Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > 其他 > <<繼續談情>>

主題工具 顯示模式
舊 02-28-11, 08:58 AM   #1
Middle
Moderator
K歌之王

註冊日期: Oct 2003
Question 感覺與相處

如果現在你決定與另一個人戀愛(或想與人開始戀愛、或繼續跟另一個人戀愛),
你會比較注重大家內心的感覺、有多喜歡對方,
還是比較注重兩人是否能互相配合、融洽相處?
又或是注重其他因素?

My BlogFacebook微博
Middle 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 02-28-11, 09:30 AM   #2
beagleflash
Crazy Gamer
雜牌萬用刀

註冊日期: Apr 2006
引用:
作者: Middle 查看文章
如果現在你決定與另一個人戀愛(或想與人開始戀愛、或繼續跟另一個人戀愛),
又或是注重其他因素?
我會覺得最開始時會係好感加係唔係感覺上夾得嚟。
然後就主要係內心感覺,
再過一段時間就係睇下點夾。

中間既轉變係因為感覺良好,對啲唔夾既野會無咩所謂。
但係之後認識深入左加上感覺唔同左就會諗得比較實際啲。

當然有無其他計劃(結婚),就會有唔同既諗法。

舊 02-28-11, 11:16 AM   #3
kita
Crazy Gamer

註冊日期: Jul 2007
引用:
又或是注重其他因素?
初初開始的時候, 一定是要有好感, 喜歡對方才可以開始吧...
生活上的相處, 各方面...慢慢再磨合, 配合吧...

不過有些時侯不是相處上有問題, 只是會發現有些只能去到喜歡的地步, 未能由喜歡升為愛...
kita 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 02-28-11, 03:12 PM   #4
irismong
God of Gamer
Goo ◕ ω ◕

註冊日期: May 2008
3DS Friend Code5198 2379 5456
XBox Live GamertagiRis MonG
夾唔夾到都可以影響到你有幾鐘意對方 ._.

On-going games (?!):
PS3+MOVE: Tokyo Jungle, Harry Potter, Basara 3 + 3宴, L.A. Noire
XBOX360 + KINECT: TROPICO 3, Red Dead Redemption, GTA 4 Liberty City Stories
Wii: [封塵中]
閃綠+粉紅3DS: マリオカート7, Monster Hunter Tri-G, Mario 3D Land
MHP限定3000 X2+紅色3000PSP: [閒置中]
MIKU PSV+BLACK PSV: 初音ミク Project DIVA f, 塊魂ノ・ビ~タ, 真三國無雙NEXT

PSV的日本PSN ACC: devil_hyde
PS3的香港PSN ACC: iRis_MonG
irismong 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 02-28-11, 06:27 PM   #5
Middle
Moderator
K歌之王

引用:
作者: irismong 查看文章
夾唔夾到都可以影響到你有幾鐘意對方 ._.
實有好多情況同可能性o既,
咁而家自己偏向邊種?

舊 02-28-11, 07:21 PM   #6
irismong
Goo ◕ ω ◕

引用:
實有好多情況同可能性o既,
咁而家自己偏向邊種?
ERRRR
無話偏唔偏向架wor....
反正一開頭鐘意一個人時
我無諗究竟同呢一個人夾定唔夾至再鐘意
有得計算, 就不是愛情

PS3+MOVE: Tokyo Jungle, Harry Potter, Basara 3 + 3宴, L.A. Noire
XBOX360 + KINECT: TROPICO 3, Red Dead Redemption, GTA 4 Liberty City Stories
閃綠+粉紅3DS: マリオカート7, Monster Hunter Tri-G, Mario 3D Land
MIKU PSV+BLACK PSV: 初音ミク Project DIVA f, 塊魂ノ・ビ~タ, 真三國無雙NEXT

舊 02-28-11, 09:04 PM   #7
Middle
Moderator
K歌之王

引用:
ERRRR
無話偏唔偏向架wor....
反正一開頭鐘意一個人時
我無諗究竟同呢一個人夾定唔夾至再鐘意
有得計算, 就不是愛情
唔係指決定鍾意/唔鍾意,
而係指決定一切/唔一切喇:
即係可能你鍾意,但又一般夾,
你會決定同唔同果個人拍拖?
要大家夾d 先至再拍拖、定因為鍾意所以拍左拖先算,
會點樣考慮...... etc. ;
又或者倒返轉,你只係一般鍾意某個人,但如果對方同你相處時好夾、好有默契、好互相配合,
你又會唔會考慮同佢一齊呢?

