Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > 其他 > ~清談館~

主題工具 顯示模式
舊 09-08-16, 10:10 AM   #1901
MS331
Game Master

註冊日期: Feb 2005
引用:
作者: sunnylau 查看文章
我個圈一係政治冷感
一係唔敢講政治(怕被人清算,起底)
唯有上來GAF同各位朋友吹下水
我話熱血果班啫
由手機版發出
MS331 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-08-16, 10:17 AM   #1902
JMi
God of Gamer

註冊日期: Feb 2011
引用:
作者: chitkan 查看文章
黃洋達:我向大家承諾,下屆我係一定選,毓民都係一定選,所謂選既意思我唔會認真選,總之我擺張名單落去,你邊個都唔_洗選,你以為呢啲野剩係鄭家富先識做呀,以我嘅影響力,我屆屆都會選,你地唔_洗選

FROM 8/9 大香港早晨
其實呢D人承諾D咩都唔洗理
4年後佢實出來認真選 我話既 lol
引用:
作者: MS331 查看文章
我話熱血果班啫
由手機版發出
咁光頭立場同性別唔同的話 本質上同元秋無分別

舊 09-08-16, 10:18 AM   #1903
Peter仔
Senior Gamer

註冊日期: Aug 2004
引用:
作者: T.K. 查看文章
宅文係黃上新朝,有無一席之地呢?
十萬伏特、雷動拖腿
PKM 單野,第一個感覺就係你地都係打機抽蛋算把啦,
學咩人講政冶,有機打的話他們可能連殺父仇人唔記得。
雷動單野就唔知,因為之後都無乜睇宅文。
由手機版發出
Peter仔 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-08-16, 10:26 AM   #1904
Dyhalt Rushifar
神人ではない!新人だ

註冊日期: Jun 2003
PSN  IDDyhalt
XBox Live GamertagDyhalt
引用:
作者: JMi 查看文章
其實呢D人承諾D咩都唔洗理
4年後佢實出來認真選 我話既 lol

咁光頭立場同性別唔同的話 本質上同元秋無分別
咁可以立於不敗之地嘛。
輸,「我4年前已經講我係黎攬炒」
贏,「我HEA選都贏,你地收皮啦」

不過自己癲就算啦,做咩硬係拉埋教主一齊癲…

舊 09-08-16, 10:34 AM   #1905
GUSTAV
The One
poor

註冊日期: Oct 2003
XBox Live Gamertag邊有錢 傻的嗎
引用:
黃洋達:我向大家承諾,下屆我係一定選,毓民都係一定選,所謂選既意思我唔會認真選,總之我擺張名單落去,你邊個都唔_洗選,你以為呢啲野剩係鄭家富先識做呀,以我嘅影響力,我屆屆都會選,你地唔_洗選

其實4年前我覺得佢表現得唔錯 都有講過可惜唔係個區唔係會投佢

依家XD

引用:
作者: Peter仔 查看文章
PKM 單野,第一個感覺就係你地都係打機抽蛋算把啦,
學咩人講政冶,有機打的話他們可能連殺父仇人唔記得。
雷動單野就唔知,因為之後都無乜睇宅文。
由手機版發出
其實冇咩特別 開成集係到玩雷動個APP 笑下人地個計劃廢 之後叫人全投熱普城咁

利申 因為佢呢集先知雷動點行XD

それが王者の戦いというものだ
GUSTAV 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-08-16, 10:43 AM   #1906
vjoose
Ultimate Gamer

註冊日期: Jan 2014
關於大家好睇唔起既掌心雷,老人院票,有d另類睇法比大家參考下:

細個睇新聞話民建聯去叫D 老人院長者去投票, 又有車接送又掌心雷, 覺得民建聯好賤, 利用老人家。大大下又諗番, 老人家入得老人院, 一係冇仔女, 一係有仔女等如冇仔女, 平日百無聊賴, 衰D 講就係等死, 有D 政黨得閒黎理下佢地, 佢地D 時間先易過D, 其實呢個唔係民建聯專利, 民主派本土派都可以做, 但你唔做, 就唔好怪人地用選票酬謝佢地, 我會理解為地區工作。

