Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > 娛樂興趣區 > 娛樂資訊潮流頻道 > Neo Entertainment TREND

主題工具 顯示模式
舊 12-05-16, 04:50 PM   #51
肉羊哩咖
God of Gamer
griffin611

註冊日期: May 2008
引用:
作者: PiroPiro 查看文章
跟返原作仲有中世紀,同羅馬世界...咁就可以有排出

我未睇第十集 tim
其實本人都未睇, 但係要自透而家實在太方便

舊 12-06-16, 12:04 AM   #52
C.Ryo
Game Master

註冊日期: Dec 2007
Wii U IDCRYO.HK
Nintendo Switch ID4426 5495 5212
PSN  IDCRyoHK
XBox Live GamertagCRYO HK
謎團⋯之前Ford私家print個隻host係咪用在今集? 第二季又要等一陣子喇~
C.Ryo 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-06-16, 01:32 AM   #53
神龍
Banned Banana
↘大家比d掌聲

註冊日期: May 2005
3DS Friend Code3780 9311 2412
PSN  IDMalcolm_Shum
神咁就退場?
唔好丫
搵隻android做替身得唔得

舊 12-06-16, 09:05 AM   #54
肉羊哩咖
griffin611

第一季完結

1. 雖然吐糟咗咁耐, 但呢集的確唔錯, 唔係完美, 自透咗再睇返都咁震撼, 唔錯
2. 咁講, 走咗咁大個圈, 但都係去返去原作個套路,班安卓「叛變」,鬼晒樂園入面啲人
3. 開頭女主腳一心等威記出現, 點知係黑衣人, 個心理變化都OK嘅, 不過打嗰度有啲無謂
4. Maeve 嗰度, 一心諗住佢會真係帶一大班安卓直接殺出去, 點知又係小猫三四隻(筆蓆所限關係?),不過佢真係好cool,唔信成件嘢係有人編出嚟,但最係一刻又返轉頭搵女,好戲,之後當佢發現佢仲未真係覺醒,可能同女主腳會起衝突
5. 無啦啦話班董事嚟晒,而福博士又好順攤咁「退落嚟」,支死旗大到月球都望到
6. 同第一話一樣, 呢度個頭開咗, 下季有好多可能性, 睇佢跟住點玩 -- 下季要等到 2018, 各位保重
7. 最後一幕支BGM 係 Exit Music (For a Film) , PoI 迷一定知呢隻係第三季尾用過, J Nolan 睇嚟好鍾意呢隻歌
8. 嗰兩條執屍友居然唔死得
9. 因為只係開咗個頭, 你有時間睇返之前啲無啦拉嘅場景會明多啲, 但始終太多窿, 好以 Mr. Robot 第二季咁, 唔满足, 到喉唔到肺嘅感覺
10. 根據廣播,個中文譯名正式為「西部世界」

引用:
作者: 神龍 查看文章
神咁就退場?
唔好丫
搵隻android做替身得唔得
可能福博士一早預咗呢一步,嚮秘密工作室已經做緊自己個替身, 或者, 班納郁手自己做個博士出嚟

此篇文章於 12-06-16 09:41 AM 被 肉羊哩咖 編輯。
肉羊哩咖 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-06-16, 11:47 AM   #55
神龍
↘大家比d掌聲

點睇都係神片酬太高s2 請佢唔起啦

此篇文章於 12-06-16 11:53 AM 被 神龍 編輯。
神龍 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-06-16, 11:52 AM   #56
神龍
↘大家比d掌聲

但最係一刻又返轉頭搵女,好戲,之後當佢發現佢仲未真係覺醒,可能同女主腳會起衝突

<----神咪放咗個"要離開呢到"嘅code入去囉
家下唔受個code嘅控制點都要返入去救個女, 黑雞已經醒咗架喇

舊 12-06-16, 11:57 AM   #57
肉羊哩咖
griffin611

引用:
點睇都係神片酬太高s2 請佢唔起啦
唔係 starring , 變 recurring 都得啫, 大佬,肯捱咁耐都係睇佢, 你估真係睇解謎咩~

引用:
神咪放咗個"要離開呢到"嘅code入去囉
家下唔受個code嘅控制點都要返入去救個女, 黑雞已經醒咗架喇
你啱嘅機會大, 但成個 prison break 其中一樣就係因為要搵女, 而咁多都唔放晒齋放佢一件, 又唔係幾通啫 (是日死拗)

