Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > GAF區 > 電視遊戲討論版

主題工具 顯示模式
舊 12-02-13, 02:15 AM   #3451
武藤遊戲
The One

註冊日期: Nov 2004
Wii U ID(ω・∩(ω・∩(ω
PSN  IDペロペロ(^ω^)
XBox Live Gamertag>_>
引用:
作者: D.K. 查看文章
想問下各位, 所謂冇日PSN係指咩呢?
1. 冇得透過ps store買野?
2. 連獎杯資料都登陸唔到?

我只得VITA, 日服a/c, 冇PS3, D問題有少少蠢, 不過我真係唔知所以先問

1.日服store看是,2月到(ps4)
2.登到... 暫時是美版遊戲

舊 12-02-13, 07:46 AM   #3452
卡柏
God of Gamer

註冊日期: May 2004
PSN  IDpalfong
XBox Live Gamertagkapal
引用:
作者: DevilElvis 查看文章
首先問下自己,你無game啱唔買你嘅事,你用你自己唔買個理由去話人搶機?人哋搶關你乜事?
回佢都費事,佢自我感覺良好仲要d死人態度當晒買機果d人係傻仔,不知所謂。
佢呢出post都係為釣魚,回佢一次算數
卡柏 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-02-13, 09:51 AM   #3453
Hello MiMi
Game Master

註冊日期: Nov 2011
為拎機做準備
大家suggest 邊樣?

Plan A
1. 拆番之前買比 Mac Mini 隻 750GB (7200rpm) Momentus XT (SSHD) 出黎
2. mac mini 原裝 1TB (5400rpm) 隊番落 mac mini, clean install OS 同 software

花費時間, 2-3 天 (主要在 mac mini 度)
所得效能, 應比 7200rpm 1TB 略快
trade off : 250GB

Plan B
1. Mac Mini 個 part 唔理佢
2. 買隻 1TB 7200rpm 就咁換落 PS4

花費時間, 加埋唔夠兩粒鐘
所得效能, 應比 5400rpm 500GB 略快, 但比7200rpm 750GB SSHD 略慢
trade off : 少少速度

Plan C
簡簡單單, 隊 Mac Mini 隻 1TB 5400rpm 落 PS4 (暫時閒置中)

花費時間, 加埋唔夠一粒鐘
所得效能, 同 5400rpm 500GB 不變, 但比7200rpm / 7200rpm SSHD 慢
trade off : 速度
Hello MiMi 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-02-13, 09:54 AM   #3454
Alpha
Crazy Gamer

註冊日期: Jul 2012
雅達利

Alpha 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-02-13, 09:59 AM   #3455
D.K.
Game Master
こなみきりえ

註冊日期: Jan 2009
PSN  IDKatyherDave
XBox Live GamertagDaveKatyher
引用:
作者: 武藤遊戲 查看文章
1.日服store看是,2月到(ps4)
2.登到... 暫時是美版遊戲
謝謝ching解答

咁續問.
如果玩cod呢類有multi-play同server o既game, 日psn有冇問題呢?

大જિંગ
大징

D.K. 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-02-13, 11:16 AM   #3456
wai2408
Crazy Gamer

註冊日期: Apr 2008
引用:
作者: 野孩子 查看文章
打機打自己機
無game啱玩我洗唔洗比夠6粒星讚到天上有
咁你係度回覆做乜野ps4又唔關你事 你打自己既機咪得囉
wai2408 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-02-13, 11:50 AM   #3457
HI_Ricky
深山人士

註冊日期: Sep 2009
PSN  ID封左塵....
XBox Live Gamertag封左塵....
引用:
作者: Hello MiMi 查看文章
為拎機做準備

Plan A
1. 拆番之前買比 Mac Mini 隻 750GB (7200rpm) Momentus XT (SSHD) 出黎
2. mac mini 原裝 1TB (5400rpm) 隊番落 mac mini, clean install OS 同 software

Plan B

所得效能, 應比 5400rpm 500GB 略快, 但比7200rpm 750GB SSHD 略慢

Plan C
簡簡單單, 隊 Mac Mini 隻 1TB 5400rpm 落 PS4 (暫時閒置中)

所得效能, 同 5400rpm 500GB 不變, 但比7200rpm / 7200rpm SSHD 慢
Plan D
1. 拆番之前買比 Mac Mini 隻 750GB (7200rpm) Momentus XT (SSHD) 出比ps4
2. mac mini 原裝 1TB (5400rpm) 隊番落 mac mini, Migration Assistant 還完 OS,software
3. 加多條MacMini 2nd drive cable , PS3 原裝HDD 放入MacMini

done

http:/www.machouse.hk
https://www.facebook.com/machouse2004/
另回收/維修各類特殊,開發,除錯 用途主機,可以PM 我
寵物用品 零售 http://www.applecare.com.hk
HI_Ricky 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-02-13, 11:52 AM   #3458
野良猫
肥倫

