Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > 其他 > 收藏品討論版

主題工具 顯示模式
舊 09-12-10, 06:43 PM   #251
簡..
Game Master

註冊日期: Jan 2008
引用:
作者: 簡.. 查看文章

畢地的話, 你只要用過一次你就會知道性質怎樣, 用多了就會掌握更多.

一種畢地是由兩種東西混合而成的, 所以畢地亦有AB畢地的稱號. 兩種混合的物料可以視為A和B.
兩種東西不混合的話, 是不會硬化的. 所以混合時要把A和B完整混合. AB的份量為1:1.
完整混合的顏色會和原本A或B的顏色有分別.

例子:
綠色混合畢地(green putty) - AB兩種物料顏色為黃色和藍色, 完整混合後會是綠色
田宮/雙星基本畢地 - AB兩種物料為泥黃色和白色, 完整混合後會是淺泥黃色.

所以看混合後看畢地的顏色就可以知道是否完整混合.
如果沒有好好混合, 顏色就會不平均. 那種是不行的喔.
剛剛今天用畢地, 現在補上相片和補充一點東西

^ 混合中

^ 完全混合

其實一看顏色就知道是否已經完成混合. (分別挺大)
總之把兩種物科完全混合在一起就行了.

另外補充一下.
如果混合時畢地粘手, 可以佔一些水在手上再搓.
水不用非常多, 太多會令混地變得太軟; 就好像搓麵粉一樣, 水適當就可以了, 不用太多.

還有, 一些技巧, 混合畢地的兩種物科的通常硬度是一種較軟, 一種較硬.
如果想硬化好切一點, 可以加多點軟的那種. 相反, 如果硬的那種物科較多, 硬化後就會較硬身.
(如果沒有記錯的話)

就拿上例用的是田宮混合畢地作例子, 一種物科是泥黃色, 一種是白色.
白色的較軟, 泥黃色的較硬....如果想硬化後有所變化, 那麼就可以在混合時把份量作出修改.

以上是我從別人那裡聽回來的, 個人通常混合量是一比一
但也看過一些人用比例好像有所不同...

hope this help

(碎碎念)
簡.. 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-23-10, 11:50 PM   #252
ai.
God of Gamer
RELEASED

註冊日期: Jan 2002
想問下點解我用雙星的x-12(gold half)上色後會因為被模型膠紙貼以掉色?
係唔係因為我溝過些少x-20(thinner)?
定係本身特性或是其他問題?

ai. 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-24-10, 04:12 AM   #253
kog
Moderator
リン・ミンメイ

註冊日期: Jul 2002
引用:
作者: AiStudio 查看文章
想問下點解我用雙星的x-12(gold half)上色後會因為被模型膠紙貼以掉色?
係唔係因為我溝過些少x-20(thinner)?
定係本身特性或是其他問題?
所有金屬油都比一般油易甩的,
預防方法可以薄薄噴一層光油保護,
或金屬油留待最後才噴.

kog 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-25-10, 02:25 PM   #254
ai.
RELEASED

引用:
作者: kog 查看文章
所有金屬油都比一般油易甩的,
預防方法可以薄薄噴一層光油保護,
或金屬油留待最後才噴.
原來是這樣,thx.
我的金油是用手油,跟住打算噴同件的其他位,所以用膠紙~一貼之下

舊 10-20-10, 08:28 PM   #255
Tdot
Game Master
(っ-_-)っT.™

註冊日期: Aug 2004
Nintendo Switch IDSW3674-4571-8996
3DS Friend Code0259 0316 2233
PSN  IDt__________chk
Gundam Marker問題

點解有時新買支GUNDAM maker回來的時間
用在模型上面
D色好稀的
不過感覺上有D透明又黏的油在上面
問題就係D色就係唔易干
點解會這樣的?
新買支gundam marker回來要點樣準備?

舊 10-22-10, 11:08 PM   #256
簡..
Game Master

引用:
作者: 怪人 查看文章
點解有時新買支GUNDAM maker回來的時間
用在模型上面
D色好稀的
不過感覺上有D透明又黏的油在上面
問題就係D色就係唔易干
點解會這樣的?
新買支gundam marker回來要點樣準備?
引用:
如果都唔得的話,應該是枝筆內的顏料唔夠圴,先勁搖,再用紙巾吸走筆頭的顏料,再按下筆頭,

等佢流少許顏料出來,之後再試試看!

ttp://www.uwants.com/viewthread.php?tid=9314644
這是我GOOGLE的. 看看有沒有用/幫助?
或者可能真的是筆內的顏料不平均? 試下勁搖再看看有沒有改善?

試時可以先用模型架試色; 不需用模型件試.

Gundam marker的畫線筆我很久很久以前用過, 但不見你所說的問題....
如果是顏色的話, 我沒有用過. 其他我就不知道. 或許google也可以幫到你?

