Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > GAF區 > 日本動漫畫討論版

主題工具 顯示模式
舊 02-07-18, 10:02 PM   #326
supermanlady
The One
あかん

註冊日期: Aug 2003
「劇場版 冴えない彼女の育て方」は原作とは違うifルート

引用:

supermanlady 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 02-26-18, 10:50 PM   #327
HM
God of Gamer

註冊日期: May 2007
終於抽時間睇晒小說版後半同漫畫版

個人對故事理解,有咩錯漏請指正
其實GS3已經點明左個故事就係將加藤惠呢個不起眼既女主角變成令人心跳既女主角
簡單d講就係描寫加藤惠呢個人,同埋講主角點樣溝佢
只係成個故仔好多野要大家估估下,去到GS3個答案都唔係直接俾,而係類似猜謎咁

個人認為丸戶用既方法就係除左大家好熟既惠平時婊黑金既描寫之外
仲有就係同主角曖昧,若即若離既距離感
一路都刻意唔去寫惠既心入面諗緊乜,做成一種神秘感
一直去到GS2先用惠既角度去寫佢同ERR既友情
再去到GS3先比較明確咁交代惠一直以黎既心理變化
呢個時候如果去搵番前面d期數,會發現惠其實一路有好多唔自然,但讀者同主角一樣唔會注意既細微反應
簡單d講,就係丸戶最喜歡寫既重い女,只係平時會壓抑自己沉重既感情,所以感覺唔到佢個情感變化
後半俾人一提再提既,除左大家都識背既那須高原之外,仲有一個無咩人記得既六天目放飛機(第2期)
頭兩次都係惠提起,反覆責怪主角.最後一次係GS3,學姐主動去質疑惠既反應矛盾,只係唔直接點明答案
如果六天目果次都嬲到飛起的話,惠對主角動心極有可能係第2期,甚至第1期後半已經開始左
因為惠其實係呢班人入面,最無理由跟住主角果個,本身唔係宅唔係創作者
結果由跟到人地番屋企,陪人打gal打通宵,甚至為左主角係家族旅行半路中由北海道趕番去
付出咁大,絕對唔係一個"隨便的個性"可以解得通
反過來,唔係有特別想法的話,婉拒就可以了

關於主角,GS3透露左ERR帶俾主角既心理創傷,令佢個人怯,唔識同異性傷處
黑金如果唔係創作者,當成異性的話會本能咁去逃避
反而惠俾到佢安心感,所以由第1期坡道事件基本上就係對惠一見鍾情
只係內心對異性恐懼,佢將果種戀愛既感覺用二次元方式去理解,然後將結論跳左去整game

第8期以後主角整既第2隻GAME
劇情基本上就係將主角認識既女性都當成女主角咁去描寫
佢筆下既女主角就係佢對身邊既女性既理解
所以寫ERR線俾人笑佢好似寫情書,寫學姐線要扭曲角色個性先寫到
而係主角筆下既叶巡璃基本上同現實中既加藤惠完美咁結合
一路以黎,主角同惠都係透過整game,同透過game入面既劇情去談情說愛
主角對第2隻game既定位亦都係丸戶自己對對不起眼既定位,一個無咩重要劇情,純粹要寫到件不起眼女主角幾咁J得

另外關於學姐,個人絕對有理由係丸戶化身
不論係學姐對創作既態度同劇本風格,仲有學姐對人際關係既理解都係
而主角既寫作方向就係丸戶以前未試過,想係不起眼試既風格
HM 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-07-18, 05:45 PM   #328
事丫娃些
京アニに祈りを

註冊日期: Apr 2004

https://twitter.com/saenai_heroine/s...09514707341313
事丫娃些 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-09-18, 09:28 PM   #329
事丫娃些
京アニに祈りを

AnimeJapan 2018 イラスト
舊 03-16-18, 06:39 PM   #330
事丫娃些
京アニに祈りを

新規描き下ろしイラスト

https://www.aniplexplus.com/misakiten
舊 03-18-18, 10:52 PM   #331
sck01
Junior Member

註冊日期: Nov 2012
http://i513.photobucket.com/albums/t...g?t=1521298872

丸戸老賊今年收刀片致富

此篇文章於 03-18-18 10:59 PM 被 sck01 編輯。
sck01 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-18-18, 11:21 PM   #332
HM

合情合理的發展,不是嗎?
舊 03-18-18, 11:49 PM   #333
sck01

引用:
作者: HM 查看文章
合情合理的發展,不是嗎?

沒有想過會把當時情景給畫/寫出來。。。
舊 03-18-18, 11:56 PM   #334
HM

引用:
作者: sck01 查看文章
沒有想過會把當時情景給畫/寫出來。。。
...
我都無諗過會走到呢一步
不過兩邊應該都餓左好耐(主要係倫也怯左一年半)
咁岩又兩邊都18歲生日...

諗番轉頭
第一本倫也諗過如果下跪就可以同惠上床
應該係對惠有性慾既表現
舊 03-19-18, 12:21 AM   #335
sck01

引用:
...
我都無諗過會走到呢一步
不過兩邊應該都餓左好耐(主要係倫也怯左一年半)
咁岩又兩邊都18歲生日...

