Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > 其他 > ~清談館~

主題工具 顯示模式
舊 11-15-16, 06:44 PM   #2701
歌絲˙暮斯
The One
一擊格神

註冊日期: Feb 2003
PSN  IDKENZHAYA
引用:
作者: 代官 查看文章
投左比梁耀忠gee就真係要後悔啦
舉手
由手機版發出
歌絲˙暮斯 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-15-16, 06:45 PM   #2702
Dyhalt Rushifar
God of Gamer
神人ではない!新人だ

註冊日期: Jun 2003
PSN  IDDyhalt
XBox Live GamertagDyhalt
引用:
投咗民主黨件新智障…
不過梁耀忠單野只係正常運作,冇咩特別值得後悔。

舊 11-15-16, 07:15 PM   #2703
freemanl
Senior Gamer

註冊日期: Oct 2004
依今次法庭判詞, 睇過其他13名非建制議員宣誓時的踩界方式, 其中過半被人JR真係好危, 就算唔計釋法都似輸多.
佢地依家就好準備下庭上陳詞, 點向法官解釋宣誓時講過的抗命、抗爭、自決、制憲等等字句無違反一國的原則.

13個中我相信無事的只有: 張超雄、鄺俊宇、黃碧雲、尹兆堅、林卓廷、邵家臻

此篇文章於 11-15-16 07:54 PM 被 freemanl 編輯。
freemanl 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-15-16, 08:17 PM   #2704
歌絲˙暮斯
The One
一擊格神

引用:
選舉管理委員會要求參選立法會選舉的人士,簽署一份確認書,證明自身真誠擁護《基本法》中關於香港與中國不可分離的內容。表明拒絕簽署的本土民主前線發言人梁天琦、社民連主席吳文遠及副主席陳德章,質疑確認書的法律基礎,以及選舉主任是否有權取消報名人士參選資格,三人就有關問題提交司法覆核申請,高等法院明日4時開庭,由原訟庭法官區慶祥審理是否接受有關申請。

區慶祥1996年在香港大學法律系畢業,翌年於牛津大學取得民事法學士學位,1998年再於港大取得法學專業證書,並在香港獲得大律師資格。他於2007年獲委任為區域法院法官,2009年獲委任為高等法院原訟法庭法官。區慶祥也曾經是公民黨成員,並在2006年仍是暫委法官之時就退黨。

近年,區慶祥曾受理過不少頗受爭議的司法覆核案件,包括港大學生會前會長梁麗幗去年6月挑戰政改諮詢的法理依據,認為特首及政改三人誤導公眾,要求推翻政改第二階段諮詢。區慶祥在開審時曾質疑,政改的程序就像一架剎不停的列車,若果立法會通過方案,將會成為香港的法律,不能挑戰。但最終區慶祥拒絕受理梁麗幗的申請,認為梁麗幗一方的爭辯無合理性,提出司法覆核申請言之過早,沒有勝訴機會。

同時,區慶祥亦曾在前年佔領運動期間,批准有關團體申請的對旺角及金鐘中信大廈的臨時禁制令,又駁回旺角禁制令被告的上訴許可及暫緩執行判決申請,判決當時引來一定爭議。同屬公民黨、協助被告的立法會前議員吳靄儀就直指區慶祥漠視憲制原則,判決未提及如何派送禁制令,示威者不知禁止令的內容,警方卻可拘捕懷疑阻撓執達主任清拆障礙物的人,認為區的判決是對法治的嚴重衝擊。

另外,區慶祥還受理了港視免費電視牌照的司法覆核案件。香港電視網絡前年不獲政府發放免費電視牌照,同年就事件向高等法院提出司法覆核,挑戰行政長官會同行政會議的決定。最終高院於去年判港視勝訴,指行政會議違反既定政策,未有考慮港視合理期望,要求行政長官會同行政會議按法庭的演繹,重新考慮港視的免費電視牌照申請。

