Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > 其他 > 收藏品討論版

主題工具 顯示模式
舊 10-22-08, 07:46 PM   #26
簡..
Game Master

註冊日期: Jan 2008
引用:
作者: ★星人DX★ 查看文章
skip..
係的說~
見到唔係好差, 所以入來睇下好唔好用.
其他工具都有買, 好似p刀果d...我都係睇佢個樣方便同見到網上d人用過, 所以先買來試試.
(細聲: 小簡成日買左d新野, 成日唔捨得用同開, 要用既話, 要用好大勇氣先得(笑) 超級怪的說 )
好的, 我聽你咁做, 等我搞掂哂d野, 洗埋件先試刻.
試完睇下有冇時間報告一下先

你入日本果set, 品質應該更好呢.
次次去到果個網到, 10次有9次都sold out哂d野咁劑
好似好多日本高手d網都link去佢地個網, 所以....

睇圖好似唔錯wo.
7000日元5支, 價錢合理? 應該吧?
而且還附送dymo帶一圈 ~!

如果用過好用, 我諗會入埋支大既好似2.5. 睇來真係唔錯~
不過唔知香港有冇同好可能入既時候係好內之後既事了
...

0 同0.15
wo~ 極細... 本人真係諗唔到我會用到...俾我用隨時用"崩"頭
利害! 隨時當筆刀用都得!!
zero 特別貴d

如果間野係自家制的, 時間真係好難講, 我諗應該好內下.
如果星人兄想再訂, 我諗夾埋d單一齊一次過訂, 咁下次就唔洗再等了

祝你用得開心~
簡.. 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-29-08, 01:27 AM   #27
KIM
Ωmega αlpha™
GAF足球隊金虎拾號

註冊日期: Mar 2002
3DS Friend Code4596 9545 7662
PSN  IDGOUFKING
XBox Live GamertagGOUFKING
K大, 呢種效果是點做?

KIM 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-29-08, 01:51 AM   #28
kog
Moderator
リン・ミンメイ

註冊日期: Jul 2002
引用:
作者: KIM 查看文章
K大, 呢種效果是點做?
乾掃

kog 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-29-08, 01:58 AM   #29
KIM
GAF足球隊金虎拾號

引用:
作者: kog 查看文章
乾掃
有沒示範學教呀?

舊 10-29-08, 12:47 PM   #30
簡..
Game Master

引用:
有沒示範學教呀?
乾掃是把筆上大部份的顏料抺走. 然後在迅速地掃在模型表面.(通常例子是邊緣, 如果有特別需要或做舊化之類就可以把模型整個掃上)
筆上的油如果愈小, 就應該比較易控制, 但需時.
在模型上乾掃主要是用作舊化.
想找video的話, 可到youtube打"drybrush"找找

以上是以我所知道的, 如果有出錯, 或補充就請kog補回或修正 ^^;

*補充一下
筆方面:
用作乾掃的筆. 以我所知例子通常是這類

只想提醒一下, 不是全部筆也可以用作乾掃的.

此篇文章於 10-29-08 12:59 PM 被 簡.. 編輯。
舊 10-30-08, 12:04 AM   #31
KIM
GAF足球隊金虎拾號

引用:
作者: 簡.. 查看文章
乾掃.....
十分詳盡~THX!