(碎碎念)

此篇文章於 10-22-10 11:11 PM 被 簡.. 編輯。
舊 10-23-10, 05:37 PM   #257
TCS_disable
我有車車~

註冊日期: Jul 2005
引用:
-skip-
玩完,好鬼痴手啊

我要多練習 OTL
TCS_disable 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-24-10, 12:01 AM   #258
簡..
Game Master

引用:
作者: TCS_disable 查看文章
玩完,好鬼痴手啊

我要多練習 OTL
總之, 水不用多, 點小小水在手上是可以除止痴手的.

有些情況, 可以用牙根控制畢地.

試多幾次, 熟能生巧. 加油!

(碎碎念)
舊 01-04-11, 10:41 AM   #259
Bigwater

註冊日期: Aug 2003
我想問,噴畢地同油的牌子係要用同一隻? 因為我試過用唔同,上色後會變左

舊 01-04-11, 11:16 AM   #260
簡..
Game Master

引用:
作者: Bigwater 查看文章
我想問,噴畢地同油的牌子係要用同一隻? 因為我試過用唔同,上色後會變左
變了的意思是指怎樣變?
溶了之類? 還是顏色變深了之類?

(碎碎念)
舊 01-04-11, 12:44 PM   #261
Bigwater

引用:
變了的意思是指怎樣變?
溶了之類? 還是顏色變深了之類?
SORRY 打漏左

我上的係mr color的珍珠白,但乾左之後變左淺紅色

我係用水性油

舊 01-04-11, 01:11 PM   #262
簡..
Game Master

引用:
SORRY 打漏左

我係用水性油
我自己都是用水性油, 但沒有出現過這樣的問題...

我猜會不會是噴槍沒有洗乾淨? 珍珠白上一次是不是噴紅色?

我覺得白色是最為敏感的顏色, 有少少其他色就會影響了白色....

如果並不是乾淨問題, 可能要等其他老手回答了....

(碎碎念)
舊 01-05-11, 07:50 PM   #263
Bigwater

引用:
我自己都是用水性油, 但沒有出現過這樣的問題...

我猜會不會是噴槍沒有洗乾淨? 珍珠白上一次是不是噴紅色?

我覺得白色是最為敏感的顏色, 有少少其他色就會影響了白色....

如果並不是乾淨問題, 可能要等其他老手回答了....
我手掃嫁ja, 支筆都係新的

舊 01-06-11, 03:06 PM   #264
kog
Moderator
リン・ミンメイ

註冊日期: Jul 2002
引用:
有沒有圖?
引用:
SORRY 打漏左

我係用水性油
mr color是油性油,而GSI水性油也好似沒有出過珍珠色....
引用:
我手掃嫁ja, 支筆都係新的
即是噴完畢地後手塗珍珠白?
你用什麼畢地噴?

此篇文章於 01-06-11 03:08 PM 被 kog 編輯。
kog 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-08-11, 09:53 PM   #265
Bigwater

引用:
作者: kog 查看文章
有沒有圖?

mr color是油性油,而GSI水性油也好似沒有出過珍珠色....

即是噴完畢地後手塗珍珠白?
你用什麼畢地噴?
冇圖,因為我再塗多幾浸,宜家冇晒問題

唔係即時,都等左over 24 hrs先塗

我用雜牌,下次都係用返mr color

btw,邊到買到良心價的油and畢地

舊 01-12-11, 01:39 AM   #266
簡..
Game Master

引用:
冇圖,因為我再塗多幾浸,宜家冇晒問題

唔係即時,都等左over 24 hrs先塗

我用雜牌,下次都係用返mr color

btw,邊到買到良心價的油and畢地
顏料價錢差異似乎沒有很大分別? (比模型來說應該沒有差異那麼大)
所以到那裡買應該也差不多...

畢地應該看你想要什麼牌子就是了.
沒有記錯GSI的畢地會較便宜; wave的則會較貴但多量(也聽說較好用)
我也看過有模型店賣大陸的混合畢地, 但一次也沒有買過用過.
同時也不知道你說混合畢地還是牙膏畢地.

(碎碎念)
舊 01-12-11, 07:55 PM   #267
Bigwater

引用:
顏料價錢差異似乎沒有很大分別? (比模型來說應該沒有差異那麼大)

沒有記錯GSI的畢地會較便宜; wave的則會較貴但多量(也聽說較好用)
我其實只係想噴灰

舊 05-24-11, 12:36 AM   #268
AnTeD
Senior Gamer
模型(自家用)山積中

註冊日期: Apr 2008
引用:

可唔可以問下邊度可以搵到wave的混合畢地?
我以前用過一次,而家想搵搵唔到…
AnTeD 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-24-11, 09:54 PM   #269
亍 ◣
 ◥ jaVaj
神的4小時

註冊日期: Dec 2001
呢邊又問下先.......有冇見過5cm直徑半球型膠殼??空實心都冇所謂/// (大細就好似100羊扭旦殼咁大),最好係透明的,如果冇實色都要........