在七警案中,公民黨曾健超去年5月要求政府披露七名警員身份的司法覆核,亦是區慶祥處理。高院最終決定受理,區慶祥的判辭認為,就警方是否有責任向受害人披露疑犯身份,需要進一步的討論。
可以睇下往績
由手機版發出
舊 11-15-16, 08:19 PM   #2705
神秘過客
★生ける伝説 ⑦★

註冊日期: Oct 2002
引用:
作者: freemanl 查看文章
依今次法庭判詞, 睇過其他13名非建制議員宣誓時的踩界方式, 其中過半被人JR真係好危, 就算唔計釋法都似輸多.
佢地依家就好準備下庭上陳詞, 點向法官解釋宣誓時講過的抗命、抗爭、自決、制憲等等字句無違反一國的原則.

13個中我相信無事的有: 張超雄、鄺俊宇、黃碧雲、尹兆堅、林卓廷、邵家臻
其實高院個判詞好有問題, 好多條文細節都無釐定解釋清楚...
個官話無人大釋法佢都係咁判? 佢係根據普通法原則黎判, 咁請問佢有咩舊案列支持佢咁判??
佢家陣明顯同終審法院以前既判決有衝突....
我睇唔到有乜野普通法舊判例可以俾佢有理據地裁定議員不能再次宣誓?
呢單野點都要上訴打到去終審法院, 睇下終院班大老爺有無機會修正個判決或釐定清楚條文細節
最好就有技巧地避開釋法內容黎判啦

不過望真D高院法官個名,乜又係你呀?
佔中禁制令時D判詞又係好大爭議, 呢個官既質素之高真係老共欽點終院首席法官之位在望呀

舊 11-15-16, 11:15 PM   #2706
T.K.
Advance Moderator
很黃很暴力

註冊日期: Mar 2002
PSN  IDsrwtk
引用:
作者: Dyhalt Rushifar 查看文章
投咗民主黨件新智障…
不過梁耀忠單野只係正常運作,冇咩特別值得後悔。
梁耀忠完全表現出能力唔合格,兼無承擔
每次選舉西走幾個最渣換新血好過

各位預訂貨物,請入賑到恆生銀行755-012903-882cheung tsz kin
並將入數紙寫上貨物名稱後,pm給本人
行貨半訂,日本貨全訂
1KG $65or長x闊x高[cm]/6000x$65[2者均須連送貨紙箱計算]
現貨
T.K. 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-15-16, 11:49 PM   #2707
Celes
Insane Gamer

註冊日期: Jan 2002
3DS Friend Code4811 6903 7489
新東投梁19,無後悔過。

佢地係天真咁唸住用舊玩法(長毛案例)玩擦邊球,攞D soundbites 為投佢地既年輕人落政府面,點知而家連玩法都改埋。

舊 11-15-16, 11:54 PM   #2708
真!DC
Banned User
奉行我道

註冊日期: Jan 2003
當年輕人上街:唔好上街攪事喇,冇用架,入議會改變政府啦
好喇,年輕人組黨喇,選左佢地入去喇
政府又趕番佢地出尼
由手機版發出
真!DC 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-16-16, 12:25 AM   #2709
麥魚仔
岬命

註冊日期: Apr 2006
我想投青政都唔會後悔。

麥魚仔 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-16-16, 12:38 AM   #2710
歌絲˙暮斯
The One
一擊格神

引用:
作者: 麥魚仔 查看文章
我想投青政都唔會後悔。
好難講, 唔知有幾多人同我一樣諗法.

我想投無得投, 但無期望過, 亦無支持過佢地玩呢 d 野, 仲要之後既反應咁龜縮, 吹雞又吹唔郁 (星期日遊行一役叫似返樣少少).

如我有得投, 我係想佢地係到去日日玩, 日日拉午餐肉, 唔係想見佢地玩返呢 d 自己口中既形式主義.

