AM   #159
ZlWS
┌( ಥДಥ)╝?!

Nintendo Switch ID4486 0587 6008
引用:
哈哈, 對線我真係無研究呀, 我自己都係換左條雞野$5xx 的beataudio 線咋
你自己覺得對ie80 有什麼不足先?

大大覺唔覺得對野愈聽得耐bass 愈收愈細呀? 無左新聽時的震撼?
用左成年,冇投訴,係咪有d cdrip tiff rip得差,部分比較壓迫,但聽live碟一定好正
試左果條線(全黑扭線,qc ok,一分錢一分貨掛)
同時為左日後爛線做定research
Bass 要睇player表現

E.和諧唔係一百個人講同一說話,和諧係一百個人有一百句唔同嘅說話之餘,而又互相尊重。
ZlWS 目前離線  
舊 06-23-13, 02:27 AM   #160
小特特
薔薇騎士団

註冊日期: Jan 2004
3DS Friend Code1805 2977 8497
PSN  IDardnades-jpn
ie8有冇轉ie80既理由a

Blog

pixiv
小特特 目前離線  
舊 06-23-13, 12:17 PM   #161
シェンムー
Moderator
ドリームキャスト

如果佢重安好, 真係無必要花二千多換ie80

雖然唔會買, 但都真係好想試se840

舊 06-23-13, 12:30 PM   #162
シェンムー
Moderator
ドリームキャスト

舊相一張, 我的IE80+beataudio線+ sony 最大size 耳膠(ex600的)
我自己耳膠就最鐘意sony 的, 用慣左
綿就shure , 可惜綿用得耐會好快老化

舊 06-24-13, 07:53 PM   #163
teamkiller

註冊日期: Dec 2003
IE80缺點太多~~
隔音唔得同唔好戴,我唔用綿基本上只係聽到出面環境聲
bass太過over同蒙(煲起好左就叫做有D改善咁啦)
人聲好前,成個感覺變得好焗,聽D暖聲底既機直推真係死得
換線只有向銀線方向走,但佢要夾機,唔係話下下都買同一條就攪掂,如果你有AMP就更多野要夾
兩千幾蚊都完全唔值,而且仲有對同佢90%聲相似既兩百蚊淘寶版,問你死未
(我曾經兩對都有,我要係屋企SET音響先聽得出分別,玩左排就心賣左對真既)

但動圈既感覺動鐵真係比唔到我...
遲下玩cm圈鐵算....

此篇文章於 06-24-13 07:56 PM 被 teamkiller 編輯。
teamkiller 目前離線  
舊 06-25-13, 12:31 AM   #164
Justine
Game Master
Dystopia鼓手

註冊日期: Apr 2003
引用:
作者: teamkiller 查看文章
IE80缺點太多~~
換線只有向銀線方向走,但佢要夾機,唔係話下下都買同一條就攪掂,如果你有AMP就更多野要夾
兩千幾蚊都完全唔值,而且仲有對同佢90%聲相似既兩百蚊淘寶版,問你死未
(我曾經兩對都有,我要係屋企SET音響先聽得出分別,玩左排就心賣左對真既)

http://www.uniquemelody.co/lineup/merlin/
我試左依隻demo,
結論係
以依個價位來講,非常之好
雖然係大陸公司,但香港有代理
如果唔係入左UE4pro
我應該會試依個品牌

Justine 目前離線  
舊 06-25-13, 12:41 AM   #165
ZlWS
┌( ಥДಥ)╝?!

引用:
IE80缺點太多~~

隔音好易解決,岩耳形的矽膠隔音好好
bass太過over???? 用sony a系先覺得壓...... XK,IPC,Cowon 都OK(主要音量都幾影響全體)

1.你夾錯機
2.run左,死老翻1%都唔似啦
3.都係好個人,bass 太正了
4.IE80真係不必AMP!~好易推,玩AMP都係想換取向
引用:
舊相一張, 我的IE80+beataudio線+ sony 最大size 耳膠(ex600的)
我自己耳膠就最鐘意sony 的, 用慣左
綿就shure , 可惜綿用得耐會好快老化
感謝意見,
我都一開始換左耳塞,我對耳慣左雞蛋形,好隔音:P

唔同線都有唔同分別,不過要試岩都要幾多時間xD

此篇文章於 06-25-13 12:54 AM 被 ZlWS 編輯。
ZlWS 目前離線  
舊 06-25-13, 01:05 AM   #166
anyone
The One
↘嫁

註冊日期: Jan 2005
PSN  IDRitsuZui
唔好睇少ie80老翻啊
換左線真係有得比架

anyone 目前離線  
舊 06-25-13, 09:50 AM   #167
ZlWS
┌( ಥДಥ)╝?!

