Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > 其他 > 收藏品討論版

主題工具 顯示模式
舊 01-14-10, 01:38 AM   #201
KIM
Ωmega αlpha™
GAF足球隊金虎拾號

註冊日期: Mar 2002
3DS Friend Code4596 9545 7662
PSN  IDGOUFKING
XBox Live GamertagGOUFKING
呢期的封面, 同SEP 2009完全一樣, 點解會貴咁多架?(定価:3885円(税込))
K大~呢本你有沒有?

http://www.modelkasten.com/book/character/230148.html

SEP 2009

此篇文章於 01-14-10 01:42 AM 被 KIM 編輯。
KIM 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-14-10, 02:22 AM   #202
簡..
Game Master

註冊日期: Jan 2008
引用:
作者: KIM 查看文章
呢期的封面, 同SEP 2009完全一樣, 點解會貴咁多架?(定価:3885円(税込))
K大~呢本你有沒有?

http://www.modelkasten.com/book/character/230148.html

SEP 2009
如果沒誤9月的Model Graphix 是 150 多頁
而你link的 "岡プロの「モナカキット」ガンプラ改造講座" 頁數有104
如果算一算, MG也沒有可能用上104頁來特集.
所以我猜"改造講座"的那本應該最為詳細. MG的應該是簡略版本.

可以參考:

ttp://mokeigoods.blog.so-net.ne.jp/2010-01-07

ttp://www.amazon.co.jp/%E5%B2%A1%E3%83%97%E3%83%AD%E3%81%AE%E3%80%8C%E3%83%A2%E3%83%8A%E3%82%AB%E3%82%AD%E3%83%83%E3%83%88%E3%80%8D%E3%82%AC%E3%83%B3%E3%83%97%E3%83%A9%E6%94%B9%E9%80%A0%E8%AC%9B%E5%BA%A7/dp/4499230144

(碎碎念)

此篇文章於 01-14-10 02:26 AM 被 簡.. 編輯。
簡.. 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-14-10, 02:26 AM   #203
KIM
GAF足球隊金虎拾號

引用:
作者: 簡.. 查看文章
如果沒誤9月的Model Graphix 是 150 多頁
而你link的 "岡プロの「モナカキット」ガンプラ改造講座" 頁數有104
如果算一算, MG也沒有可能用上104頁來特集.
所以我猜"改造講座"的那本應該較為詳細. MG的那本或許是簡略版本.

可以參考:

ttp://mokeigoods.blog.so-net.ne.jp/2010-01-07

ttp://www.amazon.co.jp/%E5%B2%A1%E3%83%97%E3%83%AD%E3%81%AE%E3%80%8C%E3%83%A2%E3%83%8A%E3%82%AB%E3%82%AD%E3%83%83%E3%83%88%E3%80%8D%E3%82%AC%E3%83%B3%E3%83%97%E3%83%A9%E6%94%B9%E9%80%A0%E8%AC%9B%E5%BA%A7/dp/4499230144
THX! 這圖更好~

舊 01-15-10, 10:15 AM   #204
amaderasu
Crazy Gamer

註冊日期: May 2009
知唔知邊到圓形凹面鏡賣, 要用佢做一D效果...
amaderasu 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-21-10, 12:38 PM   #205
Hung99hk
Insane Gamer

註冊日期: Jul 2005
對將於 3 月中旬出果隻 1/48 RX-78 好有興趣
以往砌 ge 高達模型都只係素組+滲線+消光
效果自己都接受得到
but 今次比例實在太大
只係滲線+消光覺得會單調左 d...
今次想再突破小小試下舊化
洗塗, 乾掃技術呢方面其實都已掌握得到
只是未曾應用過係高達模型上面...

