Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > 娛樂興趣區 > 照相館

主題工具 顯示模式
舊 08-14-05, 09:43 PM   #1
riceking
District God of the Solar System
一人前のダメ人間

註冊日期: Aug 2003
保外就醫 - 日本篇

早前前往日本宣洩怨念之際...在CM一日目之後又再病發....
唯有夜晚再去看醫生....

醫生: 咦? 先生. 好面善喎, 你好似早兩個月先來過?

我: 係呀, 你好醫生.

醫生: 今次又見邊度唔舒服呀?

我: 明日呢...我要去Comike第二日....但係又驚現有的藥物有所不足...

醫生: 你呢個Ota....冇o野, 你去Comike唔需要用到藥啦, 有足夠食水及乾糧就得啦...

我: 我明日要去西4出面的屋上廣場......

醫生: (恍然大悟)呀係...明白....那有什麼問題呢?

我: 呢...在日光日白之下, 藥力可能出現不平均, 會影響效果嘛....

醫生: 你個藥包已經內置了光學藥力強化器, 不夠用嗎?

我: 在大晴天下, 都係有少少力有不遞哪....

醫生: 咁.....一於處方外置版本過你用啦

我: 都好, 但係貴唔貴?

醫生: 冇記錯你是用Canon的藥, 有兩個型號可以選擇. 一個是420, 另外一個是 580

我: 我之前借用過420, 那580有什麼分別?

醫生: 多了很多控制項目, 而且有ETTL2的自動制御, 不過你隻藥包只支援ETTL

我: 那麼580多少錢? 我還是喜歡有多些彈性耶...

醫生: 46200日圓, 不過你是遊客, 可以退稅. 44000便可以了.

我: (計一計) 咦? 平過香港買喎.

醫生: 真係?

我: 咁好啦

醫生: 好, 你拿這張紙出去藥房啦.

我: 還有, 我想替我在香港的朋友配一批過濾器及遙控器

醫生: 沒有問題

--------------------------------------------

出到去...拿了藥之後....

姑娘: 呢個580光學藥力強化器有一年國際保養, 如果你當地有Canon的服務處的話便可.

我: 真的? 太好了

Rice

舊 08-14-05, 09:51 PM   #2
AshleyYan
God of Gamer
↓打到乾晒水先出↓

註冊日期: Dec 2004
Wii U IDAshleyYan
3DS Friend Code2105 8594 0996
PSN  IDAshleyYan
XBox Live GamertagAshleyYan
米王兄又睇醫生o拿~
小心荷包身體呀~

我都想食呢隻藥呀~!!

此篇文章於 08-14-05 09:53 PM 被 AshleyYan 編輯。
AshleyYan 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-14-05, 09:54 PM   #3
ビスケット
Moderator
にゅうタイプ

註冊日期: Sep 2004
尋日去PINKY板聚就係因為冇光學藥力強化器搞到咩都唔駛影~
支o野響香港敗的話要幾多銀兩?
ビスケット 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-14-05, 09:56 PM   #4
Strider
初段

註冊日期: Feb 2003
PSN  IDAStrider
XBox Live GamertagStriderAdrian
米王終於買閃喇~

舊 08-14-05, 10:12 PM   #5
AshleyYan
↓打到乾晒水先出↓

引用:
作者: 奸詐餅
尋日去PINKY板聚就係因為冇光學藥力強化器搞到咩都唔駛影~
支o野響香港敗的話要幾多銀兩?
三千幾蚊~
其實都幾抵玩,俾左三千幾以後就唔駛煩~

舊 08-14-05, 10:25 PM   #6
ビスケット
Moderator
にゅうタイプ

註冊日期: Sep 2004
引用:
作者: AshleyYan
三千幾蚊~
其實都幾抵玩,俾左三千幾以後就唔駛煩~
吾等窮人暫時俾唔起咁高昂之醫藥費......
ビスケット 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-14-05, 10:52 PM   #7
AshleyYan
↓打到乾晒水先出↓

引用:
作者: 奸詐餅
吾等窮人暫時俾唔起咁高昂之醫藥費......
已經平過D藥杯好多啦~
比起無底深潭既藥杯呢D都係有限數姐~

舊 08-14-05, 10:58 PM   #8
riceking
District God of the Solar System
一人前のダメ人間

引用:
已經平過D藥杯好多啦~
比起無底深潭既藥杯呢D都係有限數姐~
實際上我付出的只是23000多日元, 至於點解當然是秘密
正價是44000沒錯 (知道的人自然會知 ~)