掌心雷其實即係派傳單, 拉票手法嘅一種, 有咩問題? 你話老人家投完都唔知個個係咩人, 俾人點, 事實係好多香港人平日唔理政治, 憑感覺投票, 我有個朋友今屆投謝偉俊, 我問佢點解, 佢話想佢幫旅遊界做多D 野, 我話佢冇選功能組別好多年, 你而家投嘅係地區直選..., 矇查查投票, 唔係老人家專利。

大家覺得如何?呢d係咪深層次精神病既觀點?
由手機版發出
vjoose 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-08-16, 10:45 AM   #1907
歌絲˙暮斯
The One
一擊格神

註冊日期: Feb 2003
PSN  IDKENZHAYA
引用:
作者: GUSTAV 查看文章
其實4年前我覺得佢表現得唔錯 都有講過可惜唔係個區唔係會投佢

依家XD

其實冇咩特別 開成集係到玩雷動個APP 笑下人地個計劃廢 之後叫人全投熱普城咁

利申 因為佢呢集先知雷動點行XD

上屆 36000 ,今屆32000,除非重新做人或有大戰功,否則再等四年必慘敗
由手機版發出
歌絲˙暮斯 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-08-16, 11:02 AM   #1908
傑斯特
Game Master

註冊日期: Feb 2004
PSN  IDjasterhk
XBox Live Gamertagjasterhk
引用:
陶傑 Channel
【為何厭惡左膠,但仍可投朱凱迪一票?】
有人質疑:為什麼我支持朱凱迪入立法會,因為朱支持新移民融入香港,正是一名「左膠」。
首先,本人反左膠,主要的對象是歐洲和美國的左膠。西方的左翼,僵化為左膠,變成了奧威爾小說的 1984 ,倒過來西方文明遭受白人左膠的自疚式歧視,歐洲對伊斯蘭移民中門大開,危害文明生存和國家安全。這是世界的危機。
在左翼的光譜之中,有許多有毒的內容:對伊斯蘭移民的盲目大愛包容、禁止笑話幽默、澳洲雪梨墨爾本市政府以「文化多元」為理由批准華人親中團體在市政會堂舉辦紀念毛澤東的音樂匯演(若有人舉辦紀念希特拉的音樂會,這些左膠會批准嗎?)⋯⋯ 香港無疑也有一批社會學「知識份子」,以追隨西方左翼足跡為浪漫時尚,朱凱迪的那一派,被指為是香港這一種。
這一切,我完全明白。
然而朱凱迪的「左」,也包括多年前守衛天星碼頭和菜園村,有捍衛自然環境的往績。香港空氣嚴重污染,新界水土流失,正因為中國地產資本開始入侵,在這個時空,地產霸權和紅色資本,正是殘害香港民生的極右勢力,正需要大量左翼的激情來抗衡。在這一點,朱凱迪和司馬文,其實並無不同。
反對吃魚翅食狗肉,反對在南中國海填海造島污染海洋,主張非洲不受強國殖民開發,保護野生象,也是左翼綠色的生活價值觀,不但不能反對,而且要大力支持,因為此等主張,雖然是 Liberalism 的一種,卻不是左膠的惡性癌細胞。
正如身為保守黨主席的彭定康來香港做總督,也委任自由派的胡紅玉、主張環保反新界丁權的陸恭蕙進入立法局,肥彭時代,制定人權法,容許工運領袖上位。彭定康是保守黨,保守黨在英國反工運,但彭定康來了香港,卻樂見香港的李卓人、梁耀忠、張超雄,甚至陳婉嫻等左翼,加上胡紅玉陸恭蕙等自由派一一以直選進入立法局。而在英國本土,戴卓爾夫人的保守黨,則視這股光譜的人為敵。
很矛盾嗎?一點也不,因為政治的藝術,是在適當的時候,用適當的人,做合乎利益和原則的事,身段至柔,而原則必剛。為什麼?因為彭定康預見,將來紅色資本必與香港財金集團勾結,而香港的中產專業階級,不是英美的自由知識份子,只求穩定,眼界短淺自私,要他們申張公義,是靠不住的,這就是政治藝術。
所以英國人在香港主權仍在英國手上時,排擠並提防司徒華,但當香港交還中國成定局時,加上六四之後,英國人必然大力扶植司徒華。
政治不是非黑即白的取捨之道,有時須「兩害相權取其輕」,有時更要「以毒攻毒」。香港即使有左膠,與西方的同類相比,僅屬末流,他們對香港目前造成的損害,也遠遠比不上德國女總理麥克萊夫人對歐洲的危害。所以,即使朱凱迪是香港的左膠,也是一個深切反建制反梁振英的弱勢左膠,而在歐洲,左膠則早已變成了建制和梁振英。
朱凱迪等即使樂於協助新移民,也不是罪過。第一,香港的大陸新移民,並非來自伊斯蘭世界。第二,他們來了香港,如果朱凱迪等反高鐵的民間左翼不爭取他們,民建聯就會將新移民納入其蛇齋餅糭的鐵票陣營。你可以反特區政府每日一百五十人的盲目新移民政策,但不要忘記,你喜歡與否,新移民都不斷由大陸湧來。你拒絕他們,民建聯等就會擁抱他們。十年之後,他們的選票會歸向何方?
政治不僅是藝術,還是哲學。在選舉層次,至少是實用主義的哲學,西方更是如此,所以最終成熟配票,天公地道,你不配票,中方一直在組織配票。政治不容有潔癖,只講得勝。
讀通一點李光耀,就會明白,為什麼英美是新加坡這位獨裁者最堅定的支持者。但香港許多人,視野比較狹窄,看問題黑白二分,很容易流於中國人慣有的情緒化,而我絕對不是這種人。
這就是本人認為,可以至少在本屆或未來十年,都可以支持朱凱迪的理由。
才子抽水歸抽水,事實就係咁架啦
傑斯特 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-08-16, 11:21 AM   #1909
T.K.
Advance Moderator
很黃很暴力

