Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > GAF區 > 手提遊戲機討論版

主題工具 顯示模式
舊 01-22-17, 11:56 AM   #76
鈴蘭
The One
↘今日はもう寝ようぜ

註冊日期: May 2004
3DS Friend Code3695 1429 8736
PSN  IDSatoulingJP
XBox Live GamertagSatouLing
引用:
作者: 野良猫 查看文章
中文版

入間講嗰啲嘢會點翻譯
點翻譯都out

ペルソナ5
2016/09/15 ON SALE
さあ、はじめるとしよう。貴方の心をいただこう!

黑名單︰kennnz LEGOCAPTOR nakakula
隨時更新
鈴蘭 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-22-17, 09:46 PM   #77
issac92354
Crazy Gamer

註冊日期: Jun 2007
Wii U IDissac923
Nintendo Switch ID1782-7939-0391
3DS Friend Code3566 1501 6317
PSN  IDissac923
終於破關,我覺得個結局ok

有捏到最終章既感想

呢代重點係謊言
劇中亦有講過謊言入面都有真實,睇既唔可以得一面
就算正規路線,每章都一定要講過一次謊言先可以破關
都係為最後大家接受虛構設定既自己呢點鋪緊路
同時最後亦話虛構作品可以對現實有影響
呢個位我幾鐘意
始終遊戲係代入感比較高,我幾buy咁樣打破第四面牆同玩家對話

佢話觀眾係想睇自相殘殺既絕望後,最後邁向希望既結局
所以會想繼續睇到系列作,我都幾同意,唔太覺話婊玩家
不過從結果黎講結局都係邁向希望雖然劇中既觀眾應該睇唔到果個位

天海想做既應該同最原最後做既野一樣
冇人死咁搵到黑幕,比唔到滿足感觀眾黎完結
不過比第二條隱藏路陰左+冇信人

考慮到玩家玩序章時講既被綁+玩家見唔到黑幕比大家睇話可以抽中左互相殘殺好興奮果幕
我覺得似係黑幕呃佢地
再講我諗劇中觀眾幾鐘意呢個作品,都唔會想入去殺人
入面d觀眾都係想見到希望結局多,自然係想做最後捉黑幕既人
而唔會係面試影片見既想做兇手

唔好最後會出續集唔係互相殘殺既話都勉強可以接受既

issac92354 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-22-17, 10:16 PM   #78
鈴蘭
The One
↘今日はもう寝ようぜ

引用:
作者: issac92354 查看文章
終於破關,我覺得個結局ok

有捏到最終章既感想

呢代重點係謊言
劇中亦有講過謊言入面都有真實,睇既唔可以得一面
就算正規路線,每章都一定要講過一次謊言先可以破關
都係為最後大家接受虛構設定既自己呢點鋪緊路
同時最後亦話虛構作品可以對現實有影響
呢個位我幾鐘意
始終遊戲係代入感比較高,我幾buy咁樣打破第四面牆同玩家對話

佢話觀眾係想睇自相殘殺既絕望後,最後邁向希望既結局
所以會想繼續睇到系列作,我都幾同意,唔太覺話婊玩家
不過從結果黎講結局都係邁向希望雖然劇中既觀眾應該睇唔到果個位

天海想做既應該同最原最後做既野一樣
冇人死咁搵到黑幕,比唔到滿足感觀眾黎完結
不過比第二條隱藏路陰左+冇信人

考慮到玩家玩序章時講既被綁+玩家見唔到黑幕比大家睇話可以抽中左互相殘殺好興奮果幕
我覺得似係黑幕呃佢地
再講我諗劇中觀眾幾鐘意呢個作品,都唔會想入去殺人
入面d觀眾都係想見到希望結局多,自然係想做最後捉黑幕既人
而唔會係面試影片見既想做兇手

唔好最後會出續集唔係互相殘殺既話都勉強可以接受既
SPOLIER

其實連Interview影片 我覺得都係假既
影片係呢個設定入面根本零信用性 因為黑幕方可以無底線地吹得就吹
同埋根本唔合理 先唔好講呢種咁既DeathGame合唔合法、參加者既親人點解會容許高中生親身去參與咁既遊戲
邊會有人冒咁大風險去玩一個咁既遊戲,原因只係因為「好玩」「係Fans」?
同埋其實你睇到連Mother monokuma都爛埋
白銀都仲可以同時間同モノクマ一齊活動
就代表白銀唔會係一個人去運營呢個遊戲,我覺得一定有同伴/更上一級既黑幕
續集我覺得一定會出 而家Spike社最賣得分分鐘就係呢個系列

ペルソナ5

黑名單︰kennnz LEGOCAPTOR nakakula
隨時更新
舊 01-25-17, 01:32 AM   #79
CardGameDan
Ultimate Gamer
蔬菜汁好味w

