Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > GAF區 > 手機平板遊戲討論版

主題工具 顯示模式
舊 06-12-16, 02:57 PM   #151
十一月
Game Master

註冊日期: Jan 2003
引用:
作者: ShinDou 查看文章
我之前個SAVE得鐵壁,邊D加防招可以疊佢﹖係咪白魔加物魔防果招疊到﹖
プロテガ、シェルガ都可以疊。
十一月 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-12-16, 03:13 PM   #152
ShinDou
God of Gamer

註冊日期: Apr 2006
引用:
作者: 十一月 查看文章
プロテガ、シェルガ都可以疊。
THANKS,1路都唔知可以疊,淨係出鐵壁,唔怪得我咁難打啦

其實係咪鐵壁+白魔加物魔防疊就夠頂兇加﹖

輸出靠拉冇沙大叫全體加攻同速就夠﹖
ShinDou 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-12-16, 04:28 PM   #153
ShinDou

結果都係淨刷SAGA11連算,中3把5星,1把全體物魔中UP,1個敵全3下即死,1個施丹手甲全體物魔防UP小+REGEN大

之前刷過有次SAGA11連有4把5星,再係FF10 POOL中左2把5星,不過冇要到

開局打了,而家幾好,D POOL改晒11連5星保底,我記得以前冇保底,2次有1次白果而家應該等有屬性纏最好有埋BURST先抽
舊 06-12-16, 10:14 PM   #154
十一月
Game Master

引用:
THANKS,1路都唔知可以疊,淨係出鐵壁,唔怪得我咁難打啦

其實係咪鐵壁+白魔加物魔防疊就夠頂兇加﹖

輸出靠拉冇沙大叫全體加攻同速就夠﹖
除了一D防禦無視的攻擊之外,鐵壁疊白魔加防,基本上兇+都頂得住。
有埋大叫,就算冇高輸出的必殺技都夠力。
其實我覺得呢隻game目前仍然係唔可以冇鐵壁。
與其努力抽6星武,不如要番鐵壁仲好。

不過鐵壁的缺點係維持時間短,解決辦法,レコードマテリア可以用「エースストライカー」[效果是使用たたかう或アビリティ指令時,必殺技ゲージ加多D(效果大)]。
或レコードマテリア用「獅子の魂」[效果是被攻擊受到傷害時必殺技ゲージ加多D(效果大)],加上アビリティ用「ひきつける」[令敵人的單体物理攻擊集中打使用者]或「魔法ひきつけ」[令敵人的單体魔法攻擊集中打使用者]。
咁就可以keep到鐵壁效果無間斷。

「エースストライカー」取得方法
首先,ティーダLV50限界突破之後,隊中有ティーダ的狀態下打FF10的關,便有機會取得「エースの意地」。
取得「エースの意地」之後,ティーダ第二次限界突破,隊中有ティーダ的狀態下打任何關便有機會取得「エースストライカー」。

「獅子の魂」取得方法
首先,スコールLV50限界突破之後,隊中有スコール的狀態下打FF8的關,便有機會取得「ガンブレード」。
取得「ガンブレード」之後,スコール第二次限界突破,隊中有スコール的狀態下打任何關便有機會取得「獅子の魂」。

此篇文章於 06-12-16 10:19 PM 被 十一月 編輯。
舊 06-12-16, 10:32 PM   #155
ShinDou

引用:
作者: 十一月 查看文章
除了一D防禦無視的攻擊之外,鐵壁疊白魔加防,基本上兇+都頂得住。
有埋大叫,就算冇高輸出的必殺技都夠力。
其實我覺得呢隻game目前仍然係唔可以冇鐵壁。
與其努力抽6星武,不如要番鐵壁仲好。

不過鐵壁的缺點係維持時間短,解決辦法,レコードマテリア可以用「エースストライカー」[效果是使用たたかう或アビリティ指令時,必殺技ゲージ加多D(效果大)]。
或レコードマテリア用「獅子の魂」[效果是被攻擊受到傷害時必殺技ゲージ加多D(效果大)],加上アビリティ用「ひきつける」[令敵人的單体物理攻擊集中打使用者]或「魔法ひきつけ」[令敵人的單体魔法攻擊集中打使用者]。
咁就可以keep到鐵壁效果無間斷。

「エースストライカー」取得方法
首先,ティーダLV50限界突破之後,隊中有ティーダ的狀態下打FF10的關,便有機會取得「エースの意地」。
取得「エースの意地」之後,ティーダ第二次限界突破,隊中有ティーダ的狀態下打任何關便有機會取得「エースストライカー」。

