Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > 其他 > 收藏品討論版

主題工具 顯示模式
舊 03-24-15, 07:29 PM   #351
野良猫
God of Gamer
肥倫

註冊日期: Feb 2008
引用:
作者: 山內 一典 查看文章
好詳細 , 試試先 , 唔該晒
詳細啲好
如果錯一步就可能要重噴油,到時真係喊出嚟
野良猫 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-25-15, 04:24 AM   #352
シェンムー
Moderator
ドリームキャスト

註冊日期: Jul 2006
Wii U IDbb.729
Nintendo Switch IDSW-3362-5797-5988
3DS Friend Code3909 7471 5185
PSN  IDhideki_asaki
XBox Live Gamertaglapplay
引用:
作者: 野良猫 查看文章
詳細啲好
如果錯一步就可能要重噴油,到時真係喊出嚟

以前細個砌甘多都真係未試過真係"滲線"
甘多年後而家玩返先第一次試
試滲左部3.0 … 一般 , 但都好有成功感
多謝指教, thanks

係呀 , 我個朋友就係一知半解地一野就黎
好傷 , 又要再油過 , 勁慘

舊 03-26-15, 12:09 AM   #353
amaderasu
Crazy Gamer

註冊日期: May 2009
引用:

以前細個砌甘多都真係未試過真係"滲線"
甘多年後而家玩返先第一次試
試滲左部3.0 … 一般 , 但都好有成功感
多謝指教, thanks

係呀 , 我個朋友就係一知半解地一野就黎
好傷 , 又要再油過 , 勁慘
攞零件框同名牌來試油試滲線, 試好先用落零件到

第一次滲線成咁已經算靚
amaderasu 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-26-15, 01:11 AM   #354
HAKAIDER
neet 人生~~~

註冊日期: Jun 2002
XBox Live GamertagHAKAIDER 99
單顆5mm Led + CR2032 効果真係無得輸

効果不會比日本玩家用三連2.5 mm Led

/O/
    (
  <\
 ̄ ̄ ̄ ̄ ̄ ̄ ̄
貴介公子 一刀兩斷
HAKAIDER 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-26-15, 03:56 PM   #355
シェンムー
Moderator
ドリームキャスト

Nintendo Switch IDSW-3362-5797-5988
引用:
作者: amaderasu 查看文章
攞零件框同名牌來試油試滲線, 試好先用落零件到

第一次滲線成咁已經算靚
多謝提醒
要抹得完全乾淨真係唔容易
我個朋友用白電油抹都ok

舊 04-03-15, 10:30 AM   #356
野良猫
肥倫

隻炎WING的確整得幾靚,所以都放咗較多資源响佢身上
舊 04-04-15, 11:08 PM   #357
xeno
○9

註冊日期: Feb 2003
相對濕度 86 叫唔叫濕?

客人是神, 所以他們不是人
唔支持我地既就係愚民
xeno 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-04-15, 11:18 PM   #358
野良猫
肥倫

引用:
作者: xeno 查看文章
相對濕度 86 叫唔叫濕?
你咩房嚟可以濕成咁…
我哩邊地區濕氣都好重,但間房最多都係70度左右

70度的話我試過照噴油都冇事金係乾好慢,但消光同光油一定唔可以噴
(濕的話聽人講反而手油最好,因為啲油會乾漫啲)
舊 04-04-15, 11:22 PM   #359
xeno
○9

嗯~我自己當然唔覺
睇天文台...所以唔知噴唔噴好

唔支持我地既就係愚民
xeno 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-04-15, 11:28 PM   #360
野良猫
肥倫

引用:
作者: xeno 查看文章
嗯~我自己當然唔覺
睇天文台...所以唔知噴唔噴好
天文台計出面嘅環境的,自己間房未必有咁高
睇番個計我間房依家只係65度(要噴油最好都係買個濕度計冇壞

再唔係開住冷氣噴或者抽濕機抽一下先再噴
舊 04-04-15, 11:51 PM   #361
HAKAIDER
neet 人生~~~

引用:
你咩房嚟可以濕成咁…
我哩邊地區濕氣都好重,但間房最多都係70度左右

70度的話我試過照噴油都冇事金係乾好慢,但消光同光油一定唔可以噴
(濕的話聽人講反而手油最好,因為啲油會乾漫啲)
高濕度天氣噴光油請先預備熱風桶同用40w 鎢絲燈泡既枱燈

噴前吹一吹, 噴後吹一吹再用枱燈照住防止濕氣

我以前回南天用枱燈+ 紙箱玩局塗都試過

消光/ 半光就任可天氣我都照去

/O/
    (
  <\
貴介公子 一刀兩斷
舊 04-05-15, 12:02 AM   #362
野良猫
肥倫

引用:
作者: HAKAIDER 查看文章
高濕度天氣噴光油請先預備熱風桶同用40w 鎢絲燈泡既枱燈

噴前吹一吹, 噴後吹一吹再用枱燈照住防止濕氣

我以前回南天用枱燈+ 紙箱玩局塗都試過

消光/ 半光就任可天氣我都照去
消光太濕我都唔去,試過白化

消光、光油哩啲依家情願等天氣好先噴,唔駛搞一大輪嘢嚟噴
舊 04-05-15, 10:34 AM   #363
HAKAIDER
neet 人生~~~

引用:
消光太濕我都唔去,試過白化

消光、光油哩啲依家情願等天氣好先噴,唔駛搞一大輪嘢嚟噴
以前係玩具設計公司做色辨上色

噴油房毎個位都有部廁所用既吹手暖風機超方便

/O/
    (
  <\
貴介公子 一刀兩斷
舊 04-05-15, 04:40 PM   #364
シェンムー
Moderator
ドリームキャスト

問題
如果我部野上好晒色,貼晒貼紙 , 滲晒線
底色9成都係油性油
想噴多層半光油
如果噴Mr. Color 隻半光係咪危險 ?
雙星水性有無出 , 好似唔係好覺有 … ?
Thanks

