Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > 其他 > <<繼續談情>>

主題工具 顯示模式
舊 10-05-12, 01:16 AM   #1
leo1988
Senior Gamer

註冊日期: Nov 2011
有抑鬱症,應該俾公司或上司知道嗎?

小弟本身有中度既抑鬱症,好容易情緒失控,一直有食藥控制,而且醫生話係斷唔到尾.只可控制

最近工作期間,因病情發作,發生某件小事令情緒失控,講左幾句粗口,然後行出左公司一個鐘,當時有自殺念頭

後來冷靜返,同埋俾同事追左出黎勸左我返去

但最後都要簽警告信,再有下次要炒

我應該對公司或最大的上司請示病情嗎?但我怕會即炒
leo1988 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-05-12, 01:29 AM   #2
siuterry
Insane Gamer

註冊日期: May 2007
引用:
作者: leo1988 查看文章
小弟本身有中度既抑鬱症,好容易情緒失控,一直有食藥控制,而且醫生話係斷唔到尾.只可控制

最近工作期間,因病情發作,發生某件小事令情緒失控,講左幾句粗口,然後行出左公司一個鐘,當時有自殺念頭

後來冷靜返,同埋俾同事追左出黎勸左我返去

但最後都要簽警告信,再有下次要炒

我應該對公司或最大的上司請示病情嗎?但我怕會即炒
只怕比佢地知道之後,
就算唔炒你,
你又覺得佢地用奇怪目光睇你,
係公司胡思亂想,
倒不如自己放鬆心情,
盡量平常心, 令到自己可以控制病情,
投入返正常工作

此篇文章於 10-05-12 01:33 AM 被 siuterry 編輯。
siuterry 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-05-12, 01:32 AM   #3
Busconcamp
The One
紅魔鬼閃耀GAF

註冊日期: Jan 2003
炒你?
平機會搞掂佢…
就算無左呢份工,香港有堆良心企業會請人
不過,話說回來…一早係無需要隱瞞痍情…

流胃兄x民賤聯.無恥黨x禮義廉......
250311.3975.12363
Busconcamp 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-05-12, 09:45 AM   #4
忘記密碼
看甚麼!?

註冊日期: Apr 2006
抑鬱基本上,都唔會因為小事想自殺.
因為,就算無事無幹一日都有幾次依d念頭.
當長時間有依種念頭,你會發覺根本唔會講出黎.
因為,依種念頭已經無咩特別.

同上司講自己有病,根本無意思.
以你既精神狀況,未必承受到當人知你有病既愚論同壓力.

簡單d 同上司講句sorry,上次發太大脾氣仲實際.

舊 10-05-12, 10:40 AM   #5
( ゚ω゚)?
God of Gamer
Volks初音已接收

註冊日期: Dec 2010
食療可幫助治療抑鬱症:

一、銀杏(一名白果):前十五天,每天約三分之一碗,分三餐吃,依我個人是當飯來配菜吃,(有點苦苦的)。在中藥行可買得到,大型超市與量販店的生鮮蔬果部也曾看過。病好後,偶爾吃吃可也。本草備要上說:白果有小毒,不可過服,也不可長服,尤其小兒,多服易致中毒。>>

2.銀杏對於心智遲鈍,老化昏沈,憂鬱症最具明顯效果
http://hospital.kingnet.com.tw/essay...%AFf&pid=19101

二、紅莧菜(台語紅杏菜):炒、或煮湯,亦可加麵線。

三、紅菜(台語紅鳳菜):炒、或燙均可。(葉子一面紫紅,一面綠色,如圖)

健康之道
健康小常識:(含鎂的蔬菜)
◎髮菜、紫菜、香椿、紅莧菜、菠菜、紅鳳菜、牛蒡、芥蘭菜、苜蓿芽
◎效用:
1.改善憂鬱症
http://tw.myblog.yahoo.com/davidgo-p...ticle?mid=3385