預計大概會用以下程序處理:
1. 素組、打磨水口 (消夾口唔做了,對於沒有噴槍的我來說太大工程...)
2. 洗塗 (因為係底油,所以以油性淺灰色作輕量洗塗)
3. 滲線 (以法榔油滲線)
4. 上膠貼 / 水貼
5. 消光 (因為之後要再乾掃,所以以油性噴罐作消光,令表面無咁平滑)
6. 乾掃 (以水性 or 法榔)
7. 消光 (油性)
完成

問題:
1. 以上處理方法,油 ge 性質有無衝突? 有無更好的建議?
2. 用油性做洗塗和用法榔做洗塗有沒有很大分別? (以往都以用法榔油作洗塗,未試過用油性)
3. 消光方面,油性和水性噴罐處理上有甚麼分別 (以往都以水性作消光,未試過用油性)
4. 是否先做步驟 "5",乾掃才會比較容易?
6. 乾掃應該用水性定法榔比較好 (因乾掃時往往未掃到上色, d 油已經乾晒...)
7. 步驟 "7" 用返油性消光,會唔會起返晒之前 ge 乾掃? (當然我會先薄薄的噴一層...)

請各位高手為小分指點迷津

8750 5764 1526 4448
user name: GAP
add me play together la~

add 左我 ge 人請 PM
Hung99hk 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-31-10, 08:24 AM   #206
大懶財
Ultimate Gamer

註冊日期: Apr 2006
PSN  IDJACKYSIN
http://hk.myblog.yahoo.com/ambroseyin/article?mid=3303

手油心得文章

啱聽嘅說話,就係金石良言....相反就當你透明.
(  ̄ー ̄)人(゚д゚;)
大懶財 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 02-25-10, 11:27 PM   #207
大懶財
Ultimate Gamer

註冊日期: Apr 2006
PSN  IDJACKYSIN
郡士Mr.Hobby/Mr.Color中英日对照漆表
http://bbs.cnmsl.net/viewthread.php?tid=820

超實用

啱聽嘅說話,就係金石良言....相反就當你透明.
(  ̄ー ̄)人(゚д゚;)
大懶財 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-18-10, 12:23 AM   #208
KIM
GAF足球隊金虎拾號

引用:
作者: 大懶財 查看文章
郡士Mr.Hobby/Mr.Color中英日对照漆表
http://bbs.cnmsl.net/viewthread.php?tid=820

超實用
THX!

舊 03-30-10, 04:01 PM   #209
6eo
God of Gamer
美波様!

註冊日期: Nov 2005
有朋友想整場景, 想問下入面個d 屋仔/人/車 係邊度可以買到, 定係要自己整?
http://www.tts.tw/forum/viewtopic.ph...er=asc&start=0
草/樹個d係戰爭場景鋪應該有得賣?

thx
6eo 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-30-10, 04:11 PM   #210
Game Master
狙擊王

註冊日期: Jul 2004
引用:
作者: iamleoluk 查看文章
有朋友想整場景, 想問下入面個d 屋仔/人/車 係邊度可以買到, 定係要自己整?
http://www.tts.tw/forum/viewtopic.ph...er=asc&start=0

thx
去d大型少少既模式店都有~~~
mk果d....響旺角道果兩間

廣華街果邊果d都有~

0001 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-30-10, 07:45 PM   #211
簡..
Game Master

引用:

thx
雖然我不太記得香港那裡有火車模型店...?

但相信有很多人仔都可以在火車模型店買到; 有很多人仔都是設計給火車模型場景用的.

同樣地, 草/樹那些應該也可以在火車模型店找到.

(碎碎念)
舊 03-31-10, 11:27 AM   #212
簡..
Game Master

引用:

thx
我大概記得了.
你可以嘗試到"環球", 和SOGO看看有沒有....

