Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > 其他 > 收藏品討論版

主題工具 顯示模式
舊 05-12-10, 12:24 AM   #226
簡..
Game Master

註冊日期: Jan 2008
>>Montague

多口問, 你買的那支噴筆/噴槍是不是Citadel (GWS)那支?

我看了模型書, 模型書提到"調色罐嚮上面的噴筆"是可以用GAS的.
書中提到的氣罐是 GSI 的 Mr.Air.
我想"調色罐嚮上面的噴筆" 同樣是可以用氣, 但要留意的應該是gas罐的出氣口是否和噴筆氣猴配合. 或許會出現size不合等等的情況.

以前我都考慮過用GAS罐, 但算起來不太經濟.
所以最後還是決定買一個氣汞.

有trigger那些應該叫扳機式噴筆, 並不是單動和雙動的一類

(碎碎念)
簡.. 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-12-10, 01:55 AM   #227
Montague
God of Gamer
遺伝子生物工学博士号

註冊日期: Nov 2002
3DS Friend Code2363 6017 4707
PSN  IDultcth
XBox Live GamertagMontagueC
引用:
作者: 簡.. 查看文章
>>Montague

多口問, 你買的那支噴筆/噴槍是不是Citadel (GWS)那支?

我看了模型書, 模型書提到"調色罐嚮上面的噴筆"是可以用GAS的.
書中提到的氣罐是 GSI 的 Mr.Air.
我想"調色罐嚮上面的噴筆" 同樣是可以用氣, 但要留意的應該是gas罐的出氣口是否和噴筆氣猴配合. 或許會出現size不合等等的情況.

以前我都考慮過用GAS罐, 但算起來不太經濟.
所以最後還是決定買一個氣汞.

有trigger那些應該叫扳機式噴筆, 並不是單動和雙動的一類
先謝解答~
因為自己本身唔係噴太多模型,試過一支gas罐用左成年咁濟,所以暫時性都係prefer gas,再者屋企真係無乜可能容納到個會嘈同又有味道的泵....

我未買呀,只係早兩日嚮日本見到有果d trigger類的噴筆平平地貪得意想買,所以個牌子名唔係好記得,但引像中似係雙星的
比你咁樣提一提下,我記得當日個staff係即場幫我開個噴筆包裝,再拆左掛嚮旁邊另一條喉去試,然後佢就同我講應該唔得,但佢冇太具体講我知咩事唔得

咁我睇日買噴筆,一般都冇條喉嚮個package跟住,咁我點知咩喉先可以駁gas罐,咁又係未所謂有trigger的噴筆都係用到gas??謝

舊 05-12-10, 05:33 PM   #228
kog
Moderator
リン・ミンメイ

註冊日期: Jul 2002
引用:
作者: Montague 查看文章
先謝解答~
因為自己本身唔係噴太多模型,試過一支gas罐用左成年咁濟,所以暫時性都係prefer gas,再者屋企真係無乜可能容納到個會嘈同又有味道的泵....

我未買呀,只係早兩日嚮日本見到有果d trigger類的噴筆平平地貪得意想買,所以個牌子名唔係好記得,但引像中似係雙星的
比你咁樣提一提下,我記得當日個staff係即場幫我開個噴筆包裝,再拆左掛嚮旁邊另一條喉去試,然後佢就同我講應該唔得,但佢冇太具体講我知咩事唔得

咁我睇日買噴筆,一般都冇條喉嚮個package跟住,咁我點知咩喉先可以駁gas罐,咁又係未所謂有trigger的噴筆都係用到gas??謝
條喉接駁位唔是重點,你可以去五金舖,新田地或自己批咗個頭去換都得

trigger類應該是單動(拉後出油),除非另加出氣開關,否則會不停放氣

trigger類+平平地+雙星...................我應該知是邊隻...

此篇文章於 05-12-10 05:37 PM 被 kog 編輯。
kog 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-13-10, 01:20 AM   #229
Montague
遺伝子生物工学博士号

引用:
作者: kog 查看文章
條喉接駁位唔是重點,你可以去五金舖,新田地或自己批咗個頭去換都得

trigger類應該是單動(拉後出油),除非另加出氣開關,否則會不停放氣

trigger類+平平地+雙星...................我應該知是邊隻...
trigger式同個筆頂頂位有個好似係比你"禁"落去的噴筆又有咩唔同?
咁我想問如果最終我都係選擇用gas罐,咁我係味同人講要支雙動式的就得了,其次就我自己睇邊個款岩自己口味?

