Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > GAF區 > 電視遊戲討論版

主題工具 顯示模式
舊 11-17-18, 06:05 AM   #401
X&Y
Game Master

註冊日期: Jul 2005
Nintendo Switch ID5965-4236-9786
PSN  IDakitoxy
XBox Live GamertagXanYZ
玩左咁多年, 只係3DS既無玩, 但以前一直見唔到野生色違
今次開game唔夠一個鐘終於俾我見到野生色違, 雖然只係綠毛蟲, 都好
X&Y 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-17-18, 07:00 AM   #402
沈賦權
Junior Member
Lazy Gamer

註冊日期: Jan 2015
Wii U IDshumfukuen
PSN  IDshumfukuen
引用:
作者: 麥C 查看文章
Del個save再開過
冇得中間轉
Delete咗個Save再重新開始都係中文,救命⋯⋯
沈賦權 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-17-18, 09:05 AM   #403
權愛真
Insane Gamer

註冊日期: Oct 2010
引用:
作者: HM 查看文章
驚玩開垃圾手遊班所謂輕玩家玩唔掂囉
由手機版發出
我諗版友你講既呢個原因,除左係事實之外,
亦係我地呢種真正資深玩家唯一自我安慰既理由。
唉!好一種輕玩家……

另外,有另一版友回你,話小心刺激到某些人,
我都笑左。因為真係俾佢講中……
有個人回我既野就係咁,自動無視+黑名單算。
權愛真 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-17-18, 09:56 AM   #404
HM
God of Gamer

註冊日期: May 2007
引用:
作者: iu fu pig 查看文章
小心刺激到呢度某幾member。
其實正常人都知喺咁捉怪捉怪放落傳統平台會悶到喊
不過調轉頭諗,捉好性格好個體再生蛋咪又喺咁重複
不過開發嘅除了玩家,好明顯無理大木博士感受
由手機版發出
引用:
作者: 權愛真 查看文章
唉!好一種輕玩家……

我係咁講野架啦,殺左我囉
黑名單我又唔會少忽肉

利申:訂左,一路不滿一路玩
HM 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-17-18, 10:33 AM   #405
HM

入ってるポケモンのデータは153匹
相棒ポケは特殊個体で対戦の仕様なども他ポケとは違う
連れ歩きは色違いグラ対応
占いで出現ポケの性格固定が可(ただしGOポケに対しては無効)
フリー対戦廃止、レート対戦廃止、ミラクル交換廃止
GTS廃止、PGL廃止、マルチバトル廃止、トリプルバトル廃止
ローテーションバトル廃止、バトルロイヤル廃止、卵廃止
一部技廃止(わざマシン大幅削減)、天候廃止、特性廃止
持ち物廃止、実質的に努力値廃止、王冠廃止
Z技廃止、なつき度廃止、ポケリフレ廃止(相棒のみ対応)、仲良し度廃止
コンテストやフォトクラブなどのエンジョイ向け施設廃止、ロトポンやOパワーに相当するもの廃止
バトルタワーやバトルツリーやバトルシャトーなどの施設やり込み要素廃止(やり込み要素はマスタートレーナーのみ)
冒険できるのはカントー地方のみ(ピカ版とシナリオが
舊 11-17-18, 11:08 AM   #406
leungky1
Ultimate Gamer

註冊日期: Jul 2009
引用:
唉!好一種輕玩家……

咁都叫有人被刺激到
就真係瞪GF慘
下年講隻偏Core原來真係無人理
直接俾人殺左
不過GF都無少忽肉
所以即使殺嗰個唔知佢被包容緊
大家都會繼續包容佢

由手機版發出

此篇文章於 11-17-18 11:17 AM 被 leungky1 編輯。
leungky1 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-17-18, 11:41 AM   #407
PatrickNo42
Senior Gamer

註冊日期: Nov 2012
引用:
唉!好一種輕玩家……

我都玩左呢個系列廿年,又唔覺打野怪真係咁值得守護既傳統噃
以前玩到後面都係唔係走就即捉架啦,除非練努力值同刷連鎖既啫

真係要講呢隻唔方便既地方
就前期捉怪bonus可以加好高倍率
導致打訓練員好少經驗值(開發人員驚有人避怪而專登調低訓練員lv)
但係捉怪又會消耗自己d資源呢樣啫
PatrickNo42 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-17-18, 12:22 PM   #408
強化人間ですの~★
鋼の救世主ですの!
↘ルルティエ