註冊日期: Mar 2002
PSN  IDsrwtk
引用:

對佢既支持者,投票時可以有咩期望?
佢地下屆無熱普城都係投土共
佢兩個政棍出黎選,反而未鎅建制票囉

各位預訂貨物,請入賑到恆生銀行755-012903-882cheung tsz kin
並將入數紙寫上貨物名稱後,pm給本人
行貨半訂,日本貨全訂
1KG $65or長x闊x高[cm]/6000x$65[2者均須連送貨紙箱計算]
現貨
T.K. 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-08-16, 11:25 AM   #1910
chitkan
Insane Gamer

註冊日期: Dec 2009
地區工作

順恩護老中心推院友投民建聯:我犯法呀!告我呀!

順恩護老中心推院友投民建聯
職員:我犯法呀!告我呀!

http://hk.apple.nextmedia.com/realti...60904/55599413

社總在今屆選舉派出監察隊到私營安老院集中的地區,監察有否安老院操控長者投票的情況。其中一名義工就親自「放蛇」進入順恩護老中心,發現有一班對選舉情況不太知情的長者在門口等待被安排前往投票。

放蛇片段可以聽到在場職員表示「呢兩個醒喎,呢個可以去(投票)喎」,然後就有職員手持模擬選票,以廣東話或普通話教長者投票予10號(民建聯蔣麗芸)及802號(民建聯李慧琼);又向長者派發提示卡,「你袋住,唔使攞出嚟,你落到去唔記得就攞出嚟望下囉」。

