Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > 其他 > ~清談館~

主題工具 顯示模式
舊 06-16-13, 04:45 PM   #1051
MS331
Game Master

註冊日期: Feb 2005
民主基礎又有新定義
MS331 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-16-13, 05:19 PM   #1052
Viper II
God of Gamer
↘みもりんっ

註冊日期: Jan 2002
PSN  IDViper-ll
XBox Live GamertagViper II DNA
玩terms redefinition 可是某派專利

次次講唔掂就擺個"眾人皆醉我獨醒"姿態出黎

YM: 「教徒論」與「蝗蟲論」一樣,是一種「污名化」手段
Viper II 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-16-13, 06:41 PM   #1053
Rotagen
Game Master

註冊日期: Jul 2008
引用:
作者: 某F 查看文章
呢個係實行問題,世事比你看透晒既話
德國柏林圍牆就唔會倒下,蘇聯就唔會分裂啦

LOGIC抄埋一堆個個好似係你

民主既基礎係自身價值認同,文化認同,共同語言,關注切身既利益

所以建基於一個區域上既群體既民族主義

大中華,好簡單,就係以中國完整性優先,犠性地域思想既多元性,利益當然唔駛多講

簡單地舉個例,雅安地震同埃及香港死人單野

邊樣觸動你地深D

呢D其實就係民族性,係你地未發覺

中共就係怕香港人察覺呢樣野

我一D都無混亂

再次提醒,唔好將應不應該同能不能2者混埋一齊討論

外話:
>孫中山一開始就無立場亦無道義攬一個廣東省ok

我話佢係離地,唔係本土利益優先就已經足夠,成就大中華

條路就應該同司徒華個套如出一轍
logic零分同我講logic
「孫中山應撐廣東」當中有何logic可言?
點解要廣東利益優先你又答唔出,淨係識重覆做錄音機

人地旅行發生意外,係呀好不幸,但關我乜事?
長線旅遊咁有米真係好難有共感,
唔好玩訴諸情感啦,對我行唔通囉

老吹粵港獨立,
有無問人廣東想唔想,
香港人想唔想?
我都回你一句世事唔係你以為囉,
乜鬼「區域上既群體既民族主義」,呢d野層層放大咪即係大中華囉,
基礎邏輯一個鬼樣,都話你地同共產黨於dna上已有緊密連結啦

老實講,你點止離地,直頭飛天添啦
應該?梗係應該啦鬼唔知,
我都知應該世界和平囉,
唔係學支聯會唱口號就以為自己做左野下嘩,
拎出可行具體方案,ok?

好心咪人地唔同意你就話人大中華_,淨係自己先覺醒左啦,
呢到九成人唔鍾意共產黨兼反蝗,
明明基礎利益上大部份重疊,但係就無永人附和你,覺唔覺得應該去檢查下,
係,我講檢查,無打錯字

此篇文章於 06-16-13 06:45 PM 被 Rotagen 編輯。
Rotagen 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-16-13, 08:15 PM   #1054
某F
我的歌聲裡

註冊日期: Jun 2002
完全溝通唔到

有無諗過共產黨倒台,香港到時應該要點做

其次
你個句"呢d野層層放大咪即係大中華囉"

咁即係英國又係咪=英格蘭=北愛爾蘭=威爾斯=蘇格蘭??<-按你意思層層放大

溫馨提下你咁講小心比佢地聽到會X爆你

舊 06-16-13, 08:22 PM   #1055
某F
我的歌聲裡

>點解要廣東利益優先

民主既基礎係乜都未知,所以司徒華到而家泛民點解失敗唔係無原因

連呢班新移民都醒過好多本土香港人

引用:

(有片:http://hk.apple.nextmedia.com/realti...16/51484481)

佔領中環不單是爭取普選的人的事,也不只是中環人的事,也是香港基層的事。同根社、婦女勞工協會、清潔工人職工會及女工同心社,早上近30人商討和平佔領中環事宜。她們認為新來港婦女生活欠支援、婦女在職貧窮、社會缺乏託兒服務等議題,都與政制不健全有關。

團體認為若無民主,基層生活難有保障。為新來港婦女爭取權益的同根社指,基於來港未滿七年,他們也沒投票權,運動實為下一代努力,「我哋行出嚟,因為睇唔過眼香港政府越嚟越腐敗。點解內地農村都可以一人一票選村代表,香港特首仲係小圈子選舉?」她們認為如果基層不作抗爭,困局難以改變。