註冊日期: Mar 2002
Nintendo Switch ID8445-2408-9599
3DS Friend Code4768 8206 2595
PSN  IDTrombeElzam
XBox Live Gamertagtrombeningen
>練努力值同刷連鎖
仲唔夠重要啊?a

Apple Mobile Device Support 加入同伴了!
Apple Software Update 加入同伴了!
MobileMe 加入同伴了!
Apple Application Support 加入同伴了!
Apple Software Update 召喚了 Safari!
Apple Software Update  召喚了 iPhone軟體!
C85 count
強化人間ですの~★ 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-17-18, 12:25 PM   #409
iu fu pig
塵埃...

註冊日期: Jul 2004
個問題喺呢兩種玩法,合埋一齊好矛盾⋯⋯
我想捉怪玩連鎖,但喺捉怪就會扯高lv同每個波都要錢(雖然已經平咗)
到我連到想要嘅精靈,啲怪已經好高lv
打人又變咗LV 差高好多⋯而且你想連鎖出低幾率怪,又要大量資源

同樣暫時打完第二道館
道上小怪已經係無乜大變化(舊版小怪嘅問題)
我相信靠打人升lv的需要會更大⋯又變咗lv高底差唔同了

咁go嘅呢個玩法有咩意思?
由手機版發出
iu fu pig 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-17-18, 12:30 PM   #410
HM

引用:
作者: 強化人間ですの~★ 查看文章
>練努力值同刷連鎖
仲唔夠重要啊?a
比較大問題除左野生戰取消
仲有取消攜帶道具,取消特性,取消天氣
對比番上一次重製既FRLG
今次真係大倒退
FRLG,HGSS就先係我地想要既野

仲有以前咩版本都係收錄PM更新到最新
今次縮番去151隻
因為取消生蛋連帶比超呢d都CUT埋...

我好討厭為左遷就果班圈外既手遊玩家而CUT呢樣CUT果樣既做法

此篇文章於 11-17-18 12:32 PM 被 HM 編輯。
舊 11-17-18, 12:46 PM   #411
HM

引用:
作者: leungky1 查看文章
咁都叫有人被刺激到
就真係瞪GF慘
下年講隻偏Core原來真係無人理
直接俾人殺左
不過GF都無少忽肉
所以即使殺嗰個唔知佢被包容緊
大家都會繼續包容佢

由手機版發出
1. 我以前都係度提過,果隻"2019新作"連咩情報都未有,只係口講會出,坦白講俾唔到信心我
2. 今次的確就係黃版重製,我期待既係FRLG,HGSS果種,而唔係舊劇本上塞個手遊系統俾我
先唔講我本人對手遊無好感了
3. 大家指邊幾位?點包容小弟法?講黎聽下?
小弟講既純粹係個人意見,一家之詞,有理據既歡迎討論,真係覺得難頂既咪加我入黑名單
舊 11-17-18, 12:54 PM   #412
neo2046
Advance Moderator
(<ゝω・)綺羅星~

註冊日期: Dec 2001
Dunkey reviews Pokemon Let's Go

聽唔明可以開字幕

Pokemon Let's Go Pikachu
https://youtu.be/c66IR3qA5-w

Pokemon Let's Go Eevee
https://youtu.be/X2YfNeBxGLg

引用:

Pokemon Let's Go Pikachu is probably the worst video game that I've ever played
Pokemon Let's Go Eevee is probably the best video game that I've ever played

neo2046 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-17-18, 01:04 PM   #413
zzzdx
↘三一龍娘之超極衝擊

註冊日期: Sep 2008
3DS Friend Code0088 0093 0096
PSN  IDMamiTomoeDX
XBox Live GamertagDouble Zeta Gundam
呢隻係加左少少正傳要數既家用版POKEMON GO,引班GO玩家落坑,對佢地黎講已經好多新野要學,所以成隻GAME都改易左:

鎖6V廚招滿滿既拍擋
招式機無限用
之前D走9里遠拎件通關道具再跑番9里遠回路到,依家拎完道具直接送你番去通關位
占卜師綁性格
用連鎖,稀有怪滿地跑,鎖4V,色違1/1024

如果你用正傳做出發點睇呢隻GAME,呢隻的確係CUT左9成野完全唔想玩既伏GAME,因為目標客根本唔係正傳玩家,你睇連動野都係POKEMON GO,同正傳系列完全連唔上關係,正傳玩家請等下年正傳,不過過去既成績,正傳仲俾到正傳玩家幾多希望?我都唔有太大期望

