Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > GAF區 > 手機資訊/電腦軟硬討論

主題工具 顯示模式
舊 09-28-04, 06:53 PM   #26
xeno
God of Gamer
○9

註冊日期: Feb 2003
引用:
作者: yoyojams
裸體咪散熱最好
.....orz

有冇人可以答到我個問題?

客人是神, 所以他們不是人
唔支持我地既就係愚民
xeno 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-28-04, 07:02 PM   #27
繪夢
Ultimate Gamer
長谷部 繪夢

註冊日期: Apr 2002
PSN  IDbarryhasebe
引用:
作者: xeno
.....orz

有冇人可以答到我個問題?
開機電腦會LOAD MASTER裡面的WINDOWS,而唔會LOAD SLAVE中的
你可以SET新果個做MASTER,舊SLAVE,FORMAT 新果個,裝WINDOWS
之後BACK UP舊果個D 野落新HDD,再FORMAT 舊果個
繪夢 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-28-04, 07:18 PM   #28
大山椒魚
......

註冊日期: Sep 2002
ibm hdd平均壽命2年,
到期即壞無情講
(我兩隻都係,有一隻仲要未體驗過bt就過身...)

┃ ┃ ┏━┛┗━┓┃┃┏┓┏┓┃ ┗┓┃ ┗┓┃ ┗┓┃ ┗┓┃ ┗┓┃ ┗┓┃┃┃┃┃
┗┓┗┓┣┳┓┏━┛┃┃┣┛┗┛┃ ┏┛┃ ┏┛┃ ┏┛┃ ┏┛┃ ┏┛┃ ┏┛┃┗┻┻┛
 ┗┓┗┫┗┻┻━┓┗━┻┓┏━┛┏┛┏┛┏┛┏┛┏┛┏┛┏┛┏┛┏┛┏┛┏┛┏┛┏┳┳┓
  ┗━┻━━━━┛   ┗┛  ┗━┛ ┗━┛ ┗━┛ ┗━┛ ┗━┛ ┗━┛ ┗┻┻┛
大山椒魚 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-28-04, 07:32 PM   #29
xeno
○9

引用:
作者: ZONDAS
ibm hdd平均壽命2年,
到期即壞無情講
(我兩隻都係,有一隻仲要未體驗過bt就過身...)
聽講我個隻舊既都係ibm
引用:
作者: 繪夢
開機電腦會LOAD MASTER裡面的WINDOWS,而唔會LOAD SLAVE中的
你可以SET新果個做MASTER,舊SLAVE,FORMAT 新果個,裝WINDOWS
之後BACK UP舊果個D 野落新HDD,再FORMAT 舊果個
但係你一開始講佢會load master個windows.....如果我裝左個新hdd set佢做master, 舊o個個做slave, 佢都一樣會load slave個windows?(新o個個乜都未裝既情況)

可以back up到既野大約有d咩?
d software都要重新裝過.....driver又冇....

唔支持我地既就係愚民
舊 09-28-04, 07:34 PM   #30
Nozomu
Crazy Gamer

註冊日期: Jun 2004
引用:
係WO。。。。重有個好重要既問題想問。。。。加多隻HDD個時﹐舊個隻係唔係一定要係度﹖
因為諗住舊個隻用黎玩BT。。。。裝左隻新之後﹐可唔可以SET返新個隻做MASTER﹖因為之後想FORMAT﹐FORMAT完之後就係新HDD度裝WINDOWS。。。

其實係唔係唔洗咁煩都得﹖就係FORMAT完之後直接再裝WINDOWS係新HDD度就得。。。﹖

MASTER同SLAVE係唔係只係用黎分佢地既位置﹐有無其他用程﹖
set新個隻hdd做master再裝windows就得
舊個隻就set番做salve
不過裝完windows記得用新hdd boot機

可以咁講..掛
Nozomu 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-28-04, 07:38 PM   #31
繪夢
長谷部 繪夢

引用:
聽講我個隻舊既都係ibm
但係你一開始講佢會load master個windows.....如果我裝左個新hdd set佢做master, 舊o個個做slave, 佢都一樣會load slave個windows?(新o個個乜都未裝既情況)

可以back up到既野大約有d咩?
d software都要重新裝過.....driver又冇....
唔會LOAD SLAVE 個WINDOW架
如果你係XP,BIOS FIRST BOOT SET CD-ROM,你一開機入WINXP碟
跟住指引做

d software 一定要重新裝過啦
可以back up到既野大約有d咩?>基本上咩都可以backup,睇返你想要backup 咩啦
舊 09-28-04, 07:47 PM   #32
xeno
○9

引用:
唔會LOAD SLAVE 個WINDOW架
如果你係XP,BIOS FIRST BOOT SET CD-ROM,你一開機入WINXP碟
跟住指引做

d software 一定要重新裝過啦
可以back up到既野大約有d咩?>基本上咩都可以backup,睇返你想要backup 咩啦
問多下....set完jumper之後插落部機度重有冇d咩要set?定係插好之後就可以放隻windows入去裝?

隻舊hdd入面個d driver會唔會load?定係會完全無視?

我d歌個之類既野係唔係可以就咁拉過去新hdd度?但係佢地個file名一樣既話會唔會有d咩問題?

