Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > 其他 > 收藏品討論版

主題工具 顯示模式
舊 07-22-15, 04:58 PM   #1
シェンムー
Moderator
ドリームキャスト

註冊日期: Jul 2006
Wii U IDbb.729
Nintendo Switch IDSW-3362-5797-5988
3DS Friend Code3909 7471 5185
PSN  IDhideki_asaki
XBox Live Gamertaglapplay
手錶交流區(電子石英/機械錶etc. )

唔知開係邊好 , 如果已有相同主題請版主幫忙del. , thanks

早兩個月心血來潮想買隻手錶戴戴
對手錶完全唔熟識嘅我當時揀左隻seiko嘅潛水錶
光能嘅SSC015 , 貪佢靚仔錶面大 , 唔洗换電
行貨$32xx , 水貨$1500
我當然揀左水貨 , 但無盒

買左後就不停上網睇唔同品牌嘅手錶
毒到不得了 , 石英錶有佢嘅精準,機械錶就好精細

下隻目標應該會買隻機械錶 , 我諗我都係買返精工
佢Prospex隻Marinemaster 真係好正 , SpringDrive
不過要儲儲錢先XD

大家戴緊咩錶 ? 分享下

舊 07-24-15, 12:46 AM   #2
半人馬-RigiL-
Game Master

註冊日期: Jun 2007
G shock

http://www.casio.com/products/archiv...hock/G011D-2B/

戴左10年,期間換左一次電。
唔知係咪每款g shock都係每年快兩分鐘
唔會慢
半人馬-RigiL- 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-24-15, 01:50 AM   #3
( ゚ω゚)?
God of Gamer
Volks初音已接收

註冊日期: Dec 2010
我隻係SEIKO SUPERIOR SSA059 擺槌自動上鏈錶

\(^o^)/オワタ (;´Д`) ヽ(; ゚д゚)ノ ( ̄∀ ̄) (´・ω・`) ∠(゚Д゚)/ キタ━━(゚∀゚)━━ !!!!(´๑•ω•๑`) (๑*д*๑) (˘ω˘)zZ ( ゚ω゚ ) ∞ヾ(´д´)ノ ก็ʕ•͡ᴥ•ʔก้ (¯ 3 ¯)(◕‿◕✿) ('A`)(・ิω・ิ) (´д`) <( ̄ω ̄・)> 〆(・ω・`*) (´༎ຶД༎ຶ`)淚目 (๑•̀ㅂ•́)و✧掂 +×(ง⌐□ل͜□) 退休啦! (ง︡'-'︠)ง┗( _)┛(ʘдʘ)
EA-y( ̄Д ̄)。o :game怪有咁勁得咁勁,裝備有咁屎得咁屎,咪等啲友玩得咁舒服,玩完嗱嗱聲pay-to-win.抽loot box有咁難得咁難,box有咁罕有放咁罕有,啲課長咪啫聲抽完抽過第二次囉.
( ゚ω゚)? 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-24-15, 02:59 AM   #4
シェンムー
Moderator
ドリームキャスト

Nintendo Switch IDSW-3362-5797-5988
引用:
作者: 半人馬-RigiL- 查看文章
G shock

http://www.casio.com/products/archiv...hock/G011D-2B/

戴左10年,期間換左一次電。
唔知係咪每款g shock都係每年快兩分鐘
唔會慢
佢有無spec睇到月差幾多秒鐘 ?
引用:
作者: ( ゚ω゚)? 查看文章
我隻係SEIKO SUPERIOR SSA059 擺槌自動上鏈錶

好正 , 幾多份一秒針黎 ?

我都補返張相先: )

舊 07-24-15, 08:25 AM   #5
亍 ◣
 ◥ jaVaj
神的4小時

註冊日期: Dec 2001
幾耐冇帶過手錶

最貴都係一隻唔過千掛名EDIFICE 電子錶一隻

《唐韻》《集韻》丑玉切,音梀。小步也。左步爲彳,右步爲亍,合之則爲行字。又稍停也。
《左思•魏都賦》矞雲翔龍,澤馬亍阜。
《顏延之•赭白馬賦》纖驪接趾,秀騏齊亍。 
又《廣韻》中句切
音駐。義同。

此篇文章於 07-24-15 08:30 AM 被 亍 ◣ 編輯。
亍 ◣ 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-24-15, 10:14 AM   #6
歌絲˙暮斯
The One
一擊格神

註冊日期: Feb 2003
PSN  IDKENZHAYA
嘩...開埋 d 毒 po ?

日本計 seiko > citizen >>> casio

以前中意 citizen , 但講真, 係得 grand seiko 叫保值, 其他日本錶無論幾靚幾好都唔值錢.

so 戴貴價 casio 算, 貴極有個譜
歌絲˙暮斯 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-24-15, 12:11 PM   #7
歌絲˙暮斯
The One
一擊格神

SDIM0286

CASIO OCEANUS

太陽能. 全 TITANIUM, 好輕.

