Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > 其他 > <<繼續談情>>

主題工具 顯示模式
舊 07-12-11, 09:51 PM   #26
滅龍士
God of Gamer
MHWs↓

註冊日期: Sep 2006
Nintendo Switch IDSW-0379-3311-1331
3DS Friend Code0362 0082 7760
PSN  IDMETSU_RYU_SHI
樓主距離加入情版三次元教學班仲有67個posts,請比D心機o係GAF多開金口/

此篇文章於 07-12-11 10:45 PM 被 滅龍士 編輯。
滅龍士 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-12-11, 10:15 PM   #27
iu fu pig
Ultimate Gamer
塵埃...

註冊日期: Jul 2004
係喎...樓主未可以參加版聚!?
話說,暫時參加人數都係得男生!?

樓大可以試試喎....
iu fu pig 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-12-11, 10:40 PM   #28
bomber
Crazy Gamer
失業大王

註冊日期: Mar 2005
期望樓主有改變自己的心, 再來改變自己的行動

パズドラCombo ,最強コンボ for パズドラ, Big Combo
我要努力向上
妒忌別人風光一面,卻不會嘗試理解別人背後的辛酸……
PS轉用GIMP啦, https://zh.wikipedia.org/wiki/GIMP
AI轉用Inkscape啦, http://zh.wikipedia.org/wiki/Inkscape
bomber 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-13-11, 10:26 PM   #29
。光。
Junior Member

註冊日期: Jan 2006
引用:
跟D fd去蒲多d
朋友同工作伙伴感覺唔太一樣呢~朋友面前幾咁唔識講野都唔會有人怪自己~所以通常都可以暢所欲言d

引用:
你唔搞佢, 佢金口一開就搞到你一獲泡
雖然未叫做身同感受,但都好明白,語言ge威力

引用:
樓主距離加入情版三次元教學班仲有67個posts,請比D心機o係GAF多開金口/
指情版聚?原來要百post member先去得?…殘念

引用:
樓大可以試試喎....
睇樓上的大大ge reply,似乎我未夠資格去XD"

>>bomber
謝謝你ge 鼓勵…

但…今日ge心情又番落谷底…我真係好唔鐘意自己把聲…
一出聲唔係太細聲,就係比人一種"好冇熱誠"ge感覺
定係我真係太冇自信,"聲"由心生?orz
。光。 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-13-11, 10:47 PM   #30
LR猫
ˊ_>ˋ

註冊日期: Dec 2007
PSN  IDLucifeRyan
引用:
作者: 。光。 查看文章
講嘢唔止用聲帶
仲要用個嘴
如果講嘢個嘴懶都係唔夠大聲+LOE音

三國志大戰 ic:銀猫
鏟手遊保平安
LR猫 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-13-11, 10:51 PM   #31
iu fu pig
Ultimate Gamer
塵埃...

註冊日期: Jul 2004
萬物由心而轉...
對啊!!對啊!!
心可以改變很多東西,你面對陌生人時,用那個心對待呢!?
恐懼,害羞,等都不是真心,很難溝通啊...
其實,別想太多,已經可以很易啦..

就是,你聽到心中or腦海中有不安的表現(情緒,想法)都不要動搖..
人家怎樣反應不是最重要(當然對方有厭惡感例外)
工作上,就算是新人也好,只要是真誠,相信人家也會體諒聲線上的問題吧...

成日比人話講野細聲的...不過至少沒有人真的因為我說話細聲已受到討厭...
只要真誠有禮,別想太多就行...

再者,不需要因為這個問題導致心情欠佳啊...
因為...這樣只會為你面對這問題時增加障礙啊...
iu fu pig 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-13-11, 10:55 PM   #32
bomber
Crazy Gamer
失業大王

註冊日期: Mar 2005
不如轉化思想
緊張其實代表你有期待

パズドラCombo ,最強コンボ for パズドラ, Big Combo
我要努力向上
妒忌別人風光一面,卻不會嘗試理解別人背後的辛酸……
PS轉用GIMP啦, https://zh.wikipedia.org/wiki/GIMP
AI轉用Inkscape啦, http://zh.wikipedia.org/wiki/Inkscape
bomber 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-13-11, 11:27 PM   #33
忘記密碼
Insane Gamer
看甚麼!?