舊 02-28-11, 09:28 PM   #8
irismong
Goo ◕ ω ◕

你上述既情況只會係o係d朋友轉情人既情況下出現既多吧, haha

舊 02-28-11, 09:38 PM   #9
Middle
Moderator
K歌之王

引用:
你上述既情況只會係o係d朋友轉情人既情況下出現既多吧, haha
算喇 ~ ~
拍梗拖甚至已結婚,一樣都會有呢類情況出現嘛

舊 02-28-11, 09:50 PM   #10
irismong
Goo ◕ ω ◕

引用:
算喇 ~ ~
拍梗拖甚至已結婚,一樣都會有呢類情況出現嘛
嘛... 我既看法係... 如果好唔夾就會比較容易分開...

比如說, 性格不合的話, 磨擦就自然多
當然... 可以話 "大家就得啦~~"
但係 性格就是性格
個人都2x, 3x, 4x歲, 可以改得幾多?
戴住一個 "我改左喇" 既面具又可以幾耐呢?

咁如果你講結左婚果d, 當然不可抹殺兩者相愛的可能
亦都可以有睇法就係 "愛可以彌補一切"
但亦不要忘記, 這些愛可能亦已 "昇華" 成了 "感情"
那 "感情" 還是否 "戀愛" 呢?

又是另一個欄目了

舊 02-28-11, 09:56 PM   #11
baby仔
Insane Gamer
GeeGee獸

註冊日期: Mar 2010
PSN  IDreyrey
我會注重大家內心既感覺,大家有多喜歡對方,大家對大家付出幾多。
至於夾唔夾就要看大家肯唔肯為對方去改變 或 包容對方吧,不境,這個世界沒有2個一樣的人吧。

人大了,不再像小孩時代這樣,為開心,為人有我有的心態拍拖。而會越來越覺得,想找一個可以守護自己、陪著自己一輩子的男人吧。

主力隊長︰暗埃,勝負師,火/冰/暗赫拉,石川,火埃,大國主,木和神
隊員︰五色奶子,大魔王,濕婆,黎明天使神
尋找大量各埃及神、木和神、大國主、麒麟~隊友~

此篇文章於 02-28-11 10:02 PM 被 baby仔 編輯。
baby仔 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 02-28-11, 09:59 PM   #12
baby仔
GeeGee獸

註冊日期: Mar 2010
PSN  IDreyrey
引用:
唔係指決定鍾意/唔鍾意,
而係指決定一切/唔一切喇:
即係可能你鍾意,但又一般夾,
你會決定同唔同果個人拍拖?
要大家夾d 先至再拍拖、定因為鍾意所以拍左拖先算,
會點樣考慮...... etc. ;
又或者倒返轉,你只係一般鍾意某個人,但如果對方同你相處時好夾、好有默契、好互相配合,
你又會唔會考慮同佢一齊呢?
^^ 我返而會諗同佢一齊會唔會有未來先LO(可能我年幾老啦,唔可能再為拍拖而拍拖呢),

主力隊長︰暗埃,勝負師,火/冰/暗赫拉,石川,火埃,大國主,木和神
隊員︰五色奶子,大魔王,濕婆,黎明天使神
尋找大量各埃及神、木和神、大國主、麒麟~隊友~
baby仔 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 02-28-11, 10:08 PM   #13
Middle
Moderator
K歌之王

引用:
嘛... 我既看法係... 如果好唔夾就會比較容易分開...

