Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > 其他 > ~清談館~

主題工具 顯示模式
舊 08-15-16, 10:24 PM   #276
Penny仔
God of Gamer

註冊日期: Oct 2002
PSN  IDair_penny2002
黃碧雲肉酸到...
尋日游蕙禎明明問緊老鼠芬,黃碧雲突然插咀隊游蕙禎, 救老鼠芬...有冇咁八婆呀
雖然游蕙禎又真係唔掂,搞到比人禁住黎砌
Penny仔 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-15-16, 11:59 PM   #277
knight-philip
Ultimate Gamer
カガミ

註冊日期: Oct 2008
引用:
作者: Garnet_Crow 查看文章
https://img.eservice-hk.net/upload/2016/08/15/212159_5281544ea32118eda282165c7e4def79.jpg

山雞呢?做左二五仔幫何契仔拉票
最後一格的文字排位....

舊 08-16-16, 05:49 AM   #278
YHW
「乖~ 姐姐呵番~」

註冊日期: Sep 2003
PSN  IDAnimeTheme
今屆選舉一早都知一定係超級大混戰, 但水準就真係低到冇朋友. 老老實實除非出現大洗牌, 如果唔係就萛俾你換倒三兩個本土派入去(仲要最SHARP嗰個都俾你踢走埋, 嗰堆"替身"就萛吧啦), 都改變唔倒大局. 暫時個局面都係悲觀

[Windows桌面小工具] - 會唱歌跳舞的桌面!? 初音ミク、涼宮春日、秋山澪、泉此方等為你親身示範~!
YHW 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-16-16, 08:56 AM   #279
sugihara
真奈美たん萌え
show仔

註冊日期: Jan 2002
PSN  IDhigurash66442088
呢四年啲飯民老屎忽都成日話堆本土新組織未夠班,日日提好鬼煩,估唔到…

sugihara 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-16-16, 02:30 PM   #280
YHW
「乖~ 姐姐呵番~」

說來諷刺, 本土派第一屆出黎選似乎就已經出現世代交替, 效果仲要比遲左十幾廿年先做嘅飯民好

[Windows桌面小工具] - 會唱歌跳舞的桌面!? 初音ミク、涼宮春日、秋山澪、泉此方等為你親身示範~!
舊 08-16-16, 02:34 PM   #281
朝霧 海斗
Crazy Gamer
GBF 周防天音:)

註冊日期: Aug 2011
引用:
作者: YHW 查看文章
說來諷刺, 本土派第一屆出黎選似乎就已經出現世代交替, 效果仲要比遲左十幾廿年先做嘅飯民好
好大原因係時代潮流(2047大限,中共入侵香港速度加快)加上同689與民作對(大白象)逼出黎既。
當然我唔會完全否定個人能力要素啦。但二十年前講搵呢班人講本土呢D有鬼人聽咩~

舊 08-16-16, 02:54 PM   #282
YHW
「乖~ 姐姐呵番~」

引用:
作者: 朝霧 海斗 查看文章
好大原因係時代潮流(2047大限,中共入侵香港速度加快)加上同689與民作對(大白象)逼出黎既。
當然我唔會完全否定個人能力要素啦。但二十年前講搵呢班人講本土呢D有鬼人聽咩~
而家講可能言之尚早, 但近期個勢真係幾似台灣時代力量冒起個CASE.

其實由上年區選就開始有呢種感覺, 一路到而家就更加似. 香港真正冒起嘅並唔係好具體嘅本土主義, 更似嘅其實只係一種近乎無以名狀嘅願景追求, 一種求變求新嘅渴望

舊 08-16-16, 03:11 PM   #283
朝霧 海斗
Crazy Gamer

引用:
而家講可能言之尚早, 但近期個勢真係幾似台灣時代力量冒起個CASE.

