Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > 其他 > ~清談館~

主題工具 顯示模式
舊 08-19-16, 08:59 AM   #2876
Shirley Sheila
Crazy Gamer
雪莉☆雪娜

註冊日期: Aug 2006
引用:
作者: david 查看文章
[支那MODE]無期徒刑+剝奪攻治權利終身?[/支那MODE]

咁小兒科,呢一招損O煮妊都做到啦

人地宜家話官權大喎

Melty Blood
Ciel
214C236C2CjAAAD63214C
MHP2G
膽小×游擊×大劍
一擊脫離之術!? OAO!?
MHX
地衝×臨戰×金剛身
托不住就閃人啦 =v=
Shirley Sheila 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-19-16, 09:00 AM   #2877
真!DC
Banned User
奉行我道

註冊日期: Jan 2003
我覺得都冇乜好討論落去既價值
雙方都表面左觀點而雙方又堅決唔會認同對方睇法
由手機版發出
真!DC 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-19-16, 09:19 AM   #2878
vjoose
Ultimate Gamer

註冊日期: Jan 2014
引用:
作者: 真!DC 查看文章
由手機版發出
夜晚咁啱出嚟行花市論都出埋
可見立場政見幾影響一個人的判斷力
成見根本無法放下,真相其實無人想理,因為大家都只想見倒自己想見既結果,這其實連討論都稱不上

大家有空可以睇下損舉論彈,你就會了解到底香港搞緊咩野民主暴力選舉
由手機版發出
vjoose 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-19-16, 09:27 AM   #2879
Shirley Sheila
Crazy Gamer
雪莉☆雪娜

註冊日期: Aug 2006
人人都有立場架啦
我只係覺得判得恰得好處咁解
當然你有權從我既回覆判斷我既立場
我無權阻止
但我身處咩立場同點判斷一件事並無直接關係(陰謀論者除外

行花市唔係咩理論,係親身經歷
當然,你可以質疑
因為呢度係香港

政見?
我又唔係議員
你想我有咩政見俾你??

Melty Blood
Ciel
214C236C2CjAAAD63214C
MHP2G
膽小×游擊×大劍
一擊脫離之術!? OAO!?
MHX
地衝×臨戰×金剛身
托不住就閃人啦 =v=

此篇文章於 08-19-16 09:31 AM 被 Shirley Sheila 編輯。 原因: 補充資料
Shirley Sheila 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-19-16, 09:42 AM   #2880
Dyhalt Rushifar
God of Gamer
神人ではない!新人だ

註冊日期: Jun 2003
PSN  IDDyhalt
XBox Live GamertagDyhalt
引用:
由手機版發出
一早講過,本身網戰一世紀都唔會改變到對方所想。
要說服人本身就係需要理據,而理據唔會自己走出黎,
法治人治司法定義了解唔清楚就要嘗試說服人,自己又唔去做資料搜集,
咁在下覺得真係想俾佢說服都有D難度…

如果當權者一定係宅心仁厚,歷史唔駛間唔鐘就起一次義,百年前亦唔駛推翻帝制死咁多人啦。
比起人,在下更相信完善既制度可以維持公義。

此篇文章於 08-19-16 09:55 AM 被 Dyhalt Rushifar 編輯。
Dyhalt Rushifar 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-19-16, 09:44 AM   #2881
Thaws

註冊日期: Oct 2003
PSN  IDThaws
XBox Live Gamertagthaws
引用:
作者: 2dn 查看文章
上訴機制你都認為解決唔到錯判問題的話,
世上只有一種絕對無私、絕對公平:
惡即斬
V君大概你係想要哩d?

你有無d認為係接近完美既法律體系既國家做例子?
定係原來一直討論緊那裡是烏托邦?
嗯...應該係無反智民主既北韓。
惡即斬, 你憑乜判斷係惡, 又憑乜去判斷善?
先預設你有政治立場o既話, 咁你認為o既惡就可能係我認為o既善
咁樣o既惡即斬即係偽善, 自私, 絕對不公平
由手機版發出
Thaws 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-19-16, 09:54 AM   #2882
某F
我的歌聲裡

註冊日期: Jun 2002
引用:
作者: vjoose 查看文章
夜晚咁啱出嚟行花市論都出埋
可見立場政見幾影響一個人的判斷力
成見根本無法放下,真相其實無人想理,因為大家都只想見倒自己想見既結果,這其實連討論都稱不上