第一隻貴少少既錶, 都唔係特別貴, 係 LINEUP 裡面最 CHEAP 果隻.

當時人地買, 已經唔係成日用, 但有紀念價值.
舊 07-24-15, 12:42 PM   #8
anyone
The One
↘嫁

註冊日期: Jan 2005
PSN  IDRitsuZui
都係Casio Edifice

買左之後基本日日戴 都戴左3年

anyone 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-24-15, 01:29 PM   #9
歌絲˙暮斯
The One
一擊格神

SDIM0422

IMGP4528

SDIM0419

E+ 隻 OCENUS, 分手後買

價錢唔好提, 講錢傷感情.

有齊三圈表功能.
仲有電子指南針, 定位後轉動藍+黑金既內圈, 就知道 E+ 既方向.

此篇文章於 07-24-15 01:38 PM 被 歌絲˙暮斯 編輯。
舊 07-24-15, 01:50 PM   #10
神龍
Banned Banana
↘大家比d掌聲

註冊日期: May 2005
3DS Friend Code3780 9311 2412
PSN  IDMalcolm_Shum
show錶
這topic太富有了

舊 07-24-15, 03:30 PM   #11
風音
The One

註冊日期: Feb 2004
Wii U ID我願像浮雲
PSN  ID輕輕的飄遠了
XBox Live Gamertag拋開一切好逍遙
留名睇show錶

セカイガオワルマデハー ノシ
(☝ ՞ਊ ՞)☝オメデトウ
⊃天⊂
風音 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-24-15, 03:32 PM   #12
埃及使者
玻璃般的存在

註冊日期: Apr 2006
留名睇石油王們隨身既等閒之物

GGF - 棄坑
Bleach Brave Souls - 棄坑

(」・ω・)」うー!(/・ω・)/にゃー! (」・ω・)」うー!(/・ω・)/にゃー!
埃及使者 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-24-15, 03:37 PM   #13
J+1
望過黎呀!!!!!!

註冊日期: Jul 2007
估下有冇人敢貼apple watch之類上來
由手機版發出
J+1 目前線上   回覆時引用此篇文章
舊 07-24-15, 03:54 PM   #14
anyone
The One
↘嫁

註冊日期: Jan 2005
PSN  IDRitsuZui
會唔會有人貼勞

anyone 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-24-15, 05:44 PM   #15
歌絲˙暮斯
The One
一擊格神

日本錶得 GRAND SEIKO 同 MR.G 叫真係保值 D D , 其他既, 無論 20K 定 2K 都係一樣.

係個樣呃得人咁 LOR, 同埋係好多高科技既.

不過同任何歐美錶比都係無意義.

此篇文章於 07-24-15 05:46 PM 被 歌絲˙暮斯 編輯。
舊 07-24-15, 06:04 PM   #16
シェンムー
Moderator
ドリームキャスト

因為我會出post嘅forum得gaf 先開個topic 同大家吹下水姐XD
其實平貴都無咩所謂啦 , 錶嘅野最終都係比自己睇/自high
其他人就算你買什麼限量版佢都未必識啦 , 自己鐘意就ok

又唔係下下Rolex先叫識戴錶嘅
錢角度看Rolex當然ok 啦 , 到最後戴厭左嘅時候放都可以係戴左一萬幾千蚊錶 , 重可能賺左添
但一街都係daytona , GMTMASTERII 嘅時候其實都幾….…

舊 07-24-15, 06:26 PM   #17
( ゚ω゚)?
Volks初音已接收

註冊日期: Dec 2010
機械錶要咁準無用,細個圈係 24小時指針,可以睇到24小時同分到上下午咁解

引用:
作者: 山內 一典 查看文章
好正 , 幾多份一秒針黎 ?

\(^o^)/オワタ (;´Д`) ヽ(; ゚д゚)ノ ( ̄∀ ̄) (´・ω・`) ∠(゚Д゚)/ キタ━━(゚∀゚)━━ !!!!(´๑•ω•๑`) (๑*д*๑) (˘ω˘)zZ ( ゚ω゚ ) ∞ヾ(´д´)ノ ก็ʕ•͡ᴥ•ʔก้ (¯ 3 ¯)(◕‿◕✿) ('A`)(・ิω・ิ) (´д`) <( ̄ω ̄・)> 〆(・ω・`*) (´༎ຶД༎ຶ`)淚目 (๑•̀ㅂ•́)و✧掂 +×(ง⌐□ل͜□) 退休啦! (ง︡'-'︠)ง┗( _)┛(ʘдʘ)
EA-y( ̄Д ̄)。o :game怪有咁勁得咁勁,裝備有咁屎得咁屎,咪等啲友玩得咁舒服,玩完嗱嗱聲pay-to-win.抽loot box有咁難得咁難,box有咁罕有放咁罕有,啲課長咪啫聲抽完抽過第二次囉.
( ゚ω゚)? 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-24-15, 11:05 PM   #18
半人馬-RigiL-
Game Master

註冊日期: Jun 2007
引用:
佢有無spec睇到月差幾多秒鐘 ?
我記得個hardcopy manual 係有mention到架
但要搵搵先
半人馬-RigiL- 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-26-15, 11:03 AM   #19
sampanone
Senior Gamer

註冊日期: Aug 2010
wink

其實只有機械錶才會有抗跌力(多少還要視乎牌子、款式…)。

基本上,由於電子/石英錶壞咗是無得整的,不論任何牌子、款式的,只有折舊一途(當然又要視乎錶的狀況、牌子、款式…,炒賣限量版另計),就我所知,日本品牌只有GRAND SEIKO及oriental(東方錶)是有些少抗跌力的機械錶,就算Mr. G都只是電子錶,短期三幾年還有抗跌力,十年八載後就很難說了!

