Default Style 註冊帳號
Games Animation Forum

不顯示圖片
第一 ... 11 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 31  ... 最後
電視遊戲討論版>スーパーロボット大戦T | PS4 NS | 發售中
GN00508771 01:28 AM 01-12-19
依家先睇番成個生放

寺田:
選男既話 女就坐亡靈
相反都係
HM 01:37 AM 01-12-19
作者: GN00508771:
依家先睇番成個生放

寺田:
選男既話 女就坐亡靈
相反都係
無總統,散場了
STRIFE 01:57 AM 01-12-19
GGG根本係立繪演出吧,負責條友炒左佢啦
pet3 08:35 AM 01-12-19
作者: iu fu pig:
我都等咗好耐,近年最愛機人番
好想機戰救返白毛出黎,唔好坐一世監

真三一呢,呢隻真三一龍我未見過,出處係邊?(早乙女用果架?)
主角機,應該都係增量彈倉之類做power up
機體流程

三一出現打敵人
三一不足力了
出一部新機叫三一龍(簡稱G/新三一)

三一龍也不足力時

博士又做了一台新機叫真三一

這部分全是舊機唔得就做新機
但其實三一能源真正力量是進化

就在真三一都唔足夠打時
三一龍發生異變 進化成真三一龍

原因是三一龍當初設計時有一個增幅器(量產機沒有)
而這東西因為三一能源+不明原因 異變進化了(所以不能量產,部部都有)
再影響到三一龍進化成真三一龍

從此 真三一龍就會慢慢進化了
真三一龍>不明>三一大龍/飛龍>不明>三一聖龍>>作者死前>三一皇帝

----------------------------
另外 世界最終之日那隻真龍
是完全兩隻不同等級的東西
真龍是博士用好多好多部量產新三一龍合體出來
沒有無限進化功能的
極限就只有真龍那樣子

所以真龍和真三一龍要分開叫法

不過機戰T 中參戰是世界最終之日
可能有以下的可能性

1.出現真三一龍vs 真龍 劇情
因為博士一開始是用大量產機做真龍
但原版還存在地底(仲自己長年累月地沉睡進化成真三一龍)
在真三一被打爆時 ,剛好被打到落地底研究所 就轉坐真三一龍

2.次元流 真三一被打爆時,別次元已經進化了的真三一龍過來救主人

3.強姦設定, 真龍/真三一 進化成真三一龍
Kain 10:28 AM 01-12-19
世界最後之日果部巨型野叫真Dragon
呢部叫真Getter Dragon
即係果部野連個名都唔係Getter
HM 10:33 AM 01-12-19
作者: Kain:
其實本身都唔覺Z3同Z1好有連繫
個感覺就好似打完原種打遊星主咁
由手機版發出
其實Z1同Z3既世界都各自用到唔少BIG-O既劇情同設定,所以連繫感好強
問題係有幾多人有睇BIG-O呢

作者: Tano:
男主草尾毅又真係好少係機人番配主角群

女主要Wiki一下先

原來18’鬼太郎貓女
庄司宇芽香係魔裝F同Z3都有配原創女敵役
寺田選擇原創主角其中一個方向係提拔配過雜魚既聲優
Kain 11:56 AM 01-12-19
作者: HM:
其實Z1同Z3既世界都各自用到唔少BIG-O既劇情同設定,所以連繫感好強
問題係有幾多人有睇BIG-O呢

庄司宇芽香係魔裝F同Z3都有配原創女敵役
寺田選擇原創主角其中一個方向係提拔配過雜魚既聲優
即係BigO先係Z真主線?
就憑果幾關?

利申無睇
由手機版發出
pet3 12:12 PM 01-12-19
就憑果幾關?

利申無睇
由手機版發出
世界觀 虛假世界和記憶
所以很方便
iu fu pig 12:13 PM 01-12-19
作者: pet3:
機體流程skip
謝解答,上兩集魔神ZERO出來,龍馬用真三一同佢打,我仲諗會唔會更強嘅機比佢渣,原來真係有
因為沒有看漫畫版,所以不知道這個機體

反而地球最後之日成日看,真龍其實都很帥
應該不會強姦設定,不過唔會一開始有得用嘅,如果打早乙女就轉機會太快
至少都要打爆木星之後,
我估係真龍衝入次元洞自爆見到呢隻野再轉渣⋯⋯(反正原作都會見到三一皇帝同好多三一戰機)
不過預告背景係地球⋯⋯⋯⋯
HM 01:29 PM 01-12-19
就憑果幾關?

利申無睇
由手機版發出
作者: pet3:
世界觀 虛假世界和記憶
所以很方便
多元世界既誕生方式就係來自於超時空世紀粒時空震動彈,結構源自BIG-O既模範城 (遊戲既解釋係模範城係哀御使建造既避難所兼實驗室,模擬多元世界)

模範城本身係一個舞台,有導演同演員存在,而呢個舞台已經上演左無數次,對應多元世界1萬2千年既輪迴,呢度又用埋創聖既設定

模範城本身係一個封閉空間呢一樣野,同樣地係故事被應用為避難所,外面咩野事都影響唔到入面
時獄篇既時獄就係規模更大既模範城,同樣係哀御史既傑作

甚至Z3被人鬧得最多既失憶梗,其實就係BIG-O第二季第一集,羅渣史密斯失憶既劇情
然後回復記憶果關係喜御使引導Z隊去模範城,做一次BIG-O第二季第一集既劇情
羅渣回復記憶既時候,所有人都回復記憶