其實由上年區選就開始有呢種感覺, 一路到而家就更加似. 香港真正冒起嘅並唔係好具體嘅本土主義, 更似嘅其實只係一種近乎無以名狀嘅願景追求, 一種求變求新嘅渴望
首先本土派同埋港獨派先要整合先得 唔單指話政黨組成聯盟。
就算本土派而家青政同本民前自己支持者都係度互相攻擊,連教主比面本土派比埋平台本民前發聲 教主都係比港獨派班人插。

仲有要確立佢地論述先得,呢方面陳雲比佢地做得好。而港獨派一直唔支持陳雲套理論,但又交唔到方法解決。只係解釋"點解"要咁做,但無講"點樣"做。好難叫人跟佢,跟佢果D自己都唔自知自己做緊乜咁,只係知要對抗中共(當然呢個方向係正確)。但佢地就算話武裝革命,實際點做唔理先但有可能爭取到中產支持嗎?

所以我真係希望同路人唔好再你搞我我搞你。(指本土同獨派)雖然兩個未必係同路,但至少大家唔係企係大家對面。

舊 08-16-16, 03:14 PM   #284
歌絲˙暮斯
The One
一擊格神

註冊日期: Feb 2003
PSN  IDKENZHAYA
嘈嘈吵吵無問題 wor

唔 buy 兩黃一陳同永續基本法,但東講同正政寫既野大部分我都認同
由手機版發出
歌絲˙暮斯 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-16-16, 03:34 PM   #285
朝霧 海斗
Crazy Gamer

Anyway 越打得大力反芻力量只會越強

而家連中學生都唔買你教慾局局長賬,我唔知佢地賤格為政治利益定定真係咁簡單道理都唔明。

如果中共到而家都唔明,搞到中國係香港最後對世界接口都無埋 
中共一旦支爆 等到時香港700萬人一齊同支那13憶人陪葬啦(高官自己就走哂,班愚民死左係地獄依然會大叫習總好習總妙)

此篇文章於 08-16-16 03:37 PM 被 朝霧 海斗 編輯。
朝霧 海斗 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-16-16, 03:47 PM   #286
歌絲˙暮斯
The One
一擊格神

註冊日期: Feb 2003
PSN  IDKENZHAYA
引用:
Anyway 越打得大力反芻力量只會越強

而家連中學生都唔買你教慾局局長賬,我唔知佢地賤格為政治利益定定真係咁簡單道理都唔明。

如果中共到而家都唔明,搞到中國係香港最後對世界接口都無埋 
中共一旦支爆 等到時香港700萬人一齊同支那13憶人陪葬啦(高官自己就走哂,班愚民死左係地獄依然會大叫習總好習總妙)
成日支爆支爆,唔好以為支爆左就一天都光晒Q堆雙手乜都唔洗做。

同埋,唔好諗住自己乜都唔做就等到支爆一日來臨,所以成日講第一件事係唔用大陸品牌/大陸公司/去大陸旅遊。

陳雲 d 野有時都係睇下算。
由手機版發出
歌絲˙暮斯 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-16-16, 04:03 PM   #287
カガミ

引用:
首先本土派同埋港獨派先要整合先得 唔單指話政黨組成聯盟。
就算本土派而家青政同本民前自己支持者都係度互相攻擊,連教主比面本土派比埋平台本民前發聲 教主都係比港獨派班人插。

仲有要確立佢地論述先得,呢方面陳雲比佢地做得好。而港獨派一直唔支持陳雲套理論,但又交唔到方法解決。只係解釋"點解"要咁做,但無講"點樣"做。好難叫人跟佢,跟佢果D自己都唔自知自己做緊乜咁,只係知要對抗中共(當然呢個方向係正確)。但佢地就算話武裝革命,實際點做唔理先但有可能爭取到中產支持嗎?