《唐韻》《集韻》丑玉切,音梀。小步也。左步爲彳,右步爲亍,合之則爲行字。又稍停也。
《左思•魏都賦》矞雲翔龍,澤馬亍阜。
《顏延之•赭白馬賦》纖驪接趾,秀騏齊亍。 
又《廣韻》中句切
音駐。義同。

此篇文章於 05-24-11 09:56 PM 被 亍 ◣ 編輯。
亍 ◣ 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-25-11, 05:46 PM   #270
簡..
Game Master

引用:
作者: AnTeD 查看文章
可唔可以問下邊度可以搵到wave的混合畢地?
我以前用過一次,而家想搵搵唔到…
富聯首辦美勞原料店 應該有賣

現在富聯應該搬了到皆旺.
上一次去老闆說要搬, 搬後還沒有到過.

引用:
作者: jaVaj ◣ 查看文章
呢邊又問下先.......有冇見過5cm直徑半球型膠殼??空實心都冇所謂/// (大細就好似100羊扭旦殼咁大),最好係透明的,如果冇實色都要........
那為什麼不直接用扭旦殼? (拖

有沒有到過中南看看?
我印象中好像見過有比較大的空心膠殼球型 (非半球型
但5CM就不清楚了.

我頭裡是有印象見過空心膠殼球型, 但是不是中南, 是不是真的見過就不肯定... (拖走
是好像和聖誕節有關的, 但就是想不起來/ 不肯定

hope this help!

(碎碎念)
舊 06-04-11, 05:36 PM   #271
ai.
RELEASED

未用過畢地.....所以想問一d低b野~
混合畢地Epoxy Putty,好似人地ab膠(?)
我想問依隻畢地係未混合前係真係solid定係liquid?
因為我見有d人話混合畢地有種係liquid???所以搞到我唔係好明.
還我提到的Epoxy Putty和上面提的綠色混合畢地(green putty)有咩分別?定係同一樣野?

舊 06-06-11, 06:02 PM   #272
簡..
Game Master

引用:
作者: ai. 查看文章
未用過畢地.....所以想問一d低b野~
混合畢地Epoxy Putty,好似人地ab膠(?)
我想問依隻畢地係未混合前係真係solid定係liquid?
因為我見有d人話混合畢地有種係liquid???所以搞到我唔係好明.
還我提到的Epoxy Putty和上面提的綠色混合畢地(green putty)有咩分別?定係同一樣野?
Epoxy Putty以我所知全部都是硬的. (非液態)

至於你聽到的液態"畢地"的名字應該為Poly putty; 和Epoxy Putty是兩回事來的
用法是混合兩種液體而產生化學作用->最後變硬
香港有很多人都喜歡叫它"原子灰"

不同牌子/不同款的畢地的特性也有點分別: 有些較硬, 有些較軟; 難切, 易切
另外粗幼也有不同/分別. 例如一些較幼細的畢地, 它們大多都是用作製作miniature上.
我手頭上的混合綠畢地就是用作製作miniature的, 質料感覺上比一般的較軟.

順帶一提, 綠畢地也有牙膏裝, 但留意記著的是,
他們的用途和灰畢地一樣都是用來修補模型表面, 補夾口的. (和混合式的是兩回事來的喔

(碎碎念)
舊 07-13-11, 11:31 PM   #273
amaderasu
Crazy Gamer

註冊日期: May 2009
3m出左隻似Epoxy Putty0既野
唔知有冇人用過?
amaderasu 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-20-11, 11:44 AM   #274
大覺屋師真
The One

3DS Friend Code3626 0454 6975
PSN  IDShinMusyaMNG
XBox Live GamertagShinMusyaMNG
近日search野冇意間見到此post:

http://www.hkml.net/Discuz/viewthread.php?tid=83223

佢話噴層透明黃上去加強Gundam Marker金色嘅效果, 咁如果我就咁油上去應該都一樣架呵? 咁要買水性定油性會好d呢? thz

相薄
大覺屋師真 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-16-11, 09:52 AM   #275
amaderasu
Crazy Gamer

註冊日期: May 2009
引用:
作者: 大覺屋師真 查看文章
近日search野冇意間見到此post:

http://www.hkml.net/Discuz/viewthread.php?tid=83223

佢話噴層透明黃上去加強Gundam Marker金色嘅效果, 咁如果我就咁油上去應該都一樣架呵? 咁要買水性定油性會好d呢? thz
1. 我唔知佢用0既係咩野marker, 隻金色唔似用marker, marker隻金色灰灰黃黃咁, 似mr colour0既基本金色, 同埋marker用到咁出神入化唔似一般人囉, 用到筆痕都冇又平均
2. 如果用水性筆塗, d 筆痕都幾明顯, 但開稀少少就好易化開油唔到上去, 用油性筆塗一定會甩到果層 marker, 最好就噴啦

此篇文章於 08-16-11 09:54 AM 被 amaderasu 編輯。
amaderasu 目前離線   回覆時引用此篇文章

主題工具
顯示模式

論壇跳轉

現在的時間是 10:01 AM

手機版 | APP版