四、小麥胚芽粉
營養不均衡 憂鬱易上身
http://www.stu1.ntou.edu.tw/~sm/goodfood.htm

\(^o^)/オワタ (;´Д`) ヽ(; ゚д゚)ノ ( ̄∀ ̄) (´・ω・`) ∠(゚Д゚)/ キタ━━(゚∀゚)━━ !!!!(´๑•ω•๑`) (๑*д*๑) (˘ω˘)zZ ( ゚ω゚ ) ∞ヾ(´д´)ノ ก็ʕ•͡ᴥ•ʔก้ (¯ 3 ¯)(◕‿◕✿) ('A`)(・ิω・ิ) (´д`) <( ̄ω ̄・)> 〆(・ω・`*) (´༎ຶД༎ຶ`)淚目 (๑•̀ㅂ•́)و✧掂 +×(ง⌐□ل͜□) 退休啦! (ง︡'-'︠)ง┗( _)┛(ʘдʘ)
EA-y( ̄Д ̄)。o :game怪有咁勁得咁勁,裝備有咁屎得咁屎,咪等啲友玩得咁舒服,玩完嗱嗱聲pay-to-win.抽loot box有咁難得咁難,box有咁罕有放咁罕有,啲課長咪啫聲抽完抽過第二次囉.
( ゚ω゚)? 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-05-12, 11:12 AM   #6
碧克

註冊日期: Aug 2003
請睇醫生,唔好亂信食療,thx

╔══════════════╗
║ UNTIL WE SCORE ║
╚══════════════╝
    \  /

http://xv-s.heteml.jp/skill/v3.php?uid=g16219
碧克 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-05-12, 01:56 PM   #7
Home

註冊日期: Sep 2004
引用:
作者: 碧克 查看文章
請睇醫生,唔好亂信食療,thx
但佢醫生睇左
藥又食左 (佢提過斷唔到尾.只可控制)
只能勉強穏住病情
但問題依舊
Home 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-05-12, 07:58 PM   #8
碧克

引用:
作者: Home 查看文章
但佢醫生睇左
藥又食左 (佢提過斷唔到尾.只可控制)
只能勉強穏住病情
但問題依舊
抑鬱症食藥只係控制病情令病人唔會自己諗埋一邊然後去死,終歸要解決矛盾先係治療之道.睇醫生之所以有需要並唔止食藥咁簡單.
我自己診症見呢類情況,一係分散注意力,一係由得病人不斷講不斷爆晒所有事出來,搵到問題癥結再諗點解決.
如果樓主咁既情況,問題在於自己唔知點做的話,我諗最壞打算係轉工,係咁.

\  /

http://xv-s.heteml.jp/skill/v3.php?uid=g16219
舊 10-06-12, 10:29 AM   #9
Avelcain
Game Master

註冊日期: Jan 2007
其實點先知自己有抑鬱症?
我都成日唔想返工,成日想自殺,成日諗返起d唔開心既野,搞到情緒低落
我係米都係有抑鬱呢?

又,見過d人睇完醫生開左成堆抑鬱醫藥,
但又識得放上fb等人可憐
佢地又係米真係真有抑鬱?

如果係既,一係樓主你試下尼個方法,
我見有好多人like添~
Avelcain 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-06-12, 11:28 AM   #10
忘記密碼
看甚麼!?

引用:
作者: funnyfun 查看文章
我都成日唔想返工,成日想自殺,成日諗返起d唔開心既野,搞到情緒低落
我係米都係有抑鬱呢?

又,見過d人睇完醫生開左成堆抑鬱醫藥,
但又識得放上fb等人可憐
佢地又係米真係真有抑鬱?

如果係既,一係樓主你試下尼個方法,
我見有好多人like添~
抑鬱似感冒.輕則長期失眠+冇食慾.情緒低落..
中度就唔知點定義.

我見過最嚴重既係,廿幾歲正常樣,唔係天生有問題果類.
行路長期縮埋雙手,(好似好怕凍咁行)行得慢過d阿伯.
望野唔識郁眼球,要靠條頸郁左右.
講野一句唔夠5隻字既句子要十秒

所以,襯感冒就好好處理. 到生cancer, 你連想死都做唔到.