2500:FA-ZZ、イクス-エクリプス、イクス-アイオス
2000:試作1号機、ガナーザク、デュナメス、ゴールド天
2000:スローネドライ、ギャン、ガイア、ブルー2L
1000:アレックス、ガンイージ、∞ジャスティス(ラクス搭乗)

此篇文章於 11-17-18 01:10 PM 被 zzzdx 編輯。
zzzdx 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-17-18, 01:07 PM   #414
leungky1

註冊日期: Jul 2009
引用:
1. 我以前都係度提過,果隻"2019新作"連咩情報都未有,只係口講會出,坦白講俾唔到信心我
2. 今次的確就係黃版重製,我期待既係FRLG,HGSS果種,而唔係舊劇本上塞個手遊系統俾我
先唔講我本人對手遊無好感了
3. 大家指邊幾位?點包容小弟法?講黎聽下?
小弟講既純粹係個人意見,一家之詞,有理據既歡迎討論,真係覺得難頂既咪加我入黑名單
分清事實同意見嘅你,我無不滿。
由手機版發出
leungky1 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-17-18, 01:15 PM   #415
雷火武
ワールド・エンド

註冊日期: Feb 2005
不過話分兩頭
十幾廿年前讀緊書仲有心機生蛋洗性格刷努力值
今時今日反而想輕鬆少少咁玩
我諗都係為懷舊而玩
要玩hardcore 正傳既心態玩呢隻可能會失望多d
雷火武 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-17-18, 01:29 PM   #416
HM

引用:
作者: leungky1 查看文章
分清事實同意見嘅你,我無不滿。
由手機版發出
坦白講
我明白的
明白而家大趨勢就係手遊
要簡單要容易上手
所以GO先一堆人落坑
或者PKM由GEN1去到GEN7
亦都開始越來越複雜同難學 (尤其究極日月難度之高我覺得新手未必爆到機)

只係見到陪住自己長大既事物
開始變得唔熟識同陌生
覺得恐懼
由手機版發出
舊 11-17-18, 01:42 PM   #417
iu fu pig
塵埃...

引用:
坦白講
我明白的
明白而家大趨勢就係手遊
要簡單要容易上手
所以GO先一堆人落坑
或者PKM由GEN1去到GEN7
亦都開始越來越複雜同難學 (尤其究極日月難度之高我覺得新手未必爆到機)

只係見到陪住自己長大既事物
開始變得唔熟識同陌生
覺得恐懼
由手機版發出
我都有你呢個感覺,但係我地呢啲老粉已經變咗玩家群嘅小數
既然要分開正傳同go版(系統分別上)
但有小部分人比意見果陣,又將所有玩家用一個群組歸立佢

我今次只可以分析,GF根本捉唔到路,甚至連自己都唔了解polemon呢個系列
點解pokemon會長壽。就係因為每個人都可以好好享受
你唔鍾意理個體可以唔理,怕麻煩連性格都可以唔理(甚至初代無),蛋都可以唔生,甚至即捉即用
呢家正傳玩家一樣有分生蛋廚對戰廚,閃光廚同收集廚唔同派別
正正為咗go嘅玩家斬哂吸引嘅元素,而呢啲元素又明明無視都可以享受到遊戲

新舊兩邊都唔討好,
舊粉覺得怪怪地
新粉又覺得難入手(其實對舊粉黎講,go系統都好麻煩)
最慘喺令舊粉覺得好陌生
所有pokemon系列嘅遊戲都有玩(迷宮,方塊,甚至頹跑)
係咪真係咁在意系統同玩法?喺架,RPG喺靈魂,唔好搞得太過份
基本上點頹我都會支持,因為無嘢代替到pm嘅多年情感
由手機版發出
舊 11-17-18, 01:54 PM   #418
HM

引用:
作者: iu fu pig 查看文章
我都有你呢個感覺,但係我地呢啲老粉已經變咗玩家群嘅小數
既然要分開正傳同go版(系統分別上)
但有小部分人比意見果陣,又將所有玩家用一個群組歸立佢

我今次只可以分析,GF根本捉唔到路,甚至連自己都唔了解polemon呢個系列
點解pokemon會長壽。就係因為每個人都可以好好享受
你唔鍾意理個體可以唔理,怕麻煩連性格都可以唔理(甚至初代無),蛋都可以唔生,甚至即捉即用
呢家正傳玩家一樣有分生蛋廚對戰廚,閃光廚同收集廚唔同派別
正正為咗go嘅玩家斬哂吸引嘅元素,而呢啲元素又明明無視都可以享受到遊戲

