Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > 其他 > 02專區

主題工具 顯示模式
舊 02-27-07, 12:14 AM   #51
wyhone
Game Master
宛如天使的惡魔

註冊日期: Oct 2005
其實死左之後
會去到一個未知的生存方式?(例如1+1唔等於2法則,去到二維空間生存等)
好似eva第26話
去到咩野都冇既世界,自己就係個導演,你想點樣就點樣?
wyhone 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 02-27-07, 12:22 AM   #52
大山椒魚
God of Gamer
......

註冊日期: Sep 2002
我會上天堂

┃ ┃ ┏━┛┗━┓┃┃┏┓┏┓┃ ┗┓┃ ┗┓┃ ┗┓┃ ┗┓┃ ┗┓┃ ┗┓┃┃┃┃┃
┗┓┗┓┣┳┓┏━┛┃┃┣┛┗┛┃ ┏┛┃ ┏┛┃ ┏┛┃ ┏┛┃ ┏┛┃ ┏┛┃┗┻┻┛
 ┗┓┗┫┗┻┻━┓┗━┻┓┏━┛┏┛┏┛┏┛┏┛┏┛┏┛┏┛┏┛┏┛┏┛┏┛┏┛┏┳┳┓
  ┗━┻━━━━┛   ┗┛  ┗━┛ ┗━┛ ┗━┛ ┗━┛ ┗━┛ ┗━┛ ┗┻┻┛
大山椒魚 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 02-27-07, 01:05 AM   #53
OMGodfrey//蕉
Game Master
*We need.*

註冊日期: Sep 2003
XBox Live GamertagOMGodfrey
o里個TOPIC好正
其實我都有咁諗過,即係我再唔會有任何知覺?
咁我會唔會去到另一個物件上面?
定係我已經唔係我?
還是我已經永遠不會存在?

NOW PLAYING : [ LEFT 4 DEAD ] [ LOST PLANET:COLONIES ] [ SPLOSION MAN ]
WAITING : [ LOST PLANET 2 ][ LEFT 4 DEAD 2 ]
OMGodfrey//蕉 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 02-27-07, 01:37 AM   #54
mikemike
The One
風見みずほ萬歲!!

註冊日期: Mar 2004
一乾二淨
一無所有
一塵不染
一了百了

我乃賤格人人知 中意加腳和鞭屍
我好淆底............世上最可怕的就是無聊人和白痴仔

我は無敵なり、我が屈技にかなうものなし、我が一撃は無敵なり
mikemike 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 02-27-07, 02:48 AM   #55
Wtak
永遠的西軍™

註冊日期: May 2002
一直都覺得死後世界都係作出來既。因為死後世界可以導人向善....
在世時候信上帝,多做善事可以上天堂;佛教入面,今世積下陰德,下世就有回報....

無論咩教都好,生前做得多壞事,死後都係落地獄...
咁人就會怕落地獄而少做壞事...
諗到以未知既死後世界去導人向善果個,真係好聰明

It knows it must outrun the slowest gazelle or it will starve to death.
It doesn't matter whether you are a lion or a gazelle.
When the sun comes up,you better start running.
Wtak 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 02-27-07, 11:36 AM   #56
nakakula

註冊日期: Apr 2003
Wii U ID
PSN  ID
XBox Live Gamertag
大家覺得死左會點?
-> 人生一大樂事 , 可以唔洗對住呢個chaos 之世

nakakula 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 02-27-07, 12:43 PM   #57
terry bogard
Game Master

註冊日期: Mar 2006
引用:
作者: ~蕉園~命運~ 查看文章
o里個TOPIC好正
其實我都有咁諗過,即係我再唔會有任何知覺?
咁我會唔會去到另一個物件上面?
定係我已經唔係我?
還是我已經永遠不會存在?
死後一直以來都係人生第一大謎團,
作為人,當然希望死後會有另一個世界,
繼續生命的延續,但係如果真係化為一無所有,
咁諗番人生咁短暫,都幾唏噓
不過我相信有靈魂的存在,所以都唔係咁悲觀
terry bogard 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 02-27-07, 02:05 PM   #58
Q頭
Banned

註冊日期: Dec 2001
PSN  IDgrave_terry
XBox Live Gamertagwrygrave
未知生,焉知死
Q頭 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 02-27-07, 09:45 PM   #59
肥仔
Game Master
食力坐館!!!