所以我真係希望同路人唔好再你搞我我搞你。(指本土同獨派)雖然兩個未必係同路,但至少大家唔係企係大家對面。
>青政同本民前自己支持者都係度互相攻擊
唔會啊?我見最多就是說"未睇清baggio個人唔敢投佢"咁
未到互相攻擊,只是未去到互相信任,還是在摸索認識的感覺

另外作為一個不是陳雲信者的人來說一句
>但又交唔到方法解決。只係解釋"點解"要咁做,但無講"點樣"做。
這句我真的完整彈返比陳雲派
他一直都只說入到議會就可以搞永續基本法,但一直都冇講點樣搞,個步驟會點
基本上一般想像到的議會動議就係人都知道冇可能通過 (如無意外是要2/3贊成通過吧)
咁作為立會議員又可以有什麼其他方法做呢?他沒有講過

反而粱天琦一派講到明入議會就是要資源去幫手做地區工作
這我明白,夠實際,所以我覺得可以支持

>真係希望同路人唔好再你搞我我搞你。(指本土同獨派)雖然兩個未必係同路,但至少大家唔係企係大家對面。
贊成....然而陳雲有時都要收歛一下...

舊 08-16-16, 05:22 PM   #288
YHW
「乖~ 姐姐呵番~」

幾有趣, 响近期本土派一面倒港獨風潮下, 連我自己都曾經睇淡兼擔心一個聽落比較保守嘅所謂"永續基本法"作為本土議程是否能夠成勢, 但觀乎陸續有其他政黨都抄襲陳雲嘅講法, 連政府都有意無意炒起左修改基本法個話題, 引起越黎越多人關注... 似乎黎緊呢三個星期仍然相當多變數

引用:
司徒夾帶 added 2 new photos.
3 hrs ·

[擁護一國兩制下的三贏局面] 慶幸我的好好好朋友今早whatsapp我,說開始了解陳雲,我說白了可能給陳雲趕客,但我深信陳雲的理論、參選甚至當選都是特區政府和中央政府默許的,否則他過不了選舉主任一關。政治需要對手,而和陳雲這個對手一起編寫的劇本對雙方都有利,所以全球關心香港前途的人都應該了解一下他論述,不支持他不緊要,就了解一下是不會變成和他一樣黐線的。
(這位好朋友和我同齡,知識份子,大上市公司工作,月入$50000+,有小朋友,新東補選投了泛民)
https://www.facebook.com/szetosifu/p...95959597116858

此篇文章於 08-16-16 05:27 PM 被 YHW 編輯。
舊 08-16-16, 05:29 PM   #289
YOSHIKI SNAKE
Crazy Gamer

註冊日期: Feb 2002
引用:
作者: knight-philip 查看文章
>青政同本民前自己支持者都係度互相攻擊
唔會啊?我見最多就是說"未睇清baggio個人唔敢投佢"咁
未到互相攻擊,只是未去到互相信任,還是在摸索認識的感覺

另外作為一個不是陳雲信者的人來說一句
>但又交唔到方法解決。只係解釋"點解"要咁做,但無講"點樣"做。
這句我真的完整彈返比陳雲派
他一直都只說入到議會就可以搞永續基本法,但一直都冇講點樣搞,個步驟會點
基本上一般想像到的議會動議就係人都知道冇可能通過 (如無意外是要2/3贊成通過吧)
咁作為立會議員又可以有什麼其他方法做呢?他沒有講過

反而粱天琦一派講到明入議會就是要資源去幫手做地區工作
這我明白,夠實際,所以我覺得可以支持

>真係希望同路人唔好再你搞我我搞你。(指本土同獨派)雖然兩個未必係同路,但至少大家唔係企係大家對面。
贊成....然而陳雲有時都要收歛一下...
路過,請問梁天琦講用資源落區做地區工作,同兩傘散水既藉口(或白鴿飯民),邏輯上有冇唔同?另外,熱普城唔係講過入議會玩五區公投咩?佢地一早講係以辭職制憲為前題出選嫁喎。因為我唔明,所以想請教點先叫有方法做到野?