婦女勞工協會總幹事胡美蓮亦表示,婦女並非要衝擊政府,希望政府能盡早提出政改方案,社會各界自然認真討論,「民主過程就係你肯講我肯聽。」又說「基層要民主,我哋要自己揀特首,如果有篩選機制有人揀咗先,就唔係我哋揀。」

佔中發起人之一陳健民也有出席商討,但沒有在場討論,只在外面等。事後被問到基層多基於生活困境大吐苦水,佔中如何改善困局,陳表示運動不會即時捲入民生議題,但會藉機點出議題其實與政制息息相關。

舊 06-16-13, 09:07 PM   #1056
Rotagen
Game Master

引用:
完全溝通唔到

其次

咁即係英國又係咪=英格蘭=北愛爾蘭=威爾斯=蘇格蘭??<-按你意思層層放大

原來你所謂港獨廣獨邏輯係建基於共產黨倒台,果然唔止飛天,簡直神遊太虛
我講緊你呢d乜鬼地域文化論同大中華思想邏輯一致呀睇唔明?
大中華點黎?咪用地域文化相似論,然後標準不斷調低模糊化既技倆囉,都話你地同根生架啦

我就不嬲唔信乜鬼地域血緣共通文化,
我只信走埋一齊只會因為利益,
英國?你講英國我又同你講下,
英倫四島民族基本上係世仇,不過威爾斯同真係趕都唔走咁囉,至於原因自己去google下

引用:
>點解要廣東利益優先

民主既基礎係乜都未知,所以司徒華到而家泛民點解失敗唔係無原因

連呢班新移民都醒過好多本土香港人
我講緊你個孫中山個賣廣邏輯呀,
睇下你又扯開話題,
拎d唔鬼啦更既野打飛機就當自己答左,
禮拜一好去排期檢查啦m9

此篇文章於 06-16-13 09:10 PM 被 Rotagen 編輯。
Rotagen 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-16-13, 09:56 PM   #1057
某F
我的歌聲裡

引用:
作者: Rotagen 查看文章
原來你所謂港獨廣獨邏輯係建基於共產黨倒台,果然唔止飛天,簡直神遊太虛
已回答你,照你咁講蘇聯點會可以一日解體,德國統一
唔明個個好似係你

引用:
我講緊你呢d乜鬼地域文化論同大中華思想邏輯一致呀睇唔明?
大中華點黎?咪用地域文化相似論,然後標準不斷調低模糊化既技倆囉,都話你地同根生架啦

我就不嬲唔信乜鬼地域血緣共通文化,
我只信走埋一齊只會因為利益,
無錯,但你話利益呢樣野係建單單基金錢生存環境之上?
語言,宗教,文化,自由,歷史/地方回憶,思想,個人情感,道德呢D有係點樣出黎

想清楚關聯之後先回應我問題

舊 06-16-13, 10:31 PM   #1058
Rotagen
Game Master

引用:
已回答你,照你咁講蘇聯點會可以一日解體,德國統一
唔明個個好似係你

無錯,但你話利益呢樣野係建單單基金錢生存環境之上?
語言,宗教,文化,自由,歷史/地方回憶,思想,個人情感,道德呢D有係點樣出黎

想清楚關聯之後先回應我問題
不愧係城邦派,永遠0G甚至負G狀態
咁你繼續望天打救啦

訴諸文化訴諸情感訴諸道德
除左範圍大細同大中華邏輯根本零分別

舊 06-16-13, 10:35 PM   #1059
Viper II
↘みもりんっ

註冊日期: Jan 2002
PSN  IDViper-ll
XBox Live GamertagViper II DNA
到而家都講唔出點廣奸

YM: 「教徒論」與「蝗蟲論」一樣,是一種「污名化」手段
Viper II 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-16-13, 10:43 PM   #1060
Rotagen
Game Master

引用:
作者: Viper II 查看文章
到而家都講唔出點廣奸

我放棄啦,算吧啦

舊 06-16-13, 11:15 PM   #1061
陸奧 貴志
The One
橋本かわいいよ橋本

註冊日期: Apr 2002
3DS Friend Code4811 8001 2935
PSN  IDTKamui
XBox Live GamertagTMutsu
引用:
完全溝通唔到