此篇文章於 12-06-16 12:44 PM 被 肉羊哩咖 編輯。
舊 12-07-16, 02:10 AM   #58
gingq7

最後一集其實算係所有謎都算解晒了吧?
好似只係未講明邊個改Maeve的code, 不過九成都係Dr. Ford
gingq7 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-07-16, 02:13 AM   #59
IDGAF
The One

註冊日期: Sep 2002
季度大結局,
大致上的謎團一早已經版fans估中晒~!

如果根據個故事咁講,
Dolores係極少數的元祖Host可以發展到接近有個人意識,
其他的"reveries更新"後都出異常狀況,
Maeve的情況自以為演化到有主自意識,
但其實都仲係跟緊一個隱藏劇本走緊?

Westworld基地大樓隔離有個SW logo,即係Samurai World?

但唔係幾信"孤獨的神"會就咁退場,
會唔會係用了分身Host咋?

下季應該係講喪失控制權的人類如何面對智力叛變問題了吧?

https://www.youtube.com/watch?v=3lCPbCM0tVk

舊 12-07-16, 02:31 PM   #60
肉羊哩咖
griffin611

引用:
作者: gingq7 查看文章
最後一集其實算係所有謎都算解晒了吧?
好似只係未講明邊個改Maeve的code, 不過九成都係Dr. Ford
1. 大謎就解晒, 除咗武士世界/將軍世界之外仲有幾多個樂園同埋點運作外, 其他濕星嘅算喇;

2. 如果無記錯, 福博士向班納同女主腳講阿洛死咗之後,佢就立心放晒班安卓,係程度唔同啫; 同埋Maeve個經歷同修尾嗰幕, 咁估計搞到咁多改動而無被其他人發現,都係福博士(同好似Felix咁嘅內鬼幫手)暗中安排嘅

而根據上一話女主角個記憶, 成班最初代嘅安卓(包括Maeve)有咗最基本嘅覺醒條件,爭在有無行迷宮咁解啫

—————

引用:
作者: LEGOCAPTOR 查看文章
如果根據個故事咁講,
Dolores係極少數的元祖Host可以發展到接近有個人意識,
其他的"reveries更新"後都出異常狀況,
Maeve的情況自以為演化到有主自意識,
但其實都仲係跟緊一個隱藏劇本走緊?

Westworld基地大樓隔離有個SW logo,即係Samurai World?

但唔係幾信"孤獨的神"會就咁退場,
會唔會係用了分身Host咋?

下季應該係講喪失控制權的人類如何面對智力叛變問題了吧?
1. 上面有大大講過,有可能Maeve 都覺醒咗唔走, 鎗都唔要去搵女
2. 亦可以係 Shogun World 將軍世界
3. 無人知, 照計要佢無得做神, 死咗好過, 佢有影武者嘅可能性存在(唔怪得 Felix 講: it is complicated)
4. 其中一個最大嘅不滿係呢度都唔似完咗一季, 似開咗個頭, 同 Pilot 一樣, 佢跟住點玩有無限可能; 好似同原著作者套株羅紀一樣, 恐龍暴走? No problem, 強大武力介入清場, 用空軍炸平咗成個公園

此篇文章於 12-07-16 02:42 PM 被 肉羊哩咖 編輯。
舊 12-08-16, 01:07 AM   #61
神龍
↘大家比d掌聲

根據黑妹代表 對已死嘅中女講: 你估呢到真係主題公園咩? 股東要你地嘅研究data啊傻仔

後面應該有足夠軍力都唔會炸呢個地方

此篇文章於 12-08-16 01:17 AM 被 神龍 編輯。
神龍 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-08-16, 09:00 AM   #62
肉羊哩咖
griffin611

-del-

此篇文章於 12-08-16 09:02 AM 被 肉羊哩咖 編輯。
舊 12-08-16, 09:01 AM   #63
肉羊哩咖
griffin611

引用:
後面應該有足夠軍力都唔會炸呢個地方
你見最後蛇女讓你單手你都無事, 要幾多軍力先夠?!

