Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > 其他 > 收藏品討論版

主題工具 顯示模式
舊 03-21-09, 02:53 PM   #101
簡..
Game Master

註冊日期: Jan 2008
自己原本一直用開o-second
之前見到有人是用201+爽身粉.
所以前陣子好奇買左支201來試下, 但乾得好快.
爬番d舊post. 發現星人有提過用法, 但想知道詳細做法. 唔係太明... (道理係..?)

引用:
近期D AA改佐配方
可以買兩支201
一支放係度晒返兩日
然後兩溝。。。。。。。。。
想問下星人和各位 201+爽身粉有咩技巧? 可以分享一下做法/用法?

(碎碎念)
簡.. 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-21-09, 02:59 PM   #102
簡..
Game Master

引用:
作者: HAKAIDER 查看文章
自從大半年前隻Sniper Wolf 後再無砌過模型...............

今日開隻 big O 黎玩..................

真係比 big O d夾口位嚇親...............

以為砌緊1X年前的舊模型...............

你係指夾口太大?
sinper wolf同big o好熟, 好似以前聽過...但唔記得咩來..

(碎碎念)
舊 03-21-09, 03:04 PM   #103
HAKAIDER
God of Gamer
neet 人生~~~

註冊日期: Jun 2002
XBox Live GamertagHAKAIDER 99
引用:
作者: 簡.. 查看文章
自己原本一直用開o-second
之前見到有人是用201+爽身粉.
所以前陣子好奇買左支201來試下, 但乾得好快.
爬番d舊post. 發現星人有提過用法, 但想知道詳細做法. 唔係太明... (道理係..?)

想問下星人和各位 201+爽身粉有咩技巧? 可以分享一下做法/用法?
原理係令枝AA "過期".................

過左使用有効期的 AA 乾透速度會減慢

而長時間將 AA 曬太陽可以加快"過期"

/O/
    (
  <\
 ̄ ̄ ̄ ̄ ̄ ̄ ̄
貴介公子 一刀兩斷
HAKAIDER 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-21-09, 03:35 PM   #104
HAKAIDER
neet 人生~~~

引用:
你係指夾口太大?
sinper wolf同big o好熟, 好似以前聽過...但唔記得咩來..
唔記得好正常.............

因為我無開過相關製作topic...............

/O/
    (
  <\
貴介公子 一刀兩斷
舊 03-21-09, 09:43 PM   #105
簡..
Game Master

引用:
原理係令枝AA "過期".................

過左使用有効期的 AA 乾透速度會減慢

而長時間將 AA 曬太陽可以加快"過期"
thanks!
咁唔知道我放係到晒洗唔洗開蓋? 仲知係唔係放係到哂兩日太陽就ok?
你有冇試過??

引用:
唔記得好正常.............

因為我無開過相關製作topic...............

我覆完post先諗起.
metal gear solid!!
我都係忠實fan, 第一集玩起的
好靚喎! 上色很不錯, good job ! 高手一名!
我記得gk好似仲有出ninja的, 我其中最喜歡的角色就是ninja呢. 我記那隻也不錯的.
而big o 我就誤會左係the-o , 抱歉抱歉

(碎碎念)
舊 03-21-09, 11:26 PM   #106
HAKAIDER
neet 人生~~~

引用:
thanks!
咁唔知道我放係到晒洗唔洗開蓋? 仲知係唔係放係到哂兩日太陽就ok?
你有冇試過??
我唔太見議噤造................

返不如減少毎次混合的份量............

加快毎次的工作時間..............分多幾次去補

新手好多時會貪方便諗住"撈多d" 可以一次過補曬

但偏偏手脚慢................AA 膠同爽身粉未完全混合就開始乾

引用:
我覆完post先諗起.
metal gear solid!!
我都係忠實fan, 第一集玩起的
好靚喎! 上色很不錯, good job ! 高手一名!
我記得gk好似仲有出ninja的, 我其中最喜歡的角色就是ninja呢. 我記那隻也不錯的.
而big o 我就誤會左係the-o , 抱歉抱歉
我不算是高手.............砌多了技術就自然會有改善

也可以試下混合多種上色技術給自己作小練習

這隻Sniper Wolf 的軍服同時用了乾掃/油彩&法郎油抹色/飛點噴法

頭髮是以黄cast 的成形色直接噴上陰影

/O/
    (
  <\
貴介公子 一刀兩斷
舊 03-22-09, 12:04 AM   #107
簡..
Game Master

引用:
我唔太見議噤造................

返不如減少毎次混合的份量............

加快毎次的工作時間..............分多幾次去補

新手好多時會貪方便諗住"撈多d" 可以一次過補曬

但偏偏手脚慢................AA 膠同爽身粉未完全混合就開始乾
ok, 我會試下的.thanks
你咁樣講都有道理.
我一直都用開o-second. 覺得好好用.
只係好奇, 聽人話201唔同, 所以先試.
可能我用o-second既方法唔可以用係201到 (因為o-second我可以溝得清清楚楚先落都唔會乾得咁快.)