其中一名婆婆在輪椅上被推著出發之前,自稱院長的女士再次以普通話指示她,「10號跟802,兩個號,一張一個號。給你一個印,你蓋了以後丟進箱裡面,他(票站工作人員)會跟你講」,之後又再多次提醒投票號碼。

《蘋果》記者之後再到順恩護老中心查詢,該名自稱院長的女士直認教長者投票,「係呀係呀我犯法呀,出去告我呀!你出去呀!」,之後就將《蘋果》和同行的港台記者拉出門口,又用手按記者鏡頭;記者欲阻止時,該名院長就大呼「我就係咁粗魯!就係唔俾你入嚟!點呀?」《蘋果》的攝影記者在推撞中腳部受傷。

chitkan 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-08-16, 11:31 AM   #1911
chitkan

特別既派傳單方式

舊 09-08-16, 11:33 AM   #1912
chitkan

https://www.facebook.com/dickpatheun...PAGES_TIMELINE

連日來的事情,令朱凱廸仍未回家,每天都在不同的地方過夜。稍後我們將會在灣仔警總做一次 fb live,歡迎記者在中午12點半前來
舊 09-08-16, 11:43 AM   #1913
vjoose

正常既理解,推無知老人去投票,當然卑鄙無恥賤格下流

咁站係被推出去既人角度又係點呢?真係佢地好賤格呃左我張選票?

舉個例子:失婚中年女律師事務所嬸嬸被青年才俊勾引,偷事務所錢去包養男神,是不是才俊的錯?
由手機版發出

此篇文章於 09-08-16 11:48 AM 被 vjoose 編輯。
舊 09-08-16, 11:52 AM   #1914
JMi

deleted

此篇文章於 09-08-16 11:55 AM 被 JMi 編輯。
JMi 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-08-16, 11:54 AM   #1915
JMi

引用:
作者: vjoose 查看文章
關於大家好睇唔起既掌心雷,老人院票,有d另類睇法比大家參考下:

細個睇新聞話民建聯去叫D 老人院長者去投票, 又有車接送又掌心雷, 覺得民建聯好賤, 利用老人家。大大下又諗番, 老人家入得老人院, 一係冇仔女, 一係有仔女等如冇仔女, 平日百無聊賴, 衰D 講就係等死, 有D 政黨得閒黎理下佢地, 佢地D 時間先易過D, 其實呢個唔係民建聯專利, 民主派本土派都可以做, 但你唔做, 就唔好怪人地用選票酬謝佢地, 我會理解為地區工作。

掌心雷其實即係派傳單, 拉票手法嘅一種, 有咩問題? 你話老人家投完都唔知個個係咩人, 俾人點, 事實係好多香港人平日唔理政治, 憑感覺投票, 我有個朋友今屆投謝偉俊, 我問佢點解, 佢話想佢幫旅遊界做多D 野, 我話佢冇選功能組別好多年, 你而家投嘅係地區直選..., 矇查查投票, 唔係老人家專利。

大家覺得如何?呢d係咪深層次精神病既觀點?
由手機版發出
個point唔係嫌棄緊老人家矇查查投票
係建制係度威迫利誘買票種票呀

你好多時大方向睇錯晒 鬼唔知阿茂都可以投比建制咩
引用:
作者: vjoose 查看文章
正常既理解,推無知老人去投票,當然卑鄙無恥賤格下流

咁站係被推出去既人角度又係點呢?真係佢地好賤格呃左我張選票?

舉個例子:失婚中年女律師事務所嬸嬸被青年才俊勾引,偷事務所錢去包養男神,是不是才俊的錯?
由手機版發出
sorry
係建制種票個case 無得好似你個才俊咁扮唔知囉
係佢教唆緊人地偷完幾廿萬仲要d錢係袋落自己袋 分返五毛比個阿嬸
你咁都要話才俊無錯的話 算吧啦

此篇文章於 09-08-16 12:06 PM 被 JMi 編輯。
JMi 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-08-16, 11:55 AM   #1916
enishi