舊 05-14-10, 02:23 AM   #230
kog
Moderator
リン・ミンメイ

引用:
trigger式同個筆頂頂位有個好似係比你"禁"落去的噴筆又有咩唔同?
咁我想問如果最終我都係選擇用gas罐,咁我係味同人講要支雙動式的就得了,其次就我自己睇邊個款岩自己口味?
trigger式外型和握手方式似槍,所以通常習慣叫噴槍,而頂位有粒"的"既就叫噴筆,
基本上兩者都可以噴模型,但噴大面積和長時間用就前者方便,相反後者噴細微野就較理想.

最直接更是問店員,如果我用gas罐,咁有邊幾支可以選擇...!

舊 05-15-10, 01:00 AM   #231
Montague
遺伝子生物工学博士号

引用:
trigger式外型和握手方式似槍,所以通常習慣叫噴槍,而頂位有粒"的"既就叫噴筆,
基本上兩者都可以噴模型,但噴大面積和長時間用就前者方便,相反後者噴細微野就較理想.

最直接更是問店員,如果我用gas罐,咁有邊幾支可以選擇...!
謝解答,對噴筆/槍終於有點認識了
我一般只是想改少少模型素組d原色(好似bb戰士果d核突黃色件),不打算做任何陰影什麼的
其實buget以經濟來看大約應預多少才實際

舊 06-01-10, 10:04 PM   #232
itriwu
Junior Member

註冊日期: Jan 2005
請問用乜工具可以切銅枝而今到個切面平滑? 試過用沙紙磨 (400號), 好慢......
itriwu 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-04-10, 03:21 AM   #233
kog
Moderator
リン・ミンメイ

引用:
作者: itriwu 查看文章
請問用乜工具可以切銅枝而今到個切面平滑? 試過用沙紙磨 (400號), 好慢......
鋸,之後用銼執滑.

舊 06-04-10, 10:49 PM   #234
itriwu

引用:
鋸,之後用銼執滑.
Thanks! 明天試下
舊 06-10-10, 11:37 AM   #235
Montague
遺伝子生物工学博士号

我諗我都係買氣汞好了
想問下果隻賣緊600$-700度 既sparkman(白白地金金地的) O唔OKAY架,琴日見人用好似一D都唔嘈又唔大舊
想响呢個weekend離開香港前買個,唔知係味行110V電壓呢

此篇文章於 06-10-10 11:51 AM 被 Montague 編輯。
Montague 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-20-10, 03:22 PM   #236
walker3600
Senior Gamer

註冊日期: Jul 2008
有問題想請教各位:
我有件無上色既模型部件原本是啡黑色, 但我心急消光,搞到白化, 白得幾嚴重。
有人話噴光澤油可以還原, 但我覺得白化得幾厚, 所以要不要先用開油水洗下佢?

另外, 我是噴油性消光的, 可唔可以用水性光澤油解決白化?
walker3600 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-20-10, 08:23 PM   #237
kog
Moderator
リン・ミンメイ

引用:
作者: walker3600 查看文章
有問題想請教各位:
我有件無上色既模型部件原本是啡黑色, 但我心急消光,搞到白化, 白得幾嚴重。
有人話噴光澤油可以還原, 但我覺得白化得幾厚, 所以要不要先用開油水洗下佢?

另外, 我是噴油性消光的, 可唔可以用水性光澤油解決白化?
噴咗幾多部件?少量部件就用開油水洗咗佢...

另外, 我是噴油性消光的, 可唔可以用水性光澤油解決白化? < 唔得

p.s. 消光油直接噴上注膠模型表面是很易白化,
先噴一層光油後才消光油會有改善.

舊 06-20-10, 08:48 PM   #238
kog
Moderator
リン・ミンメイ

引用:
我諗我都係買氣汞好了
想問下果隻賣緊600$-700度 既sparkman(白白地金金地的) O唔OKAY架,琴日見人用好似一D都唔嘈又唔大舊
想响呢個weekend離開香港前買個,唔知係味行110V電壓呢
台灣泵優點是平和靜.缺點是快熱,
一般連續開15~30分鐘就要停.

