Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > 其他 > <<繼續談情>>

主題工具 顯示模式
舊 08-10-09, 11:43 PM   #1
mmssm
Game Master

註冊日期: Jun 2004
有沒有人跟女友的生活圈子完全不同?

興趣也不太一樣...
感覺不會長久...
mmssm 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-11-09, 09:43 AM   #2
iu fu pig
Ultimate Gamer
塵埃...

註冊日期: Jul 2004
嗯...
沒有錯誤....圈子不同,說話的方式也不相同。
一來會引起很多不必要的誤會外。還會因為大家的興趣不同而引起衝突
雖然未至於圈子唔同就唔可以一齊....但係至小會引起很多唔開心的事
iu fu pig 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-11-09, 09:47 AM   #3
Seppie
TOMOSUKE最高
中女S

註冊日期: Mar 2006

我同以前有d男友就係咁
最後因為咁, 冇咩機會了解大家多d
因而分開左

舊 08-11-09, 10:41 AM   #4
Middle
Moderator
K歌之王

註冊日期: Oct 2003
樓主咁問,係因為有感而發,
定身邊有類似問題?

My BlogFacebook微博
Middle 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-11-09, 11:35 AM   #5
-N3DS-
God of Gamer
索柏最高~XD

註冊日期: Aug 2003
引用:
作者: mmssm 查看文章
興趣也不太一樣...
感覺不會長久...
事在人為
睇下你點做
興趣呢D野我唔覺得全部一樣先得......有幾樣興趣都相同就好夠~
唔通興趣跟到實一實就代表會長久咩~

舊 08-11-09, 11:37 AM   #6
Seppie
TOMOSUKE最高
中女S

以前係咁既
佢帶我去見佢d friend --> 我傾唔埋
我帶佢去見我d friend --> 佢又傾唔埋, 我死黨好憎佢, 覺得佢沒禮貌

結果真係少好多common topic
少左感情發展既空間

所以好快散左

舊 08-11-09, 03:01 PM   #7
mmssm
Game Master

引用:
作者: Middle 查看文章
樓主咁問,係因為有感而發,
定身邊有類似問題?
有否高手教路?
舊 08-11-09, 03:08 PM   #8
Seppie
TOMOSUKE最高
中女S

引用:
有否高手教路?
middle既意思應該係想清楚你e家遇到既難題係點樣
以便對正下藥o係度一齊幫你諗點解決

舊 08-11-09, 03:17 PM   #9
mmssm
Game Master

引用:
作者: Seppie 查看文章
middle既意思應該係想清楚你e家遇到既難題係點樣
以便對正下藥o係度一齊幫你諗點解決
就是沒有很多共同的朋友
二來就是興趣只有小部份相同...
因此見面就要想法子找話題...
舊 08-11-09, 04:13 PM   #10
麥C
專業R水吹

註冊日期: Mar 2002
PSN  IDmaxcmwong
小共同興趣的就去接納了對方/發展新的共同擁有
朋友可以試試帶入自己朋友圈
大家接受到咪ok囉
接受唔到就發展一班自己朋友囉
話題的就要試試了解對方興趣去搵話題囉

有時感情係睇熱戀過後
返回自己生活圈時
睇接納了對方有幾多為對方讓步了有幾多

舊 08-11-09, 04:41 PM   #11
-N3DS-
索柏最高~XD

註冊日期: Aug 2003
引用:
就是沒有很多共同的朋友
二來就是興趣只有小部份相同...
因此見面就要想法子找話題...
話題呢d野唔使刻意揾掛~
想講乜就講乜~

舊 08-11-09, 04:47 PM   #12
REDCHASER
Crazy Gamer

註冊日期: Nov 2004
兩個人當然生活圈子一定唔同.

點樣去接納另一方既朋友係要時間, 並不是見一.兩次就可以.
REDCHASER 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-11-09, 06:09 PM   #13
mmssm
Game Master

引用:
作者: REDCHASER 查看文章
兩個人當然生活圈子一定唔同.