似乎都要用D舊野來試下效果先~

舊 11-03-08, 06:45 PM   #32
★星人44★
Moderator
_(:3 」 ∠)_

註冊日期: Jan 2002
引用:
係的說~

-Skip-

祝你用得開心~
睇唔到你Post
10月22日 ZERO同0.15再有貨
所以急急脚落佐Order
ZERO又秒速訂晒
只係訂到兩把0.15

落埋其餘D尺吋除ZERO外
全尺吋都齊了

舊 11-04-08, 09:35 PM   #33
簡..
Game Master

引用:
睇唔到你Post
10月22日 ZERO同0.15再有貨
所以急急脚落佐Order
ZERO又秒速訂晒
只係訂到兩把0.15

落埋其餘D尺吋除ZERO外
全尺吋都齊了

skip..
嘻~ no problem!
冇緊要啦, 只要視小簡存在我就會很高興的了~

回題, 正喎, 雖然只係睇, 但都覺得正
星人兄簡直是推刀fan, 真係估唔到咁快就入左成套!
今次d貨快到左?
相信現在zero就是星人兄的"怨念刀"了 (笑
雖然, 我果套都仲係未用過, 但睇到你d圖有d沖動想開來用.
但因為一直跟住和參考kog兄的教學來砌gundam, 所以全隻慢慢磨緊中...(努刀中努力中!)
所以來離刻線還有一段長一日子呢!
終有一天, 我用了後, 會上來回報一下的!

題外話: 想請問星人兄是不是懂日本語的?
舊 11-06-08, 08:14 PM   #34
★星人44★
Moderator
_(:3 」 ∠)_

註冊日期: Jan 2002
引用:
題外話: 想請問星人兄是不是懂日本語的?
略懂日語

個磨刀器加加埋埋又成千銀
好肉赤

舊 11-07-08, 01:24 PM   #35
簡..
Game Master

引用:
略懂日語

個磨刀器加加埋埋又成千銀
好肉赤
自學的? 還是上過日本班?

嗯, 我覺得幾貴下...
但星人兄有咁多把刀買來都值得吧.
放心啦, 當你d刀開始要磨既時候, 你就唔會再肉赤的了
舊 11-28-08, 02:40 AM   #36
KIM
GAF足球隊金虎拾號

朋友家中DIY的房間噴箱~~~~~
同我一樣家中有BB~~~

舊 12-10-08, 05:19 PM   #37
Insane Gamer

註冊日期: Sep 2006
我想問一下
香港可以向BANDAI補購零件嗎?
我是之前在這裡發了獨角獸零件因滲線不當而弄得亂七八糟的POST
現在仍然灰心中
想補購零件就算了

另外, 水性舊化MARKER該用什麼才能抹去? 用了專用稀釋劑也抹不掉
112914 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-11-08, 02:39 AM   #38
kog
Moderator
リン・ミンメイ

引用:
作者: 112914 查看文章
我想問一下
香港可以向BANDAI補購零件嗎?
我是之前在這裡發了獨角獸零件因滲線不當而弄得亂七八糟的POST
現在仍然灰心中
想補購零件就算了

另外, 水性舊化MARKER該用什麼才能抹去? 用了專用稀釋劑也抹不掉
BANDAI冇做海外補購零件服務,所以香港冇得補購,
或你搵日本朋友代補購後寄比你,
亂七八糟到咩情況,可否post相睇下?

MARKER好似有支白蓋MARKER是可以溶解返架...
如果冇上過油,直接用mr.color開油水抹,9成油都可以甩...

舊 12-11-08, 01:48 PM   #39

引用:
BANDAI冇做海外補購零件服務,所以香港冇得補購,
或你搵日本朋友代補購後寄比你,
亂七八糟到咩情況,可否post相睇下?

MARKER好似有支白蓋MARKER是可以溶解返架...
如果冇上過油,直接用mr.color開油水抹,9成油都可以甩...
之前也有post過這張相
而且因為用筆刀刮油, 表面[花哂]
已經過了很久了, 不知道還可不可以洗掉
舊 12-11-08, 02:05 PM   #40
kog
Moderator
リン・ミンメイ

引用:
之前也有post過這張相
而且因為用筆刀刮油, 表面[花哂]
已經過了很久了, 不知道還可不可以洗掉
污跡是水性或油性?水性就用藍威寶洗刷下會甩,
但刮花地方還會係到,刮花地方多唔多...

舊 12-11-08, 03:35 PM   #41
過眼雲煙
Crazy Gamer
DJ ERIC.T

引用:

朋友家中DIY的房間噴箱~~~~~
同我一樣家中有BB~~~
我想問下~整一個呀加力膠箱+抽氣果度要幾錢?
過眼雲煙 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-11-08, 06:18 PM   #42

引用:
污跡是水性或油性?水性就用藍威寶洗刷下會甩,
但刮花地方還會係到,刮花地方多唔多...
琺瑯油

右邊差不多全都花掉了
舊 12-12-08, 01:21 AM   #43
kog
Moderator
リン・ミンメイ

引用:
琺瑯油

右邊差不多全都花掉了
冇上過色就直接用mr.color開油水刷甩佢,不過花痕就冇計(除非上色)...

