Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > 娛樂興趣區 > 照相館

主題工具 顯示模式
舊 02-28-06, 10:28 PM   #1
KKH
Anti-audiophile
你聽到了空氣的聲音嗎

註冊日期: Dec 2001
DSLR 新手交流區 Vol.2

Vol.1 -> 新手們投入DSLR世界

大家請繼續~~
KKH 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-01-06, 09:27 AM   #2
Strider
God of Gamer
初段

註冊日期: Feb 2003
PSN  IDAStrider
XBox Live GamertagStriderAdrian
報一報到先!!
多謝K大俠義相助!

另, 想問下有冇板友用CANON個RC1遙控??

舊 03-01-06, 12:28 PM   #3
riceking
District God of the Solar System
一人前のダメ人間

註冊日期: Aug 2003
引用:
作者: Strider
另, 想問下有冇板友用CANON個RC1遙控??

呢個紅外線放藥遙控有什麼問題?

Rice

舊 03-01-06, 12:57 PM   #4
白薔薇騎士
まきちゃん

註冊日期: Jun 2003
引用:
作者: riceking

Rice
少出聲都要報下到先

人地想買家

我公司個部都未買遙控

我唔係蘿莉控,只係我咁啱我鍾意d角色大部份係蘿莉姐
天道語錄:
everything is awesome
白薔薇騎士 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-01-06, 10:04 PM   #5
DCIP
Crazy Gamer
軸心國德日同盟

註冊日期: Jan 2005
PSN  IDDCIP
報到~ K大請多多指教!

亂貼相簿: http://fotop.net/benwoo
DCIP 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-01-06, 11:01 PM   #6
Strider
初段

XBox Live GamertagStriderAdrian
引用:

Rice
坐言起行

http://www.gaforum.org/showthread.php?t=134285

舊 03-02-06, 04:26 PM   #7
StOnE
Game Master

註冊日期: Jun 2003
引用:
想問下有冇板友用CANON個RC1遙控??

去鴨記買個 45 蚊的代用品
可用於C 記, N 記, P記, KM記
有RC-1 的功能

[不過支持原廠都好]

舊 03-02-06, 09:47 PM   #8
萬能俠
Crazy Gamer

註冊日期: Jan 2002
引用:
作者: StOnE
去鴨記買個 45 蚊的代用品
可用於C 記, N 記, P記, KM記
有RC-1 的功能

[不過支持原廠都好]
我買腳o個陣順便睇過仲有貨~!

(順便過黎報到! )

AF-S 70-300VR 4.5/5.6 + Ais 35mm 2.8
萬能俠 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-02-06, 09:52 PM   #9
NetNetBoy
Insane Gamer

註冊日期: Jul 2005
PSN  IDNetNetBoy
XBox Live GamertagNetNetBoy
報到
DSLR我都係新手...

幾個月前買左部Pentax *ist DL 都好少用...
上個月用... 唔係好記得點set..

不過.. 好少用數碼機...

舊 03-03-06, 04:18 PM   #10
KTN
Banned 0.95 Century Moderator
~♡

註冊日期: Mar 2002
才沒有,豈敢~(逃~)
反覆看了多次,又看了其他地方
始終對EV+-有點一頭煙@@'''
即是
淡淡白白的東西就+++
暗暗黑黑的東西就---
但看到有些地方又說
環境黑黑的要+++
環境白白的要---
就是看到這些才越看越亂/\
對住個藍天應該加還是減
對住個海時又應該怎樣-___-

引用:
作者: KKH
K-niichan 因為被我的胡扯論文花了半個鐘頭, 還讀了兩次, 所以擺我上檯 OTZ ... (逃 )
你唔明咩野嘖?

此篇文章於 03-03-06 04:21 PM 被 KTN 編輯。
KTN 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-03-06, 04:53 PM   #11
NetNetBoy

如果是數碼機.. 自己加減看看好了...
我們說的ev+-只是 相對於本來的色調...

攝影不是要拍到同一個色...
而且.. 還有好多因素會影響...

