Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > 娛樂興趣區 > 照相館 > 照相館研習區

主題工具 顯示模式
舊 12-24-07, 12:33 AM   #1
加賀KAGA
Ultimate Gamer
有冇人可以教我影相?

註冊日期: Sep 2005
PSN  IDkaga0401
今日花花

今日天氣很差,但仍去試影.....請炳我啦

舊 01-14-08, 04:17 PM   #2
KKH
Anti-audiophile
你聽到了空氣的聲音嗎

註冊日期: Dec 2001
構圖平衡感好, 三棵花的排列有適當的 perspective.
不過前面兩棵有點粘在一起了. 至於左後那個變異特大細胞, 我覺得有點太搶眼.
色彩配搭給人十分「萌」的感覺.
整體光線柔化, 很適合這個「萌」調 (因為 multi exposure 的「副作用」?).
但主體上的 rim light 很突出主體, 像 spot light 的感覺 (其實你是硬光下拍的嗎?) 不過亦令整體光線質素多元化.

Perspective 的層次很鮮明, 主體突出.
前面大片硬磞磞的圈圈 boke, 個人是不太喜歡.
主角的那一棵 (鼠尾草?), 十分突出, 不過看起來有爆光嫌疑.

比較之下, #1 畫意較強, 而且給人眼前一亮的感覺, #2 相對比下去了.
KKH 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-14-08, 07:39 PM   #3
加賀KAGA
Ultimate Gamer
有冇人可以教我影相?

註冊日期: Sep 2005
PSN  IDkaga0401
引用:
作者: KKH 查看文章
構圖平衡感好, 三棵花的排列有適當的 perspective.
不過前面兩棵有點粘在一起了. 至於左後那個變異特大細胞, 我覺得有點太搶眼.
色彩配搭給人十分「萌」的感覺.
整體光線柔化, 很適合這個「萌」調 (因為 multi exposure 的「副作用」?).
但主體上的 rim light 很突出主體, 像 spot light 的感覺 (其實你是硬光下拍的嗎?) 不過亦令整體光線質素多元化.

Perspective 的層次很鮮明, 主體突出.
前面大片硬磞磞的圈圈 boke, 個人是不太喜歡.
主角的那一棵 (鼠尾草?), 十分突出, 不過看起來有爆光嫌疑.

比較之下, #1 畫意較強, 而且給人眼前一亮的感覺, #2 相對比下去了.
第一張同第二張,同樣都係在陰天下影出黎的,因為現場光線好差,
我嘗試曝光OVER級半同埋用上暖色溫,就得出呢個效果,果一個特
大細胞係反射鏡做出的效果(我自己都嚇左跳),同埋你亦睇得出我
用上了多重曝光....

第二張我都係想做個對比,一大片的紫色鼠尾草中,見到有三兩條白色的,
覺得特別於是拍了落黎,上同,因為光線很差,我嘗試OVER黎影,結果紫色
係出到,但白色卻OVER了....前面的boke,因為反射鏡景深太淺,所以搞成
咁.....(所以我最近的起心肝買D可以收光圈的頹細光圈遠攝鏡 )

論壇跳轉

現在的時間是 01:21 AM

手機版 | APP版