今朝瞓醒有個更怪嘅後續可能:

1. 覺醒咗嘅安卓(好似班納咁),又造一堆更勁嘅安卓出嚟服待佢哋,結果最後班新安卓不滿反枱,趕絕班舊安卓,有個生還者發現,原來造佢哋出嚟嘅人類都係由另一班死絕咗嘅生物造出嚟嘅......

2. 玩得更極端:Maeve 真係覺醒, 唔係, 甚至乎自以為係得道(Enlightened), 破咗舊嘅loop, 點知搵女嘅過程中段,佢發現其實佢嚮個仲大嘅 loop 入面 (啫係 nested loop), 季尾佢連呢個 loop都破埋, 點知原來外面仲有另一個大啲嘅, 一瞬間, 佢抬頭見有個人形物體,對住佢陰陰笑~

-----

其實睇咁耐有個幾大嘅謎未解:班安卓唔洗食,但用咩動力系統㗎?

此篇文章於 12-08-16 09:03 AM 被 肉羊哩咖 編輯。
舊 12-12-16, 09:53 AM   #64
gingq7

班host應該都要食?
現時呢班host應該係人造人, 而唔再係機械人

另外Logan唔知死左未...
舊 12-13-16, 06:55 PM   #65
MS331
Game Master

註冊日期: Feb 2005
無睇劇透追完十集, 非常好睇, 不過啲梗中途已估中唔少,所以比唔到太大震撼我
美中不足係最後"鏡花水月"式劇情用得太多啦
MS331 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-14-16, 11:59 PM   #66
肉羊哩咖
griffin611

WW S1個問題同Mr. Robot S2好似,但呢套有Hopkins壓陣好戲好多(好唔公平啫)本人比較用呢部同Stranger Things比

因為:
1. 兩套都有個「懷舊」/致敬底
2. 都有好多謎要去解亦未解晒
3. 兩部都都有幻想原素
4. 兩部嘅長度差唔多係一般劇集嘅半季

個人比較鍾意ST多啲:

1. ST個故仔比較完整,到季尾基本上係幾完滿解決咗件事(救返WILL),雖然留咗唔少手尾未清,但唔會太影響件事完整性,同埋手尾又唔似劃蛇添足,因為幾聰明咁留咗啲伏線去舖排--好似警長對ELE嘅關懷,最後放格仔餅嗰度無論係咪ELE仲在生都通,而WILL嘔條蟲嗰度扭多咗,但作為第二季嘅懸崖,可以接受;WW似開咗個頭,班安卓醒咗,但係咁就完咗,好似去返睇個 pilot,係澎一聲開始咗,但亦係得咁多,好喇,女主角覺醒咗,SO?留下太多無數嘅可能性,但又唔覺完滿。

2.兩部雖然都有個好硬淨嘅女性:一個係WILL個阿媽,另一個係Maeve(咁女主腳都叫算嘅),前者不顧一切搵仔,另一個要走出去,最後都係去搵女。WILL媽就因為成半季都係集中做呢樣,而最慘嘅係,佢信係真嘅嘢旁人無人信佢當佢痴線,有朋友講,單係呢樣好易搏到觀眾嘅同情,而佢嘅行為就會被觀眾認同;但WW先天缺撼就係呢度,主角其實係班安卓,佢點被糟質,基本上身為人類嘅觀眾唔會太大同情