舊 12-13-08, 01:16 PM   #44

引用:
冇上過色就直接用mr.color開油水刷甩佢,不過花痕就冇計(除非上色)...
如果我找x20去浸泡, 應該可以洗掉琺瑯油吧?
舊 12-13-08, 05:54 PM   #45
kog
Moderator
リン・ミンメイ

引用:
如果我找x20去浸泡, 應該可以洗掉琺瑯油吧?
入咗坑位用x20都未必得,正如消光面難沬得乾淨,
更重要是浸x20很易爆膠.......

舊 12-16-08, 04:27 PM   #46

引用:
入咗坑位用x20都未必得,正如消光面難沬得乾淨,
更重要是浸x20很易爆膠.......
.......
現在打算盡量抹掉
如果有黑化就用白油塗掉
想問一下, 不是出了一種白是比較容易上色嗎? (好是是混和了噴灰的才料?)
那是100%全白嗎?

另外事後噴消光, 補色的位置與原本塑膠色容易看得出來嗎?

謝謝

此篇文章於 12-17-08 08:31 AM 被 112914 編輯。
舊 12-17-08, 04:46 PM   #47
kog
Moderator
リン・ミンメイ

引用:
.......
現在打算盡量抹掉
如果有黑化就用白油塗掉
想問一下, 不是出了一種白是比較容易上色嗎? (好是是混和了噴灰的才料?)
那是100%全白嗎?

另外事後噴消光, 補色的位置與原本塑膠色容易看得出來嗎?

謝謝
只是白色都有幾種,只上部份色多數都會有色差,就算噴消光都會有分別

舊 12-20-08, 12:29 AM   #48
JoeII
Crazy Gamer
白痴、煩,請收嗲!

註冊日期: Nov 2005
PSN  IDJoeII_Sawa
XBox Live GamertagJoeII
kog師匠…
小的剛買了青島的痛車模型,唯本人從未砌過車,而且睇見說明書中好多地方均塗裝困難…(本人是砌開高達同gk人形,車看來相當難上色,尤其玻璃裡側的黑邊)
可否介紹一些適合新手的砌車教學,抑或你以前有冇開過類似的教學?
JoeII 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-20-08, 06:32 AM   #49
kog
Moderator
リン・ミンメイ

引用:
作者: JoeII 查看文章
kog師匠…
小的剛買了青島的痛車模型,唯本人從未砌過車,而且睇見說明書中好多地方均塗裝困難…(本人是砌開高達同gk人形,車看來相當難上色,尤其玻璃裡側的黑邊)
可否介紹一些適合新手的砌車教學,抑或你以前有冇開過類似的教學?
車我砌得不多,當時也冇影低,不過砌痛車模型就諗起E期MG,應該對你有用

http://photo.163.com/photo/kunluinlm...&p=1&n=24&cp=1

舊 12-20-08, 03:07 PM   #50
JoeII
Crazy Gamer
白痴、煩,請收嗲!

註冊日期: Nov 2005
PSN  IDJoeII_Sawa
XBox Live GamertagJoeII
引用:
車我砌得不多,當時也冇影低,不過砌痛車模型就諗起E期MG,應該對你有用

http://photo.163.com/photo/kunluinlm...&p=1&n=24&cp=1
唔該晒,都幾有用
磨開gk,gunpla我都係600水>800水>灰>低油>max…
咁車用沙紙個no.同次序又係點?

順道一問︰你見唔見有toheart2ad痛車ae86?我搵勻mk都搵唔到
JoeII 目前離線   回覆時引用此篇文章

主題工具
顯示模式

論壇跳轉

現在的時間是 10:19 AM

手機版 | APP版