註冊日期: Jul 2006
關於賭場遊戲
其中3個遊戲最高難度RANK S都會各拎一個獎杯
而老虎機我估要77777先會有(冇查獎杯列表),純粹等佢幾時俾你
OUT RUN及抓魚都S左

問題係尋寶要S真係好難,是但一隻熊掘唔出就收工,非常難掘,請問有冇心得或者竅門

World of Tanks US:ID=CardGameDan、Clan=503rd Joint Fighter Wing Typhoon Witches<---現在主力
CardGameDan 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-27-17, 03:27 AM   #80
jimmysinn91
Junior Member

註冊日期: Mar 2014
Nintendo Switch IDSW-3994-0070-2428
PSN  IDjimmyltsinn
引用:
作者: CardGameDan 查看文章
關於賭場遊戲
其中3個遊戲最高難度RANK S都會各拎一個獎杯
而老虎機我估要77777先會有(冇查獎杯列表),純粹等佢幾時俾你
OUT RUN及抓魚都S左

問題係尋寶要S真係好難,是但一隻熊掘唔出就收工,非常難掘,請問有冇心得或者竅門
SPOILER開我又SPOILER,雖然好似唔需要
老虎機個獎杯其實有 1 個 7 加埋另外 4 個 wildcard 就得 … 所以其實唔難, keep 著禁三角制 chok 佢一陣就得
反而係其他 d S 我暫時跪哂係度
jimmysinn91 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-27-17, 01:09 PM   #81
鈴蘭
The One
↘今日はもう寝ようぜ

人老了 捉魚囉AAA已經係極限

ペルソナ5

隨時更新
舊 01-28-17, 10:32 AM   #82
CardGameDan
蔬菜汁好味w

引用:
作者: 鈴蘭 查看文章
人老了 捉魚囉AAA已經係極限
又好似真係冇需要SPOILER

捉魚竅門

捉中間魚,但目標顏色冇魚係中間就下一鋪啦
捉到魚個秒錶會停,你個游標就唔好停馬上移去有可能出現的目標顏色
捉到魚後個目標8成會轉唔同色,成場連續2次要求同一顏色的次數很少

OUT RUN

START開始時先踩油會出ROCKET START
食加速寧願甩COMBO都唔好炒車,唔好炒車,唔好炒車,很重要所以略
記好人仔同埋障礙車位置,每次都一樣,只有黑白熊位置唔同

World of Tanks US:ID=CardGameDan、Clan=503rd Joint Fighter Wing Typhoon Witches<---現在主力
舊 01-28-17, 03:29 PM   #83
issac92354
Crazy Gamer

註冊日期: Jun 2007
Wii U IDissac923
Nintendo Switch ID1782-7939-0391
3DS Friend Code3566 1501 6317
PSN  IDissac923
捉魚係三隻為一set
一set入面唔會同色
例如:第一隻紅,第二隻藍,第三隻一定綠,但再下一隻就係第二set,所以就唔知咩色
所以當係一set入面第一隻時,留意定另外兩種色係咩位,咁可以一野郁去捉晒

我out run最多都只係11xxx分
掘野未挑戰

issac92354 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 02-07-17, 01:07 PM   #84
野良猫
God of Gamer
肥倫

註冊日期: Feb 2008
想問隻rpg係咪要解封張咭先可以抽高一級數嘅咭?
課咗幾千一張都冇,明明有3%的說
野良猫 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 02-07-17, 01:33 PM   #85
野良猫
肥倫

引用:
自答

啱啱抽到張s,仲要係春卷嚟
舊 02-07-17, 08:48 PM   #86
Rabe
Crazy Gamer
最強嘍囉lv99

註冊日期: Nov 2002
XBox Live GamertagUndeathwing
引用:
唔係, 就算冇N卡響手都可以出S (一開始U係0%冇可能出)
一直打落去個機率就會升, 印像中去到11/21/31/41.....層就會升一次, 一去到果一層就會有message彈出黎話部扭蛋機ranking升左

所以千祈唔好打完boss就搭lift返去扭蛋, 一定要記得行落多一層

舊 02-07-17, 11:29 PM   #87
鈴蘭
The One
↘今日はもう寝ようぜ

引用:
作者: issac92354 查看文章
捉魚係三隻為一set
一set入面唔會同色
例如:第一隻紅,第二隻藍,第三隻一定綠,但再下一隻就係第二set,所以就唔知咩色
所以當係一set入面第一隻時,留意定另外兩種色係咩位,咁可以一野郁去捉晒

我out run最多都只係11xxx分
掘野未挑戰
捉魚真係一定要記得捉到有包繩既 唔岩色都唔緊要,好多分
唔捉包繩既魚應該你幾勁都無可能囉到AAA以上
但要小心捉錯魚雷