所以只要是自己喜歡的錶,開心戴就好,除非有興趣/能力玩機械錶另計。

我自己只是戴CASIO,因第一隻自己買的就是G-Shock,耐操耐用又滿意,可能戴開有感情,但之後也只是買過幾隻,現役常用有以下兩隻:

G-Shock GR8900-1
http://www.casio.com/products/Watches/G-Shock/GR8900-1/

G-Shock GIEZ GS-1300B-1
http://products.g-shock.jp/watch_det...0B-1AJF&n=4350

引用:
因為我會出post嘅forum得gaf 先開個topic 同大家吹下水姐XD
其實平貴都無咩所謂啦 , 錶嘅野最終都係比自己睇/自high
其他人就算你買什麼限量版佢都未必識啦 , 自己鐘意就ok

又唔係下下Rolex先叫識戴錶嘅
錢角度看Rolex當然ok 啦 , 到最後戴厭左嘅時候放都可以係戴左一萬幾千蚊錶 , 重可能賺左添
但一街都係daytona , GMTMASTERII 嘅時候其實都幾….…
引用:
作者: 歌絲˙暮斯 查看文章
日本錶得 GRAND SEIKO 同 MR.G 叫真係保值 D D , 其他既, 無論 20K 定 2K 都係一樣.

係個樣呃得人咁 LOR, 同埋係好多高科技既.

不過同任何歐美錶比都係無意義.
sampanone 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-27-15, 12:37 PM   #20
歌絲˙暮斯
The One
一擊格神

咁講相機鏡頭都係,基本上所有電子自動控制既野,長遠都係唔保值。

因為 parts 有停產既一日

但係咁計 automatic 同上鏈錶一樣都唔保值 wor ?

純機械錶都要間中入油保養
由手機版發出
舊 08-11-15, 09:30 PM   #21
シェンムー
Moderator
ドリームキャスト

人生第一隻Automatic
Seiko SBDC001
東南亞地方喜歡叫細mm
係儲錢買MARINEMASTER(大MM) 之前止止毒先XD
之後有機會嘅話出個REVIEW

此篇文章於 08-11-15 10:28 PM 被 シェンムー 編輯。
シェンムー 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-19-15, 03:33 AM   #22
シェンムー
Moderator
ドリームキャスト

原來GAF唔多朋友有戴錶 ? XD
早一個多星期先入手左seiko細MM
同一個朋友傾開佢都有玩錶 , 重非常多…
我最想入手嘅大MM又甘岩有 , 即時比佢毒死左…

左諗右諗左成日 , 最後出百寶利入手左
咁岩seiko係大MM出左15年後8月有個小改款
SBDX001 改做017
新增DIASHIELD同新夜光 , 龍頭有prospex logo
8L35 機芯小改良

應該係現時為止一炮買過最貴嘅野
個朋友係甘插我呢個價錢買seiko不如買ball等等等等重好
不過真係好鐘意,所以唔理了 , 不過唔可以比屋企人知就是了XD
如果咪煩死XD

個topic變左我個show off topic
唔講了 post埋呢兩張相此topic close

舊 08-19-15, 08:12 AM   #23
亍 ◣
 ◥ jaVaj
神的4小時

註冊日期: Dec 2001
你根本唔係影錶係度影價錢牌

《唐韻》《集韻》丑玉切,音梀。小步也。左步爲彳,右步爲亍,合之則爲行字。又稍停也。
《左思•魏都賦》矞雲翔龍,澤馬亍阜。
《顏延之•赭白馬賦》纖驪接趾,秀騏齊亍。 
又《廣韻》中句切
音駐。義同。
亍 ◣ 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-19-15, 02:42 PM   #24
黃昏之魔彈
Ultimate Gamer
閃光的王牌駕駛員

註冊日期: May 2002
XBox Live Gamertagjohnnywmh

平時帶錶佢都係左襯下衫
BTW 有無人會買MGS5隻錶?

永遠都不可能真正的再次擁有過去

此篇文章於 08-19-15 02:46 PM 被 黃昏之魔彈 編輯。
黃昏之魔彈 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-19-15, 03:56 PM   #25
歌絲˙暮斯
The One
一擊格神

我兩隻加埋就有你果隻 dia shield 價錢

主題工具
顯示模式

論壇跳轉