諗番轉頭
第一本倫也諗過如果下跪就可以同惠上床
應該係對惠有性慾既表現
劇memorial 的劇透

2人一早就有了比坡道殺更早的命運的相遇(不懂用隱藏
舊 03-19-18, 12:35 AM   #336
HM

...
越來越覺得惠根本係一開始就去捕住倫也
舊 03-19-18, 12:42 AM   #337
Kinny Riddle
Game Master

註冊日期: Jun 2006
引用:
作者: sck01 查看文章
你條link唔work,麻煩可以再上傳嗎?可以試下用Imgur

Kinny Riddle 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-19-18, 12:54 AM   #338
sck01

. https://imgur.com/gallery/G3yz0

引用:
作者: Kinny Riddle 查看文章
你條link唔work,麻煩可以再上傳嗎?可以試下用Imgur

此篇文章於 03-19-18 12:59 AM 被 sck01 編輯。
舊 03-19-18, 12:58 AM   #339
sck01

引用:
...
越來越覺得惠根本係一開始就去捕住倫也

真係好想有人post哂全文出黎,好心急
舊 09-14-18, 06:10 PM   #340
The One
あかん

「冴えない彼女の育てかた♭」BD/DVD全巻特典『キャラクター原案・深崎暮人描き下ろしおめくりタペストリー』イラストが完成!
ヒロイン勢ぞろいのイラストは2枚組。1枚をめくると…?
http://www.aniplexplus.com/mBiVGDrq
引用:
引用:

舊 09-19-18, 05:22 PM   #341
事丫娃些
京アニに祈りを

舊 10-21-18, 04:19 PM   #342
The One
あかん

『冴えない彼女の育てかた Fine』 2019年秋 劇場公開!! 
http://saenai-movie.com/
STAFF
原作:丸戸史明(ファンタジア文庫/株式会社KADOKAWA)
キャラクター原案:深崎暮人
総監督:亀井幹太
監督:柴田彰久
脚本:丸戸史明
キャラクターデザイン:高瀬智章
制作:CloverWorks
配給:アニプレックス

CAST
安芸倫也:松岡禎丞
加藤恵:安野希世乃
澤村・スペンサー・英梨々:大西沙織
霞ヶ丘詩羽:茅野愛衣
氷堂美智留:矢作紗友里
波島出海:赤﨑千夏
波島伊織:柿原徹也

引用:
舊 12-13-18, 05:23 PM   #343
The One
あかん

劇場版『冴えない彼女の育てかた Fine』初の前売券の発売が決定!

12/20~25まで開催の深崎暮人展にて、新商品『深崎暮人展限定仕様 特別収納ケース付き前売券セット(5枚組)』を発売!(※数量限定商品)

ローソンチケットにて入場券発売中!
http://www.saenai.tv/misakiten/
引用:
舊 12-24-18, 08:37 PM   #344
The One
あかん

2019年秋公開!劇場版「冴えない彼女の育てかた Fine」

深崎暮人描き下ろしティザービジュアル第二弾公開!
さらに!
●第一弾特典付き全国共通前売券1月4日(金)より発売開始!
http://saenai-movie.com/
引用:

劇場版「冴えない彼女の育てかた Fine」特報|2019年秋公開
引用:

舊 12-25-18, 02:01 PM   #345
Kinny Riddle
Game Master

註冊日期: Jun 2006
倫理君邊有咁靚仔?

左上冇記錯就係向學姐及英莉莉挖角嘅名插畫家,但右上嗰位係邊個?

Kinny Riddle 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-25-18, 02:55 PM   #346
~Sau~
Game Master
WA2深度中毒者

註冊日期: Feb 2008
PSN  IDSauWong2015
引用:
倫理君邊有咁靚仔?

左上冇記錯就係向學姐及英莉莉挖角嘅名插畫家,但右上嗰位係邊個?
町田苑子, 學姐個責任編輯
~Sau~ 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-25-18, 03:29 PM   #347
HM

引用:
倫理君邊有咁靚仔?

設定上倫也係美少年
眼鏡係拘束器
由手機版發出
舊 02-05-19, 08:39 PM   #348
事丫娃些
京アニに祈りを

https://bpnavi.jp/s/kuji/pc/medias/show_by_key/saenai3
舊 02-16-19, 04:06 PM   #349
The One
あかん

http://www.aniplex.co.jp/aj2019/lineup/

引用:
舊 03-09-19, 10:00 PM   #350
The One
あかん

3月23日・24日東京ビッグサイトAJ2019・劇場版「冴えカノ」ブースにて、劇場版の前売券を発売!

英梨々ビジュアルを公開です!

会場限定!数量限定!全5種同時購入で特典プレゼント!!
http://saenai-movie.com/aj2019/
引用:

主題工具
顯示模式

論壇跳轉

相似的主題
主題 主題作者 版面 回覆 最後發表
[動畫] 梅津泰臣監督「ガリレイドンナ」総合THREAD丨A-1 Pictures制作 money 日本動漫畫討論版 88 06-29-19 02:22 PM
[動畫] 「THE IDOLM@STER CINDERELLA GIRLS」7月17日(金)より2nd SEASON放送開始!! 丨A-1 Pictures制作 money 日本動漫畫討論版 1140 06-13-19 03:32 AM
[動畫] 川原礫「ソードアート・オンラインII」総合THREAD丨A-1 Pictures制作 Vol.3 money 日本動漫畫討論版 2058 07-02-18 09:03 PM
出售 冴えない彼女の育てかた DVD 1卷 (已減價) indexout 買賣專區 0 05-27-15 07:37 PM
[PSV] 「冴えない彼女の育てかた blessing flowers 」 武藤遊戲 手提遊戲機討論版 21 05-03-15 01:13 AM

現在的時間是 12:35 AM

手機版 | APP版