「獅子の魂」取得方法
首先,スコールLV50限界突破之後,隊中有スコール的狀態下打FF8的關,便有機會取得「ガンブレード」。
取得「ガンブレード」之後,スコール第二次限界突破,隊中有スコール的狀態下打任何關便有機會取得「獅子の魂」。
THANKS,白魔加防時間長過鐵壁﹖

我之前個SAVE都係鐵壁開局,不過打到後期兇加好似好多唔食BREAK系,或BREAK半減,開始唔係好打到,果陣又唔知鐵壁可以疊

而家首抽好似抽唔到鐵壁果個POOL,都係要等夠50石入去11連搏3,4次
舊 06-13-16, 03:48 PM   #156
GP03D
Ultimate Gamer

註冊日期: Oct 2003
PSN  IDgpak03
XBox Live Gamertaggpak03
鐵壁大概有3-4個ROUND...
其實真係冇邊到有講哂咩同咩可以疊到,因為真係幾亂.
通常睇REDDIT,上巴哈問人之類....
其實可以有3疊,好似鐵壁加物防係可以再加某D SUPER,好似FF2既帝皇之器,變左3疊,就算兇加都唔痛....
又好似大叫都仲可以疊ff7狗既叫,所以前提都係睇你抽唔抽到...

如果你自己有加攻加速既,鐵壁係可以用fd...如果又冇鐵壁,又冇加攻加速全補,兇加以上都幾難搞掂....

GP03D 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-13-16, 03:59 PM   #157
ShinDou

我今次刷saga就係刷到全體加物魔攻同物魔防既超必,應該好打好多

凸破3要打兇加先有?
舊 06-13-16, 04:42 PM   #158
GP03D

凸破3係要打兇加先有...
saga event應該可以換到個,如果冇記錯....

舊 06-13-16, 05:00 PM   #159
ShinDou

我尋日先打番,淨係食蛋食到雲少同主角lv50咋,另外施丹,雪糕佬,tidus就吸緊exp得十幾廿lv

我淨係入左ff10同ff13 event拎左幾隻人

其實係咪應該有event就盡打,同曜日盡打,唔夠打先行主線最有效率?
舊 06-13-16, 10:57 PM   #160
ShinDou

岩岩夠50石走去抽3回限定,1個5星10個3星,未試過咁差,不過都好,中左雲尼拿支大回+補技杖
舊 06-13-16, 11:13 PM   #161
GP03D

其實應該都係加多d體力先....
咁當然event就一定耍打啦...曜日反而冇咁緊要, 一開始既時候....

已家有保低,已經好好...以前十連都唔震就真係.....

舊 06-14-16, 12:16 PM   #162
Gustavi
Crazy Gamer

註冊日期: Jan 2010
疊唔疊到, 基本上係睇兩個係咪同一既stat up. (+haste+regen之類的其他狀態類效果不算)

例子1:
鐵壁係 魔防 & 物防up ,
ffxiv貓石皮是 魔防 & 物防up ,
stat up種類的是完全一樣所以兩個會覆蓋.

例子2:
saga 祝福是 物攻 & 魔攻 up,
FFT主角是 物攻 up(+haste) ,
兩把stat up 不是完全一樣, 所以可以疊.

例子3:
物攻up + haste 及
物攻up + regen
兩把stat up 都是物攻up , 所以會覆蓋.

但係有一把特別, ffx リュック的物攻up魔防up 會跟 物攻up的覆蓋.
Gustavi 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-14-16, 01:20 PM   #163
ShinDou

即係睇up既種類?1樣就覆蓋,唔同就疊?
舊 06-14-16, 01:37 PM   #164
GP03D

引用:
作者: Gustavi 查看文章
疊唔疊到, 基本上係睇兩個係咪同一既stat up. (+haste+regen之類的其他狀態類效果不算)

例子1:
鐵壁係 魔防 & 物防up ,
ffxiv貓石皮是 魔防 & 物防up ,
stat up種類的是完全一樣所以兩個會覆蓋.

例子2:
saga 祝福是 物攻 & 魔攻 up,
FFT主角是 物攻 up(+haste) ,
兩把stat up 不是完全一樣, 所以可以疊.

例子3:
物攻up + haste 及
物攻up + regen
兩把stat up 都是物攻up , 所以會覆蓋.

