Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > 其他 > 收藏品討論版

主題工具 顯示模式
舊 11-14-08, 02:21 AM   #476
ビスケット
Moderator
にゅうタイプ

註冊日期: Sep 2004
引用:
作者: seetold 查看文章
試過...
不過手上得支東菜35,最多得1:2
唔夠大頭...
嘿嘿嘿~
呢個時候你就需要一碌薄薄的Extension Tube啦~
ビスケット 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-14-08, 02:42 AM   #477
seetold
Eternal Flame™
真貧窮堅冇錢....

註冊日期: Sep 2002
XBox Live Gamertagseetold
之前唔好
試多張....

此篇文章於 11-16-08 04:22 AM 被 seetold 編輯。
seetold 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-17-08, 12:43 AM   #478
ビスケット
Moderator
にゅうタイプ

哦!!哦!!
你放毒!!
9m

#1重曝?
皮膚變得更白滑確係更魅惑呢
不過眼睛的顏色好像有點問題耶
#2好像沒有重曝但眼睛退色的問題更大?

我始終覺得頭大大...
看起來好像"控"埋來你面前...
看起來好像想把你逆推一樣...才夠讚(拖

/\

聽日再出去搵下
冇就日本飛兩盒過來逆推
\/
舊 11-17-08, 11:48 AM   #479
seetold
真貧窮堅冇錢....

引用:
作者: ビスケット 查看文章
哦!!哦!!
你放毒!!
9m

#1重曝?
皮膚變得更白滑確係更魅惑呢
不過眼睛的顏色好像有點問題耶
#2好像沒有重曝但眼睛退色的問題更大?

我始終覺得頭大大...
看起來好像"控"埋來你面前...
看起來好像想把你逆推一樣...才夠讚(拖

/\

聽日再出去搵下
冇就日本飛兩盒過來逆推
\/
因為本身重曝果幾張影得唔好
索性用ps加soft filier

眼睛退色...
反光板(a4紙)放得太前
搞到d色一舊舊

都影過幾張大頭...
不過問題就係唔夠景深
收到45都係唔夠
同埋60mm太窄...
影到頭就影唔到其他野
可能真係要
Extension Tube + Wide Angle
不過手上最wide 都係得35mm

舊 11-19-08, 12:02 AM   #480
真.朱皮
Game Master
DiGi 記者

註冊日期: May 2005
XBox Live GamertagFelix cpe

好明顯我係唔岩channel的

舊 11-29-08, 02:33 AM   #481
seetold
真貧窮堅冇錢....

試下玩電筒..
d光暗可以自己控制
不過玩到我累...

舊 12-01-08, 03:57 PM   #482
Squall
Senior Gamer

註冊日期: Jan 2003
初次學影!請賜教!

Squall 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-16-08, 09:33 PM   #483
ruri0926
Insane Gamer
攝影菜鳥

註冊日期: Mar 2007
上星期日在朋友家人試玩~ 收穫兩張~~

#01 - 背後那個是上次旅行所攝…頽到不行的函館夜景。真的沒想到出來效果好像不錯啊~

#02 - 那天拍人偶竟然冇腳用 其實是有拎到腳…但冇攞塊 plant …囧囧囧

Ruri

此篇文章於 12-16-08 09:54 PM 被 ruri0926 編輯。
ruri0926 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-23-09, 08:08 PM   #484
abcdekfc
Game Master
乜都要學

註冊日期: Apr 2008
3DS Friend Code0688 5224 4406

尋日去咗澳門影的

舊 01-23-09, 09:34 PM   #485
小光
God of Gamer
でっかいお世話です。

註冊日期: Jan 2002
PSN  IDInfinitier
XBox Live GamertagInfinitier
引用:
作者: abcdekfc 查看文章

尋日去咗澳門影的
呢張概念幾正
但係上面d樹葉出賣晒成張相的距離感

另: 在戶外(多人地方)影figure係咪需要好大勇氣?

相片藝廊 (Album)
ARIA COMPANY《Trusty Bell ~ショパンの夢~》《THE IDOLM@STER》
小光 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-24-09, 02:46 AM   #486
seetold
真貧窮堅冇錢....

玩high key.../\

舊 01-24-09, 11:15 AM   #487
abcdekfc
Game Master
乜都要學

註冊日期: Apr 2008
3DS Friend Code0688 5224 4406
引用:
作者: 小光 查看文章
呢張概念幾正
但係上面d樹葉出賣晒成張相的距離感

另: 在戶外(多人地方)影figure係咪需要好大勇氣?
係有好多人睇住(大3巴果陣),不過我無咩所謂...我當影人咁影

旅遊塔w

此篇文章於 01-24-09 04:37 PM 被 abcdekfc 編輯。
abcdekfc 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-25-09, 12:14 AM   #488
getter173
Crazy Gamer

註冊日期: Sep 2006
努力學打燈

舊 02-04-09, 01:39 AM   #489
ビスケット
Moderator
にゅうタイプ

我發現如果要亞里絲"控"埋來推你,需要的可能是Fish eye...
Extension Tube + Wide Angle都唔夠照...
/\
舊 02-04-09, 01:59 AM   #490
seetold
真貧窮堅冇錢....