THE BIG軍團被當左黑歷史遺產一部分
模範城外面既廢墟係模擬緊亞古捷斯跌落黎變左廢墟既地球

另外另外,BIG-O入面有個角色叫ゴードン,寫左本叫メトロポリス既書
呢本係一本預言書,Z系列預言左多元世界既未來,Z1好多唔同既版權角色都想要睇下呢本書講乜野
呢本書原作係無結局的,而Z3設定係原本有結局,不過ゴードン修改左結局,改為留白,正正對應到Z隊點樣扭轉世界既命運

所以,大家不妨抽空睇下原作
GN00508771 01:43 PM 01-12-19
作者: HM:
多元世界既誕生方式就係來自於超時空世紀粒時空震動彈,結構源自BIG-O既模範城 (遊戲既解釋係模範城係哀御使建造既避難所兼實驗室,模擬多元世界)

模範城本身係一個舞台,有導演同演員存在,而呢個舞台已經上演左無數次,對應多元世界1萬2千年既輪迴,呢度又用埋創聖既設定

模範城本身係一個封閉空間呢一樣野,同樣地係故事被應用為避難所,外面咩野事都影響唔到入面
時獄篇既時獄就係規模更大既模範城,同樣係哀御史既傑作

甚至Z3被人鬧得最多既失憶梗,其實就係BIG-O第二季第一集,羅渣史密斯失憶既劇情
然後回復記憶果關係喜御使引導Z隊去模範城,做一次BIG-O第二季第一集既劇情
羅渣回復記憶既時候,所有人都回復記憶

THE BIG軍團被當左黑歷史遺產一部分
模範城外面既廢墟係模擬緊亞古捷斯跌落黎變左廢墟既地球

另外另外,BIG-O入面有個角色叫ゴードン,寫左本叫メトロポリス既書
呢本係一本預言書,Z系列預言左多元世界既未來,Z1好多唔同既版權角色都想要睇下呢本書講乜野
呢本書原作係無結局的,而Z3設定係原本有結局,不過ゴードン修改左結局,改為留白,正正對應到Z隊點樣扭轉世界既命運

所以,大家不妨抽空睇下原作
自問有睇都冇你理解得咁好
鈴蘭 04:03 PM 01-12-19
點解寺田仲唔炒9左負責ARX-7/8/勇者王果條垃圾
真!DC 04:22 PM 01-12-19
作者: 鈴蘭:
點解寺田仲唔炒9左負責ARX-7/8/勇者王果條垃圾
+1
動作好生硬同其他戰鬥畫畫比格格不入
唔炒都唔好比佢做主角級機體做雜魚算

Arx8射擊都ok但一格就
由手機版發出
Sar8 04:40 PM 01-12-19
W部勇者王都完爆
鈴蘭 04:58 PM 01-12-19
作者: Sar8:
W部勇者王都完爆
咁囉W黎比唔公平既 W部勇者王係歷代動作整得最靚既
但係而家呢部連Alpha2都不如囉

不過今集主打其實都係真三一龍同魔法騎士
HM 05:52 PM 01-12-19
自問有睇都冇你理解得咁好
當初提醒我呢個關連既版友已經唔上黎了
由手機版發出
GN00508771 06:27 PM 01-12-19
作者: Sar8:
W部勇者王都完爆
用ALPHA2、3去比都完爆了
Fio 06:31 PM 01-12-19
用ALPHA2、3去比都完爆了
而家種感覺好似細個拎住個機械人撞嚟撞去咁。。。
GN00508771 06:56 PM 01-12-19
今集アリオスの人都負責好多野⋯
ZETA NU 星際野牛 主角機 極殊兵 風魔神

幾時出番隻佢全權負責戰鬥動畫既機戰
HM 07:37 PM 01-12-19
今集アリオスの人都負責好多野⋯
ZETA NU 星際野牛 主角機 極殊兵 風魔神

幾時出番隻佢全權負責戰鬥動畫既機戰
唔知佢地點分工了
正常合理做法應該係主角機俾晒熟練度最高果班人搞
熟練度低果d負責配角機先岩
但感覺個分工有d奇怪
由手機版發出
pet3 08:17 PM 01-12-19
如果
笑容的代價入機戰

希望可以約書亞 只是重傷昏睡 唔係直接88
fmptsrhk 09:52 PM 01-12-19
GaoGaiGar搞咩
睇完demo都收貨?
GoblinSlayer 09:54 PM 01-12-19
世界最後之日果部巨型野叫真Dragon
呢部叫真Getter Dragon
即係果部野連個名都唔係Getter
都是真Getter Dragon,只是不同並行世界有不同外觀跟設定
在Z系列都是叫真Getter Dragon
正如Mazinkaiser 都有不同版本外觀跟設定
HM 01:22 AM 01-13-19
DEL~~
pet3 02:58 PM 01-13-19
作者: GoblinSlayer:
都是真Getter Dragon,只是不同並行世界有不同外觀跟設定
在Z系列都是叫真Getter Dragon
正如Mazinkaiser 都有不同版本外觀跟設定
那只是得機戰Z 自己咁叫
這問題在Z時已經討論過

在機戰Z之前 一直真龍的設定集和圖和動畫都是叫真龍
不是真三一龍

而Z 不是原作
當然你可以選擇強姦原作
第一 ... 11 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 31  ... 最後

返回主題版面