大家有空可以睇下損舉論彈,你就會了解到底香港搞緊咩野民主暴力選舉
由手機版發出
下面個立法會個POST你可以慢慢去了解

舊 08-19-16, 09:56 AM   #2883
某F
我的歌聲裡

註冊日期: Jun 2002
引用:
由手機版發出
有D立場注定不能相容

利益沖突

不過香港3權合作,全部都係佢地當權者既自己人咁解

舊 08-19-16, 10:01 AM   #2884
sugihara
真奈美たん萌え
show仔

註冊日期: Jan 2002
PSN  IDhigurash66442088
引用:
如果你都係繼續針對單案嚟講既話, 我己經沒有補充
我話佢濫權, 因我唔信佢無政治取向, 同埋明白法棺權力有幾容易濫用, 亦幾頻繁地被濫用而已
我不可能有任何証據去証實個判決公正如否, 除非我係佢腦入面條蟲, 否則點知道佢有無 bias, 或者點樣被收買?
正如包姪女被放生一案亦然, 我不相信這是公正裁決, 但除此以外, 你叫我點証實背後有沒有偏袒, 有沒有不可告人的交易? 會不會有點強人所難呢?
其他既野, 講來講去都係普通法原則怎樣公平客觀, 或點樣有得上訴就沒問題之類, 有關觀點其實早已交代, 無謂一再重覆了
由手機版發出
>>包姪女被放生一案
知唔知係警察揀條輕手嘅例去告?知唔知係判咗有罪?知唔知量刑係跟足條例?

>>我不可能有任何証據去証實個判決公正如否, 除非我係佢腦入面條蟲, 否則點知道佢有無 bias, 或者點樣被收買?
睇新聞梗係唔得,人地要查晒法律理據出嚟架好無.......

點解強調上訴,係因為上訴就係你講緊啲問題嘅解決方法丫嘛
民主制度都係架,你睇晒佢政綱,無人擔保佢唔呃你(689有辦你睇),咪下屆無得俾佢玩,投埋佢反對黨,成個政治方向改晒,同上訴機制差唔多

而家問題就係,揀特首?上屆唐梁政綱大方向有春分別?
揀議員?6成人投反對派連基本否決權都拎唔到,開會訓覺講完低能嘢下屆自動當選,佢罰你就有

sugihara 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-19-16, 10:02 AM   #2885
傑斯特
Game Master

註冊日期: Feb 2004
PSN  IDjasterhk
XBox Live Gamertagjasterhk
拒絕以單次事件作評論重點
以濫權個假設性作沒有完結討論
根本就只會引伸個人觀點無限loop
無比較無對比點分濫唔濫權
根本就無左分析個對象

然後你個玩法得出結果就係有可能濫權,亦有可能無
即係回歸原點

有權力就有機會濫權
周街警察都有機會濫
但無證據顯示下
你會唔會亂咁鬧個個人先
傑斯特 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-19-16, 10:08 AM   #2886
sugihara
真奈美たん萌え
show仔

最慘係司法界因為跟足條例成日俾人屈機,唔識李志喜都可以睇下陳豪點完美示範

舊 08-19-16, 10:23 AM   #2887
vjoose

引用:
作者: Dyhalt Rushifar 查看文章
一早講過,本身網戰一世紀都唔會改變到對方所想。
要說服人本身就係需要理據,而理據唔會自己走出黎,
法治人治司法定義了解唔清楚就要嘗試說服人,自己又唔去做資料搜集,
咁在下覺得真係想俾佢說服都有D難度…

如果當權者一定係宅心仁厚,歷史唔駛間唔鐘就起一次義,百年前亦唔駛推翻帝制死咁多人啦。
比起人,在下更相信完善既制度可以維持公義。
由上述發言,我看你對於政治討論的要求很高,必需由課本理論至事實論證都要一絲不苟才能取信,沒有專業知識的人都沒資格去說服你改變立場,對嗎?

由此可見,一般無知市民根本不適合講政治,讓一班沒有專業政治知識的愚民去決定社會發展根本就是大錯特錯,所以一人一票選舉更加係狗屁不通混帳無意義的制度,其實應該要像司法一樣必需由有識之仕專業處理的,對不對?