比如說, 性格不合的話, 磨擦就自然多
當然... 可以話 "大家就得啦~~"
但係 性格就是性格
個人都2x, 3x, 4x歲, 可以改得幾多?
戴住一個 "我改左喇" 既面具又可以幾耐呢?

咁如果你講結左婚果d, 當然不可抹殺兩者相愛的可能
亦都可以有睇法就係 "愛可以彌補一切"
但亦不要忘記, 這些愛可能亦已 "昇華" 成了 "感情"
那 "感情" 還是否 "戀愛" 呢?

又是另一個欄目了
照你所講,你應該係比較注重夾唔夾、多於係咪好鍾意?
其實我由最初就係問你自己個人而家會點考慮ja =)

另,昇華成感情亦唔一定等於當中完全無喜歡或愛嘛(雙方或任何一方),
所以...... 又回到最初假設,如果而家你同另一半已經昇華成感情,
但兩個人相處融洽又互相配合,你會唔會因為諗已經只係感情而唔再同對方一切?

引用:
作者: baby仔 查看文章
我會注重大家內心既感覺,大家有多喜歡對方,大家對大家付出幾多。
至於夾唔夾就要看大家肯唔肯為對方去改變 或 包容對方吧,不境,這個世界沒有2個一樣的人吧。^^
但好多人都相信,感覺總有一日會褪色呢?

舊 02-28-11, 10:13 PM   #14
Middle
Moderator
K歌之王

引用:
作者: baby仔 查看文章
^^ 我返而會諗同佢一齊會唔會有未來先LO(可能我年幾老啦,唔可能再為拍拖而拍拖呢),
咁相對唻講,你會唔會變得睇「夾唔夾」多左?
定「有未來」係會考慮其他野(例如錢、人生目標、會唔會結婚...... etc.?)

舊 02-28-11, 10:32 PM   #15
irismong
Goo ◕ ω ◕

引用:
照你所講,你應該係比較注重夾唔夾、多於係咪好鍾意?
其實我由最初就係問你自己個人而家會點考慮ja =)

另,昇華成感情亦唔一定等於當中完全無喜歡或愛嘛(雙方或任何一方),
所以...... 又回到最初假設,如果而家你同另一半已經昇華成感情,
但兩個人相處融洽又互相配合,你會唔會因為諗已經只係感情而唔再同對方一切?

但好多人都相信,感覺總有一日會褪色呢?
其實就好似我一開始咁答你... 鐘意就係鐘意囉...
咁拍落夾唔夾呢家野嘛.... 唔會嘈交, 唔會有太多磨擦, 當然會繼續鐘意
但係唔夾得黎, 而又會嘈, 好感度當然會下降吧

亦都好似我上一個REPLY咁講...
所謂既就又就得幾多呢.........所以同樣地都要夾.... 囉

好難講如果, 因為未試過wor
而如果感情之後會帶來悶既感覺... 我就可以講到....
我係會對外界事情心郁郁...
不過行動上唔會做錯事... 心會郁到爆
而如果兩者都相處融洽又互相配合, 好難會搵過第二個...
再心郁都好...
因為始終都係要適應過另一個人....

舊 02-28-11, 10:45 PM   #16
syncmaster
六番隊副隊長

註冊日期: Dec 2002
愛情嘛~

用感覺去相處~

Don't think to much, feel more!

是緣是情是童真還是意外
有淚有罪有付出還有忍耐
syncmaster 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-01-11, 09:48 AM   #17
beagleflash
Crazy Gamer
雜牌萬用刀

註冊日期: Apr 2006
引用:
咁相對唻講,你會唔會變得睇「夾唔夾」多左?
定「有未來」係會考慮其他野(例如錢、人生目標、會唔會結婚...... etc.?)
其實夾唔夾同有無未來呢啲,要考慮既話可以無限想像。
以前就係諗得太多,所以好勊。

所以依家就先感受一下,再慢慢相處睇下點。

當然相處到咁上下會諗究竟相處如何,係唔係就得太多(雙方)。

舊 03-01-11, 11:29 AM   #18
Ryokoryoko
師奶陳

註冊日期: Dec 2005
PSN  IDJack-M
XBox Live GamertagJackYM
引用:
又或是注重其他因素?
需要做決定的就不是愛情了。

愛情發生縂是電光火石,但要讓這一瞬變成一個禮拜,一個月,一年或更久就要看能否互相配合、融洽相處了。

何況,這世上還有暗戀這會事,你能在角落裏為對方的一愁一笑而單方面的發神經。那還需要什麼注重大家內心的感覺、有多喜歡對方?