測光關鍵是... 一般認18%灰度...
看到有些地方又說

環境黑黑的要+++ <-- 可能想出來光D
因為比如平均化... 有些地方特別黑.. 但不影響主體

環境白白的要--- <-- 可能拍整張相片會爆光
比如 太陽直接光.. 拉高了測光的平均值...
反而要--- 來平衡一下...

引用:
作者: KTN
才沒有,豈敢~(逃~)
反覆看了多次,又看了其他地方
始終對EV+-有點一頭煙@@'''
即是
淡淡白白的東西就+++
暗暗黑黑的東西就---
但看到有些地方又說
環境黑黑的要+++
環境白白的要---
就是看到這些才越看越亂/\
對住個藍天應該加還是減
對住個海時又應該怎樣-___-

舊 03-03-06, 05:36 PM   #12
KKH
Anti-audiophile
你聽到了空氣的聲音嗎

註冊日期: Dec 2001
加即是減, 減即是加, /\ 原因 -> ( http://www.dpreview.com/learn/?/Glos...nsation_01.htm ) 即是相機上, 白白的補償要加, 黑黑的補償要減.
KKH 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-03-06, 09:22 PM   #13
ビスケット
Moderator
にゅうタイプ

註冊日期: Sep 2004
小餅挫折日記~

話說今日跟同學仔去了荔枝角公園打相
打到去嶺南之風時發現幾棵樹上的樹葉背光顏色蠻靚的說
於是自己一個研究一番
左度右度....換完呢支又換o個支......
搞了差不多半粒鐘都係一塌胡塗構圖
一張都影唔落手
望VF望到眼都朦於是坐低休息一會
然後開始自覺很無能
學人拎住支五千幾銀的鏡在靚靚的景搞了半粒鐘連半張都打不到
差點想喊出來的說......
最後打了#4然後就走人了
唔丙冇進步
所以下面幾張頹照請各位狠狠地丙吧~

#1 350D第一張黑白照
ISO100, 40mm(64mm eqv), 1/80, f/5.6

ISO200, 40mm(64mm eqv), 1/80, f/4.0

ISO200, 40mm(64mm eqv), 1/80, f/4.0

#4 令人挫折的樹葉
ISO200, 22mm(35mm eqv), 1/100, f/8.0

#5 學米王的剪影
ISO100, 32mm(51mm eqv), 1/400, f/8.0
ビスケット 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-03-06, 09:50 PM   #14
KTN
~♡

偷偷望出來幅pinky幾好
但剪影個幅,餅兄點了題還是不太有共鳴
其他不懂評,又是留給其他版大的時間XDD

次次都有pinky
餅兄是不是二次元入骨
以前看過光原伸套魔界美少女,其中有個單元是男主角+一個化身人偶的女主角XDD.

舊 03-03-06, 10:30 PM   #15
riceking
District God of the Solar System
一人前のダメ人間

#3 景深不足, 如果做到後面有少少唔清就完美啦

#4 唔夠反差呢 ~

Rice

舊 03-03-06, 10:48 PM   #16
ビスケット
Moderator
にゅうタイプ

引用:
次次都有pinky
餅兄是不是二次元入骨
是上腦了~

引用:
#3 景深不足, 如果做到後面有少少唔清就完美啦

#4 唔夠反差呢 ~

Rice
唔講唔覺....
好似真係朦得過火了

唔夠反差....
那點搞呢?
漸變ND?
舊 03-03-06, 11:17 PM   #17
riceking
一人前のダメ人間

#4 高光位及黑位的反差不足, 一係你影的時機唔好, 再唔係快門太快, 整黑了個背景 ....

我想多數屬於前者 ~

Rice

舊 03-07-06, 10:01 AM   #18
NetNetBoy

#4 令人挫折的樹葉

會唔會可以試下加CPL?
不過.. 到時個天應該又會有點怪..