但係有一把特別, ffx リュック的物攻up魔防up 會跟 物攻up的覆蓋.
比你講到我都唔係好明,例子2,3唔係都係物攻up?
例子2就得,例子3就唔得?

因為我睇好多forum,都唔一定係咁,都係要睇番個招既coding number,如果前面唔一樣就可以疊....

舊 06-15-16, 09:50 PM   #165
十一月
Game Master

今日新開了multi play
同人合作打兇+好難羸。
明明有イサム在場,D人都唔知點解好心急咁一開場就放必殺
係放必殺都等大叫了加了攻,同減了敵人防先啦
更大鑊的係,D人好似完全冇諗過要留招打嗰支火棒

此篇文章於 06-15-16 09:55 PM 被 十一月 編輯。
舊 06-16-16, 11:50 AM   #166
Gustavi
Crazy Gamer

引用:
作者: GP03D 查看文章
比你講到我都唔係好明,例子2,3唔係都係物攻up?
例子2就得,例子3就唔得?

因為我睇好多forum,都唔一定係咁,都係要睇番個招既coding number,如果前面唔一樣就可以疊....
2:
祝福係 "物攻&魔攻"up , 所以唔同 "物攻"up
兩個同時上曬既角色就有 "物攻&魔攻"up 同 "物攻"up

3:
一個係 "物攻"up + haste, 一個係 "物攻"up + regen
上曬既角色就同係 "物攻"up + haste + regen ( "物攻"up 會cover)

---------------
而debuff 個情況係一樣,

full break 係 "物攻&魔攻&物防&魔防" down
high armour break 係 "物防"大down
armour break 係 "物防" down

所以armour break 同 high armour break 會cover
但係full break 可以同armour break 同時stack.

而例如有d 技係 "物攻&魔攻" down , 亦係可以同上面同時上
------------------------
日文詳細解說可以睇:
http://ffrk2ch4936.seesaa.net/article/434562377.html

暫時我見哩個說法都正確
舊 06-17-16, 07:20 AM   #167
ShinDou

岩岩抽到2本鐵壁,係咪可以凸左佢﹖
舊 06-17-16, 11:03 AM   #168
Gustavi
Crazy Gamer

引用:
岩岩抽到2本鐵壁,係咪可以凸左佢﹖
其實.... 本鐵壁書學左之後就唔會拎出黎用,
主角 9x9 都係用共嗚武器.
所以突佢都冇用
舊 06-17-16, 11:32 AM   #169
ShinDou

尋日仲手快快食到20lv添,不過冇錢凸

賣左本書應該都唔值錢?
舊 06-17-16, 02:01 PM   #170
Gustavi
Crazy Gamer

唔使賣既,
你可以放入倉 , 或者餵其他武器都會加stat
舊 06-19-16, 01:13 PM   #171
ShinDou

岩岩又抽多次11連,3個5星,又俾多本鐵壁我,另外AURON妖刀不二,仲有件全體小回手甲,想抽大叫又唔中
舊 06-19-16, 07:00 PM   #172
Squaresoft
Crazy Gamer
皇冠琵琶

註冊日期: Nov 2002
下週有FFXI ~~

舊 06-20-16, 12:48 AM   #173
GP03D

抽到洋蔥戰士把BURST,係咪可以同大叫一齊BUFF?
呢個洋蔥戰士幾得意要LVL92以上先會勁,幾跟原本FFIII咁....又有5,6樣ABILITY可以上6星,幾萬用...

舊 06-21-16, 05:14 PM   #174
GP03D

個MULTI PLAY又幾得意...有冇人一齊打?

舊 06-21-16, 05:42 PM   #175
Gustavi
Crazy Gamer

我仲未試過multiplay添 ...

主題工具
顯示模式

論壇跳轉

相似的主題
主題 主題作者 版面 回覆 最後發表
[3DS] Zoo Keeper 3D (日版 2012/1/26) enishi 手提遊戲機討論版 11 11-22-11 08:47 AM
[Wii] お掃除戰隊 くりーんきーぱー (Clean Keeper) neo 電視遊戲討論版 21 04-16-08 07:43 PM
New record! House ~清談館~ 2 01-17-08 04:24 PM
[NDS]Zoo Keeper (動物方塊) 將移植 NDS neo2046 手提遊戲機討論版 32 12-24-04 11:51 AM
sound record Q頭 手機資訊/電腦軟硬討論 1 07-30-04 01:48 AM

現在的時間是 11:26 PM

手機版 | APP版