此篇文章於 10-06-12 11:32 AM 被 忘記密碼 編輯。
忘記密碼 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-06-12, 12:14 PM   #11
雷帝.嘉芙
直路王 彎路亡

註冊日期: Sep 2003
PSN  IDgabrielaznable
XBox Live Gamertaggabrielaznable
引用:
作者: funnyfun 查看文章
我係米都係有抑鬱呢?

-skip-
好簡單,睇醫生
醫生話你有就係有,醫生話你冇,你幾depress都冇得話自己有depression

引用:
作者: 忘記密碼 查看文章
抑鬱似感冒.輕則長期失眠+冇食慾.情緒低落..
中度就唔知點定義.

我見過最嚴重既係,廿幾歲正常樣,唔係天生有問題果類.
行路長期縮埋雙手,(好似好怕凍咁行)行得慢過d阿伯.
望野唔識郁眼球,要靠條頸郁左右.
講野一句唔夠5隻字既句子要十秒

所以,襯感冒就好好處理. 到生cancer, 你連想死都做唔到.
你講呢個case,唔似depression,似係schi多

此篇文章於 10-06-12 12:16 PM 被 雷帝.嘉芙 編輯。
雷帝.嘉芙 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-06-12, 01:00 PM   #12
忘記密碼
看甚麼!?

引用:
作者: 雷帝.嘉芙 查看文章
好簡單,睇醫生
醫生話你有就係有,醫生話你冇,你幾depress都冇得話自己有depression

你講呢個case,唔似depression,似係schi多
係抑鬱,思覺定自閉都好.
唔識放鬆自己既精神狀態,難保難保有日會變成咁.

舊 10-06-12, 02:30 PM   #13
X&Y
Game Master

註冊日期: Jul 2005
Nintendo Switch ID5965-4236-9786
PSN  IDakitoxy
XBox Live GamertagXanYZ
患過中度depression的人路過
想請問樓主係睇私家定政府?
我當時睇左兩年幾政府,病情一直無好轉
後來受人介紹轉左睇私家半年病情已經有好轉
政府一個醫生一日要處理數十個病人,好難仔細處理每一個個案
最多真係開藥開藥,而且開既藥好固定。
私家用藥既方面好唔同,而且係仔細處理每個個案既起因。
當然診金也很貴。

回正題,交心既人可以坦白病情(如有的話)
工作上坦白病情只會好易俾人標籤。
真誠的道個歉好了。
有時常帶定慎靜劑係身嗎?
嚴重時真的不是自己控制到,一定要藥物幫助。
X&Y 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-06-12, 05:00 PM   #14
Home

註冊日期: Sep 2004
引用:
抑鬱症食藥只係控制病情令病人唔會自己諗埋一邊然後去死,終歸要解決矛盾先係治療之道.睇醫生之所以有需要並唔止食藥咁簡單.
我自己診症見呢類情況,一係分散注意力,一係由得病人不斷講不斷爆晒所有事出來,搵到問題癥結再諗點解決.
如果樓主咁既情況,問題在於自己唔知點做的話,我諗最壞打算係轉工,係咁.
那麼
你有冇遇見過因為溝通問題而無辦法搵出問題癥結/搵出癥結但無辦法解決既例子?