你可以加把風扇吹住佢,加auto stop和氣缸都有改善.

http://www.gaforum.org/showthread.php?t=178898
http://www.gaforum.org/showthread.ph...light=%BCQ%BAj

舊 06-29-10, 07:09 PM   #239
amaderasu
Crazy Gamer

註冊日期: May 2009
引用:
噴咗幾多部件?少量部件就用開油水洗咗佢...

另外, 我是噴油性消光的, 可唔可以用水性光澤油解決白化? < 唔得

p.s. 消光油直接噴上注膠模型表面是很易白化,
先噴一層光油後才消光油會有改善.
唔單止白化, 水貼/移印貼都會爛
最重要都係薄噴, 噴多幾次
一次噴太多就算事先噴光油都會白化
amaderasu 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-04-10, 08:51 PM   #240
itriwu

引用:
作者: amaderasu 查看文章
唔單止白化, 水貼/移印貼都會爛
最重要都係薄噴, 噴多幾次
一次噴太多就算事先噴光油都會白化
我都想問, 消光是否用 Mr.Super Clear (消光)? 還是用噴筆嘖好D?
另外, 噴白畢地是否用Mr.Base White? 好似有隻Mr. White Surfacer, 請問有乜分別?

Thanks 先!
舊 07-11-10, 03:56 PM   #241
Derek Chan

註冊日期: Jun 2010
Thumbs up

引用:
作者: itriwu 查看文章
我都想問, 消光是否用 Mr.Super Clear (消光)? 還是用噴筆嘖好D?
另外, 噴白畢地是否用Mr.Base White? 好似有隻Mr. White Surfacer, 請問有乜分別?

Thanks 先!
用Testor噴最好,不會發白.
Derek Chan 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-12-10, 02:09 PM   #242
TCS_disable
我有車車~

註冊日期: Jul 2005
畢地點用?
好似裝修咁就紋d灰上去有問題地方,等乾晒再磨?

如果想做金屬掉漆...
底漆 > 金屬色 > 面漆 > 用砂紙磨 粗略黎講有無錯?
TCS_disable 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-12-10, 07:06 PM   #243
簡..
Game Master

引用:
作者: TCS_disable 查看文章
畢地點用?
好似裝修咁就紋d灰上去有問題地方,等乾晒再磨?
這是問題? 自問自答? XD
我想你這樣說是沒有錯的.

(碎碎念)
舊 07-18-10, 09:04 PM   #244
man007gaf

註冊日期: Oct 2009
引用:
作者: Derek Chan 查看文章
用Testor噴最好,不會發白.
用TESTOR 在白色上日子耐了會變黃!!!
現在我都是分開用TESTOR和群氏噴
man007gaf 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-25-10, 12:09 AM   #245
nakamura14
Senior Gamer

註冊日期: Nov 2003
想問用高達原裝噴鑵噴模型,應該用咩性劃線,可否提供編號?

舊 07-27-10, 01:36 AM   #246
TCS_disable
我有車車~

PS,PE,ABS

想了解呢三種物料, 用 畢地 同 上色嘅注意點...

打算砌 Border Break 隻 Zebra 41
http://www.kotobukiya.co.jp/item/pag...41/index.shtml

但我可以話,我從來無用 畢地 嘅經驗...
舊 07-28-10, 10:01 PM   #247
簡..
Game Master

引用:
PS,PE,ABS

想了解呢三種物料, 用 畢地 同 上色嘅注意點...

打算砌 Border Break 隻 Zebra 41
http://www.kotobukiya.co.jp/item/pag...41/index.shtml

但我可以話,我從來無用 畢地 嘅經驗...
PS 和 ABS 明天補給你.
PE是指什麼?有沒有中文或全名?

畢地的話, 你只要用過一次你就會知道性質怎樣, 用多了就會掌握更多.

一種畢地是由兩種東西混合而成的, 所以畢地亦有AB畢地的稱號. 兩種混合的物料可以視為A和B.
兩種東西不混合的話, 是不會硬化的. 所以混合時要把A和B完整混合. AB的份量為1:1.
完整混合的顏色會和原本A或B的顏色有分別.