引用:
我發現如果要亞里絲"控"埋來推你,需要的可能是Fish eye...
Extension Tube + Wide Angle都唔夠照...
/\
我用支17mm+Extension Tube 玩
發現隻野要衝入鏡入面先對到焦~

舊 02-04-09, 02:03 AM   #491
ビスケット
Moderator
にゅうタイプ

引用:
我用支17mm+Extension Tube 玩
發現隻野要衝入鏡入面先對到焦~
17mm根本冇可能對到焦...
20mm就可以清楚見到鏡頭前面第二塊Cross Screen的格仔...
/\
舊 02-04-09, 02:08 AM   #492
seetold
真貧窮堅冇錢....

引用:
17mm根本冇可能對到焦...
20mm就可以清楚見到鏡頭前面第二塊Cross Screen的格仔...
/\
好你少少...
支17-35,20mm時
arm arm好係鏡面對到焦"

舊 02-04-09, 02:14 AM   #493
ビスケット
Moderator
にゅうタイプ

引用:
好你少少...
支17-35,20mm時
arm arm好係鏡面對到焦"
我都對到焦呀...
不過冇"控"埋來推你的感覺/\
舊 02-04-09, 02:27 AM   #494
seetold
真貧窮堅冇錢....

嘿...
魚眼等緊你...

ot:
嘿....嘿....
arm arm發覺房中某幾隻figure消失左....
睇黎比母親大人處置

最大獲係仲有支新既神燈九伯個盒....orz
聽日睇黎可以打定電話請假尋親....

損失點算中....

舊 02-04-09, 03:06 AM   #495
ビスケット
Moderator
にゅうタイプ

#1 High key 怎看都不像想推你...

#2 Low key 燈光更加不知所謂,仍然是怎看都不像想推你...

引用:
嘿...
魚眼等緊你...

ot:
嘿....嘿....
arm arm發覺房中某幾隻figure消失左....
睇黎比母親大人處置

最大獲係仲有支新既神燈九伯個盒....orz
聽日睇黎可以打定電話請假尋親....

損失點算中....
咁大鑊!?
話說我老姐試過見到我隻鋼鉄姫幾靚話叫我俾咗佢...
我心諗如果俾妳帶咗返屋企發現有啲parts原來拆得的話我的人生就完了...
舊 02-04-09, 04:23 AM   #496
seetold
真貧窮堅冇錢....

隻亞里絲用光不宜太硬
塊面太多陰影唔多好....

ot:
初部點算....
大部份都仲搵得番....(九佰建在 )
不過大量缺件(約6隻figure)同有幾個盒消失左!!!
其中一隻係亞里絲......
決定聽日放工,用晒d利事敗多隻收藏用.......

舊 02-04-09, 05:19 AM   #497
ビスケット
Moderator
にゅうタイプ

引用:
隻亞里絲用光不宜太硬
塊面太多陰影唔多好....

ot:
初部點算....
大部份都仲搵得番....(九佰建在 )
不過大量缺件(約6隻figure)同有幾個盒消失左!!!
其中一隻係亞里絲......
決定聽日放工,用晒d利事敗多隻收藏用.......
的確兩張陰影都怪相...orz

#1 亞里絲下面放咗塊Light viewer(借的,真是借的)
因為支鏡隊到咁埋正面絕對會黑臉
又冇得飛燈...都冇乜其他方法打光了...
再搵支機頂燈大大力Bounce

#2 下面放一塊Light viewer only...
原本啲陰影都冇咁難睇
但支鏡一隊埋去就...orz

所以首領你話啦,我係咪應該買返三支580EX II先?咁我仲邊有錢買180L呢?

你母親大人做乜無啦啦幫你執房?a
隻亞里絲...
唔知點解我喺東洋飛咗隻返之後又周圍都有貨...
早排見In'point有貨耶/
舊 02-05-09, 12:33 AM   #498
KKH
Anti-audiophile
你聽到了空氣的聲音嗎

註冊日期: Dec 2001
哦? 小餅買~了欣賞 slides 用的 light box?
你狡辯啦, 根本就是故意 set 燈 set 成這樣, 來找個藉口買閃的.
多買一塊 light box 由旁邊補光已經可以解決問題… 甚至用反光板都可以!
不過, 買閃無需理由, 買啦.
而且, 買一樣不買另一樣會不開心, 所以跟 180 一起買啦.
KKH 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 02-05-09, 01:20 AM   #499
ビスケット
Moderator
にゅうタイプ

沒有買!!沒有買!!
人家借回來的是這一塊,但想買的是這一塊

又買燈又買鏡?
我去賣淫都搞唔掂啦!!/\

用Fish eye影人偶的勇者

話說今日行過某散貨場,又唔見咗七舊水

舊 02-05-09, 02:28 PM   #500
seetold
真貧窮堅冇錢....

引用:
沒有買!!沒有買!!
人家借回來的是這一塊,但想買的是這一塊

又買燈又買鏡?
我去賣淫都搞唔掂啦!!/\

用Fish eye影人偶的勇者

話說今日行過某散貨場,又唔見咗七舊水
唔差在加多支魚眼啦
影花又得,figure又得,得左

隻亞里絲依家又唔睇有地方有...(又唔想買一對...)
都係留番d錢買其他玩具好過...

主題工具
顯示模式

論壇跳轉

現在的時間是 04:05 PM

手機版 | APP版