發生 JR 事後仍然支持, 係立場同道理企佢果邊. 佢地表現唔合格, 最多緊緊合格.

此篇文章於 11-16-16 01:06 AM 被 歌絲˙暮斯 編輯。
舊 11-16-16, 12:45 AM   #2711
信長
The Flash

註冊日期: Nov 2004
Nintendo Switch ID6287 6181 7226
老老實實, 任何國家地方,你辱國,佢地有咩都放低一邊,點都隊死你先, 位到未坐暖,仲易搞
你用什麼法治,司法獨立做盾牌,老共會CARE ??
宣誓宣到一劈屎,玩大左

信長 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-16-16, 01:10 AM   #2712
sugihara
真奈美たん萌え
show仔

PSN  IDhigurash66442088
大佬全世界邊個議會唔打交呀,公開場合侮辱國家好大罪?
上星期先有新聞,英國有議員叫bbc播國歌,佢玩嘢走去播話英女皇係法西斯嗰首god save the queen呀
呢啲手段唔係梁振英就係劉廼強度出嚟㗎啦,兩條垃圾賤到出汁

sugihara 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-16-16, 01:29 AM   #2713

註冊日期: Mar 2010
引用:
作者: sugihara 查看文章
大佬全世界邊個議會唔打交呀,公開場合侮辱國家好大罪?
上星期先有新聞,英國有議員叫bbc播國歌,佢玩嘢走去播話英女皇係法西斯嗰首god save the queen呀
呢啲手段唔係梁振英就係劉廼強度出嚟㗎啦,兩條垃圾賤到出汁
香港第一次發生呢d同民族主義情緒有關的問題。好理所當然大家都會覺得應該企係中國中共個邊...
始終大家過去係中小學都俾人灌輸中國人的身份。經過今次,或多或少都可以令到一d人諗下自己係香港定中國人。
001015 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-16-16, 02:19 AM   #2714
Rv250

註冊日期: Aug 2002
引用:
作者: 001015 查看文章
始終大家過去係中小學都俾人灌輸中國人的身份。經過今次,或多或少都可以令到一d人諗下自己係香港定中國人。
其實都歸晒邊啦, 唔諗嘅都係繼續唔諗
Rv250 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-16-16, 06:32 AM   #2715
真!DC
Banned User
奉行我道

註冊日期: Jan 2003
除左老野同新移民,冇幾多人care佢支唔支那吧
後生的冇幾多覺得自己係中國人
7,80後港英時代長大冇乜國藉感覺
由手機版發出
真!DC 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-16-16, 07:57 AM   #2716
歌絲˙暮斯
The One
一擊格神

引用:
作者: 信長 查看文章
老老實實, 任何國家地方,你辱國,佢地有咩都放低一邊,點都隊死你先, 位到未坐暖,仲易搞
宣誓宣到一劈屎,玩大左
又係激嬲共產黨

或者咁諗,你都覺得佢地唔會 care 法治唔 care 合約,你又點解會覺得佢會 care 任何落佢地面既言行呢?
由手機版發出
舊 11-16-16, 08:07 AM   #2717
歌絲˙暮斯
The One
一擊格神

我自己總結一句,整體香港人心未有脫離中國既準備(自治/獨立 whatever),呢個時候玩呢 d soundbite 達唔到期望既效果。

莫講話現實有幾多人支持,網上我粗略估都無 30%。,在座又有幾人支持?

嗱講明先丫你答驚佢斷水斷糧斷電,我只會又再貼圖
由手機版發出
舊 11-16-16, 08:25 AM   #2718
歌絲˙暮斯
The One
一擊格神

其實如果你們有理解到, 他最後的問題是在於主權的歸屬者, 以及整個大家其實一直都不關心的「法理授權關係」, 甚至是「社會契約」的問題. 也就是一種很多人以為是文字遊戲, 或者是跟自己一輩子都沒有關係可以隨隨便便的東西時, 你會發覺到頭來, 事情會回歸到最基礎的常識以及理性當中.