引用:
作者: anyone 查看文章
唔好睇少ie80老翻啊
換左線真係有得比架
支持你大量入貨,一定好好賺,咁好聲

換咩線先,1K,2K?

ZlWS 目前離線  
舊 06-25-13, 11:57 AM   #168
シェンムー
Moderator
ドリームキャスト

個fd 比左對se535 red edition 我試╮(╯▽╰)╭

舊 06-25-13, 12:15 PM   #169
westpat
Jayjey

註冊日期: May 2007
PSN  IDwestmead
我有個女同事,用緊535,點知比cat cat整斷左條線
諗住上web site 去睇下換原裝線價位
死唔死,比佢見到red edition,當堂好雀躍,差D想放工即人手 XDD

舊 06-25-13, 12:19 PM   #170
ZlWS
┌( ಥДಥ)╝?!

引用:

個fd 比左對se535 red edition 我試╮(╯▽╰)╭
個人like 4r>ie80>535red xD

不過ie80可以唔反戴都得, 可以低調d

ZlWS 目前離線  
舊 06-25-13, 01:08 PM   #171
シェンムー
Moderator
ドリームキャスト

好耐無聽過原版
感覺red edition 差唔多
不過535 分析力同靈敏度真係好高,一插落player d noise 即刻好明顯聽到晒
人聲/中高音真係出色!
又易推, 完全唔需要amp 都無問題

舊 06-25-13, 03:51 PM   #172
anyone
The One
↘嫁

註冊日期: Jan 2005
PSN  IDRitsuZui
引用:
作者: ZlWS 查看文章
支持你大量入貨,一定好好賺,咁好聲

換咩線先,1K,2K?
自用粗用je 又唔係做生意用

5舊

此篇文章於 06-25-13 03:56 PM 被 anyone 編輯。
anyone 目前離線  
舊 06-25-13, 04:11 PM   #173
teamkiller

註冊日期: Dec 2003
A 系,XK,IPC同Cowon我真係接受唔到.....
A系同Cowon無買過細聽唔知啦....但聽過唔啱玩lor
XK播mp3就得,無損真係88啦,而且有底嘈同唔夠力水....
IPC D味太淡同無力水

點解要用Amp?
因為我唔滿意部player同對耳筒lor....唔係夠聲就叫做夠力架

amp同線我都用緊自己既diy...
但同HAKAIDER比就當然係好小兒科啦

此篇文章於 06-25-13 04:16 PM 被 teamkiller 編輯。
teamkiller 目前離線  
舊 06-25-13, 04:20 PM   #174
ZlWS
┌( ಥДಥ)╝?!

引用:
作者: anyone 查看文章
自用粗用je 又唔係做生意用

5舊
粗用 入SE210好過
老翻連佢都過唔到的

ZlWS 目前離線  
舊 06-25-13, 04:22 PM   #175
ZlWS
┌( ಥДಥ)╝?!

引用:
A 系,XK,IPC同Cowon我真係接受唔到.....
A系同Cowon無買過細聽唔知啦....但聽過唔啱玩lor
XK播mp3就得,無損真係88啦,而且有底嘈同唔夠力水....
IPC D味太淡同無力水

點解要用Amp?
因為我唔滿意部player同對耳筒lor....唔係夠聲就叫做夠力架

amp同線我都用緊自己既diy...
但同HAKAIDER比就當然係好小兒科啦
你木耳要助聽,冇計吧

ZlWS 目前離線  
關閉主題

主題工具
顯示模式

論壇跳轉

相似的主題
主題 主題作者 版面 回覆 最後發表
請教如何煲喇叭/耳機 十一月 影音館 3 11-20-15 09:24 PM
[主題公園] 耳筒/耳機/耳擴/配件討論專區 (03)「どんと来い、医者よ」 Jonney 影音館 1004 05-15-09 11:34 PM
[主題公園] 耳筒/耳機/耳擴/配件討論專區 (02) HAKAIDER 影音館 1000 01-11-09 04:31 PM
[主題公園] 耳筒/耳機/耳擴/配件討論專區 (01) Viorate 影音館 1001 03-17-08 09:14 PM
AUDIO-TECHNICA, ATH-W5000 / AT-HA5000, 耳機 / 耳機擴音機 Kenji少 影音館 4 12-01-05 01:18 AM

現在的時間是 02:01 PM

手機版 | APP版