ペルソナ5

隨時更新
舊 02-08-17, 07:46 AM   #88
CardGameDan
蔬菜汁好味w

RPG玩到而家停左
後期的王基本上要針技能去打
初見死完就去育成LOOP

舊 02-08-17, 09:19 AM   #89
野良猫
肥倫

引用:
作者: Rabe 查看文章
唔係, 就算冇N卡響手都可以出S (一開始U係0%冇可能出)
一直打落去個機率就會升, 印像中去到11/21/31/41.....層就會升一次, 一去到果一層就會有message彈出黎話部扭蛋機ranking升左

所以千祈唔好打完boss就搭lift返去扭蛋, 一定要記得行落多一層
Thx

不過依家又卡咗响25層庄馬騮度
一招扣二千幾
三條物理春卷加隻回復王馬都唔掂
舊 02-10-17, 04:35 PM   #90
ZOMA
Crazy Gamer

註冊日期: Feb 2006
終於爆機
我唔係太鍾意呢集,不過唔關個ENDING
感想

主要唔鍾意今集d角色設定同犯案手法
角色設定太浮誇,遊戲中又唔係太feel到
有d超高校級技能都冇乜意義

第一章個砲彈夾硬來(當然最後有講唔中)
第二章女僕個動機我接受唔到
第三章個武士刀轉轉轉鎖門太好笑, 殺轉子個方法又係好怪
四五章我就覺得幾好

結局我就覺得冇乜野,係設定又點,秘密子咪都係表演到魔術

DeviantArt
PIXIV
ZOMA 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 02-10-17, 05:01 PM   #91
野良猫
肥倫

引用:
作者: ZOMA 查看文章
終於爆機
我唔係太鍾意呢集,不過唔關個ENDING
感想

主要唔鍾意今集d角色設定同犯案手法
角色設定太浮誇,遊戲中又唔係太feel到
有d超高校級技能都冇乜意義

第一章個砲彈夾硬來(當然最後有講唔中)
第二章女僕個動機我接受唔到
第三章個武士刀轉轉轉鎖門太好笑, 殺轉子個方法又係好怪
四五章我就覺得幾好

結局我就覺得冇乜野,係設定又點,秘密子咪都係表演到魔術

轉子

嗰度我都唔接受個殺法
雖然話環境燈火暗,但三對眼望住點樣set鐮刀
而且只係一塊布遮正常都會凸起
放個像上去都應該會feel到唔平

再來搖搖板
轉子有練武有肌肉重量,鈴村望落都係瘦削形
要佢搖搖板彈轉子上去要嘅力應該唔少,轉子仲要係龜縮,全部重量集中一點
而且塊板都可能中途斷

雖然唔係話啲殺人手法一定要現實做到
但哩個真係太多bug
舊 02-10-17, 05:27 PM   #92
ZOMA
Crazy Gamer

註冊日期: Feb 2006
引用:
轉子

嗰度我都唔接受個殺法
雖然話環境燈火暗,但三對眼望住點樣set鐮刀
而且只係一塊布遮正常都會凸起
放個像上去都應該會feel到唔平

再來搖搖板
轉子有練武有肌肉重量,鈴村望落都係瘦削形
要佢搖搖板彈轉子上去要嘅力應該唔少,轉子仲要係龜縮,全部重量集中一點
而且塊板都可能中途斷

雖然唔係話啲殺人手法一定要現實做到
但哩個真係太多bug
同意

又要鋪塊布,又要set刀, 最後仲要收番,棄刀
做咁多野又多人望住, 比人望到一次就GG, 成章唔使玩

搖搖板果度仲要黑晒,地板又舊,咁準跳踩塊板
佢應該係超高校級工程理科生果類囉

DeviantArt
PIXIV
ZOMA 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 02-10-17, 05:38 PM   #93
野良猫
肥倫

引用:
作者: ZOMA 查看文章
同意

又要鋪塊布,又要set刀, 最後仲要收番,棄刀
做咁多野又多人望住, 比人望到一次就GG, 成章唔使玩

搖搖板果度仲要黑晒,地板又舊,咁準跳踩塊板
佢應該係超高校級工程理科生果類囉

………

摸黑埋位都當佢講得通,哩啲唔太現實嘅手法對哩隻game嚟講係可以,始終太現實嘅殺手法就唔好玩
但代入角色視點的話set刀嗰下真係bug咗啲

舊 02-15-17, 12:45 AM   #94
鈴蘭
The One
↘今日はもう寝ようぜ

引用:
………

摸黑埋位都當佢講得通,哩啲唔太現實嘅手法對哩隻game嚟講係可以,始終太現實嘅殺手法就唔好玩
但代入角色視點的話set刀嗰下真係bug咗啲

勉強解釋
咁無講過隻像既底部咩構造
可能其實中間唔係單純平面呢
轉子設定上唔算重 可以既

ペルソナ5

隨時更新
舊 10-08-17, 12:10 AM   #95
izumo

註冊日期: Mar 2005
PSN  IDizumo000
終於到我呢中文黨爆機。。。
由手機版發出
izumo 目前離線   回覆時引用此篇文章

主題工具
顯示模式