點樣去接納另一方既朋友係要時間, 並不是見一.兩次就可以.
茅塞頓開...
舊 08-13-09, 12:52 AM   #14
emiko
Crazy Gamer

註冊日期: May 2005
一齊去上興趣班,有新話題,新同學成為共同朋友。
emiko 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-13-09, 01:08 AM   #15
加量熱狗
Crazy Gamer
訓醒未啊你?

註冊日期: Jun 2007
引用:
作者: emiko 查看文章
一齊去上興趣班,有新話題,新同學成為共同朋友。
結果大家都搵到另外一個伴侶a

總係覺得二人都會好難得先有共同興趣

舊 08-13-09, 01:10 AM   #16
基路亞
The One
LUCKY☆STAR

註冊日期: Aug 2002
PSN  ID各位可以問我拎ID
<< 有

不過我同我女朋友一齊上堂一定無可能~
對方係上堂會窒傾計果d 黎~
我係上堂會一定訓覺果d 黎~ XDDD

歷代「ギタドラ」スキルセット
XG3 (v3 UID=g21774, v4 UID=g14465, v5 UID=g8309, v6 UID=g8674)
GFV3 Complete Skill Set (203 FC, 10 EX, 2 HZD)
V Series Complete Skill Set (WIP)

PS プラチナコレクション (PS4: 9, PS3: 21, PSV: 1)
UC, BH5, KZ2, BOP, 塊魂Tribute, UC2, FFXIII, Dead Space, ガンダム無双3, KZ3, BioShock, SOCOM4, UC3, ガンダムExtreme VS, TOX, BH6, KZ, MGR, TR, TLoU, ガンダムExtreme VS FB, KZM, Destiny, The Order: 1886, MGSV:GZ, MGSV:TPP, BH0, UC4, Gravity Daze, Rise of TR, Gundam VS
基路亞 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-13-09, 01:41 AM   #17
Kaiser
ドウケシ

註冊日期: Jul 2002
生活圈子總沒可能完全overlap
就算有common fd
話題也不一定全部是common fd的圈子吧

日常瑣事其實都可以傾下,如果你覺得自己的生活真係dry到無野好講,咁...
我應該話呢d野最好睇人...??

我覺得最大問題反而係
你對佢ge興趣無興趣
佢對你ge興趣無興趣
如果連聽的動力都無,點溝通..

請叫我「小丑」。

Forever Fans:Mr.Children & JAM Project || アニぱら音楽館補完計劃 ||  I Am Always Beside You(Blog)
Kaiser 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-13-09, 01:44 AM   #18
smalltung
Ultimate Gamer

註冊日期: Apr 2004
總會有共同興趣吧?

舊 08-13-09, 04:29 PM   #19
mmssm
Game Master

引用:
作者: Kaiser 查看文章
生活圈子總沒可能完全overlap
就算有common fd
話題也不一定全部是common fd的圈子吧

日常瑣事其實都可以傾下,如果你覺得自己的生活真係dry到無野好講,咁...
我應該話呢d野最好睇人...??

我覺得最大問題反而係
你對佢ge興趣無興趣
佢對你ge興趣無興趣
如果連聽的動力都無,點溝通..
聽既興趣係有...
但搞到好似輪流present 咁, 好難有feedback
舊 08-13-09, 10:15 PM   #20
Kaiser
ドウケシ

註冊日期: Jul 2002
引用:
聽既興趣係有...
但搞到好似輪流present 咁, 好難有feedback
要睇下你吹水能力如何,可唔可以由一個topic帶到去另外一個topic
其實好無聊ge野都可以講一餐
(題外:最近好成功咁令我男朋友玩開FB玩入面d Game )

如果真係無乜feedback ge,咪以後唔講咁多lor...
始終,你同佢又唔會只得一樣興趣,又或者雙方都唔會連身邊ge事物都唔多留意
其實單係生活,已經可以引發出好多話題,唔一定要興趣ge...