Rice

舊 08-14-05, 11:21 PM   #9
AshleyYan
↓打到乾晒水先出↓

引用:
作者: riceking
實際上我付出的只是23000多日元, 至於點解當然是秘密
正價是44000沒錯 (知道的人自然會知 ~)

Rice
好抵喎真係
唔通米王兄同個醫生/醫學界有咩關係

舊 08-14-05, 11:24 PM   #10
z_plus
Ultimate Gamer
長崎涼美

註冊日期: Dec 2001
3DS Friend Code4768 7416 2420
PSN  IDzetaplusHKG
弓起米王兄終於入埋閃閃~

有冇相睇呀?

↓小弟的個人photo album↓
http://www.fotop.net/zplus
z_plus 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-15-05, 11:46 PM   #11
riceking
一人前のダメ人間

引用:
作者: z_plus
弓起米王兄終於入埋閃閃~

有冇相睇呀?
我見幾抵買同可以在CM用先買

先來一張 ~

Rice

舊 08-15-05, 11:49 PM   #12
KKH
Anti-audiophile
你聽到了空氣的聲音嗎

註冊日期: Dec 2001
有閃係唔同, 你睇o個兩點 catch light~~
KKH 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-16-05, 12:24 AM   #13
AshleyYan
↓打到乾晒水先出↓

引用:
作者: KKH
係呀係呀~
巧令令呀~~

點先影到咁有神彩嫁~?

舊 08-16-05, 07:56 AM   #14
StOnE
Game Master

註冊日期: Jun 2003
米王大大的毒物果然好毒

舊 08-16-05, 11:47 AM   #15
Strider
初段

註冊日期: Feb 2003
PSN  IDAStrider
XBox Live GamertagStriderAdrian
引用:
作者: KKH
等我都用支閃去試下我女朋友可唔可以CATCH LIGHT先

舊 08-16-05, 12:00 PM   #16
AshleyYan
↓打到乾晒水先出↓

引用:
作者: Strider
等我都用支閃去試下我女朋友可唔可以CATCH LIGHT先
我只會影到紅眼/基拉隻"爆種眼"...

舊 08-16-05, 02:47 PM   #17
riceking
一人前のダメ人間

引用:
我只會影到紅眼/基拉隻"爆種眼"...
其實我只是用了內置的擴散片, 再就一就角度而已...
我這些邊算毒

Rice

舊 08-16-05, 04:54 PM   #18
StOnE
Game Master

引用:
其實我只是用了內置的擴散片, 再就一就角度而已...
我這些邊算毒

Rice
難度還有更毒的嗎 ?

舊 08-16-05, 07:56 PM   #19
riceking
一人前のダメ人間

引用:
作者: StOnE
難度還有更毒的嗎 ?
當然有, 例如早前DCIP的藥杯事件及KKH的過濾器

還有一個問題, 因為現場日光日白, 所以被拍攝者的瞳孔本身已經收細. 出現紅眼的情況不會太嚴重.

要注意出現紅眼的情況多數是在室內等弱光場所.
適當使用預閃, 令被拍者的瞳孔預先收細, 減輕紅眼現象

Rice

舊 08-16-05, 11:35 PM   #20
AshleyYan
↓打到乾晒水先出↓

引用:
當然有, 例如早前DCIP的藥杯事件及KKH的過濾器

還有一個問題, 因為現場日光日白, 所以被拍攝者的瞳孔本身已經收細. 出現紅眼的情況不會太嚴重.

要注意出現紅眼的情況多數是在室內等弱光場所.
適當使用預閃, 令被拍者的瞳孔預先收細, 減輕紅眼現象

Rice
係喎,原來日光日白,唔怪得啦~
其實我真係唔係咁識用閃,所以可以唔用的話都唔會用...
又有陣時Model唔知係咪戴左D奇怪既隱形眼鏡,反起光黎隻眼好似爆左種咁,好核突...
(可能佢真係爆緊種.....)

不過諗諗下我應該用多D閃先arm~
用用下就識~

舊 08-17-05, 07:33 PM   #21
StOnE
Game Master

米王 , RC-1 日本賣幾多錢 ?

舊 08-17-05, 07:52 PM   #22
riceking
一人前のダメ人間

引用:
作者: StOnE
米王 , RC-1 日本賣幾多錢 ?
除稅後2000yen

Rice

主題工具
顯示模式

論壇跳轉

現在的時間是 04:34 AM

手機版 | APP版