引用:
作者: X&Y 查看文章
患過中度depression的人路過
想請問樓主係睇私家定政府?
我當時睇左兩年幾政府,病情一直無好轉
後來受人介紹轉左睇私家半年病情已經有好轉
政府一個醫生一日要處理數十個病人,好難仔細處理每一個個案
最多真係開藥開藥,而且開既藥好固定。
私家用藥既方面好唔同,而且係仔細處理每個個案既起因。
當然診金也很貴。

回正題,交心既人可以坦白病情(如有的話)
工作上坦白病情只會好易俾人標籤。
真誠的道個歉好了。
有時常帶定慎靜劑係身嗎?
嚴重時真的不是自己控制到,一定要藥物幫助。
我覺得政府响依方面既支援有限
患病既人太多,每次見醫生都要輪幾個月先見得果一陣醫生
往往唔能夠對症下藥,只會開藥令你唔自殺/做出傷害他人行為就算
但奈何私家既診金實在一般人好難負擔
Home 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-06-12, 09:44 PM   #15
碧克

引用:
作者: Home 查看文章
那麼
你有冇遇見過因為溝通問題而無辦法搵出問題癥結/搵出癥結但無辦法解決既例子?

我覺得政府响依方面既支援有限
患病既人太多,每次見醫生都要輪幾個月先見得果一陣醫生
往往唔能夠對症下藥,只會開藥令你唔自殺/做出傷害他人行為就算
但奈何私家既診金實在一般人好難負擔
老婆曾經係抑鬱病人的人路過.
老實,排政府冇乜可能做到食藥以外的效果,醫生就算再細心,都只會得5分鐘見你,佢再有心機都幫唔到病人幾多.
私家醫生預左睇一次連藥五六百落樓,半個月覆一次診,千零蚊值唔值見人見智.
政府/NGO中醫就百二蚊診金,一星期覆一次診連藥錢同西醫唔差得幾多,不過應診時間應該會充裕D.

我自己睇一個病人唔止睇佢說話表達,眼神,神情,語氣,姿體動作等等都係線索.
就算個病人中左風唔識講野,只要識比表情都可以靠估去推敲佢諗緊乜.

不過都係果句,食藥只係輔助,就算見醫生(那怕是專科心理醫生)都只係輔助.
抑鬱症好多時係患者生活上長時間出現自己難以解決既鬱結累積而成,
醫生會比一般人多幾道板斧幫人,亦可以用藥物改善症狀(例如失眠,食欲不振)從而達到治標效果避免身體狀況惡化.
但問題根源始終在病人手上,醫生可以挖到幾深,病人可唔可以走得返出來,關鍵始終要雙方配合先得.

\  /

舊 10-06-12, 10:45 PM   #16
半人馬-RigiL-
Game Master

註冊日期: Jun 2007
其實有情緒病的病人平日多唔多做下運動?
唔使好激烈,例如跑步
雖然對情緒病唔係太有認識
不過當我自己有d野諗唔通,落街跑下步心身都會舒服好多
仲有,我覺得就算醫生話你有病
雖然要正視,但係其實盡量唔好當自己係病人
我自己覺得意志力真係好重要,當自己覺得有就好多時會變左真係有。
希望大家多d正能量啦
半人馬-RigiL- 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-06-12, 11:12 PM   #17
碧克

引用:
作者: 半人馬-RigiL- 查看文章
其實有情緒病的病人平日多唔多做下運動?
唔使好激烈,例如跑步
雖然對情緒病唔係太有認識
不過當我自己有d野諗唔通,落街跑下步心身都會舒服好多
仲有,我覺得就算醫生話你有病
雖然要正視,但係其實盡量唔好當自己係病人
我自己覺得意志力真係好重要,當自己覺得有就好多時會變左真係有。
希望大家多d正能量啦
運動期間會釋放安多芬,係可以對情緒低落既人有明顯幫助.不過呢類人好多時都有做乜都提唔起勁的症狀,點樣游說對方出街都可能要花功夫.
又,對鬱躁症患者,運動療法未必係最好選擇.

\  /

舊 10-07-12, 12:38 AM   #18
leo1988
Senior Gamer

註冊日期: Nov 2011
引用:
老婆曾經係抑鬱病人的人路過.
老實,排政府冇乜可能做到食藥以外的效果,醫生就算再細心,都只會得5分鐘見你,佢再有心機都幫唔到病人幾多.
私家醫生預左睇一次連藥五六百落樓,半個月覆一次診,千零蚊值唔值見人見智.
政府/NGO中醫就百二蚊診金,一星期覆一次診連藥錢同西醫唔差得幾多,不過應診時間應該會充裕D.