舊 04-05-15, 05:14 PM   #365
野良猫
肥倫

引用:
問題
如果我部野上好晒色,貼晒貼紙 , 滲晒線
底色9成都係油性油
想噴多層半光油
如果噴Mr. Color 隻半光係咪危險 ?
雙星水性有無出 , 好似唔係好覺有 … ?
Thanks
都係當油性油咁噴啫

用水性嘅消光、半光會好啲?
哩層又真係未試過,一路都係噴油性消光、半光
舊 04-05-15, 05:22 PM   #366
シェンムー
Moderator
ドリームキャスト

引用:
都係當油性油咁噴啫

用水性嘅消光、半光會好啲?
哩層又真係未試過,一路都係噴油性消光、半光
我只係玩過就甘素組消光
如果有底油再噴消光/半光有d 師兄話有機會化埋d 底油
所以想問一問
甘睇師兄你應該試過無問題 ?

舊 04-05-15, 05:37 PM   #367
野良猫
肥倫

引用:
我只係玩過就甘素組消光
如果有底油再噴消光/半光有d 師兄話有機會化埋d 底油
所以想問一問
甘睇師兄你應該試過無問題 ?
我自己就一直都係用油性消光、半光、光油去噴
未試過噴到甩色

甩色的話
好似上面隻炎WING咁,劍柄位就有刮過搞到甩色(劍柄黑色部份只係黑底油加半光,冇噴過主色)
但哩個係因為油性消光關係定單純因為冇洗件啲脫模劑導致甩色就唔清楚了
舊 04-05-15, 05:55 PM   #368
シェンムー
Moderator
ドリームキャスト

引用:
我自己就一直都係用油性消光、半光、光油去噴
未試過噴到甩色

甩色的話
好似上面隻炎WING咁,劍柄位就有刮過搞到甩色(劍柄黑色部份只係黑底油加半光,冇噴過主色)
但哩個係因為油性消光關係定單純因為冇洗件啲脫模劑導致甩色就唔清楚了
上d blog 睇人砌模型有d 人都會先將成份件先浸水 , 真的有呢個必要嗎 ?

舊 04-05-15, 06:19 PM   #369
HAKAIDER
neet 人生~~~

引用:
上d blog 睇人砌模型有d 人都會先將成份件先浸水 , 真的有呢個必要嗎 ?
清洗部件雜慣只係因人而異

而且塑料模型注塑係唔洗用脱模劑

最多只係洗洗塵吧了

/O/
    (
  <\
貴介公子 一刀兩斷
舊 04-05-15, 06:39 PM   #370
野良猫
肥倫

引用:
作者: HAKAIDER 查看文章
清洗部件雜慣只係因人而異

而且塑料模型注塑係唔洗用脱模劑

最多只係洗洗塵吧了
咁即係一直以嚟啲人講浸件洗走脫模劑係多餘?
(雖然我都試過浸件後先噴油,但都唔知有咩大分別,依然係咁上色)
舊 04-05-15, 07:25 PM   #371
amaderasu
Crazy Gamer

註冊日期: May 2009
引用:
咁即係一直以嚟啲人講浸件洗走脫模劑係多餘?
(雖然我都試過浸件後先噴油,但都唔知有咩大分別,依然係咁上色)
唔係多餘, BANDAI 果D, 出品管制做得比較徹底, 清到好乾淨先包裝出貨
你試下長谷川, 獸屋, WAVE 呢3家野D貨, 拎上手個FEEL都唔同
由其獸屋D武器包, 一拎起已經FEEL到滑潺潺, 痴手, 有時仲有D水氣痴住, 呢D就係代表脫模劑未清曬
一係洗件(洗潔精浸過夜/專用清除劑), 一係全部件打磨先解決到
洗完件, 直接上色同噴灰會冇咁易甩
amaderasu 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-11-15, 02:04 AM   #372
シェンムー
Moderator
ドリームキャスト

十幾年無玩高達模型後,第一部底油/打磨/噴罐/滲線/消光
希望下部可以整得再靚仔d XD
下部一係砌飛西ver. Rm , 一係玩閃光

舊 04-11-15, 01:30 PM   #373
野良猫
肥倫

個人唔建議用RG啲貼紙,因為太厚
舊 04-11-15, 04:31 PM   #374
シェンムー
Moderator
ドリームキャスト

係 , 太厚 , 下部可能要買佢d 水貼

舊 04-15-15, 02:32 PM   #375
xeno
○9

一般要點整先會係除兩隻爪落黎個時
而唔會整花下面件件?