(碎碎念)
舊 04-15-10, 11:56 PM   #213
ai.
RELEASED

註冊日期: Jan 2002
十年左右無玩模型,更加無正式上過色.
突然想上色,
想問依家水性油幾多錢一瓶?又或多錢支噴水性油和消光?(中位正常價)
上左油要等幾長時間先干?
用筆上有無咩基本技巧可以先學?
上底色係唔係等幫成隻野上同一隻色?其實有上同無上有咩大分別?有朋友話如果無上,之後上的色會比買個隻色深色,對嗎?

ai. 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-16-10, 12:28 PM   #214
kog
Moderator
リン・ミンメイ

註冊日期: Jul 2002
引用:
作者: AiStudio 查看文章
十年左右無玩模型,更加無正式上過色.
突然想上色,
想問依家水性油幾多錢一瓶?又或多錢支噴水性油和消光?(中位正常價)
上左油要等幾長時間先干?
用筆上有無咩基本技巧可以先學?
上底色係唔係等幫成隻野上同一隻色?其實有上同無上有咩大分別?有朋友話如果無上,之後上的色會比買個隻色深色,對嗎?
旺角環球做梗特價,買滿$500有65折,包括油,噴罐等等....

水性光面油好似總是不乾,我提意溝啞佢用,
其實表面乾了和未乾是睇得出....

基本技巧都是唔好返筆,梅花間竹掃和由淺色上起....

底色會影響表面發色,如紅,黃等淺色系列最好先上白色或肉色等等....

kog 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-16-10, 03:59 PM   #215
ai.
RELEASED

引用:
作者: kog 查看文章
旺角環球做梗特價,買滿$500有65折,包括油,噴罐等等....

水性光面油好似總是不乾,我提意溝啞佢用,
其實表面乾了和未乾是睇得出....

基本技巧都是唔好返筆,梅花間竹掃和由淺色上起....

底色會影響表面發色,如紅,黃等淺色系列最好先上白色或肉色等等....
65析!?thanks~

乾了和未乾是睇得出<<那麼我要望住叫,直到見到佢有變化為止.

梅花間竹掃?係唔係指隔開掃?

原來係咁,唔該灑~我一路都想緊好唔好為左平dd,買少隻色~ha

舊 04-17-10, 04:00 AM   #216
ai.
RELEASED

又黎一些基礎中基礎的事~(明天去買色了~)

我今次想上色的模型是這個.
我見好多人話先組合後上色.
但問題在於好似我想上的那部機的右手,
係銀色的下臂夾住紅色的上臂,
如果我先組合(用了膠水),那噴色時咪好煩?因為關節位同時有銀和紅色?
但如果我上色先,再組合咁咪又d位會膠水穢?唔會係上色之後再磨再筆補色上去?
普通依個情況係點做?

我上網看~好似見到佢d人組合左,之後又可以分解再上色!?
其實佢地組合時有無用膠水封死d位?
例如kog的教學"高達製作過程系列" <<-已經見到kog用膠水組合了,
但去到"噴灰/噴畢地"時部高達又比分解了!?
到係唔係有方法就用算左膠水都可以解體?

對於用一個位有兩隻色,而組合後用了膠水又分解唔到,搞到我唔知應做次序和方式,
如可以請教一下!!!

另外想問假組合的問題,到底所為假組合在那個步驟?
1.假組合 >> 真組合(用膠水) >> 上色
2.假組合>> 上色 >> 真組合(用膠水)
還是有第3?

最後一個問題上了色的地方貼膠紙上去擋住之後不用再上色的地方,
把膠紙拿掉後,之前上的色有機會跟隨膠紙掉嗎?(不論用水性或油性)
係唔係一定要買模型用的膠紙?其他有可以代用的膠紙嗎?

此篇文章於 04-17-10 04:08 AM 被 ai. 編輯。
舊 04-19-10, 04:23 AM   #217
kog
Moderator
リン・ミンメイ

引用:
65析!?thanks~

乾了和未乾是睇得出<<那麼我要望住叫,直到見到佢有變化為止.

梅花間竹掃?係唔係指隔開掃?

原來係咁,唔該灑~我一路都想緊好唔好為左平dd,買少隻色~ha
未乾表面是濕既,乾了表面是啞(如啞油),
梅花間竹是指,一次掃晒橫,乾了另一次再掃晒直...

引用:
又黎一些基礎中基礎的事~(明天去買色了~)

我今次想上色的模型是這個.
我見好多人話先組合後上色.
但問題在於好似我想上的那部機的右手,
係銀色的下臂夾住紅色的上臂,
如果我先組合(用了膠水),那噴色時咪好煩?因為關節位同時有銀和紅色?
但如果我上色先,再組合咁咪又d位會膠水穢?唔會係上色之後再磨再筆補色上去?
普通依個情況係點做?

