Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > GAF區 > 日本動漫畫討論版

主題工具 顯示模式
舊 03-22-12, 11:11 AM   #376
nds新手
Insane Gamer

註冊日期: Jan 2006
official FB:
多謝各位選購及對《高達戰記超百科》的支持!

《高達戰記超百科》藏書夾將於稍後的期數在便利店發售,敬請留意最新的消息公佈。
nds新手 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-22-12, 11:49 AM   #377
大覺屋師真
The One

註冊日期: Jan 2002
3DS Friend Code3626 0454 6975
PSN  IDShinMusyaMNG
XBox Live GamertagShinMusyaMNG
引用:
作者: wyvern 查看文章
perfect file的分類已經算好喇
佢係用年代去分
一開始就FG, 排返好晒機體,人物,歷史,時間線咁樣
完左一部先去下一部, 如此類推
...
所以分頁咭今次用唔用都沒所謂啦
你大可以每一部用一個folder咁裝

MS拉頁由第7期開始得返每期1張
不過見佢咁有誠意, 畫埋個背景出來, 而且又咁靚, 每期得一頁又有乜所謂XD

btw有冇人會訂deagostini那個放封面封底專用的folder呀??
我現時只係去中南買一千零一款的A4-L size clear folder來放, 一個folder只放得20頁...

所以我一定係貼好晒雞眼圈先放入folder
Perfect file咁分的確好d. 但fact file都唔可以話差, 只可以講佢著重UC多d. 但又有UC以外嘅野搞到唔拖唔水咁

但perfect d分頁咭好靚仔...xdddd 又想本本都有分頁咭>O<

當我由創刊開始睇時見到期期兩張拉頁實在超開心, 點知發現之後得返一頁落差好大XD

我都想訂, 果個放封面封底專用的folder設計好靚@@ 智源應該訂到?
仲有其實想問好耐, 唔知智源幫唔幫到手換果個1-50期嘅贈品. 去到智源又吾記得問佢.

其實我都已經貼晒圈圈先入, 但都好驚整爛><

引用:
作者: cm2010 查看文章
第6期 用了較佳,較硬身的紙質 , 與創刊號的軟身紙差別很大
有d咁嘅事@@? 真係冇留意. 今晚返去摸清楚先

另外今日經過樂富UNY見有CARL加強圈&部機仔賣

相薄

此篇文章於 03-22-12 02:26 PM 被 大覺屋師真 編輯。
大覺屋師真 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-22-12, 04:49 PM   #378
wyvern
Game Master

註冊日期: Dec 2004
如果真係想訂放封面專用folder的話,不如大家group埋一次過訂啦,慳返些運費

請問UNY賣的CARL加強圈幾錢?
由手機版發出
wyvern 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-22-12, 07:05 PM   #379
RX-93-2
Senior Gamer

註冊日期: Aug 2005
引用:
如果真係想訂放封面專用folder的話,不如大家group埋一次過訂啦,慳返些運費

由手機版發出
其實智源也應該可以訂Folder嘛?
RX-93-2 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-22-12, 08:59 PM   #380
wyvern
Game Master

引用:
作者: RX-93-2 查看文章
其實智源也應該可以訂Folder嘛?
如果智源唔得, 咪搵其他代購網站囉, 最主要都係想大家gorup埋訂就可以慳D運費
(如果智源可以訂, 最好就搵有優惠咭的版友幫手啦 A_A)

另外就係, 儲夠1~55期印花換的A3海報, 我都想要, 但又唔捨得剪個印花落黎

舊 03-23-12, 05:34 PM   #381
RX-93-2

引用:
如果智源唔得, 咪搵其他代購網站囉, 最主要都係想大家gorup埋訂就可以慳D運費
(如果智源可以訂, 最好就搵有優惠咭的版友幫手啦 A_A)

另外就係, 儲夠1~55期印花換的A3海報, 我都想要, 但又唔捨得剪個印花落黎
唔舍得剪咪買多本囉!
舊 03-23-12, 09:00 PM   #382
大覺屋師真
The One

XBox Live GamertagShinMusyaMNG
引用:

由手機版發出
其實一起訂都OK嘅

UNY賣$44同$42

相薄
舊 03-23-12, 09:34 PM   #383
wyvern
Game Master

引用:
作者: 大覺屋師真 查看文章
其實一起訂都OK嘅

UNY賣$44同$42
不過個folder真係幾貴
2100yen一個, 要齊3款就6300yen (點都係要3個folder先夠裝180期的封面)
仲要計運費, 真係成8百幾9百蚊買3個folder

