Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > 其他 > 收藏品討論版

主題工具 顯示模式
舊 08-22-11, 11:08 PM   #276
亍 ◣
 ◥ jaVaj
神的4小時

註冊日期: Dec 2001
有冇方法令黃色消失??
你估晒紫外燈得唔得呢........

《唐韻》《集韻》丑玉切,音梀。小步也。左步爲彳,右步爲亍,合之則爲行字。又稍停也。
《左思•魏都賦》矞雲翔龍,澤馬亍阜。
《顏延之•赭白馬賦》纖驪接趾,秀騏齊亍。 
又《廣韻》中句切
音駐。義同。
亍 ◣ 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-03-11, 10:17 PM   #277
amaderasu
Crazy Gamer

註冊日期: May 2009
引用:
作者: jaVaj ◣ 查看文章
有冇方法令黃色消失??
你估晒紫外燈得唔得呢........

透明膠D色??
冇咩可能, 晒紫外燈可能會仲黃
用雙氧水或漂白水都係唔似有用
amaderasu 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-22-11, 01:11 PM   #278
Ace_Assassin
Junior Member

註冊日期: Jan 2010
想問KOG大大
用藍威寶浸件,之後再用牙刷刷件
浸有冇話要浸幾耐?

剛剛開始玩首辦,這裡資料幫了很大的忙^^
Ace_Assassin 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-19-12, 04:09 PM   #279
nycbwy

註冊日期: Dec 2011
不好意思,想請問各位以下模型製作上的問題:

我想請問的是MG Unicorn/MG FA Unicorn的製作問題...

1) 白色上陰影問題:
如果我上外甲的白色及陰影,step是否如下?
上白色畢地(噴罐)--> 上白色(光沢)Mr.カラー 1 ホワイト(白) --> 在件旁邊上及角位上陰影,用海軍藍(半光沢)Mr.カラー 14 ネービーブルー --> 滲黑線 タミヤ エナメルXF-1 フラットブラック--> 貼水貼 --> 上消光漆(噴罐)(因為想最後出黎個質感係消光白所以最後上消光,但之前用光沢白係因為方便滲線)

2) 有關psychoframe去水口問題
一般零件我都係用一般的砂紙磨走水口,表面會有少少花痕,但一上畢地就無。但係因為psychoframe係透明零件所以唔上色,咁點先可以去走水口而唔會磨花表面呢?

3) 金屬件係咪要打樁問題
我之前未玩過金屬件,想呢次整unicorn玩下,而我想先試下改噴口用金屬件先。但問題又黎喇... 我上網見到話金屬件要打樁,但unicorn D噴口好多都在透明件上,咁問會見到條樁law?>.<

P.S. 我的技巧都係只限於平噴加少少陰影,沒有改造的經驗~~
nycbwy 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-22-12, 12:42 AM   #280
Ace_Assassin

註冊日期: Jan 2010
1) 白色上陰影問題:
上白色畢地(噴罐)--> 在件旁邊上及角位上陰影,用海軍藍(半光沢)Mr.カラー 14 ネービーブルー --> 上白色(光沢)Mr.カラー 1 ホワイト(白) -->滲黑線 タミヤ エナメルXF-1 フラットブラック--> 貼水貼 --> 上消光漆(噴罐)

用一般的砂紙磨走水口~再順序用1000->1200->1500號砂紙打磨一次~最後用磨光打磨一次

3) 金屬件一般都用aa set就算了

p.s.以上小弟愚見希望能幫得上忙
Ace_Assassin 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-23-12, 02:29 PM   #281
nycbwy

引用:
作者: Ace_Assassin 查看文章
1) 白色上陰影問題:
上白色畢地(噴罐)--> 在件旁邊上及角位上陰影,用海軍藍(半光沢)Mr.カラー 14 ネービーブルー --> 上白色(光沢)Mr.カラー 1 ホワイト(白) -->滲黑線 タミヤ エナメルXF-1 フラットブラック--> 貼水貼 --> 上消光漆(噴罐)

用一般的砂紙磨走水口~再順序用1000->1200->1500號砂紙打磨一次~最後用磨光打磨一次

3) 金屬件一般都用aa set就算了

p.s.以上小弟愚見希望能幫得上忙
謝謝意見~ 但我還有一點不明白~

1)只上白畢地係咪都夠滑滲黑線?因為我以前試過上完消光白之後滲線有漬...
2)我想請問磨光係咩?同埋順序由1000磨到1500,每個階段要點先知道要停同轉第二隻沙紙?
3)我買左隻金屬噴嘴,有條導管穿去後面,後面突出黎約5mm,咁我應該cut左突出黎嗰條管定係在透明件鑽孔插入去呢?

謝謝幫忙解答~
舊 01-24-12, 11:31 AM   #282
amaderasu
Crazy Gamer

引用:
作者: nycbwy 查看文章
謝謝意見~ 但我還有一點不明白~

1)只上白畢地係咪都夠滑滲黑線?因為我以前試過上完消光白之後滲線有漬...
2)我想請問磨光係咩?同埋順序由1000磨到1500,每個階段要點先知道要停同轉第二隻沙紙?
3)我買左隻金屬噴嘴,有條導管穿去後面,後面突出黎約5mm,咁我應該cut左突出黎嗰條管定係在透明件鑽孔插入去呢?