我上網看~好似見到佢d人組合左,之後又可以分解再上色!?
其實佢地組合時有無用膠水封死d位?
例如kog的教學"高達製作過程系列" <<-已經見到kog用膠水組合了,
但去到"噴灰/噴畢地"時部高達又比分解了!?
到係唔係有方法就用算左膠水都可以解體?

對於用一個位有兩隻色,而組合後用了膠水又分解唔到,搞到我唔知應做次序和方式,
如可以請教一下!!!

另外想問假組合的問題,到底所為假組合在那個步驟?
1.假組合 >> 真組合(用膠水) >> 上色
2.假組合>> 上色 >> 真組合(用膠水)
還是有第3?

最後一個問題上了色的地方貼膠紙上去擋住之後不用再上色的地方,
把膠紙拿掉後,之前上的色有機會跟隨膠紙掉嗎?(不論用水性或油性)
係唔係一定要買模型用的膠紙?其他有可以代用的膠紙嗎?
落膠水是想方便之後的補夾口,如設定本身已經有條線,那麼便無須補,
另外有時也會作出少許修改,方便上色後組合,例如高達頭,
如以上兩個方法都不行,最簡單便是完成一部份,包油紙才再砌另一部份.

假組目的是組合後,看看有什麼不滿需要作出修改,包括方便上色等.

表面太滑,有油脂等都很易甩油,最好當然全隻打磨一次和噴灰打底,
模型用膠紙是專為模型而設,當然最理想,但一些黐性低和乾身的膠紙也可代用.

此篇文章於 04-19-10 04:31 AM 被 kog 編輯。
舊 04-19-10, 05:02 PM   #218
ai.
RELEASED

引用:
未乾表面是濕既,乾了表面是啞(如啞油),
梅花間竹是指,一次掃晒橫,乾了另一次再掃晒直...

落膠水是想方便之後的補夾口,如設定本身已經有條線,那麼便無須補,
另外有時也會作出少許修改,方便上色後組合,例如高達頭,
如以上兩個方法都不行,最簡單便是完成一部份,包油紙才再砌另一部份.

假組目的是組合後,看看有什麼不滿需要作出修改,包括方便上色等.

表面太滑,有油脂等都很易甩油,最好當然全隻打磨一次和噴灰打底,
模型用膠紙是專為模型而設,當然最理想,但一些黐性低和乾身的膠紙也可代用.
完全明白灑,多謝回覆!

不過昨天比我ko左紅蓮隻銀色手.......
我用mr color的銀色噴佢,之後以為干灑,點知原來未...搞到多了個手指印,
咁我就用翻mr color的tinner去洗洗色,用棉花棒取了少少tinner再擦上去....
我已經擦少少後用棉花棒另一邊,免得太多tinner.......
點知隻佢隻手掌用黎分隔和支持插住的手指位.......比慢慢地溶解了....
依家都唔知點好....
1.其實有無方法修理?我依家只係用模型膠紙貼係手掌外部令手指唔會跌出黎,但係好鬆,根本支持唔到.
用黎支持手指的圓ball ball的位溶解了,紅圈的兩個位.

此篇文章於 04-19-10 05:52 PM 被 ai. 編輯。
舊 04-20-10, 02:16 AM   #219
kog
Moderator
リン・ミンメイ

引用:
完全明白灑,多謝回覆!

不過昨天比我ko左紅蓮隻銀色手.......
我用mr color的銀色噴佢,之後以為干灑,點知原來未...搞到多了個手指印,
咁我就用翻mr color的tinner去洗洗色,用棉花棒取了少少tinner再擦上去....
我已經擦少少後用棉花棒另一邊,免得太多tinner.......
點知隻佢隻手掌用黎分隔和支持插住的手指位.......比慢慢地溶解了....
依家都唔知點好....
1.其實有無方法修理?我依家只係用模型膠紙貼係手掌外部令手指唔會跌出黎,但係好鬆,根本支持唔到.
用黎支持手指的圓ball ball的位溶解了,紅圈的兩個位.