舊 03-25-12, 02:33 AM   #384
wyvern
Game Master

果然星期六上去智X係最穩陣
今日上去真係有貨拎(Vol.24)
再順手執多2份創刊號連folder

剛剛將1~21期做好filing
已經爆左2.5個folder

此篇文章於 03-25-12 03:25 AM 被 wyvern 編輯。
舊 03-27-12, 12:37 PM   #385
大覺屋師真
The One

港版密沙娜封面依期, 睇到期期封面d色水都有d唔同....入面都有d偏差, 仲要唔算細嘅偏差...越嚟越難揀

引用:
不過個folder真係幾貴
2100yen一個, 要齊3款就6300yen (點都係要3個folder先夠裝180期的封面)
仲要計運費, 真係成8百幾9百蚊買3個folder
所以近期都係唔會買住, 話晒一野爆左二十三期XD

引用:
果然星期六上去智X係最穩陣
今日上去真係有貨拎(Vol.24)
再順手執多2份創刊號連folder
其實佢有冇話多數星期幾返貨? 雖然想一個月先去一次唔駛行咁多轉, 但又驚放得耐會比人整殘

相薄
舊 03-28-12, 12:00 AM   #386
RX-93-2

引用:
港版密沙娜封面依期, 睇到期期封面d色水都有d唔同....入面都有d偏差, 仲要唔算細嘅偏差...越嚟越難揀

所以近期都係唔會買住, 話晒一野爆左二十三期XD

其實佢有冇話多數星期幾返貨? 雖然想一個月先去一次唔駛行咁多轉, 但又驚放得耐會比人整殘
封面和內頁的紙質不同,顏色當然會有不同。

我落訂時問過,佢唔太願意隔咁耐才拿一次書,除非落多些訂金。
舊 03-28-12, 10:39 AM   #387
nds新手

港版有無人試過內頁有其中一兩頁無la la 有摺痕??????
舊 03-28-12, 11:05 AM   #388
大覺屋師真
The One

引用:
作者: RX-93-2 查看文章
封面和內頁的紙質不同,顏色當然會有不同。
唔係, 淨係封面已經本本有差別
唔同本嘅內頁都會有差
不過我都開始睇化....根本好難揀到本超完美...

上次我淨係臨走時輕輕咁同佢講我兩三個星期先拎一次書, 佢又冇咩反應咁

引用:
作者: nds新手 查看文章
港版有無人試過內頁有其中一兩頁無la la 有摺痕??????
今期賴巴女友果頁我睇過十幾本都有摺痕, 有d仲摺得幾勁.
勁難先搵到本依頁得輕輕摺痕, 而成本個邊位又冇壓得太勁&冇太大甩色

相薄

此篇文章於 03-28-12 11:10 AM 被 大覺屋師真 編輯。
舊 03-28-12, 03:45 PM   #389
wyvern
Game Master

引用:
唔同本嘅內頁都會有差

上次我淨係臨走時輕輕咁同佢講我兩三個星期先拎一次書, 佢又冇咩反應咁
當日反而係佢親自同我講, 叫我可以2~3星期拎一次書, 因為本書好薄, 所以放耐D都得

另外, 講起瑕疵問題, perfect file其實都有

呢頁係比較嚴重少少

(我諗係因為背景顏色問題, 堆字的底部一定係黑色背景, 但上部就係藍/紅/綠/橙... 排版時應該係分左做兩幅圖咁樣, 結果印刷時好易會移位)

不過呢個瑕疵我已經無視, 因為真係唔太覺眼
雖然係叫perfect file, 但係要100%完美根本係唔可能

此篇文章於 03-28-12 03:58 PM 被 wyvern 編輯。
舊 03-28-12, 05:15 PM   #390
nds新手

引用:
唔同本嘅內頁都會有差

今期賴巴女友果頁我睇過十幾本都有摺痕, 有d仲摺得幾勁.
勁難先搵到本依頁得輕輕摺痕, 而成本個邊位又冇壓得太勁&冇太大甩色
same here
今期賴巴女友
上期加曼都有摺痕

舊 03-30-12, 08:58 AM   #391
cm2010

註冊日期: Jun 2008
引用:
same here
今期賴巴女友
上期加曼都有摺痕

我買的也有摺痕, 甚至第一版有墨漬,
上出版社換過一本, 也有摺痕.
但我去7-11 看過新印的無摺痕.
看來以後要在7-11 用正價買,至少可以檢查
cm2010 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-30-12, 04:27 PM   #392
大覺屋師真
The One

引用:
當日反而係佢親自同我講, 叫我可以2~3星期拎一次書, 因為本書好薄, 所以放耐D都得
另外, 講起瑕疵問題, perfect file其實都有
呢頁係比較嚴重少少

(我諗係因為背景顏色問題, 堆字的底部一定係黑色背景, 但上部就係藍/紅/綠/橙... 排版時應該係分左做兩幅圖咁樣, 結果印刷時好易會移位)
不過最好都係唔好放咁多幾喺佢度, 我尋日拎一次過拎三期, 最近果兩期佢幾本一起放就冇事, wing zero custom封面果期得番一本收埋左唔知去邊就整到有少少摺痕了 另外佢都叫我橫掂有九折咭仲咩fact file唔喺佢地度買XD