註冊日期: Apr 2004
[可能離題]以前阿sir教Friedrich Wilhelm Nietzsche個陣提過永劫回帰既概念:
http://ja.wikipedia.org/wiki/%E6%B0%...9B%9E%E5%B8%B0

不過實際上如果無真既死過返生,可能而家好多人講既死亡世界都係空想都未定
至少我係咁言念

舊 03-18-07, 03:36 AM   #60
平井堅
Senior Gamer
君の好きなとこ

註冊日期: Mar 2007
今日我所擁有既唔一定係永恆,今日我身心都健全咁同大家講野,
但聽日我可能會死,未來既事沒人會百分百知道,
所以大家都係活在當下!!

此篇文章於 03-18-07 03:38 AM 被 平井堅 編輯。
平井堅 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-18-07, 04:23 AM   #61
kyu
我要搞掂丁力個衰人

註冊日期: Oct 2003
好像死亡筆記漫畫所說,
死後去的地方是虛無。

舊 03-18-07, 07:08 AM   #62
宮本俊
Insane Gamer
漫無目的在周圍遊蕩

註冊日期: Oct 2002
呢個一得閒就諗........
我諗死後都係永遠安眠吧

至於這兒,已經沒有值得我留戀的地方,後會無期
宮本俊 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-18-07, 05:13 PM   #63
1q1q1q
Game Master

註冊日期: Apr 2003
如果冇, 咪一世law.
如果有, 咪從頭黎過law... 就算有, 咪又係對住同一班"人", 所以分別唔會太大.
1q1q1q 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-18-07, 07:01 PM   #64
毒貓貓‧KIBA
Crazy Gamer

註冊日期: Jul 2004
曾經無聊諗過~~
如果死後仲有感覺~~
感覺到火葬比火燒o既感覺~~
之後屈住o係骨灰o既壓迫感~~
土葬又感覺到腐爛o既感覺~~
都幾慘下~~

不過我覺得死後就好似未出世之前咁~~
唔識形容~~
毒貓貓‧KIBA 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-18-07, 07:23 PM   #65
terry bogard
Game Master

註冊日期: Mar 2006
引用:
作者: 美洲豹>w<" 查看文章
曾經無聊諗過~~
如果死後仲有感覺~~
感覺到火葬比火燒o既感覺~~
之後屈住o係骨灰o既壓迫感~~
土葬又感覺到腐爛o既感覺~~
都幾慘下~~

不過我覺得死後就好似未出世之前咁~~
唔識形容~~
我都同你一樣,都諗過呢個問題,
好驚死後,如果瞓落官木裡面,
埋喺地下,個種感覺好似漆黑一片,
而且又冇空氣,諗起都好驚,
所以俾我揀,都係火花算,
因為最多都係痛苦一陣
terry bogard 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-18-07, 10:06 PM   #66
歌絲˙暮斯
The One
一擊格神

註冊日期: Feb 2003
PSN  IDKENZHAYA
唔係見到天使咩 ?
歌絲˙暮斯 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-19-07, 03:11 PM   #67
wing
格鬥低手

註冊日期: Mar 2004
引用:
作者: Wtak 查看文章
一直都覺得死後世界都係作出來既。因為死後世界可以導人向善....
在世時候信上帝,多做善事可以上天堂;佛教入面,今世積下陰德,下世就有回報....

無論咩教都好,生前做得多壞事,死後都係落地獄...
咁人就會怕落地獄而少做壞事...
諗到以未知既死後世界去導人向善果個,真係好聰明
就算 "死後世界" 可以導人向善, 都唔一定係作出來. 可能真係有死後世界, 而導人向善只係其中一個 "副作用".