舊 08-16-16, 05:50 PM   #290
朝霧 海斗
Crazy Gamer

我諗上面其實問陳雲點樣玩政治手段逼使中共接受基本法手段。

但係教主都講過一樣野。永續唔到逼唔到中共,下一步就係流血革命

獨派同本土派其實表裡一體,分唔開的。

講到尾只係信邊個實行到革命定係陳雲永續基本法取回自主權 

最後大環境逼使大家會變左同路人都未定,但前者失敗左後者都未遲

但呢段時間請獨派PLAN下佢地有咩攻勢戰略可以說服香港人,而且你真係要開戰買左BB槍都要錢掛? 無中產支持點開戰? 定真係靠代理戰爭等美帝同英國介入..。

所以我唔會反對獨派佢地,但我現階段我會試左陳雲果套先。

此篇文章於 08-16-16 05:56 PM 被 朝霧 海斗 編輯。
朝霧 海斗 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-16-16, 08:26 PM   #291
朝霧 海斗
Crazy Gamer

引用:
幾有趣, 响近期本土派一面倒港獨風潮下, 連我自己都曾經睇淡兼擔心一個聽落比較保守嘅所謂"永續基本法"作為本土議程是否能夠成勢, 但觀乎陸續有其他政黨都抄襲陳雲嘅講法, 連政府都有意無意炒起左修改基本法個話題, 引起越黎越多人關注... 似乎黎緊呢三個星期仍然相當多變數

https://www.facebook.com/szetosifu/p...95959597116858
某陳姓女議員都要講2047收樓 不過就係唔提陳雲同永續基本法

舊 08-16-16, 09:27 PM   #292
Garnet_Crow
Insane Gamer

註冊日期: Oct 2007
http://2016legcoelection.hk01.com/

今日民調,教主跌出當選門檻,排第9。雖然民調不可信,但希望教主唔好咁老定,只幫4區拉票而唔多為自己落區,加上佢又好hea咁應酬選舉論壇,真係會有人以為教主夠票而唔投比佢轉投極之低質的游bb

舊 08-16-16, 10:00 PM   #293
sugihara
真奈美たん萌え
show仔

註冊日期: Jan 2002
PSN  IDhigurash66442088
國師食咗藥真係得㗎,先唔講贊唔贊成,起碼啲文章有紋有路又易明
問題係佢做乜成日唔食藥,堅唔明佢想玩乜

另,你哋個個post都要有意無意踩人兩腳堅惡頂

sugihara 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-16-16, 10:33 PM   #294
Garnet_Crow
Insane Gamer

註冊日期: Oct 2007
引用:
作者: sugihara 查看文章
國師食咗藥真係得㗎,先唔講贊唔贊成,起碼啲文章有紋有路又易明
問題係佢做乜成日唔食藥,堅唔明佢想玩乜

另,你哋個個post都要有意無意踩人兩腳堅惡頂
即使良性競爭點都會踩人兩腳,例如早兩日九西論壇,游bb明明質詢鼠王,但鉛水雲助攻插游bb收割,咪更加肉酸

舊 08-16-16, 10:45 PM   #295
david
The One

註冊日期: Mar 2002
[善忘港X MODE]鉛水是啥?[/善忘港X MODE]

---
NS CC:Morphus X300
david 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-16-16, 11:25 PM   #296
朝霧 海斗
Crazy Gamer

引用:
即使良性競爭點都會踩人兩腳,例如早兩日九西論壇,游bb明明質詢鼠王,但鉛水雲助攻插游bb收割,咪更加肉酸
呢d係良性競爭? 唔係狗急跳牆?

舊 08-16-16, 11:26 PM   #297
朝霧 海斗
Crazy Gamer

引用:
http://2016legcoelection.hk01.com/

今日民調,教主跌出當選門檻,排第9。雖然民調不可信,但希望教主唔好咁老定,只幫4區拉票而唔多為自己落區,加上佢又好hea咁應酬選舉論壇,真係會有人以為教主夠票而唔投比佢轉投極之低質的游bb
我都好擔心
最好教主同佢徙弟一齊入面去

游bb比人質多兩句就淆, 唔係話佢要兇恨,但起碼冷靜d先..