我們要理解九七前的香港, 就要先理解英王制詰, 以及保障其運作的方式. 而要理解九七後的香港, 就要理解中華人民共和國的所謂憲法, 以及他為何幾乎沒在運作. 每個體制都有他的一個邏輯上的權力源頭, 香港人習慣不去理解和討論它, 覺得它是少數學者吃飽飯沒事做才會鑽的牛角尖. 很可惜的是, 你們錯了, 這是全香港每一個人都該理解的東西才對.

令事情變得複雜的是, 前者留下來一個幻術, 使你看不到後者的真相.

這真相是早晚會暴露的, 今天沒發生的話, 最遲就是 2047 年, 他之所以會發生, 並不在於任何一個個別事件. 而是在於, 當北京的意向與香港尖銳對立的時候, 北京就會無意或被迫將這張底牌暴露出來. 北京從來都不希望世人太過察覺它的本質, 因為這會令外商對香港的信心產生巨大質疑而傷害到中國的利益, 中國人, 香港人願意活在這幻覺中, 並以這幻覺欺騙包括臺灣在內的整個世界. 去獲得經濟利益.

基本法好像一個放了腐屍的, 令人不安的塑膠袋, 那不過就是刺破他的一刻而已. 其實大部份人不在意, 是理所當然的事情, 這對他們而言, 太複雜, 太難理解, 沒有眼前的感性與利益那麼好懂. 而如果他們沒有在今天被刺穿了, 他會留在日後某天或三十年後才刺穿, 在刺穿的一刻之前, 大部份人都不理解而不在意他的真相. 如果現在要回到那想像的話, 回想你是否有疑惑過臺灣為何爭取法理獨立這麼多年? 他們不是實際上就獨立了嗎? 現在你懂了.

香港人喜歡買樓, 問他們為甚麼, 他們總會告訴你, 租的始終是別人地方, 對方有權迫你走. 在迫遷時你才會察覺租樓和買樓的分別嗎? 香港人用這個概念理解一下自己的城市, 要懂真的不難.

你要真的處理這問題, 最後的答案其實就只有一個, 他是面對這真理的唯一真理, 唯一的合理結果. 不過在這麼長久接近二十年的時間裡, 那個答案總是被視為不可能的笑話, 或者是偏激的思想, 而這才是香港最大的危機, 只有極少數, 極少數人, 在十年前, 甚至二十年前, 已經看到這個問題. 而讓大家去感知呢? 花了一個十年.

他被視為「激進」並不因為他有任何奇怪, 驚世駭俗, 嘩眾取寵之處, 而只是因為他太理性, 太正常, 太接近真相了. 而我們的社會主流就是不願接受真相, 所以真相被視為激進而被無視或輕視了.

真正該令人憂慮的是甚麼? 就是這個幻覺到底應該要延續多久, 我自己也曾疑惑過, 把幻覺延續五十年, 甚至更長, 其實合乎北京和香港一致的利益, 他們理性來說應該讓香港人活在這幻覺中, 可能超過五十年, 大部份人不在意這是個幻覺, 只要在他們壽命完結時不用從幻覺中醒來. 不過, 大概在 2008 年開始, 北京那邊的命運產生了一個我們未必知道真相的變化, 他們失去了維持這幻覺的能力, 而香港是無法單方面維持這幻覺的. 剩下來的是甚麼時候承認, 其實之前的全是幻覺的問題, 對了, 別想回復幻覺, 那是不可能的事情.

