Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > 娛樂興趣區 > 照相館

主題工具 顯示模式
舊 11-11-06, 11:26 AM   #1
九等天使
Crazy Gamer

註冊日期: Mar 2005
[入院通知] 有冇人聽晚可以陪我睇醫生?...

我...想聽晚星期日去買支Nikon 20mm f/2.8或者24mm f/2.8,考慮當中...
各位有冇邊個聽晚得閒呢?

20或者24mm要配幾大o既CPL呢?
filter又係咩牌子好,定唔知CPL 1定2呢?......好多野要問...

同埋...Nikon d野係咪會冇貨架?

麻煩晒...
我可以PM留電話
九等天使 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-11-06, 11:57 AM   #2
加賀KAGA
Ultimate Gamer
有冇人可以教我影相?

註冊日期: Sep 2005
PSN  IDkaga0401
買CPL就買CPLII啦....買77mm(點解買咁大?因為買一塊就夠,之後乜鏡都用到,落ring)
約$900
另我記得樓主有支kit(18~70mm),點解會買20mm or 24mm呢?
焦距重覆喎,因為個光圈?

舊 11-11-06, 12:17 PM   #3
九等天使
Crazy Gamer

註冊日期: Mar 2005
CPL II連ring...$1000之內?
kit鏡我放嚕......
而家上網睇好似24 2.8好過20 2.8
九等天使 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-12-06, 12:56 AM   #4
KTN
Banned 0.95 Century Moderator
~♡

註冊日期: Mar 2002
CPL...我頹....粗粗地用kenko pro1算....

我都係覺得..nikon支kit好物....不應該放....

20...24...兩頭不到岸....不如一係要支長....

一係就要支wide....整支12-24... 如果不wide...

我覺得都係配支長會好些....有長有kit...跟手先定定定定

我係支持玩定焦....||||

主題工具
顯示模式

論壇跳轉

現在的時間是 10:32 AM

手機版 | APP版