唔支持我地既就係愚民

此篇文章於 09-28-04 07:51 PM 被 xeno 編輯。
舊 09-28-04, 07:56 PM   #33
繪夢
長谷部 繪夢

引用:
問多下....set完jumper之後插落部機度重有冇d咩要set?定係插好之後就可以放隻windows入去裝?

隻舊hdd入面個d driver會唔會load?定係會完全無視?

我d歌個之類既野係唔係可以就咁拉過去新hdd度?但係佢地個file名一樣既話會唔會有d咩問題?
1.仲要set bios first boot係cd-rom

2.唔會load的

3.就係咁copy,
file名一樣?>
你個新hdd裝左windows之後除左windows應該咩都冇架喎 ,應該冇野重疊
舊 09-28-04, 08:08 PM   #34
xeno
○9

原來係咁~~~我好似一早係set左cdrom boot~~咁就得喇~~~~

順便想問多樣野!!
我想裝多個jwin...咁係唔係放隻jwin落去等佢load多次就裝得?

唔支持我地既就係愚民
舊 09-29-04, 04:58 PM   #35
繪夢
長谷部 繪夢

引用:
原來係咁~~~我好似一早係set左cdrom boot~~咁就得喇~~~~

順便想問多樣野!!
我想裝多個jwin...咁係唔係放隻jwin落去等佢load多次就裝得?
你意思係想裝兩個WINDOWS?
舊 09-29-04, 05:36 PM   #36
xeno
○9

yes......

唔支持我地既就係愚民
舊 09-30-04, 03:04 PM   #37
logitech
Junior Member

註冊日期: Sep 2003
我都想問問~ THX

已家只係用緊一隻 HDD (WD80G - 行IDE) <-- 插緊 PRIMARY IDE 條糟
另有一隻 DVD ROM 同 DVD-RW <-- 插緊 SECONDARY IDE 條糟, 一條 CABLE 供用

咁我 now 想加多一隻新 hdd, 想行 SATA(我塊底版 SUPPORT)
亦想將新 HDD RUN win2000 行 MASTER, 而隻舊既 wd80G 唔install windows
淨係 for bt download 野, 放下file 咁, 行 salve 既

咁一部機可唔可以同時一隻 master hdd 行 sata, 而另一隻 salve hdd 行 ide(primary) 架?
如果可以有冇咩特別野要注意及 install sata 要咩 driver 呀?

謝謝幫忙~ thanks~thanks~
logitech 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-30-04, 04:09 PM   #38
xeno
○9

引用:
1.仲要set bios first boot係cd-rom

2.唔會load的

3.就係咁copy,
file名一樣?>
你個新hdd裝左windows之後除左windows應該咩都冇架喎 ,應該冇野重疊
3個度原來我睇錯少少野。。。如果我係新HDD裝左個WINDOWS之後﹐裝個時佢會邦我FORMAT埋個舊HDD﹖﹗

唔支持我地既就係愚民
舊 09-30-04, 06:27 PM   #39
tonyyeung
Game Master

註冊日期: Jan 2002
PSN  IDNightghostTony
想問下如果塊底版已support raid. 如果要行 raid 0 2個sata hdd要點做 ?

係唔係要買張raid 卡 ?

主機版型號
http://taiwan.asus.com.tw/products/m...d/overview.htm

tonyyeung 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-04-04, 11:37 PM   #40
咭咭王子(一V一)p

註冊日期: Dec 2001
唔好意思, 推返上來~
我會o係短期內買多個HDD, 想買160GB, 想問… 我塊ABit NF7板認唔認到o家~
6月先買咋~ 塊板~

舊 10-04-04, 11:41 PM   #41
Norm
=_="""""

引用:
作者: 咭咭姐(一V一)p
唔好意思, 推返上來~
我會o係短期內買多個HDD, 想買160GB, 想問… 我塊ABit NF7板認唔認到o家~
6月先買咋~ 塊板~
WINDOWS有UPDATE就得

舊 10-04-04, 11:42 PM   #42
Norm
=_="""""

引用:
作者: tonyyeung
想問下如果塊底版已support raid. 如果要行 raid 0 2個sata hdd要點做 ?

係唔係要買張raid 卡 ?

主機版型號
http://taiwan.asus.com.tw/products/m...d/overview.htm

唔洗買,ONBOARD有SATA RAID0,1

舊 10-05-04, 12:14 AM   #43
咭咭王子(一V一)p

註冊日期: Dec 2001
引用:
作者: Norm
WINDOWS有UPDATE就得
呀… 要去windows update!?!? 我果個xp pro係… 從來都唔update… @@
唔update有冇可能認到!?

舊 10-05-04, 12:59 AM   #44
satan
Crazy Gamer

註冊日期: Aug 2002
引用:
係WO。。。。重有個好重要既問題想問。。。。加多隻HDD個時﹐舊個隻係唔係一定要係度﹖
因為諗住舊個隻用黎玩BT。。。。裝左隻新之後﹐可唔可以SET返新個隻做MASTER﹖因為之後想FORMAT﹐FORMAT完之後就係新HDD度裝WINDOWS。。。

其實係唔係唔洗咁煩都得﹖就係FORMAT完之後直接再裝WINDOWS係新HDD度就得。。。﹖

MASTER同SLAVE係唔係只係用黎分佢地既位置﹐有無其他用程﹖
我都想知..有冇高人解答
satan 目前離線   回覆時引用此篇文章

主題工具
顯示模式

論壇跳轉

現在的時間是 02:43 AM

手機版 | APP版