別想得太政治, 我們可以這樣理解, 我們只是租轉買, 租樓變供樓, 為整個城市研究該不該在三十年內供甩他而已, 來, 這麼喜歡供樓的香港人, 難道不應該為快要供這世界上最巨大的地產投資項目而感到興奮莫明才對?
由手機版發出
舊 11-16-16, 08:57 AM   #2719
ヴィタさんさんKS☀
↘λ

註冊日期: Nov 2002
3DS Friend Code1805 2967 4401
大快人心
繼續等洪水
順手等埋時代革命

抱いてあげたい

- くすくすくっすん さんくっすん祭り 2014/2015
feat.楠田 亞衣奈

此篇文章於 11-16-16 09:13 AM 被 ヴィタさんさんKS☀ 編輯。
ヴィタさんさんKS☀ 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-16-16, 09:10 AM   #2720
sugihara
真奈美たん萌え
show仔

PSN  IDhigurash66442088
引用:
作者: 001015 查看文章
香港第一次發生呢d同民族主義情緒有關的問題。好理所當然大家都會覺得應該企係中國中共個邊...
其實中唔中國人都無乜所謂,對梁振英以外嘅人嚟講,只係器量問題
睇開國際新聞嘅我哋,見到呢啲濕碎嘢W_C?本身亦對元首應有嘅反應,預期係好似布薯仔被掉鞋,薯片被掉蛋嗰種
只係唔記得咗條友一嚟會玩賤招,二嚟小器到核爆,三嚟上次2012佢未坐暖個位,而家已經坐咗4年點玩都得

sugihara 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-16-16, 09:51 AM   #2721
GUSTAV
The One
poor

註冊日期: Oct 2003
XBox Live Gamertag邊有錢 傻的嗎
引用:
呢個堅後悔OTZ

それが王者の戦いというものだ
GUSTAV 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-16-16, 09:54 AM   #2722
歌絲˙暮斯
The One
一擊格神

引用:
作者: ヴィタさんさんKS☀ 查看文章
大快人心
繼續等洪水
順手等埋時代革命
環時 fans hihi
由手機版發出
舊 11-16-16, 09:58 AM   #2723
GUSTAV
The One
poor

註冊日期: Oct 2003
XBox Live Gamertag邊有錢 傻的嗎
引用:
作者: 信長 查看文章
宣誓宣到一劈屎,玩大左
>老老實實, 任何國家地方,你辱國,佢地有咩都放低一邊,點都隊死你先
有冇例子
老共以外

それが王者の戦いというものだ
GUSTAV 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-16-16, 10:14 AM   #2724
Dyhalt Rushifar
神人ではない!新人だ

註冊日期: Jun 2003
PSN  IDDyhalt
XBox Live GamertagDyhalt
引用:
作者: 歌絲˙暮斯 查看文章
或者咁諗,你都覺得佢地唔會 care 法治唔 care 合約,你又點解會覺得佢會 care 任何落佢地面既言行呢?
由手機版發出
…其實冇關係既,黑社會都唔care 法治唔 care 合約,不過你走去撩佢,佢的確會打鑊你。
只係家陣個狀況似係黑社會擺明要搞你,你走唔走去撩佢,其實冇咩分別…
引用:
作者: GUSTAV 查看文章
>老老實實, 任何國家地方,你辱國,佢地有咩都放低一邊,點都隊死你先
有冇例子
老共以外
北韓、聖帝、ISIS…要數既其實唔少

此篇文章於 11-16-16 10:16 AM 被 Dyhalt Rushifar 編輯。
Dyhalt Rushifar 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-16-16, 10:15 AM   #2725
埃及使者
玻璃般的存在

註冊日期: Apr 2006
佢話你黑就黑、白就白

依家佢地想做到
所有非友既要趕盡殺絕、一個不留

GGF - 棄坑
Bleach Brave Souls - 棄坑

(」・ω・)」うー!(/・ω・)/にゃー! (」・ω・)」うー!(/・ω・)/にゃー!
埃及使者 目前離線   回覆時引用此篇文章

主題工具
顯示模式

論壇跳轉

現在的時間是 08:50 PM

手機版 | APP版