Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > 其他 > <<繼續談情>>

主題工具 顯示模式
舊 08-12-09, 02:18 AM   #26
Middle
Moderator
K歌之王

註冊日期: Oct 2003
如果我係你,o係佢果下話其實唔係咁鍾意套杯時,
我最多會再輕鬆笑住問多佢一兩次、真係唔要?
如果佢都係話唔要我就話俾其他想要o既朋友(即使係無果d 朋友);
明白你換套杯想令佢開心,但要人夾硬收就唔係幾好,
人地會有壓力。

其實你經常送野俾佢、唔多唔少都會幾嚇到人;
佢係果d 成日收開禮物、又或者要人送禮物o既女仔就唔同講法,
但佢未必係吧;
而家無緣無故地就收到禮物,人地就會聯想到、你係有所求,
收唔收你o既禮物、某程度上係表現出對你仲想唔想接近。
不過要留意,人地feel 到你有野、唔等於人地就知道你係認真追佢丫、定玩玩下,
因為人地本來就唔太了解你。
話完全衰左,又唔算,起碼仲會一齊食飯、傾電話,
但可能你約睇戲約得比較著跡? 可能佢都會抱觀望態度,睇下你係點o既人,
又可能佢真係仲未對你有意思,所以用「三個月」唻推你。

樓主或者應該俾返個時間自己,願意去追佢幾耐;
三個月後可能佢真係得閒 、同佢再熟d 、有藉口再約佢睇戲,但你等唔等得到三個月?
要睇你自己本身o既情況。
另外,如果繼續落去,
要換換形式,唔好再成日送禮物喇,陣間俾左一個唔好o既印象佢仲死;
試下向同佢friend D 熟D o既方向著手喇,
多d 同佢講下你自己d 野,引下佢又講自己d 野(但唔好煞有介事咁講,自然d ),
搵大家o既共通點(話題、喜好、興趣),再去揀o岩方向發展 =)

My BlogFacebook微博
Middle 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-12-09, 02:50 AM   #27
呀正
Crazy Gamer
小飛俠

註冊日期: Mar 2004
Nintendo Switch ID0451-6668-9114
PSN  IDShekChing
就咁睇文我都覺得樓主幾aggressive

女仔我就唔知點諗喇
呀正 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-12-09, 03:12 AM   #28
usayarE
God of Gamer

註冊日期: Jul 2002
Wii U IDusayarE
3DS Friend Code3952 6975 1779
PSN  IDusayarE
XBox Live GamertagusayarE
我覺得送得太多野畀個女仔
唔係個個人都物質為先
送禮物呢d,間中送一次先有情趣
你送禮物畀親友都係過時過節先送啦,咁人地先開心
你係咁送野畀佢,可能會令佢誤會你

一方面,雖然(按字面睇)你受過情傷
不過唔好下下都ar起個gong,試下真心d同人交下朋友
主動約佢食飯/夜晚黑打畀佢,話想同人傾下計,唔好咁猴擒咁快就諗拍拖個d 野
諗清楚你想同佢拍拖既目標係咩,都係想有個陪傾下計,分享下心事遮
到覺得大家真係好岩傾岩性格先再諗下一步

另一方面,我覺得你應該深入d 同佢好好傾下計
唔係家常便飯個d傾計
係深入d了解清楚佢為人、性格、喜好等等
無可能咁樣永遠估佢個心諗咩,又係到試探咩個d
咁樣既係保障自己,亦可以了解清楚佢係咪真係意中人
usayarE 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-12-09, 09:47 AM   #29
黑澤夜
Crazy Gamer

註冊日期: Dec 2002
Detele

此篇文章於 08-15-09 11:54 PM 被 黑澤夜 編輯。
黑澤夜 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-12-09, 09:55 AM   #30
黑澤夜
Crazy Gamer

Detele

此篇文章於 08-15-09 11:54 PM 被 黑澤夜 編輯。
舊 08-12-09, 10:11 AM   #31
Middle
Moderator
K歌之王

其實你地o係咩環境之下見面?(或者係咩關係? 同事、同學? )
你同佢係做邊一行?

就唻見唔到,
就要諗定以後再contact o既方法同藉口喇,
你之前講、佢有d 興趣睇你d sample 嘛(其實係咩sample ? ),
可以係呢方面入手,問人拎email ;
又或者,試下呢一排打電話俾人傾下閒偈,
但唔好每日幾call ,甚至唔係要每日一call ,都係果句,「自然d」 ,
o係電話入面傾下你地d 公事,又傾下閒偈,無聊野都好,
唔駛顯得好認真,目的係要同佢熟多一d ;
咁之後就算你地最尾一次見面、你問對方得閒可唔可以約出唻食飯,
都唔會顯得太突兀。
傾閒偈時順便傾下有咩餐廳好、八卦下佢鍾意食d 咩,
下次約人時都可以多d 資料o係手、做多d 準備。

舊 08-12-09, 11:47 AM   #32
Be With You
Insane Gamer
命運的巨輪開始轉動..

註冊日期: May 2005
贊成暫時唔好送禮物 + 1

攞唔攞到msn 唔係重點.....
我自己有節目 / 工作忙 / 懶,都唔會開msn
有時就連facebook都唔update

有時玩msn也不見得可以增進感情
我曾經聽過
有女生投訴一上msn,有些(對她有意思的)男生有事沒事也"hihi~"
佢都會諗:你好悶咩? 平時好無聊呀? 點解唔花時間做d有意義既事???
如果大家見面時有好多話題
(e.g. 「我睇過youtube有段短片真係好得意呀~~ 返屋企send 俾你吖~~~」)
msn不失為一個延長好感度的工具
如果唔係的話
咁反而會有一個壞印象

既然你有佢電話
不妨可以用sms send一些有趣的故事俾佢
或者行街見到有得意野,例如poster / 展覽 / 公仔之類的
影低之後send 俾佢
(當然果樣野係你都覺得女仔會感興趣,你不會把新出的Gundam封面send給她吧?)
加多一兩句comments
一來可以顯示你唔係一個悶既人
唔會對身邊既事不聞不問
二來你又可以從佢既回應知道佢鐘意d 乜野
唔鐘意d 乜野
大家見面時有話題就冇咁易有dead air啦~

結果.....我的肩膀多了一個牙印
Be With You 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-12-09, 10:36 PM   #33
黑澤夜
Crazy Gamer

Detele

此篇文章於 08-15-09 11:55 PM 被 黑澤夜 編輯。
舊 08-12-09, 10:49 PM   #34
Middle
Moderator
K歌之王

引用:
作者: 黑澤夜 查看文章
多謝你呀 , 都多謝各位比我咁多意見
GAF 真係好溫暖

快d send 個短片來睇下 la
我諗,
佢果句只係、等你同個女仔見面帶出msn 話題時、可以用o既例句...... ~ ~"

短片可以自己上youtube 搵呀,
search 「搞笑」就已經有好多;
再唔係,gaf 、其他討論區都有好多人發掘新短片

舊 08-12-09, 11:27 PM   #35
黑澤夜
Crazy Gamer

係 wor................
睇錯左..........................

論壇跳轉

現在的時間是 08:00 PM

手機版 | APP版