沒錯,這是偷換概念,你一定能找到破綻,然後解釋我沒有資格說服你的原因…結果,真相其實不重要,結論是你沒被說服,成見不是迷信就夠了,別說網戰,其實只要堅持信念,認真做論文一世紀都唔會改變到對方所想
由手機版發出
舊 08-19-16, 10:25 AM   #2888
朝霧 海斗
Crazy Gamer
GBF 周防天音:)

註冊日期: Aug 2011
大家可以同條5毛/藍屍體講咁耐道理

舊 08-19-16, 10:34 AM   #2889
vjoose

引用:
作者: 傑斯特 查看文章
拒絕以單次事件作評論重點
以濫權個假設性作沒有完結討論
根本就只會引伸個人觀點無限loop
無比較無對比點分濫唔濫權
根本就無左分析個對象

然後你個玩法得出結果就係有可能濫權,亦有可能無
即係回歸原點

有權力就有機會濫權
周街警察都有機會濫
但無證據顯示下
你會唔會亂咁鬧個個人先
其實我都講過唔會跟你地規舉討論架啦,覺得我玩緊文字遊戲既,堅持咁樣討論係假討論既,要逐個假設同你地查案用事實去論証既話,咁我認錯啦對唔住下次唔敢啦,OK?
由手機版發出
舊 08-19-16, 10:45 AM   #2890
真!DC
Banned User
奉行我道

覺得民主唔好,又覺得人治濫權
咁應該點先好?
由手機版發出
舊 08-19-16, 10:50 AM   #2891
vjoose

引用:
覺得民主唔好,又覺得人治濫權
咁應該點先好?
由手機版發出
終於有人問呢個問題,太好了
個人愚見:濫權係必要之惡,民主只需要做表面功夫,自己參考下世界大小強國,我無能力比解釋,印象流既野信不信由你
由手機版發出
舊 08-19-16, 10:58 AM   #2892
knight-philip
カガミ

註冊日期: Oct 2008
引用:
易地而處四個字,其實正正是我一直希望大家思考的

上述例子我亦完全讚同,但重點其實不是法官判三子社服緩刑還是坐牢…我想大家明白的是雖然理想的法官是公平公正就足夠,但事實是他們也會被政見左右,可能會偏袒,濫權的人而已,與其現在黑箱作業給共奴們懷疑狗官禍港,又或民主朋友們亦擔心司法獨立早晚會被赤化,何不面對現實想辦法解決… 例如很多人覺得理所當然的真普選?

請恕我一次又一次地回帶,但除非大家正面回應問題,否則討論亦只能到到此為止
由手機版發出
引用:
得罪講句,這種是我最討厭的討論方式
非黑即白,沒有民主就是北韓
迫人回帶,繼續解釋個問題唔係有無得上訴
道理明白,但唔該你免費做份 research 出個 report 搵實例去說服我…
咁你唔洗再講啦,邊有人夠你講?

質疑其實比說理容易得多,所以我最憎同人講道理

迷信亦比放下成見去思考更舒服,所以我都唔想諗咁多,最好我係飲共產黨水大,迷信毛魔萬能論既小朋友,咁我就舒服晒啦

政治野真係傾到好厭惡,無乜補充既話我收皮算
由手機版發出
藍字
與其被人姦,不如自己獻身仲會爽一點

紅字
咁冇野好討論

引用:
由上述發言,我看你對於政治討論的要求很高,必需由課本理論至事實論證都要一絲不苟才能取信,沒有專業知識的人都沒資格去說服你改變立場,對嗎?

由此可見,一般無知市民根本不適合講政治,讓一班沒有專業政治知識的愚民去決定社會發展根本就是大錯特錯,所以一人一票選舉更加係狗屁不通混帳無意義的制度,其實應該要像司法一樣必需由有識之仕專業處理的,對不對?

沒錯,這是偷換概念,你一定能找到破綻,然後解釋我沒有資格說服你的原因…結果,真相其實不重要,結論是你沒被說服,成見不是迷信就夠了,別說網戰,其實只要堅持信念,認真做論文一世紀都唔會改變到對方所想
由手機版發出
其實一個人講到明自己就是沒邏輯亦不信奉邏輯的話的確講多無謂

舊 08-19-16, 11:01 AM   #2893
真!DC
Banned User
奉行我道

大國都係民主制
新加坡果d偽民主制我相信過都幾十年就出事,邊有咁多明君
獨裁國家有幾多個真係強大?