新舊兩邊都唔討好,
舊粉覺得怪怪地
新粉又覺得難入手(其實對舊粉黎講,go系統都好麻煩)
最慘喺令舊粉覺得好陌生
所有pokemon系列嘅遊戲都有玩(迷宮,方塊,甚至頹跑)
係咪真係咁在意系統同玩法?喺架,RPG喺靈魂,唔好搞得太過份
基本上點頹我都會支持,因為無嘢代替到pm嘅多年情感
由手機版發出
我覺得係GF本身就定位不明
主打吸GO玩家,所以將原有既系統可以CUT既CUT,簡化既簡化
然後佢又打住舊作重製呢個賣點,試圖吸引舊玩家(老實講唔係黄版我真係理得佢)
而家變左兩邊唔討好

而作為一隻RPG,やり込み要素竟然得番個不知所謂既大師訓練員
當年FRLG都知道本身原版內容太單薄,識得加上大量新event仲有7島地圖了
到今日竟然調番轉頭行
相對地又缺少自己原創既新增event
可以講打完冠軍幾乎係無野好做
由手機版發出
舊 11-17-18, 02:02 PM   #419
野良猫
肥倫

註冊日期: Feb 2008
引用:
我覺得係GF本身就定位不明
主打吸GO玩家,所以將原有既系統可以CUT既CUT,簡化既簡化
然後佢又打住舊作重製呢個賣點,試圖吸引舊玩家(老實講唔係黄版我真係理得佢)
而家變左兩邊唔討好

而作為一隻RPG,やり込み要素竟然得番個不知所謂既大師訓練員
當年FRLG都知道本身原版內容太單薄,識得加上大量新event仲有7島地圖了
到今日竟然調番轉頭行
相對地又缺少自己原創既新增event
可以講打完冠軍幾乎係無野好做
由手機版發出
以為今集除咗捉怪係GO外其他所有嘢都係跟黃版

GO嘅捉怪方法
前作嘅育成系統
黃版嘅故事

所以我都係中途放棄,清住舊GAME等大亂鬥算

此篇文章於 11-17-18 02:18 PM 被 野良猫 編輯。
野良猫 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-17-18, 04:40 PM   #420
權愛真

引用:
比較大問題除左野生戰取消
仲有取消攜帶道具,取消特性,取消天氣
對比番上一次重製既FRLG
今次真係大倒退
FRLG,HGSS就先係我地想要既野

仲有以前咩版本都係收錄PM更新到最新
今次縮番去151隻
因為取消生蛋連帶比超呢d都CUT埋...

我好討厭為左遷就果班圈外既手遊玩家而CUT呢樣CUT果樣既做法
睇哂版友你上面既分析,真係完全中哂point!
所以我補充多少少就足夠。

除左我引用你上面講既取消左傳統正傳各種既元素之外,
亦完全認同你之後講既此作真係兩頭唔到岸!
官方想吸引新舊兩邊既fans,結果變成定位不明,兩邊都唔討好!
特別係傳統作品既舊玩家!
再簡單黎講,呢隻只不過係GO既加強版、極簡化版既傳統正傳RPG。

好想有一日,真係可以玩到全新重製版既傳統作品,你(地)覺得仲有無呢個機會?

此篇文章於 11-17-18 04:47 PM 被 權愛真 編輯。
舊 11-17-18, 04:59 PM   #421
iu fu pig
塵埃...

我相信會有嘅,
其實3ds嘅紅藍寶石重製都唔錯,雖然話有cut嘢,不過我個人係收貨嘅

至於黎緊嘅正傳⋯⋯如果戰鬥畫面喺go呢個質素,其實我唔接受
到2018年今日嘅RPG嘅對戰畫面仲係咁hea我真係覺得可以再好啲
(let’s go對比起太陽月亮喺退步咗好多,呢家全部係一個背脊,多一兩個角度都無)

Go就出咗,睇下正傳會有咩消息⋯⋯
由手機版發出
舊 11-17-18, 05:14 PM   #422
HM

正路下一隻重製就應該到DPPt既
不過唔知GF個時間表有無因為GO而更動就真
其實Gen6時本身就應該要出Z
然後趕住PKM 20周年變左日月要提早出
只好取消Z然後將Z神d伏筆擺落去日月度
由手機版發出
舊 11-17-18, 05:22 PM   #423
權愛真