註冊日期: Apr 2005
Wii U IDtsuiwil
3DS Friend Code1461 6149 1247
PSN  IDtsuiwil_jp
引用:
https://www.facebook.com/dickpatheun...PAGES_TIMELINE

連日來的事情,令朱凱廸仍未回家,每天都在不同的地方過夜。稍後我們將會在灣仔警總做一次 fb live,歡迎記者在中午12點半前來
傳聞有江湖追殺令要某當選人既命...
由手機版發出
enishi 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-08-16, 11:58 AM   #1917
kev00269270
Game Master

註冊日期: Apr 2004
你有你地繼續鬧
我有我繼續蛇齋餅

4年後你仲講明每區派人落黎界票
咁仲唔係建制派天下?

民主會斷送係香港人自己手中
即將變為事實
kev00269270 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-08-16, 11:59 AM   #1918
朝霧 海斗
Crazy Gamer
GBF 周防天音:)

註冊日期: Aug 2011
引用:
作者: enishi 查看文章
傳聞有江湖追殺令要某當選人既命...
由手機版發出
香港唔係人住

博士同教主好慘,黃洋達想點

我對博士還是好有期望,但黃洋達同葉政X簡直趕客

舊 09-08-16, 11:59 AM   #1919
傑斯特
Game Master

註冊日期: Feb 2004
PSN  IDjasterhk
XBox Live Gamertagjasterhk
呢個先係真係為民抗命啊
一定要保住啊
傑斯特 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-08-16, 12:02 PM   #1920
Thaws

PSN  IDThaws
XBox Live Gamertagthaws
引用:

佢有心帶你亂兜ga
由手機版發出
Thaws 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-08-16, 12:07 PM   #1921
vjoose

引用:

老人院票呢招都咁多年啦,係夾硬威迫,或者現兜兜利誘交易既話,應該拉倒唔少人啦

貪小便宜,蛇齋餅糉果類灰色地帶大家都有做,咁精神層面既利益,例如覺得被人關心,又算唔算利誘呢?
由手機版發出
舊 09-08-16, 12:10 PM   #1922
JMi

引用:
作者: Thaws 查看文章
佢有心帶你亂兜ga
由手機版發出
假設唔係五毛
都真心覺得獻醜不如藏拙算
諗埋d野唔好咁天真啦 真係咁好心包車比堆老人家自由任投咩

舊 09-08-16, 12:10 PM   #1923
Dyhalt Rushifar
神人ではない!新人だ

註冊日期: Jun 2003
PSN  IDDyhalt
XBox Live GamertagDyhalt
不過講起老人,成群熱FANS一齊去LIKE 老人HATE PAGE又係神_奇,家陣一定係老人投小麗老_既…

舊 09-08-16, 12:13 PM   #1924
vjoose

引用:

sorry
係建制種票個case 無得好似你個才俊咁扮唔知囉
係佢教唆緊人地偷完幾廿萬仲要d錢係袋落自己袋 分返五毛比個阿嬸
你咁都要話才俊無錯的話 算吧啦
唔係好明,即係過程係建制教唆老人院職員推老人家投票,再比錢職員同老人家分?

如果屬實,應該向老廉舉報
由手機版發出
舊 09-08-16, 12:14 PM   #1925
GUSTAV
The One
poor

XBox Live Gamertag邊有錢 傻的嗎
引用:
作者: 朝霧 海斗 查看文章
香港唔係人住

博士同教主好慘,黃洋達想點

我對博士還是好有期望,但黃洋達同葉政X簡直趕客
其實呢到唔少人都對YM可惜 (雖然佢上4年實蹟黎講我覺得同毛哥個班分別唔大)
今次YM輸都係輸態度 其實怪得邊個

黃洋達就唔同啦 呢幾日D表現 真係.........

それが王者の戦いというものだ
GUSTAV 目前離線   回覆時引用此篇文章

主題工具
顯示模式

論壇跳轉

現在的時間是 12:49 PM

手機版 | APP版