人會有私心貪念,人不完美
所以要有制度制衡統治者權力
當做出違背大多數人意願既決定時人民可以拉佢落尼
民主制需要要資訊流通社會配合
民主制有好多缺點但已經係現存政制中最好了
由手機版發出
舊 08-19-16, 11:06 AM   #2894
Dyhalt Rushifar
神人ではない!新人だ

註冊日期: Jun 2003
PSN  IDDyhalt
XBox Live GamertagDyhalt
引用:

由手機版發出
好遺憾,唔係在下對政治辯論要求高,而係辯論本身就要需要各式各樣既資料去支持自己說法。
要說服人一定要做功課,你認為人地係迷信要打破迷信,就一定唔可以用迷信去打破迷信。

在下認為選舉係民意既授權,唔係要人民直接去參與政事,而係選一個大部份相信既人去處理政事,直接去參與政事果D叫公投。
都係果句,民主選舉亦只係一個機制,去補足權力平衡而已。

此篇文章於 08-19-16 11:10 AM 被 Dyhalt Rushifar 編輯。
Dyhalt Rushifar 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-19-16, 11:28 AM   #2895
vjoose

是日金句:用迷信去打破迷信

正好說明我係度做緊乜,甚至依家好多其他人做緊乜
可惜真正能打破這種迷信的水晶球,現實上並不存在
資料?例證?可能好過空口白話,但迷信既人一樣係會搵倒理由繼續迷信
隨此以外我再沒有補充了
由手機版發出
舊 08-19-16, 11:30 AM   #2896
sugihara
真奈美たん萌え
show仔

引用:
終於有人問呢個問題,太好了
個人愚見:濫權係必要之惡,民主只需要做表面功夫,自己參考下世界大小強國,我無能力比解釋,印象流既野信不信由你
由手機版發出
如果你係5毛就弊喇...
必要之惡只係啱美帝用,即係啲人話佢打殘中東鞏固美國利益
咁689之流收完5000萬再隊爆icac係維護咩國家利益?
邏輯問題,道德問題你聽唔入耳我唔講
但起碼你唔好覺得中國人濫權會有咩益,唔係咩印象,實際喺大陸做過嘢就知~

舊 08-19-16, 11:44 AM   #2897
knight-philip
カガミ

註冊日期: Oct 2008
引用:
是日金句:用迷信去打破迷信

正好說明我係度做緊乜,甚至依家好多其他人做緊乜
可惜真正能打破這種迷信的水晶球,現實上並不存在
資料?例證?可能好過空口白話,但迷信既人一樣係會搵倒理由繼續迷信
隨此以外我再沒有補充了
由手機版發出
然後這時候來一句"對了我當上必要惡就是為了幫你看清事實"

然後呢?

"我最_憎人講粗口"的朋友?

你認為別人都是"用迷信去打破迷信"只不過是因為你不去聽別人的理據
(不是要接受/吸收,只是要你listen而不是hear)
然後你去把別人的主張說成是迷信
再自以為是的加一句"其實你跟我都只是一樣","你跟我都不是無辜的"的感覺的句子

PS.這不是討論,只是分析,你可以不用回覆我,反正你都討厭講道理

舊 08-19-16, 11:48 AM   #2898
真!DC
Banned User
奉行我道

希望真的不再補充了
真係冇咩好講
大家都無謂認真了
由手機版發出
舊 08-19-16, 12:02 PM   #2899
david
The One

註冊日期: Mar 2002
引用:
作者: Thaws 查看文章
惡即斬, 你憑乜判斷係惡, 又憑乜去判斷善?
先預設你有政治立場o既話, 咁你認為o既惡就可能係我認為o既善
咁樣o既惡即斬即係偽善, 自私, 絕對不公平
由手機版發出
齋藤一:要召喚我嗎?

---
NS CC:Morphus X300
david 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-19-16, 12:06 PM   #2900
歌絲˙暮斯
The One
一擊格神

註冊日期: Feb 2003
PSN  IDKENZHAYA
引用:

大國都係民主制
新加坡果d偽民主制我相信過都幾十年就出事,邊有咁多明君
獨裁國家有幾多個真係強大?

人會有私心貪念,人不完美
所以要有制度制衡統治者權力
當做出違背大多數人意願既決定時人民可以拉佢落尼
民主制需要要資訊流通社會配合
民主制有好多缺點但已經係現存政制中最好了
由手機版發出
認真

紅字你咁講就太兒嬉,英國有最長既民主歷史,大憲章都不過係800年前既野。

如以大憲章(1215年)為起點計為民主既開始,人類其實有 90%時間係活起獨栽體制裡面。
歌絲˙暮斯 目前離線   回覆時引用此篇文章

主題工具
顯示模式

論壇跳轉

現在的時間是 03:22 AM

手機版 | APP版