3.再退一步,每個主要角式,甚至政府班比較重要嘅閒角,可能除咗ELE,佢哋個個嘅目的心理思想同個行動,觀眾係了解到,進而可以代入到落去,而且佢哋唔少,例如STEVE咁,唔係平面嘅角式,班細路有時鬧意見,但有事又齊心做一件事,好呢啲好生活化嘅嘢,好易代入到;WW入面除咗好模棱兩可嘅福博士之外,好多主要嘅安卓你好凝住佢哋做緊嘅嘢係咪其實都係編排好,佢係無自主嘅;而黑衣人佢頭八集係個meance,但最後兩三集先知多少少,解釋返佢背後嘅原因,但最尾佢下場又留咗白;另一個幾可惜嘅係威廉,佢係繼MAEVE之後另一個可以幾代入到嘅角式,最後黑化得未免太突然,突然好似為咗女角腳而濫殺,跟住其實又唔係為咗對女主腳嘅愛,而係殺上癮~QA阿頭其實都唔錯,個人物刻劃可以再深啲,但可惜死得早咗少少。佢死咗又影響唔到董事局同福博士嘅角力,呢度有啲嘥咗。

4.撇開WW一大堆似是而非嘅「哲學」對白/獨白,個故仔太亂,又加上女角腳近乎一個唔多可靠嘅講故婆,你唔到最尾兩集你就估緊邊的係真,邊啲係記憶,定係扭曲嘅敍述嚟。大量FLASHBACK應用係近代TV常用嘅手法,只要唔亂用同清楚知道同現在條線嘅關係,無嘢㗎(LOST同ARROW就係咁),呢部係咁跳嚟跳去,其實要去到後嚟先知--哦,個位原來/可能係咁嘅(有啲班納/福博士同女主腳嘅對答都仲未知係記憶還是現時)

5. 另一個WW唔多老嚟嘅地方,就係啲橋有唔少係為咗扭而扭,AV Club有度吐糟好應棍下:第九集班納叫Clemantine用支鎗指住福博士,要佢解開自己全部記憶,好喇,原來成個大龍鳳只係為咗向觀眾交待個前因,同埋阿洛係乜水,個要脅只係搵戲嚟做,一來福博士根本放緊水,放完水班納基本上「收工」--季尾班納基本上係無大作用嘅廢角,成個「高潮」對結局嘅影響?睇唔到有幾大。基本上最後扭到福博士嚮教堂嘅一番話,已經夠令觀眾信佢嘅真心;ST另一度幾成功嘅係將幾條有少少關連嘅線,最係拉埋一齊;反而WW去到最尾,除咗黑衣人同福博士女主腳線合流之外,都仲係各有各做。(威記條線算把喇)

6. WW唔係無是處--係就一早棄番喇洗鬼長氣咩;HOPKINS壓場感爆棚不特止,你真係覺得佢係WW入面,無論對真人對安卓都絕對係個神嘅存在(但好寂莫);特技個筆蓆手筆咁大,WW基本上打低晒今年DC/MARVEL嘅劇集特技水平,單係季尾女主角第一次醒嗰度就夠正喇。ST隻大怪就真係假得滯。而UPSIDE DOWN拍係好有氣氛嘅,但難免畀人覺得佢幾慳皮咯。

有咩各位大大請多指正。

此篇文章於 12-15-16 12:07 AM 被 肉羊哩咖 編輯。
舊 12-15-16, 12:15 AM   #67
PiroPiro
Crazy Gamer
變種哈士奇

註冊日期: Aug 2003
XBox Live Gamertagpirotase
終於睇完第十集
之前唔係香港冇時間睇

之後就發現其實套野一路都比緊hints 我地最後個劇情會係點

跟著就發現Dr Ford 同 MIB 都唔係乜野邪惡魔王...
反而佢兩個係真正想解放D Host 既人

黑婆果度劇情都係幾麻麻..... 靠兩條友打低晒全部保安真係唔多合理
另外個基地又原全冇儀器可以停左D 失控既Host....
只靠幾句指令
唔怪知得保安隊長話信唔過....都係靠手上既槍好
個日本仔又係唔合理.... 去到呢個 moment 見住好多同自己一樣既真人類比殺...佢居然覺得冇野...
好有可能下一個就係自己 bor... 真係咁信黑婆...定係天生腦殘啊