舊 08-17-16, 12:46 AM   #298
カガミ

引用:
我諗上面其實問陳雲點樣玩政治手段逼使中共接受基本法手段。

但係教主都講過一樣野。永續唔到逼唔到中共,下一步就係流血革命

獨派同本土派其實表裡一體,分唔開的。

講到尾只係信邊個實行到革命定係陳雲永續基本法取回自主權 

最後大環境逼使大家會變左同路人都未定,但前者失敗左後者都未遲

但呢段時間請獨派PLAN下佢地有咩攻勢戰略可以說服香港人,而且你真係要開戰買左BB槍都要錢掛? 無中產支持點開戰? 定真係靠代理戰爭等美帝同英國介入..。

所以我唔會反對獨派佢地,但我現階段我會試左陳雲果套先。
明白

不過鉋左一下陳雲的文
感覺所謂"由立法會授權特首提出,全國人大照例批准(修改基本法)"有點太理想
而且其實做法似傳統溫和泛民的"遵守一切政府的規則並以政府守規則的前提下行動" (比喻就是泛民不拉布不暴力只會投反對票
上述我指的理想就是一來不能確定特首一定會提出(只是授權,不是強制,何況現在的政府強制都不一定會做)
二來人大都不一定會照例批准
除非他本身有不為人知的後台或者什麼力量可以迫政府就範
否則就是一種“執返正的溫和泛民主派”的感覺 (對比現在不求民主的溫和民主派,是真正追求以民為主)

以上是我自己的感覺

而我自己都同意獨派應該要再有一個更仔細的計劃流程才會更好

此篇文章於 08-17-16 12:48 AM 被 knight-philip 編輯。
knight-philip 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-17-16, 01:11 AM   #299
緋村 光
Crazy Gamer

註冊日期: Aug 2002
引用:

真心如果教主出局
我會覺得香港人都係算吧啦,佢地都係想要舉手機器啫。
利申唔係熱狗唔係教徒
只評論表現
教主既係全香港論述最有功架既議員
亦係全香港少數對最大部分政策都有研究既議員
因為佢而過到/過唔到既法案更係不計其數
我覺得話教主係上屆成個立法會最有用既議員,或者係唯一一個抵得上佢月薪既議員,係應係無錯。
當然其之一原因係因為其他議員實在太垃圾

如果咁都可以落選,我覺得個香港人應該係一次立法會開會都冇睇過。

個人blog:極地白犬(更新再開!!)
緋村 光 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-17-16, 01:14 AM   #300
鈴蘭
The One
↘今日はもう寝ようぜ

註冊日期: May 2004
3DS Friend Code3695 1429 8736
PSN  IDSatoulingJP
XBox Live GamertagSatouLing
引用:
作者: 緋村 光 查看文章
真心如果教主出局
我會覺得香港人都係算吧啦,佢地都係想要舉手機器啫。
利申唔係熱狗唔係教徒
只評論表現
教主既係全香港論述最有功架既議員
亦係全香港少數對最大部分政策都有研究既議員
因為佢而過到/過唔到既法案更係不計其數
我覺得話教主係上屆成個立法會最有用既議員,或者係唯一一個抵得上佢月薪既議員,係應係無錯。
當然其之一原因係因為其他議員實在太垃圾

如果咁都可以落選,我覺得個香港人應該係一次立法會開會都冇睇過。
你而家先知?a

ペルソナ5
2016/09/15 ON SALE
さあ、はじめるとしよう。貴方の心をいただこう!

黑名單︰kennnz LEGOCAPTOR nakakula
隨時更新
鈴蘭 目前離線   回覆時引用此篇文章

主題工具
顯示模式

論壇跳轉

現在的時間是 09:02 PM

手機版 | APP版