比較實際少少的,咪講下對將來的憧憬,對現實ge感嘆,自己ge夢想~等...
娛樂性豐富D的,可以講下某某明星 / 某某節目咁
貼身一D的,咪講下自己D朋友最近發生左D咩低B野,講下工作,講下返學
現實少少,仲可以講時事 / 股市 / 樓市
其他垃垃雜雜,例如邊度邊度有展覽 (行街),鐘意食乜野 (想去邊度食),有D咩好玩 (Game呀,運動呀),有咩野好睇 (例如電影/電視等),可能係internet度睇到一D短片 send俾佢睇都有得講

...我真係覺得,好難無話題
如果搞到好似PRESENT咁大家都無癮
有D野要互動架麻~ 盡量由多方面去了解下大家有咩共同話題lor~

請叫我「小丑」。

Forever Fans:Mr.Children & JAM Project || アニぱら音楽館補完計劃 ||  I Am Always Beside You(Blog)

此篇文章於 08-13-09 10:29 PM 被 Kaiser 編輯。
Kaiser 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-13-09, 11:16 PM   #21
kimiko
Senior Gamer

註冊日期: Jan 2009
有掛...
生活圈子太一樣都未必好事~
有d吾同都係好事ge~
學我男朋友話齎攞個平衡囉`~
kimiko 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-16-09, 10:28 AM   #22
lumune
Crazy Gamer
向左走,還是向右走?

註冊日期: Jan 2002
圈子o既定義係乜?
我同我女友興趣9成唔一樣, 可能係完全唔同..., 朋友完全唔同
我地一整差唔多6年 (中間分開過一段時間)
我覺得work 唔 work 都係睇人o既姐

"If you want something, go get it. Period." -- The Pursuit of Happyness

"The people who are crazy enough to think they can change the world, are the ones who do." -- Unkown

此篇文章於 08-16-09 10:36 AM 被 lumune 編輯。 原因: oops... 我中文差...
lumune 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-16-09, 10:30 AM   #23
irismong
Goo ◕ ω ◕

註冊日期: May 2008
3DS Friend Code5198 2379 5456
XBox Live GamertagiRis MonG
引用:
作者: lumune 查看文章
圈子o既定義係乜?
我同我女友興趣9成唔一樣, 朋友完全唔同
我地一砌差唔多6年 (中間分開過一段時間)
我覺得work 唔 work 都係睇人o既姐
@口@
好邪惡的錯字

完全地overlap會好邪架....

On-going games (?!):
PS3+MOVE: Tokyo Jungle, Harry Potter, Basara 3 + 3宴, L.A. Noire
XBOX360 + KINECT: TROPICO 3, Red Dead Redemption, GTA 4 Liberty City Stories
Wii: [封塵中]
閃綠+粉紅3DS: マリオカート7, Monster Hunter Tri-G, Mario 3D Land
MHP限定3000 X2+紅色3000PSP: [閒置中]
MIKU PSV+BLACK PSV: 初音ミク Project DIVA f, 塊魂ノ・ビ~タ, 真三國無雙NEXT

PSV的日本PSN ACC: devil_hyde
PS3的香港PSN ACC: iRis_MonG
irismong 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-17-09, 12:11 AM   #24
道理哥
Senior Gamer
喧嘩上等

註冊日期: Jun 2006
XBox Live GamertagAr HEI 426
我則認為興趣唔一定要好多都相同先會長久~~
有時反為圈子不同,還會更可吸引對方~~

舊 08-19-09, 10:18 AM   #25
Seppie
TOMOSUKE最高
中女S

我諗起一件事

我同現時既男友, 係好多common friends既
基本上自問都好易融入佢圈子既, EXCEPT 以下既人!!!!!

佢o係屯門都有個一齊打機既男性朋友
我眼中佢個好唔識做

之前成日o係我地2個拍緊拖既時候打幾廿個電話同我男友傾
第一個打離, 我男友已經講左拍緊拖
講一陣收線
點知之後佢可以又再打幾廿個電話搵佢架wor
講緊係3-4 hrs 內!!

好喇, 搞到我男友12am 送左我回家後, 又閃番入屯門俾佢捉住呻
我男友就成日3-4點才回自己家

佢咩野情海翻波wor 成日搵我男友呻, 好叻咩?
我男友唔駛休息, 我拍拖既時間又要俾你interrupt???

有次我真係明知佢o係男友隔離時, 打電話俾我男友同佢嘈!!!

終於嘈到佢收斂DD 冇咁煩

論壇跳轉

現在的時間是 04:06 PM

手機版 | APP版