而且你的問題,很大程度取決于被問者的年齡。the younger you are, the more adventurous you will be.

My Apps
Ryokoryoko 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-01-11, 01:34 PM   #19
Middle
Moderator
K歌之王

引用:
作者: Ryokoryoko 查看文章
需要做決定的就不是愛情了。

愛情發生縂是電光火石,但要讓這一瞬變成一個禮拜,一個月,一年或更久就要看能否互相配合、融洽相處了。

何況,這世上還有暗戀這會事,你能在角落裏為對方的一愁一笑而單方面的發神經。那還需要什麼注重大家內心的感覺、有多喜歡對方?

而且你的問題,很大程度取決于被問者的年齡。the younger you are, the more adventurous you will be.
其實就只是想問大家會有怎麼看法,
即使是只看感覺又或會考慮很多事才決定的,也可以。 =)

另外總認為,有些人會不需做決定就會投入愛情,
有些人卻要考慮很多才可以投入,
未必只關乎年齡,也可以由於自身性格、環境與經歷而有所影響;
例如有些人會二十歲時看感覺、三十歲時看相處、四十歲時又反而追求感覺了。
而到底要思考要考慮要計算又算不算是愛情,
可能有人會覺得不是,可能當事人卻會肯定是,我想,看不同情況而定吧。

舊 03-01-11, 03:12 PM   #20
是但
Game Master

註冊日期: Aug 2002
PSN  IDseedown
感覺就首要既
夾唔夾就要相處左先知

唔好話計算咁難聽
唔夾自然就會影響到感覺
遷就包容,講就好容易好偉大
如果只係少量或者短時間當然冇問題
但兩個人一齊講緊長時間相處
真係好難相處既話遲早都會頂唔順

不過我認為一開始唔好理點相處先
因為冇相處過根本唔會知實際係點
有感覺就去左先啦

2014 FTCL Approved!!

BLOG
是但 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-01-11, 06:03 PM   #21
綾小路雷太

註冊日期: Aug 2005
引用:
作者: 是但 查看文章
有感覺就去左先啦
其實如果去左馬先,真係好睇彩數...尤其如果識得個零兩個月就拍拖,好易觸礁.../ . \

舊 03-01-11, 06:08 PM   #22
KIM
Ωmega αlpha™
GAF足球隊金虎拾號

註冊日期: Mar 2002
3DS Friend Code4596 9545 7662
PSN  IDGOUFKING
XBox Live GamertagGOUFKING
中大的設定是好理想~! 而且都是年輕人的~

現實好多時, 都是找家景, 經濟, 學歷為主要了~感覺, 感情, 愛.......日後慢慢找尋吧!
找不到都冇法了~!!!

KIM 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-01-11, 06:47 PM   #23
才子
Ultimate Gamer
量地總監

註冊日期: Jun 2006
PSN  IDMr_Bean9060
有經濟就有感情架啦

(`・ω・´)
才子 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-01-11, 07:05 PM   #24
kita
Crazy Gamer

註冊日期: Jul 2007
引用:
作者: 綾小路雷太 查看文章
其實如果去左馬先,真係好睇彩數...尤其如果識得個零兩個月就拍拖,好易觸礁.../ . \
agree…好容易害己害人
kita 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-01-11, 10:10 PM   #25
才子
Ultimate Gamer
量地總監

註冊日期: Jun 2006
PSN  IDMr_Bean9060
溝女不是應該打快攻的嗎?

識得耐, 就會睇清楚對方的真面目, 到時搵鬼同你拍拖
永遠都係最朦朧的時候開始最好

(`・ω・´)