其次

首先我就唔係太信共產黨倒台會快過香港俾共產黨打巢

ok,算共產黨倒台先,我都唔信香港可以成為香港國,就算唔成為美國第51個洲,都唔會係香港國而係廣東國既一部份,咁同依家俾強國文化/生態入侵冇乜大分別喎

☆野郎は誰だ 誰だ 誰だ 彼はジョンイル(正日) ジョンイルだ ジョンイルだ
トラブルメーカーの名を受けて 恥を捨てて たたかう野郎
ジョンイルアローは 毒舌 ジョンイルイヤーは 空耳
ジョンイルウィングは とんずら使い ジョンイルビームは 口砲
キムチの力身につけた 偽善の野郎 ジョンイルだ ジョンイルだ
陸奧 貴志 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-16-13, 11:21 PM   #1062
knight-philip
Ultimate Gamer
カガミ

註冊日期: Oct 2008
引用:
作者: 陸奧 貴志 查看文章
首先我就唔係太信共產黨倒台會快過香港俾共產黨打巢

ok,算共產黨倒台先,我都唔信香港可以成為香港國,就算唔成為美國第51個洲,都唔會係香港國而係廣東國既一部份,咁同依家俾強國文化/生態入侵冇乜大分別喎
多口問句

那麼我們可以怎樣做/有什麼可以做?

舊 06-17-13, 11:32 AM   #1063
怪盜小G
しゃろとも

註冊日期: Jan 2004
日本人眼中的中國人(下)

日本人在二次大戰時,寫下之文學紀錄作品中,猶如鏡子般反映中國人的真身。

在《士兵三部曲》中,作者火野葦平有這樣的感嘆:「我們日本軍隊每佔領一個支那城鎮的時候,留下來的支那人就到我們的駐地來,滿臉堆笑地和我們套近乎(像打招呼)。這種做法我們是無法理解的。我想,這如果是在日本,敵軍攻來的時候,不是軍人的國民誰都不會討好敵人,連小女孩也會同仇敵愾地反抗,戰鬥到最後一個人,直到以死相拚。」

「所以,我們對『蘿蔔』、『鹹菜』為代表的支那人,單個的人覺得親近(「蘿蔔」、「鹹菜」是兩位中國人)。但對於整個的民族,置本國失敗的命運於不顧,為了個人的性命向敵人獻媚,是感到輕蔑的。用我們士兵的說話就是:都是些沒有廉恥的東西。」中國人的本性到底是如何,往往外族人看得還比他們自己更加透徹。中國人甚麼都不怕,就是怕死;無論是誰要打來了,為求生存,就連信念、道德、信仰也可不要!

或者可用作者火野葦平見到農民用傳單來擦鼻涕的時候,所說的那一句來結尾:「我心想,這是我們的敵人啊,禁不住笑出聲來。」(完)
雲海

怪盜小G 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-17-13, 12:23 PM   #1064
麥魚仔
Insane Gamer
岬命

註冊日期: Apr 2006
引用:
作者: Viper II 查看文章
到而家都講唔出點廣奸

哈哈哈哈

麥魚仔 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-17-13, 02:39 PM   #1065
Dyhalt Rushifar
神人ではない!新人だ

註冊日期: Jun 2003
PSN  IDDyhalt
XBox Live GamertagDyhalt
引用:
明明基礎利益上大部份重疊,但係就無永人附和你,覺唔覺得應該去檢查下,
係,我講檢查,無打錯字
呢PART真係不能同意更多…

舊 06-17-13, 03:52 PM   #1066
N0T51B
Game Master
非中國藉

註冊日期: Feb 2005
Wii U IDnotsib
Nintendo Switch ID6353-4652-6032
3DS Friend Code3179 6036 7175
引用:
係,我講檢查,無打錯字
徙氣啦
人地要做學者禪師你何必阻人
你同佢講幸災樂禍無人性, 佢答你話你未醒覺,睇事唔通透,因果循環好正常,
接住一堆"學術理論"
講到咁宏觀, 咁抽離, 咁禪, 咁脫俗, 咁看破世事wor
係呀,03沙士同今日俾大陸人㩒住搶都係香港人"共業", 邊個叫我地回歸前成日睇唔起人, 開口埋口狗仔大陸哩