Dr Ford 一個人既戲真係頂左7成既吸引力
如果下一季冇佢....導演同編劇們真係要好好度清楚D 劇情
PiroPiro 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-15-16, 02:09 PM   #68
gingq7

我反而覺得威廉寫得幾好喎,其實唔係黑化,而係logan所講既自我發現.
william一開始登場時就係正常人,對於極度似人的機械人有惻隱之心,所以睇落唔黑;
加上社畜狀態下,就算Logan表面對佢友好,實際上當佢係下人而唔係同級,William一早就知但亦唔會發作;
但其實William對logan家姐好明顯無愛先會極速出軌,訂婚好明顯都係為錢;
到logan發火後,William終於在臨上火車前搵到機會冼logan一獲勁既,但其實到呢度為止logan可以話係無做過任何惡事;
到第二次見面,logan係玩得過火左,但都主動解開william,反而william唔聲唔聲就綁住logan當狗玩足幾日
舊 12-15-16, 10:34 PM   #69
肉羊哩咖
griffin611

引用:
我反而覺得威廉寫得幾好喎,其實唔係黑化,而係logan所講既自我發現.
對大大個敍述無異議,問題係由頭嘅旅程,畀老根捉返之後,口就話要搵返女主腳,但一味瘋狂虐殺,唔怪得老根都笑佢搵到佢內心嘅真性情都出晒嚟--十足個反社會人仕。

因為當個故仔係由安卓個角度出發,老根也好,威記也好,無個係好人;所以話佢黑咗;而當去到墳場嗰度知道MIB=威記,女主角其實扯晒火,不過係好低調沉默嗰㕠

--直到最後開火嗰幕。

有無人解度,尾二嗰集到最後,點解明明女主角係現時條線,會以為開教堂門嘅係威記?

引用:
作者: PiroPiro 查看文章
之後就發現其實套野一路都比緊hints 我地最後個劇情會係點

跟著就發現Dr Ford 同 MIB 都唔係乜野邪惡魔王...
反而佢兩個係真正想解放D Host 既人

黑婆果度劇情都係幾麻麻..... 靠兩條友打低晒全部保安真係唔多合理
另外個基地又原全冇儀器可以停左D 失控既Host....
只靠幾句指令
唔怪知得保安隊長話信唔過....都係靠手上既槍好
個日本仔又係唔合理.... 去到呢個 moment 見住好多同自己一樣既真人類比殺...佢居然覺得冇野...
好有可能下一個就係自己 bor... 真係咁信黑婆...定係天生腦殘啊
你真係要好有心咁回帶咯,但係講過,有啲班納/福博士同女主腳嘅對談,你無法知係前事定今時嘛;今時今日咁多好睇嘅番組要追,得閒都重溫ST或者5季PoI好過。

MIB個心態係搵個傳說之中嘅「隱藏stage」出嚟,以為嗰度係個可以傷到人嘅區域,呢樣好可能係福博士有心裝佢,利用佢令女主腳覺醒。最係話你知WYATT就係佢成季噏緊嘅「新故仔」~

由最初FLELIX收埋QA先有嘅PAD,去到最尾佢走去熄掣,斷估佢係有高層嘅命令要佢咁做,而呢個高層就係福博士,所以MAEVE搞出咁多事都只係回收,無畀人強制退役,直至LOOP到佢可以班夠人馬殺出去,好可能係福博士做咗手腳

咁FELIX都有可能係件安卓嚟㗎~~~

舊Clementine出事個示範講明咗,無御制嘅安卓係強過常人,個設定就係咁,駁故就無謂喇,你問點解咁,無嘅,福博士為咗「解放」班安卓,故意強化成咁,而班董事知都無做嘢,好可能係利慾熏心,最後上咗大當