引用:
我不算是高手.............砌多了技術就自然會有改善

也可以試下混合多種上色技術給自己作小練習

這隻Sniper Wolf 的軍服同時用了乾掃/油彩&法郎油抹色/飛點噴法

頭髮是以黄cast 的成形色直接噴上陰影
看得出軍服是用了乾掃的呢, 很像軍服一樣呢~
有冇用wash? 我諗如果用wash, 件衫睇起來會仲舊仲真.
我自己都努力研習技術中...
e+盡量每日都放d時間落模型到, 希望漸漸有進步呢~

(碎碎念)
舊 03-22-09, 12:40 AM   #108
HAKAIDER
neet 人生~~~

引用:
看得出軍服是用了乾掃的呢, 很像軍服一樣呢~
有冇用wash? 我諗如果用wash, 件衫睇起來會仲舊仲真.
我自己都努力研習技術中...
e+盡量每日都放d時間落模型到, 希望漸漸有進步呢~
洗色的効果一定不及抺色...........由其係在一些粗造的表面上

另........用油彩/壓克力的抺色効果比雙星法郎油更好

不過............抺色的手勢技術就一定要花時間線了

軍服上的摺紋............凸位是用灰色乾掃/灰緑飛點噴法

凹位/褲浪位是用啡緑色油彩&深啡色法郎油抹色............

不過影相完全影唔到抹色効果

/O/
    (
  <\
貴介公子 一刀兩斷
舊 03-22-09, 11:21 AM   #109
簡..
Game Master

引用:
洗色的効果一定不及抺色...........由其係在一些粗造的表面上

另........用油彩/壓克力的抺色効果比雙星法郎油更好

不過............抺色的手勢技術就一定要花時間線了

軍服上的摺紋............凸位是用灰色乾掃/灰緑飛點噴法

凹位/褲浪位是用啡緑色油彩&深啡色法郎油抹色............

不過影相完全影唔到抹色効果
如果對比乾掃的話, 我知道洗油有時就太難控制了.
凸位點解會用灰色?? 以我理解, 如果先做高光, 然後再做舊化... 灰色應該是根本不會用到在內的 ??

相有時就係咁 ^^; 之前都同朋友傾過, 都談論過相關既問題...
e d係常見情況, 更何況你就咁影 (唔set background等等的東東)
有人曾指出用唔同既background (特別係唔同色)會影響物件影出來物件既顏色和眼睛看出來的顏色...
如果遇到同樣情況, 我諗可以嘗試set manual, set到d色想你要既出來就是了 (我有時係咁做)
順便提一句, 相影出來係唔同眼睛看, 眼睛看到未必係實色, 相反相機影出來有時才是實際顏色~

(碎碎念)
舊 03-22-09, 12:53 PM   #110
HAKAIDER
neet 人生~~~

引用:
如果對比乾掃的話, 我知道洗油有時就太難控制了.
凸位點解會用灰色?? 以我理解, 如果先做高光, 然後再做舊化... 灰色應該是根本不會用到在內的 ??
高光=/=乾掃効果

列如Sniper Wolf 腰後的四方小包包

外圍邊位以乾掃強調使用時的自然磨損 (留意相2,3 小包上方的灰色邊位)

褲側袋蓋也是同樣...............

引用:
相有時就係咁 ^^; 之前都同朋友傾過, 都談論過相關既問題...
是時候要去照相館走一圏了...............

/O/
    (
  <\
貴介公子 一刀兩斷

此篇文章於 03-22-09 12:57 PM 被 HAKAIDER 編輯。
舊 03-22-09, 01:24 PM   #111
簡..
Game Master

引用:
高光=/=乾掃効果

列如Sniper Wolf 腰後的四方小包包

外圍邊位以乾掃強調使用時的自然磨損 (留意相2,3 小包上方的灰色邊位)

褲側袋蓋也是同樣...............

圖好..好..好.. (迷: 看你用的相機不錯呢)
原來你想做自然磨損~ 我都一直諗住你係做舊化, 但一直冇諗到係做磨損 (因為在下一直是喜歡乾淨feel的, 所以對舊化沒什麼學問)

引用:
是時候要去照相館走一圏了...............
別人的相機學問太大了, 而且自己覺得普通相機就可以了... 所以一直也沒逛照相館和影相論壇.
只是題外話而已

(碎碎念)
舊 04-15-09, 11:26 PM   #112
syncmaster
六番隊副隊長

註冊日期: Dec 2002
偶想請教一下應該點樣選擇沙紙~

用於砌高達應該用邊隻好呢

是緣是情是童真還是意外
有淚有罪有付出還有忍耐
syncmaster 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-16-09, 12:46 AM   #113
kog
Moderator
リン・ミンメイ

註冊日期: Jul 2002
引用:
作者: syncmaster 查看文章
偶想請教一下應該點樣選擇沙紙~

用於砌高達應該用邊隻好呢
五金舖和模型店都有售,前者平,後者耐用,號碼越大越幼,
不過就算同號碼,但兩者粗幼度都不同...