註冊日期: Feb 2008
引用:
為拎機做準備

Plan A

Plan B

Plan C

資金預一千的話可以買邊隻
野良猫 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-02-13, 11:54 AM   #3459
D.K.
Game Master
こなみきりえ

註冊日期: Jan 2009
PSN  IDKatyherDave
XBox Live GamertagDaveKatyher
引用:
作者: HI_Ricky 查看文章
Plan D
1. 拆番之前買比 Mac Mini 隻 750GB (7200rpm) Momentus XT (SSHD) 出比ps4
2. mac mini 原裝 1TB (5400rpm) 隊番落 mac mini, Migration Assistant 還完 OS,software
3. 加多條MacMini 2nd drive cable , PS3 原裝HDD 放入MacMini

done
點解唔係plan E ?
1. 買隻新ssd比ps4
2. 其他hd 全部比晒mac mini

大જિંગ
大징

D.K. 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-02-13, 11:55 AM   #3460
AshleyYan
↓打到乾晒水先出↓

註冊日期: Dec 2004
Wii U IDAshleyYan
3DS Friend Code2105 8594 0996
PSN  IDAshleyYan
XBox Live GamertagAshleyYan
仲諗緊買唔買多隻game拎多年保養好....
對我黎講得Killzone有丁點兒興趣,其它都係送比我都唔會玩既....
總之我買淨機版唔買killzone版啦....

舊 12-02-13, 11:58 AM   #3461
Hello MiMi
Game Master

引用:
作者: 野良猫 查看文章
資金預一千的話可以買邊隻
Seagate 5400rpm 1TB SSHD
舊 12-02-13, 12:03 PM   #3462
HI_Ricky
深山人士

註冊日期: Sep 2009
PSN  ID封左塵....
XBox Live Gamertag封左塵....
引用:
如果咁...Plan F都仲有
sata 走出黎, link 隻2T SERVER GRADE HDD/ SSHD

http:/www.machouse.hk
https://www.facebook.com/machouse2004/
另回收/維修各類特殊,開發,除錯 用途主機,可以PM 我
寵物用品 零售 http://www.applecare.com.hk
HI_Ricky 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-02-13, 12:06 PM   #3463
tylau

註冊日期: Dec 2001
PSN  IDkeithlau81
引用:
作者: AshleyYan 查看文章
對我黎講得Killzone有丁點兒興趣,其它都係送比我都唔會玩既....
買完放二手GAME咪得. 平平地幫你執隻BF4
tylau 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-02-13, 12:09 PM   #3464
pet3
The One

註冊日期: Oct 2007
引用:
作者: AshleyYan 查看文章
是早知吧.........

2月2日 P3R,2月29日 FF7-2 ,3月8日 聖獸之王, 3月22日 浪人崛起,6月法環DLC

日期未定 ,PS5 SYNDUALITY , 暗喻幻想, 龍珠Z Sparking! ZERO, 界之軌跡,高達創壞者4
FGO 目標預算
4月 獸尼綠(寶二),獸提媽(情況下寶二),7月 術摩根,8月水妖藍(寶二),水術呆,1月大和武尊
pet3 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-02-13, 12:18 PM   #3465
Hello MiMi
Game Master

引用:
作者: HI_Ricky 查看文章
Plan D

done
引用:
我部 mm 純粹掛機開個 airvideo 比我部 ipad 睇下愛情動作片
最近一次真係用黎做野係 Sick leave send 左個email
同入 FF1-9 collection d code

速度真係唔concern

反而我怕 750gb 用唔夠一年就爆

利申: 我ps3 由 60gb > 160gb > 250gb now
正打算插隻 1TB 5400 落去唔好煩 ...
舊 12-02-13, 12:30 PM   #3466
pet3
The One

引用:
我部 mm 純粹掛機開個 airvideo 比我部 ipad 睇下愛情動作片
最近一次真係用黎做野係 Sick leave send 左個email
同入 FF1-9 collection d code

速度真係唔concern

反而我怕 750gb 用唔夠一年就爆

利申: 我ps3 由 60gb > 160gb > 250gb now
正打算插隻 1TB 5400 落去唔好煩 ...
睇完唔得果刪左去啦
750GB動作片.....

2月2日 P3R,2月29日 FF7-2 ,3月8日 聖獸之王, 3月22日 浪人崛起,6月法環DLC

日期未定 ,PS5 SYNDUALITY , 暗喻幻想, 龍珠Z Sparking! ZERO, 界之軌跡,高達創壞者4
FGO 目標預算
4月 獸尼綠(寶二),獸提媽(情況下寶二),7月 術摩根,8月水妖藍(寶二),水術呆,1月大和武尊
舊 12-02-13, 12:32 PM   #3467
Hello MiMi
Game Master

引用:
作者: pet3 查看文章
睇完唔得果刪左去啦
750GB動作片.....
no, 係外掛左隻 3TB 既 external + NAS
750gb
bootcamp : 250GB
Mac OSX : 500GB
無咩點用到
舊 12-02-13, 02:10 PM   #3468
AshleyYan
↓打到乾晒水先出↓