舊 03-08-06, 03:09 PM   #19
KTN
~♡

想問下
其實MARCO鏡的那些
1:XX,X:X之類的比例是甚麼
對打花打蟲時有甚麼影響a

舊 03-08-06, 04:12 PM   #20
DCIP
Crazy Gamer
軸心國德日同盟

PSN  IDDCIP
引用:
作者: 奸詐餅
小餅挫折日記~

話說今日跟同學仔去了荔枝角公園打相
打到去嶺南之風時發現幾棵樹上的樹葉背光顏色蠻靚的說
於是自己一個研究一番
左度右度....換完呢支又換o個支......
搞了差不多半粒鐘都係一塌胡塗構圖
一張都影唔落手
望VF望到眼都朦於是坐低休息一會
然後開始自覺很無能
學人拎住支五千幾銀的鏡在靚靚的景搞了半粒鐘連半張都打不到
差點想喊出來的說......
最後打了#4然後就走人了
唔丙冇進步
所以下面幾張頹照請各位狠狠地丙吧~
千萬不要以價錢作為基準, 但更加不要為"搞了半粒鐘連半張都打不到"而自責; 影唔影就影唔到lor~ 好多大師傅為影一張相而坐幾日.....

4 : 如果你覺得"樹葉背光顏色蠻靚", 為何不單影片樹葉呢? 而且光源太強,不仿換個時間再影
5 : 壓迫感太強, 下次試留D空間

酒後胡言, 不要盡信~~

舊 03-08-06, 04:15 PM   #21
DCIP
Crazy Gamer
軸心國德日同盟

PSN  IDDCIP
引用:
想問下
其實MARCO鏡的那些
1:XX,X:X之類的比例是甚麼
對打花打蟲時有甚麼影響a
咪就係放大的比例lor~
有甚麼影響? 無呀, 比你知道可以放到幾大 & 失幾多光lor

舊 03-09-06, 09:50 PM   #22
ビスケット
Moderator
にゅうタイプ

引用:
作者: NetNetBoy
#4 令人挫折的樹葉

會唔會可以試下加CPL?
不過.. 到時個天應該又會有點怪..
CPL已加了~
不過效果不大~

引用:
作者: DCIP
千萬不要以價錢作為基準, 但更加不要為"搞了半粒鐘連半張都打不到"而自責; 影唔影就影唔到lor~ 好多大師傅為影一張相而坐幾日.....

4 : 如果你覺得"樹葉背光顏色蠻靚", 為何不單影片樹葉呢? 而且光源太強,不仿換個時間再影
5 : 壓迫感太強, 下次試留D空間

酒後胡言, 不要盡信~~
大師傅係等時機~
我係無能為力~
點同呢?
自責....點講呢?
可能係因為影了大半年都係冇咩點用腦亂咁影沒練好技術吧~

本來係想單影樹葉的~
但舉機一望....樹葉一大堆就硬係搵唔到一個"主角"出黎~
此時諗起某作品展中某毒米在某國影的某張紅葉照~
於是就影了這張了~
舊 03-09-06, 10:07 PM   #23
riceking
一人前のダメ人間

死....原來我講緊係#5

#4 呢.... 是時間的問題, 要等的, GND幫助不大

而且我那張相的撞彩成分很高

Rice

舊 03-11-06, 11:12 PM   #24
KTN
~♡

30D30D30D30D30D30D30D30D\/
今天早上一電話,到今天晚上又一電話
尤其引述某些毒大的觀點..快了快了..
他對各大大的觀點聽得津津有味..
然後說~致電朋友留機,如無意外的話.....

舊 03-11-06, 11:14 PM   #25
Strider
初段

引用:
今天早上一電話,到今天晚上又一電話
尤其引述某些毒大的觀點..快了快了..
他對各大大的觀點聽得津津有味..
然後說~致電朋友留機,如無意外的話.....
KTN兄你部350D點處置先

今日玩部5D玩得咁開心都唔諗佢?

主題工具
顯示模式

論壇跳轉

相似的主題
主題 主題作者 版面 回覆 最後發表
[GEAR] LEE DSLR Screen Shade KKH 照相館 0 02-09-06 10:28 PM
[NEWS] Nikon Aims for 40% of the DSLR Market, Sony Aims for 25% KKH 照相館 0 02-03-06 09:40 PM
直接玩DSLR機定買部Canon Power Shot Pro1玩? majicman 照相館 21 03-18-04 05:54 PM
KONICA MINOLTA DSLR Dynax 7D cancerman 照相館 9 02-13-04 06:03 PM

現在的時間是 05:52 PM

手機版 | APP版