似是tinner滲了入佢而迫爆了(冇實物唔肯定),
E5和E6分唔分得開,分開後用AA黐返E6爆開地方,之後再砌過....

舊 04-20-10, 04:22 AM   #220
ai.
RELEASED

引用:
似是tinner滲了入佢而迫爆了(冇實物唔肯定),
E5和E6分唔分得開,分開後用AA黐返E6爆開地方,之後再砌過....
唔知,我只係見到手掌邊慢慢地好似跌左D野出黎,
之後真係留意到時已經係用黎頂住中指個位已經跌左出黎,另手掌旁邊已經有個洞了......

如果唔硬來應該分開唔到,因為已經用了模型膠水,
有無一些東西/方式可以令佢地分開?而且跌出黎個D位(跌出黎個時)已經唔見左.....
其實如果分開到,可唔可用模型的框CUT細佢,之後修補佢?

舊 04-20-10, 01:59 PM   #221
KIM
GAF足球隊金虎拾號

為人民服務下啦~~~!!!平平地開班授教啦~~~~~~!!!

舊 04-20-10, 11:32 PM   #222
ai.
RELEASED

因為比我溶左隻手關係....最後是是旦旦ko左部機算~(除左隻手,我還弄斷左3個位)
下次見到買多一部翻去重做算~
不過估唔到一部連hg都無的模型,感覺上比robo魂那部更好~(動作和size)
雖然我搞得唔好,不過未開始前就係依度問,就算失敗左都貼下圖.失禮了.

舊 05-11-10, 09:29 AM   #223
Montague
遺伝子生物工学博士号

註冊日期: Nov 2002
3DS Friend Code2363 6017 4707
PSN  IDultcth
XBox Live GamertagMontagueC
有問題關於噴筆想請教下咁多位:
小弟嚮外國住,買左一枝噴筆(係個調色罐樽嚮枝筆下面的果款),係駁用哂就要即棄果d gas罐
前幾日到日本,想買枝係調色罐係嚮枝筆上面的那款,一問yodobashi果d服務員下發覺呢類調色罐嚮上面的噴筆係駁唔到gas的??間間都係咁同我講
因為言語有限的關係所以無乜追問,所以想問下大家呢d噴筆係味一定係買氣汞而唔係gas罐?謝

舊 05-11-10, 12:57 PM   #224
kog
Moderator
リン・ミンメイ

引用:
作者: Montague 查看文章
有問題關於噴筆想請教下咁多位:
小弟嚮外國住,買左一枝噴筆(係個調色罐樽嚮枝筆下面的果款),係駁用哂就要即棄果d gas罐
前幾日到日本,想買枝係調色罐係嚮枝筆上面的那款,一問yodobashi果d服務員下發覺呢類調色罐嚮上面的噴筆係駁唔到gas的??間間都係咁同我講
因為言語有限的關係所以無乜追問,所以想問下大家呢d噴筆係味一定係買氣汞而唔係gas罐?謝
我不知你揀咩噴筆,基本上與油樽位置無關,
我諗應該是單動或雙動噴筆問題,
單動會不停出氣,雙動就按下才出氣,
如你用gas罐連接單動,即不停放氣...

舊 05-11-10, 01:47 PM   #225
Montague
遺伝子生物工学博士号

註冊日期: Nov 2002
3DS Friend Code2363 6017 4707
PSN  IDultcth
XBox Live GamertagMontagueC
引用:
我不知你揀咩噴筆,基本上與油樽位置無關,
我諗應該是單動或雙動噴筆問題,
單動會不停出氣,雙動就按下才出氣,
如你用gas罐連接單動,即不停放氣...
點樣可以分佢係雙動定單動?有個好似手槍果d trigger位呢?都係無關?

主題工具
顯示模式

論壇跳轉

現在的時間是 11:33 AM

手機版 | APP版