舊 12-16-16, 08:51 AM   #70
gingq7

引用:
作者: 肉羊哩咖 查看文章
有無人解度,尾二嗰集到最後,點解明明女主角係現時條線,會以為開教堂門嘅係威記?
因為Arnold加左reveries呢個"功能/特性"比Dolores, 所以基本上Dolores既記憶狀態一直都係超混亂和係痴線邊緣,
例如喺火車上前一秒見倒William和Lawrence傾緊, 下一秒兩人就消失左, 就係指其實成段都係Dolores既回憶黎; 又時又會見倒Dolores轉一轉鏡頭就換左件衫, 就係因為又入左回憶mode

我理解係第一集man in black殺完Teddy, Dolores逃出後就入左回憶mode, 自己一個人旅行緊但就覺得自己和30年前的William一齊

所以全劇其實只得3條時間線
- 現在 - MIB/Ford等人 + Dolores獨自旅行/回憶
- 30年前 - William/Logan
- 30年前的幾年前 - 公園未開放前Arnold叫Dolores殺晒所有機械人

引用:
作者: 肉羊哩咖 查看文章
由最初FLELIX收埋QA先有嘅PAD,去到最尾佢走去熄掣,斷估佢係有高層嘅命令要佢咁做,而呢個高層就係福博士,所以MAEVE搞出咁多事都只係回收,無畀人強制退役,直至LOOP到佢可以班夠人馬殺出去,好可能係福博士做咗手腳

咁FELIX都有可能係件安卓嚟㗎~~~
同意Felix寫得比較差, 明明唔係生化人又無暗示過Dr.Ford有指使佢, 但唔知點解佢一開始100%係Maeve派
舊 12-16-16, 09:18 PM   #71
肉羊哩咖
griffin611

引用:
同意Felix寫得比較差, 明明唔係生化人又無暗示過Dr.Ford有指使佢, 但唔知點解佢一開始100%係Maeve派
佢初初係唔知邊度拎到塊PAD,開頭玩隻人造雀;後嚟MAEVE開始唔受控,一來唔向上報(?),又唔要MAEVE熄機,就半被要脅半自願咁幫MAEVE,最後去到仲出賣埋佢個賤精同事添(呢套戲特別鬼死咁多賤精),仲任MAEVE自把自為改設定;送走MAEVE之後仲熄燈(?),最係一連串行為無講呢動機同理由。佢只係個執屍仔,成個過程除咗有高層撐,就真係無得解釋。

舊 07-24-17, 10:43 AM   #72
肉羊哩咖
griffin611

罪過罪過,幾乎唔記得呢個:

睇嚟大屠殺開始咗

舊 02-05-18, 02:30 PM   #73
IDGAF
The One

Westworld 第二季18年4月22日登場。

https://www.youtube.com/watch?v=qUmf...ature=youtu.be

舊 03-30-18, 01:45 PM   #74
IDGAF
The One

睇呢段Trailer,似乎第二季會有更多戰鬥場面睇!

https://youtu.be/sjVqDg32_8s

舊 04-25-18, 10:05 PM   #75
零式
Ultimate Gamer
Banned

註冊日期: Jan 2003
點解會有解放軍既...?個公園係南海?

主題工具
顯示模式

論壇跳轉

相似的主題
主題 主題作者 版面 回覆 最後發表
NBA 討論區 VOL. 16 - CLOSED - 請到 NBA 討論區 VOL. 17 繼續討論 阿聰 體育版 1000 01-11-07 11:07 AM
[飲食討論]餅乾討論~任何餅乾都入黎討論啦~ 洛杉磯市長 飲食版 40 09-28-06 07:56 PM
[飲食討論] 食物營養討論區 boss 飲食版 40 07-06-06 01:02 PM
NBA 討論區 VOL. 11 - 請轉到 NBA 討論區 VOL. 12 繼續討論 阿聰 體育版 1003 01-23-06 01:52 PM
GAF公會討論區(討論會徽中) 小嘉 PC電腦遊戲討論版 116 09-20-02 12:38 AM

現在的時間是 08:07 PM

手機版 | APP版