砌高達,可以用模型店雙星400~1000號

kog 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-16-09, 11:18 PM   #114
syncmaster
六番隊副隊長

引用:
作者: kog 查看文章
五金舖和模型店都有售,前者平,後者耐用,號碼越大越幼,
不過就算同號碼,但兩者粗幼度都不同...

砌高達,可以用模型店雙星400~1000號
謝kog大指教

咁有時用完後表面留有好明顯磨過既痕,係咪代表用錯型號呢

偶唔係好太力架

是緣是情是童真還是意外
有淚有罪有付出還有忍耐
syncmaster 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-17-09, 12:05 AM   #115
kog
Moderator
リン・ミンメイ

引用:
作者: syncmaster 查看文章
謝kog大指教

咁有時用完後表面留有好明顯磨過既痕,係咪代表用錯型號呢

偶唔係好太力架
我唔知你用幾粗沙紙,正路還會噴灰上色,是可以遮到幼沙紙痕跡,
如果你冇諗住噴灰上色,可以再用磨光膏拋返滑表面...

舊 04-19-09, 09:47 PM   #116
夢幻騎士
Insane Gamer

註冊日期: Jan 2003
http://www.tamiya.com/japan/products...basic_comp.htm
有無人知香港邊度有這一套泵加槍賣?
夢幻騎士 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-20-09, 03:53 PM   #117
yeah yeah

想問
我用bb戰士既MARKER
但幾星期後
D Gold color會好快就啞哂
同第一次個時有好大唔同
想問有無方法 keep d color耐d?

神魔:12476797

NTR.......
yeah yeah 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-26-09, 01:57 AM   #118
7ming_格鬥苦手
小霸王

註冊日期: Mar 2003
PSN  IDme7ming
各位好,
小弟一向砌開素組....
而現在想試下學修補剪口位+初階上色....
咁要用什麼工具呢?謝謝指教..

GuitarFreaks V5 Skill Point list<---Hot! 9/7 Updat!!
GuitarFreaks V4 Skill Point list
GuitarFreaks V3 Skill Point list
DurmMania V3
7ming_格鬥苦手 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-01-09, 02:47 AM   #119
kog
Moderator
リン・ミンメイ

引用:
作者: yeah yeah 查看文章
想問
我用bb戰士既MARKER
但幾星期後
D Gold color會好快就啞哂
同第一次個時有好大唔同
想問有無方法 keep d color耐d?
氧化...噴 topcoat會有幫助,不過要隻Gold color受得先...
引用:
作者: 7ming_格鬥苦手 查看文章
各位好,
小弟一向砌開素組....
而現在想試下學修補剪口位+初階上色....
咁要用什麼工具呢?謝謝指教..
希望對你有幫助
http://www.gaforum.org/showthread.php?t=91558

舊 05-02-09, 10:12 PM   #120
不死鳥
Senior Gamer

水貼係唔係一定要噴油/ 用marker setter??先會貼得實?
不死鳥 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-03-09, 02:31 AM   #121
kyohk2001
Junior Member

註冊日期: Apr 2008
kog 大大
你當年隻pg strike rouge
d 色點配????
kyohk2001 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-03-09, 02:44 AM   #122
kyohk2001

註冊日期: Apr 2008
同埋 點先可以買bmc d knife
kyohk2001 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-03-09, 01:59 PM   #123
pkkuen007

註冊日期: Mar 2004
我琴日買左set TAIWAN泵有auto,我想問玩幾耐好停?
pkkuen007 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-04-09, 12:12 AM   #124
不死鳥
Senior Gamer

我想用gundam marker 油番新安洲d 水口位
應該用邊枝會好d
不死鳥 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-04-09, 11:28 AM   #125
kog
Moderator
リン・ミンメイ

引用:
作者: 不死鳥 查看文章
水貼係唔係一定要噴油/ 用marker setter??先會貼得實?
模型表面有離模劑,直接貼會好易甩返出來,
安全起見,貼水貼前和後都需要噴油/透明油.
引用:
作者: kyohk2001 查看文章
kog 大大
你當年隻pg strike rouge
d 色點配????
太耐,唔記得...
引用:
作者: kyohk2001 查看文章
同埋 點先可以買bmc d knife

引用:
作者: pkkuen007 查看文章
我琴日買左set TAIWAN泵有auto,我想問玩幾耐好停?
加把風扇散熱較好,有auto其實佢滿氣自己都會停,當然不停噴另計,
有風扇吹住,冬天約1小時,夏天約30分鐘,每次等15~30分鐘散熱...
引用:
作者: 不死鳥 查看文章
我想用gundam marker 油番新安洲d 水口位
應該用邊枝會好d
真是冇留意

主題工具
顯示模式

論壇跳轉

現在的時間是 07:28 PM

手機版 | APP版