例如: 店舖放紙板警察可以減少犯罪率, 但唔代表出面冇真警察係度巡來巡去.

基督教同天主教相信的, 是信耶穌可以上天堂, 做唔做善事其實冇關係.

好多宗教都係以導人向善為原則, 不過基督教同天主教唔係.

此篇文章於 03-19-07 03:15 PM 被 wing 編輯。
wing 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-19-07, 08:09 PM   #68
Heifetz
Game Master
獨身漢子

註冊日期: Aug 2003
喝過孟婆湯, 如上世是好人, 下世為人; 如上世是壞人, 下世為畜, 忘記前世今生.

http://hk.myblog.yahoo.com/cpc412
Heifetz 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-20-07, 04:57 PM   #69
Oruma
Ultimate Gamer
Beware...

註冊日期: Aug 2004
總覺得耶教既afterlife好悶﹐唔係上天就落地獄﹐單程咋?
想試下其他野得唔得呀? a

以前覺得係輪迴既﹐但係而家諗諗下﹐輪迴應該都有上限的
如果靈魂 = 腦電波 = 能量
最後D能量應該(至少在我地呢個次元)會變成waste heat
然後...就歸於虛無了

Oruma 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-20-07, 05:25 PM   #70
Gasaraki
Crazy Gamer
就死的不死物

註冊日期: Jul 2006
PSN  IDArchanfel_Wong
那裡也不會去
物質還原
回歸偉大的大地

塵歸塵 土歸土 荷包銀紙歸老母
以上只屬個人意見 但不代表本人立場

PAD :168 341 449
金龍裡,金無神,銀無加,拉下龍手提防提防
Gasaraki 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-22-07, 12:01 PM   #71
ayato
ʕ‧ᴥ‧ʔ

註冊日期: Mar 2007
死後回歸現實世界
ayato 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-27-07, 01:18 AM   #72
grxgr
Crazy Gamer
畫畫的好學流浪漢真竜

註冊日期: Dec 2004
引用:
作者: 星旅人 查看文章
正因為唔知道死後會點
先會有宗教的出現
因為好多宗教都好清楚同你講你死左會點
所以我而家對宗教好有懷疑....
根本就係一個非常簡單的暗示催眠法...
你唔知死左去邊,你驚,佢係咁同你講死後的事,
一味話死左下地獄,你信左就得救,你再想多幾想,驚到阿媽都唔認得,
跟住咩信囉 買個自我安慰....
grxgr 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-27-07, 07:07 AM   #73
光熱斗
IE3.0 <3

註冊日期: Sep 2002
人死左就會出現GAME OVER呢2個字..
那時有9秒你可以決定continue重玩一次人生之旅,
或可以換另一張遊戲片....
光熱斗 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-04-07, 07:49 PM   #74
BeBop

註冊日期: Jun 2003
你訓著之後同訓醒之前個下可以形容到嗎?
BeBop 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-05-07, 01:01 AM   #75
Wtak
永遠的西軍™

註冊日期: May 2002
引用:
作者: wing 查看文章
就算 "死後世界" 可以導人向善, 都唔一定係作出來. 可能真係有死後世界, 而導人向善只係其中一個 "副作用".

例如: 店舖放紙板警察可以減少犯罪率, 但唔代表出面冇真警察係度巡來巡去.

基督教同天主教相信的, 是信耶穌可以上天堂, 做唔做善事其實冇關係.

好多宗教都係以導人向善為原則, 不過基督教同天主教唔係.
天主教同基督教都有教義,由最初既十戒到依家日常教徒守既規則,都係唔俾人做壞事。
咁仲唔係導人向善!?

至於有冇死後世界,一切都係可能....畢竟無人去過又番來

It knows it must outrun the slowest gazelle or it will starve to death.
It doesn't matter whether you are a lion or a gazelle.
When the sun comes up,you better start running.
Wtak 目前離線   回覆時引用此篇文章

論壇跳轉

現在的時間是 02:34 AM

手機版 | APP版