我自己睇一個病人唔止睇佢說話表達,眼神,神情,語氣,姿體動作等等都係線索.
就算個病人中左風唔識講野,只要識比表情都可以靠估去推敲佢諗緊乜.

不過都係果句,食藥只係輔助,就算見醫生(那怕是專科心理醫生)都只係輔助.
抑鬱症好多時係患者生活上長時間出現自己難以解決既鬱結累積而成,
醫生會比一般人多幾道板斧幫人,亦可以用藥物改善症狀(例如失眠,食欲不振)從而達到治標效果避免身體狀況惡化.
但問題根源始終在病人手上,醫生可以挖到幾深,病人可唔可以走得返出來,關鍵始終要雙方配合先得.
其實都有幾位比較年長既同事知道,但佢地同我都幾fd幾照顧我,無話特別點用有色眼鏡睇我

我本身有睇開私家醫生,都好貴,一個月睇一次,要1200蚊左右一次

但其實,我既問題係初中時期積落黎,而且現實情況係無法補救,今年都廿幾歲,呢世已經無可能可以解結
leo1988 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-07-12, 12:43 AM   #19
KIM
Ωmega αlpha™
GAF足球隊金虎拾號

註冊日期: Mar 2002
3DS Friend Code4596 9545 7662
PSN  IDGOUFKING
XBox Live GamertagGOUFKING
其實不同程度的精神病(情緒病)患者, 入職前或職後出現, 係有勞工/醫務指引, 講明不同程度下, 需向僱主提出病情的!

KIM 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-07-12, 02:06 AM   #20
碧克

引用:
其實都有幾位比較年長既同事知道,但佢地同我都幾fd幾照顧我,無話特別點用有色眼鏡睇我

我本身有睇開私家醫生,都好貴,一個月睇一次,要1200蚊左右一次

但其實,我既問題係初中時期積落黎,而且現實情況係無法補救,今年都廿幾歲,呢世已經無可能可以解結
咁你想點?

\  /

舊 10-07-12, 02:41 AM   #21
Diana

註冊日期: Aug 2002
一但選擇了以精神藥作為控制你的人生,便終生不能停藥。
在服藥的日子,建議多做運動,因為藥的副作用會讓免疫力下降,即使是一般感冒都很難清理,
而且要注意腎臟的健康,忌煙酒。
Diana 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-07-12, 10:26 AM   #22
二伍

註冊日期: Sep 2002
講咁耐都未知主因
二伍 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-07-12, 02:45 PM   #23
X&Y
Game Master

註冊日期: Jul 2005
Nintendo Switch ID5965-4236-9786
PSN  IDakitoxy
XBox Live GamertagXanYZ
引用:

雖然每個人既depression成因不同
而我亦唔知道你既結係唔係真的無可能有得解.
但這樣否定自己亦唔係一個好既面對方法

我89年出世, 我個depression係由母親產後抑鬱潛移默化咁開始影響我
見過好多次臨床心理學家同精神科醫生, 都確定我係由細到大都有depression
去到中學生涯開始更嚴重, 高中之後試過自殺, 亦住過精神科兩個幾月.
雖然依家依然在服藥中, 但情緒已經係我廿三年人生中最好.
你應該是88年出世對吧?
同為過路人, 我想跟你說:請相信你既人生可以活得更好
X&Y 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-07-12, 06:29 PM   #24
GimGim

註冊日期: Jun 2002
ofcourse, at least you dont have to feel like your keeping a secret to people you will see everyday, be honest, tell them your situation

舊 10-08-12, 12:19 AM   #25
候鳥
Crazy Gamer

註冊日期: Nov 2004
一定要講,反而講左後如果即時炒你,佢地要承擔責任
候鳥 目前離線   回覆時引用此篇文章

論壇跳轉

現在的時間是 11:11 AM

手機版 | APP版