謝謝幫忙解答~
噴畢地多數用來check細紋同噴薄薄一層做底色
d漬味用返相對0既thinner 抺乾淨囉

細目打磨膏同拋光膏
唔知架, 見佢磨多幾下都係冇咩變化就即轉

1.cut左突出黎嗰條管會唔會成件連aa膠都setting唔到
2.透明件鑽孔插入去, 唔怕核突可以試下
舊 01-24-12, 02:20 PM   #283
nycbwy

引用:
作者: amaderasu 查看文章
噴畢地多數用來check細紋同噴薄薄一層做底色
d漬味用返相對0既thinner 抺乾淨囉

細目打磨膏同拋光膏
唔知架, 見佢磨多幾下都係冇咩變化就即轉

1.cut左突出黎嗰條管會唔會成件連aa膠都setting唔到
2.透明件鑽孔插入去, 唔怕核突可以試下
收到~ thx~
我會試下架啦~^_^
舊 01-25-12, 08:16 PM   #284
nycbwy

請問有冇邊位用過gaia ex-06 透明螢光?因為我想試下噴落unicorn的psychoframe透明紅件上面...
想問係咪用普通開油水開稀佢直接噴上去就得呢?同埋因為我之前都係用開mr color,想問埋用gaia油有冇d咩要特別注意?
謝謝指教~
舊 01-28-12, 12:35 PM   #285
nycbwy

wonder

delete

此篇文章於 02-13-12 11:32 AM 被 nycbwy 編輯。 原因: 已自行解決問題~ THX~
舊 02-02-12, 12:40 PM   #286
星矢
Game Master

註冊日期: Nov 2002
Question

del
del

此篇文章於 02-02-12 05:34 PM 被 星矢 編輯。
星矢 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-09-12, 01:30 AM   #287
EZ-8-HWC
Crazy Gamer

註冊日期: Oct 2005
-DEL-

此篇文章於 06-17-12 06:14 PM 被 EZ-8-HWC 編輯。
EZ-8-HWC 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-01-12, 01:19 PM   #288
Alicecon
Senior Gamer

註冊日期: Mar 2009
PSN  IDAlicecon
請問香港邊到有NEW FANDO 石粉黏土買
最好港島
Alicecon 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-17-13, 10:51 PM   #289
lockheed2002

註冊日期: Apr 2004
求教, 如果要用雙星 TS-51 取出用噴槍去噴, 應該用咩去溶劑去稀釋?
lockheed2002 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-23-13, 10:09 PM   #290
minekaoru
Crazy Gamer
UROBOROS

註冊日期: Nov 2004
3DS Friend Code0087 3062 9709
PSN  IDminekaori
XBox Live GamertagDLLMisFun
想問下上左深色琺瑯油之後乾左後
想再用白色gundam marker畫線係咪會好易甩?
minekaoru 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-06-13, 10:08 AM   #291
amaderasu
Crazy Gamer

引用:
作者: minekaoru 查看文章
想問下上左深色琺瑯油之後乾左後
想再用白色gundam marker畫線係咪會好易甩?
會甩的
1. 用水性白色畫線
2. 噴透明噴/光油, 薄噴2~3層 , 再用白色琺瑯油畫線
舊 12-24-13, 09:39 PM   #292
bbdaishogun

註冊日期: Oct 2013
PG Strike Freedom 斷翼

另外FORUM冇人救,試下呢道有冇人救.....
續主翼接合位斷後,第二易斷位都斷了........(圖網上找的)

可以怎救???
bbdaishogun 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-05-14, 11:54 PM   #293
amaderasu
Crazy Gamer

引用:
作者: bbdaishogun 查看文章
另外FORUM冇人救,試下呢道有冇人救.....
續主翼接合位斷後,第二易斷位都斷了........(圖網上找的)

可以怎救???
挖空, 塞關節技果隻圓柱型BALL JOINT, 希望呢兩個位冇連動機關
舊 03-06-14, 12:15 AM   #294
Sito
Ultimate Gamer
人修羅

註冊日期: Mar 2011
請教問題,想學下用水性油,上網睇過知要買開油水溝,但我想知道乾左之後會唔會好易甩色?係咪要抽多浸透明野保護?
Sito 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-18-14, 10:07 PM   #295
amaderasu
Crazy Gamer

引用:
作者: Sito 查看文章
請教問題,想學下用水性油,上網睇過知要買開油水溝,但我想知道乾左之後會唔會好易甩色?係咪要抽多浸透明野保護?
水性油係用水/酒精開
油性先用開油水
只要唔係咩變形合體高度活動0既位置唔會甩色, 當然要噴光油統一光澤同以防氧化/紫外線變色
舊 04-26-14, 07:47 PM   #296
野良猫
God of Gamer
肥倫

註冊日期: Feb 2008
第一次用噴罐噴灰底色

由中午噴完吹風扇吹到依家,只係噴咗一層
但用指甲輕輕一刮就有痕,咁係正常定仲未乾透?
野良猫 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-26-14, 09:27 PM   #297
TCS_disable
我有車車~

註冊日期: Jul 2005
引用:
作者: 野良猫 查看文章
第一次用噴罐噴灰底色

由中午噴完吹風扇吹到依家,只係噴咗一層
但用指甲輕輕一刮就有痕,咁係正常定仲未乾透?
你應該無預先磨件
TCS_disable 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-26-14, 09:32 PM   #298
野良猫
肥倫

註冊日期: Feb 2008
引用:
作者: TCS_disable 查看文章
你應該無預先磨件
野良猫 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-26-14, 09:59 PM   #299