例子:
綠色混合畢地(green putty) - AB兩種物料顏色為黃色和藍色, 完整混合後會是綠色
田宮/雙星基本畢地 - AB兩種物料為泥黃色和白色, 完整混合後會是淺泥黃色.

所以看混合後看畢地的顏色就可以知道是否完整混合.
如果沒有好好混合, 顏色就會不平均. 那種是不行的喔.

另外一種畢地俗稱牙膏畢地, 就是那種看包裝像牙膏一樣的東西.
那種畢地無需混合, 直接用就可以, 一定時間內會風乾.
那一種畢地通常是拿來補夾口的, 用法是用牙根把畢地"文"在夾口上, 待乾後打磨.
用途有很多, 但通常會拿來補夾口.

無論如何, 在不同的情況可選用不同的畢地. 兩者的用法可以有很大的分別.

(碎碎念)
舊 07-30-10, 01:06 AM   #248
TCS_disable
我有車車~

引用:
作者: 簡.. 查看文章
PE是指什麼?有沒有中文或全名?.
聚乙烯 polyethylene PE

可能講緊膠袋/呢隻野頭頂嘅透明Parts

我打算用Mr Colour 嘅噴罐搞上色

此篇文章於 07-30-10 01:21 AM 被 TCS_disable 編輯。
舊 07-31-10, 10:58 PM   #249
簡..
Game Master

引用:
聚乙烯 polyethylene PE

可能講緊膠袋/呢隻野頭頂嘅透明Parts

我打算用Mr Colour 嘅噴罐搞上色
抱歉, 近來都抽不出時間, 所以遲了回覆
下邊的雖然是說板, 但物料是怎樣你可以參考一下.

ABS板
ABS塑膠是非常耐衝擊的材料, 適合拿來製作特別需要強度的關節興骨架.
加工方式和一般塑膠板相似, 不過硬度較高, 不易切斷, 而且無法雕刻出太精密的細節.

PS板 (發泡板)
PS塑膠製的高密度發泡板, 表面比保麗龍更為細緻平整, 容易切削,
可直接用美工刀裁切, 黏合時則要用塑膠或木工用接著劑.
用途方面, 通常是堆疊之後切削出造型, 由於材料本身較定較軟, 用手指使勁按下會留下凹痕, 想要做出堅硬的表面的話, 必須要在表面上鋪上一層保麗補土.

- 出自 NOMOKEN野本憲一模型研究所1

--

Mr colour 的噴罐我沒有用過, 不過噴罐有用過.
雖然我經驗也是不足, 但當聊天談談我想提一提一些或許要注意的東西

* 如果第一次噴, 可以用多出的模型架先試噴, 看看情況怎樣來決定按下的力度和先看看噴罐的噴射程度.
* 保險的話, 保持一定距離噴
* 注意千萬避免不要出現"流鼻涕"的情況, 即一次噴得過多; 噴得太厚
* 可以全部件先噴一次, 待乾後看看有什麼沒色才再補噴
* 噴時一下一下的那樣噴, 不要一直按著噴
* 噴前可以用口吹一吹件, 吹走件上的塵, 或用靜電掃一掃, 那樣可以避免噴後件上出現毛塵

其實你可以參考Kog頭post的模型教學:
裡頭的噴灰部份, 基本上我覺得已經cover了噴鑵需要知道的
加上裡頭也有很多很多模型相關的製作教學, 做模型的話, 一定要看. 大推薦!

(碎碎念)

此篇文章於 07-31-10 11:01 PM 被 簡.. 編輯。
舊 08-06-10, 11:34 AM   #250
Montague
遺伝子生物工学博士号

白痴一問...

我唔小心用左雙星酒精落去mr hobby既油性油到....結果支槍而家室左少少...
又咁岩冇哂mr hobby既天拿水開油水,結果唯有用水同酒精盡量清洗
而家支槍有d 色塊室住,肉眼見到的同支針巳經比我清潔左,但支槍有d位係拆左出黎都睇唔到的,驚仲有野室住....呢個情況係味買返支mr hobby天拿水谷下把槍就會冇事架

主題工具
顯示模式

論壇跳轉

現在的時間是 06:56 PM

手機版 | APP版