基本上,你地兩位版友講咩野,我都完全同意,
明顯大家都係屬於同一班fans。

講多少少,Poke同埋數碼暴龍,呢兩個題材系統,我都係由童年支持到依家。
但數碼暴龍個邊,因為當年由02開始竟然集集都唔同世界觀、設定……
到之前既tri.都仍然不斷推個時間線!變成動畫又死,遊戲都一樣不知所謂。
點解數碼暴龍會不斷滑落,而Poke可以維持極高人氣至今?
其中重點就係…Poke官方無將主角既年齡時間線推進、世界觀等設定亦維持統一。
所以數碼暴龍個邊,真係註定沒落……基本人好多忠實fans已經心死……
除非官方有一日肯由01重新開始。
(如果大家都對個邊有多少了解,深信一定更加明白我講緊咩。)

正因為如此,我更希望剩返既童年回憶Poke,可以再次有機會重尋返個種感覺同情懷!
但願如此!如果佢地真係肯放本去整正傳既話,我敢講正傳一定大買!
舊 11-17-18, 06:05 PM   #424
半人馬-RigiL-
Game Master

註冊日期: Jun 2007
我係由細到大都係輕玩家,由黃版玩到nds 黑白同pokemon go都有玩。而家玩lets go 都感覺好懷念,當年咩個体值,努力值完全無概念,只係博命升lv。可能lets go 個定位就係俾我e d 唔用腦既老餅XDDDD
由手機版發出
半人馬-RigiL- 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-17-18, 06:26 PM   #425
HM

引用:
基本上,你地兩位版友講咩野,我都完全同意,
明顯大家都係屬於同一班fans。

講多少少,Poke同埋數碼暴龍,呢兩個題材系統,我都係由童年支持到依家。
但數碼暴龍個邊,因為當年由02開始竟然集集都唔同世界觀、設定……
到之前既tri.都仍然不斷推個時間線!變成動畫又死,遊戲都一樣不知所謂。
點解數碼暴龍會不斷滑落,而Poke可以維持極高人氣至今?
其中重點就係…Poke官方無將主角既年齡時間線推進、世界觀等設定亦維持統一。
所以數碼暴龍個邊,真係註定沒落……基本人好多忠實fans已經心死……
除非官方有一日肯由01重新開始。
(如果大家都對個邊有多少了解,深信一定更加明白我講緊咩。)

正因為如此,我更希望剩返既童年回憶Poke,可以再次有機會重尋返個種感覺同情懷!
但願如此!如果佢地真係肯放本去整正傳既話,我敢講正傳一定大買!
離題了
DM問題其實如你所講
不過問題發生既時間點其實更早
DM TV版01其實已經大洗過一次世界觀
原本世界觀係暴龍機同部分家用機game
強調生物多樣性,進化多樣性同弱肉強食
原來既世界觀可以話係一個數碼化左既自然世界
但到左01TV版,一切都唔同晒
變左勇者拯救世界既故事,強調角色個人特質,DM只係人既附屬品
甚至DM會進化完再退化,進化純粹只係打交用而唔係物種演變
最慘係笨大其他產品線都跟住TV版走

然後就係每年reset世界觀,fans又跟埋一齊reset了,keep唔到一班固定死忠
同樣事情黎多幾次,咪開始無晒人囉
由手機版發出

主題工具
顯示模式

論壇跳轉

相似的主題
主題 主題作者 版面 回覆 最後發表
[動畫] 「ポケットモンスター(Pokemon) XY」好評放送中!! Vol.2 money 日本動漫畫討論版 551 09-19-23 06:11 PM
[3DS] ポケットモンスター ウルトラサン/ウルトラムーン 2017年11月17日発売予定 ゆり 手提遊戲機討論版 42 11-15-17 07:06 PM
[3DS] [VC版]ポケットモンスター 赤・緑・青・ピカチュウ | 2DS 同梱版 | 2016年2月27日発売 seed2005 手提遊戲機討論版 33 03-24-16 09:58 AM
[3DS] ポケットモンスター オメガルビー・アルファサファイア (Pokémon Omega Ruby / Alpha Sapphire) money 手提遊戲機討論版 264 05-26-15 08:16 PM

現在的時間是 05:22 AM

手機版 | APP版