你咁講一睇番fact file都見有依樣野. 但依d唔算明顯無所謂

引用:
same here
今期賴巴女友
上期加曼都有摺痕
引用:
作者: cm2010 查看文章
我買的也有摺痕, 甚至第一版有墨漬,
上出版社換過一本, 也有摺痕.
但我去7-11 看過新印的無摺痕.
看來以後要在7-11 用正價買,至少可以檢查
佢依d真係要重視下, 你話一般週刊雜誌就無所謂姐, 但話晒依本野係買嚟儲架嘛
得閒去facebook反映下先

相薄

此篇文章於 03-30-12 04:38 PM 被 大覺屋師真 編輯。
舊 03-30-12, 05:22 PM   #393
wyvern
Game Master

引用:
不過最好都係唔好放咁多幾喺佢度, 我尋日拎一次過拎三期, 最近果兩期佢幾本一起放就冇事, wing zero custom封面果期得番一本收埋左唔知去邊就整到有少少摺痕了 另外佢都叫我橫掂有九折咭仲咩fact file唔喺佢地度買XD

咁你而家最新係邊期呀??
我暫時最新個本只係wing zero custom封面個期咋
唔通你訂的仲新過我的 @@"!?

舊 03-30-12, 05:23 PM   #394
大覺屋師真
The One

引用:

咁你昨日係拎邊3期??
我暫時最新個本只係wing zero custom封面個期咋
24-26
我都估唔到26咁快到, 明明上星期一都係拎到23....

題外話, 尋日訂左日本の百人 & 戦国武將嘅創刊, 儲晒就唔會喇, 但反正佢d創刊咁平真係抵買.

相薄

此篇文章於 03-30-12 05:26 PM 被 大覺屋師真 編輯。
舊 03-30-12, 05:26 PM   #395
wyvern
Game Master

我上星期拎的先係第24期
你咁快有25,26 !?
照計今個星期的貨係仲未到...

你遲過我訂, 但竟然快我2期orz

舊 03-30-12, 05:30 PM   #396
大覺屋師真
The One

引用:

我上星期拎的先係第24期
你咁快有25,26 !?
照計今個星期的貨係仲未到...

你遲過我訂, 但竟然快我2期orz
我見25,26已經全部有5,6本喺度(應該都唔少人訂), 你今日去應該都拎到. 係24得番我未拎所以比人掉埋一二邊整巢左少少

相薄
舊 04-03-12, 12:16 AM   #397
RX-93-2

如果冇估計錯誤,我批書都應該今個星期到。
舊 04-03-12, 03:46 AM   #398
wyvern
Game Master

引用:
我見25,26已經全部有5,6本喺度(應該都唔少人訂), 你今日去應該都拎到. 係24得番我未拎所以比人掉埋一二邊整巢左少少
今日終於拎左25+26啦

上次拎書時見到有得砌時鐘個本書,真係跟住一大盒野(零件),不過真係好貴…
由手機版發出

此篇文章於 04-03-12 03:52 AM 被 wyvern 編輯。
舊 04-03-12, 03:32 PM   #399
LemonCoke

註冊日期: Oct 2003
3DS Friend Code3823 8824 1251
PSN  IDLemoncoke
XBox Live GamertagLemoncoke
引用:
其實都有講fact架, 而且又無必要又開多個topic講

咁即刻又講下fact, 我發覺如果跟官方個排法嚟排次序, 每買一期返嚟filing時,d紙拎出拎入都好驚整爛D圈圈. 因為佢期期打窿果個位都有偏差嘅=_= 好難成疊咁入...都幾麻煩
(perfect file未拆就唔知會唔會好D)
一早買佐D雞眼圈.
不過, 懶未開始搞.....
同埋我想請教, 每個分頁其實要幾多個folder 左右???
我想一早已經做好哂D分類.
唔想到時太厚唔夠放, 又再重新排過....
(怕有圈都會整爛)
LemonCoke 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-03-12, 05:06 PM   #400
大覺屋師真
The One

引用:
作者: LemonCoke 查看文章
一早買佐D雞眼圈.
不過, 懶未開始搞.....
同埋我想請教, 每個分頁其實要幾多個folder 左右???
我想一早已經做好哂D分類.
唔想到時太厚唔夠放, 又再重新排過....
(怕有圈都會整爛)
我暫時貼雞眼貼到上星期果期, 但仲未得閒睇晒本野.....我逼自己一定要睇左先filing,如果唔係都吾知有冇機會會再睇XD
不過我而家都費時逐期入, 成日要抽番前面果d出嚟, 都係等幾期一次過執好D

相薄

論壇跳轉

現在的時間是 08:25 AM

手機版 | APP版