"師奶在港不為少數,她們對社會問題選擇失明,政治見解偏頗狹隘,但永遠不想聽高深理論,再講下去會覺得是精英階級以學識欺人。反正師奶理論必然有缺失,無知的殺傷力更大" (2013)

此篇文章於 06-18-13 04:19 AM 被 N0T51B 編輯。
N0T51B 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-17-13, 05:34 PM   #1067
YHW
「乖~ 姐姐呵番~」

註冊日期: Sep 2003
PSN  IDAnimeTheme
搞搞下變左人身攻擊

不過都奉勸一啲(自稱/自以為)本土派支持者, 諗野唔好過份偏激. 本土主義的確不乏一啲踩界既概念, 理解不足又糊亂套用就變左過界, 而呢一點好多時就被對家無限放大, 將本土派塑造成蠻不講理/冷血/法西斯既形象.

[Windows桌面小工具] - 會唱歌跳舞的桌面!? 初音ミク、涼宮春日、秋山澪、泉此方等為你親身示範~!
YHW 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-21-13, 01:01 AM   #1068
YHW
「乖~ 姐姐呵番~」

土本派學者雲集

http://www.youtube.com/watch?v=RoihnSemP7I

http://www.youtube.com/watch?v=F3QObKkqM0E

[Windows桌面小工具] - 會唱歌跳舞的桌面!? 初音ミク、涼宮春日、秋山澪、泉此方等為你親身示範~!
舊 06-21-13, 01:29 AM   #1069
Sito
Ultimate Gamer
人修羅

註冊日期: Mar 2011
http://zh.wikipedia.org/wiki/%E9%A6%...81%8B%E5%8B%95

被五毛入侵了?

「遏港獨」一項有如下內容:

駐港解放軍
中華人民共和國中央人民政府在香港設立中國人民解放軍駐香港部隊,震懾港獨分裂勢力,保衛中華人民共和國和香港的統一

國民教育被抹黑為「洗腦」

沒有中國的照顧,香港只是一座死城。
Sito 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-21-13, 01:48 AM   #1070
Rance
The One
ガハハ

註冊日期: Dec 2001
PSN  IDRance1219
XBox Live GamertagRance1219
鍵盤上的戰爭....

舊 06-24-13, 02:15 PM   #1071
Home
Insane Gamer

註冊日期: Sep 2004
引用:
作者: knight-philip 查看文章
多口問句

那麼我們可以怎樣做/有什麼可以做?
等住被同化
越對大陸政府/大陸人反感
大陸就漸漸加大力度來搞同/分化
某程度上
香港人因為唔同價值觀, 彼此都唔團結
Home 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-25-13, 01:45 AM   #1072
YHW
「乖~ 姐姐呵番~」

正反兩面既討論都有, 值得一聽.

http://www.youtube.com/watch?v=u-krfo8OdmM
http://www.youtube.com/watch?v=ZJEHkpdVXl0
http://www.youtube.com/watch?v=eNH79Ny_7TQ
http://www.youtube.com/watch?v=7wYw0amJX9Y

此篇文章於 06-25-13 04:32 AM 被 YHW 編輯。
舊 06-25-13, 03:21 PM   #1073
DevilElvis
The One
還我香港!!

註冊日期: Aug 2002
3DS Friend Code5386 8293 2357
PSN  IDDevilElvis
終於都有!!!\

所謂的自由,就是被別人討厭。有人討厭你,正是你行使自由、依照自己的生活方針過日子的標記。為什麼人一直無法改變?為什麼我們總是活在別人的期待之下?為什麼無法真實感受到幸福?或許是因為,我們缺少了被別人討厭的勇氣.....
DevilElvis 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-25-13, 04:21 PM   #1074
超合Game魂
Game Master
超サイヤ人

註冊日期: Oct 2006
引用:
作者: DevilElvis 查看文章
終於都有!!!\

一定要宣揚開去

舊 06-26-13, 01:50 AM   #1075
YHW
「乖~ 姐姐呵番~」

一篇適合今時今日法西斯納粹帽子亂扣年代閱讀既文章

孔誥烽:民粹、法西斯與納粹的系譜

http://www.pentoy.hk/%E6%99%82%E4%BA...3%BB%E8%AD%9C/

論壇跳轉

現在的時間是 07:26 AM

手機版 | APP版