註冊日期: Dec 2004
Wii U IDAshleyYan
3DS Friend Code2105 8594 0996
PSN  IDAshleyYan
XBox Live GamertagAshleyYan
引用:
作者: tylau 查看文章
都係一個辦法!
最多蝕少少

引用:
是早知吧.........
打錯sorry
公司上網無得double check,打完就post出黎

舊 12-02-13, 02:12 PM   #3469
Strider
初段

註冊日期: Feb 2003
PSN  IDAStrider
XBox Live GamertagStriderAdrian
引用:
作者: tylau 查看文章
有版友訂左無雙同梱唔想要隻Game我都會幫忙收留㗎

舊 12-02-13, 02:19 PM   #3470
DC 97
The One

註冊日期: Jun 2003
Nintendo Switch ID3334-6659-7010
PSN  IDDC97
行貨GAME有價未?

DC 97 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-02-13, 02:33 PM   #3471
nami_tamaki999
Ultimate Gamer
僕は夢を見てる?

PSN  IDHarrison_Tang96
年尾開P, 都有少少迫住Day 1 買FIFA 和手制...

COD, BF4, AC4都要一月先可以買了
nami_tamaki999 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-02-13, 02:34 PM   #3472
pet3
The One

引用:
作者: nami_tamaki999 查看文章
年尾開P, 都有少少迫住Day 1 買FIFA 和手制...

COD, BF4, AC4都要一月先可以買了
開P何不去買威油
應該有好多馬莉玩

FGO 目標預算
舊 12-02-13, 03:20 PM   #3473
whassupbun

註冊日期: Jul 2010
PSN  IDwhassupbun
XBox Live Gamertagwhassupbun
引用:
作者: DC 97 查看文章
行貨GAME有價未?
Sony官網預訂PS4果時隻AC4要$428算唔算?

whassupbun 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-02-13, 03:28 PM   #3474
nami_tamaki999
僕は夢を見てる?

PSN  IDHarrison_Tang96
引用:
開P何不去買威油
應該有好多馬莉玩
因為我係SONY死忠

而且有其他朋友有威油了, 而且我覺得Wii U唔太岩自己
今代也沒有全機種霸制既意慾和金錢

此篇文章於 12-02-13 03:32 PM 被 nami_tamaki999 編輯。
nami_tamaki999 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-02-13, 03:41 PM   #3475
八仙果
youtube 頻道

註冊日期: Mar 2002
Wii U IDeightsin88
Nintendo Switch ID3414-6520-7624
3DS Friend Code1762 2635 0638
PSN  IDeightsin88
XBox Live Gamertageightsin88
wink

引用:
想問下各位, 所謂冇日PSN係指咩呢?
1. 冇得透過ps store買野?
2. 連獎杯資料都登陸唔到?

我只得VITA, 日服a/c, 冇PS3, D問題有少少蠢, 不過我真係唔知所以先問
主要是地區問題。

日 PSN (Playstation Network),即是日服 account。
由於港、日的 PS store 所發售的遊戲、DLC 是不同,
有些甚至不會在 HK PS store 上發售,所以開 account 時要留意。

另外,如果你是一直用日服 account,
那在日本 PS store 買東西是沒有問題,日服的 account 可以用。

同樣道理,港服 account 就要在 HK PS store 買東西才可。

換句話說,日服買回來的東西,不可以在港 account 上使用。
所以有些日版遊戲附送的 download code,
HK account (港 PSN) 是用不到,只能在日版 account (日 PSN) 上用。

[ 歡迎讚好 八仙果遊戲頻道,只要跟 TV games 有關的,都想跟大家分享,多多指教 ]
fb:https://www.facebook.com/myTVgames/
Youtube:https://www.youtube.com/channel/UCoF...bwIuJXg/videos

PSN ID 收集區:[這裡]
| Switch ID 收集區:[這裡] | Xbox One ID 收集區:[這裡]
八仙果 目前離線   回覆時引用此篇文章

標籤
PlayStation 4, 綜合情報

主題工具
顯示模式

論壇跳轉

相似的主題
主題 主題作者 版面 回覆 最後發表
[PS4] PlayStation 4 情報總合 01 | 2013年年末商戦に発売 neo 電視遊戲討論版 1009 06-29-13 11:55 PM
[XBLA,PSN]The Simpsons Arcade Game(XBLA版Feb 03,2012)(美PS+會員07/02-29/02免費) IDGAF 電視遊戲討論版 18 09-05-12 04:32 AM
[演唱會] "左麟右李演唱會2009" 01/02/09~14/02/09 香港體育館 Busconcamp Neo Music UNIVERSE 42 04-14-09 01:48 AM
[TVB] "耳分高下" 主持:哈林,Honey鄧 & 眾閒角Sing之天使 02/02/09~13/03/09 星期一至五 22:35~23:05播映 Busconcamp Neo Entertainment TREND 157 03-30-09 12:24 PM
拳皇02 單眼皮男孩 街機遊戲討論版 1 03-30-05 05:39 AM

現在的時間是 02:00 PM

手機版 | APP版