註冊日期: Apr 2006
引用:

舊 07-14-11, 12:02 AM   #34
Middle
Moderator
K歌之王

註冊日期: Oct 2003
說話不一定要大聲,
最緊要說得清楚,加上笑容,就會好好多

My BlogFacebook微博
Middle 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-14-11, 05:36 PM   #35
草薙さん
The One

註冊日期: Dec 2003
有幾句想講
我本身都係怕同陌生人傾計
自從上年做過份半sales既工
迫住要同客傾計了解佢地既需要再比建議佢地
呢個弱點改善左唔少

再對上一份工身邊既同事平事好少出聲
係需要我幫手時先同我講1-2句
久而久之非到必要時都唔會問佢地

主因我認為最主要都係身邊既人既態度
如果個個都友善既, 有咩問題都會有勇氣嘗試去提出尋找答案
反之個個口黑面黑既, 你都唔想打擾人地啦

建議你有機會可以試下做sales
要面對面同客傾單果D
唔好做自言自語, 個客自己睇中先搵你傾果d (衫/企街搵客上台,上網)
咁樣練下練下(其實係迫下迫下)
不論對人講野既用語或講野時既自信心都會提升唔少

メモリはプライスレス
My Trophy Road
草薙さん 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-14-11, 06:55 PM   #36
麥C
專業R水吹

註冊日期: Mar 2002
PSN  IDmaxcmwong
同人講野........用同人溝通好d
說話技巧不在於講得多少
你要令人覺得你有用心去聽
會專注係別人身上

比人感覺好冇熱誠係唔係唔望人講野呢
定係聲線平淡呢

舊 07-14-11, 08:09 PM   #37
。光。

引用:
講嘢唔止用聲帶
仲要用個嘴
好!我練下maat大d個口講野先~

引用:
心可以改變很多東西,你面對陌生人時,用那個心對待呢!?
恐懼,害羞,等都不是真心,很難溝通啊...
其實,別想太多,已經可以很易啦..
可能我真係諗得太多…
成日太在意人地點睇自己…咩都唔敢膽講…

引用:
不如轉化思想
引用:
最緊要說得清楚,加上笑容,就會好好多
嗯!

引用:
建議你有機會可以試下做sales
要面對面同客傾單果D
我諗我將來都要都D客單對單傾
(不過唔係sell野)
而家係assi階段~但睇到senior要成日同d客/廠2邊劍拔弩張咁~
就覺得唔快d練好d溝通技巧,口才都好唔掂

有時要追一d deadline~都唔知點樣既禮貌又堅決咁追

引用:
比人感覺好冇熱誠係唔係唔望人講野呢
定係聲線平淡呢
後者多~
反而係行路果時唔(敢)望人
舊 07-14-11, 08:55 PM   #38
忘記密碼
看甚麼!?

引用:
後者多~
反而係行路果時唔(敢)望人
依個似係病態多D

舊 07-14-11, 09:00 PM   #39
捲毛老爺

註冊日期: Nov 2007
3DS Friend Code4983 5603 1689
小小意見 (只限返工用)

見人講人話 見鬼講鬼話

多d留意同事,上司既態度同說話習慣就知道底線係邊

以上係我係公司同企係5個小圈子中心 8公留字(唔想知但咩都講我聽)
捲毛老爺 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-15-11, 03:12 AM   #40
ctmoduser
Senior Gamer
拔錘名人

註冊日期: May 2008
盡量係同事吹水既時候搭兩句

學識忍, 壓住負面情緒, 唔好係用語上反擊, 忍係好重要

多用中性字眼, 我就比老闆話我講野似官, 因為佢D 無謂冷嘲熱諷我都閃開晒
對於同你持相反意見, 唔好去否定, 係心到知道佢係錯就算

----------------------------------------------------------------

行路果時只要慣左比人望就ok, 唔係下下需要故意去望人
好危險

基本上只要人地望你都唔好以為係負面就ok(就算人地真係笑你, 都唔好在意)

舊 07-16-11, 04:06 AM   #41
Godfather教父
Senior Gamer

註冊日期: Apr 2009
引用:
見度呢度ge會員好多都好肯比意見人~所以想係呢度求救~
希望大家唔好介意我只係一個潛水會員~

最近岩岩畢業出黎做野~覺得好受人際關係ge問題困擾~
好耐之前都知自己唔太識同人溝通~
曾經決心參加多d團體活動~諗住時間可以改變自己~但最後都係徒然
成日聽d人話"我以前都好怕醜~但自從參加xxx之後就唔同哂"
但唔知點解永遠都適用唔到自己身上

而家雖然唔係話同同事/工作伙伴有咩不和~
但係越來越覺得自己溝通手法唔夠圓滑~
成日講多錯多~覺得自己終有一日會得罪d客人
有時聽到同事d電話響~會有唔想接ge感覺~
然後就會好驚自己竟然變到咁驚/唔想同人講野…

自己都明白活係社會好難完全唔使同人接觸~
但諗到以後日日都要咁~就覺得睇唔到出口~唔知係為左咩

會唔會有人曾經都有咁ge經歷?又克服到?請指教我吧!!
我也是
好怕同人說話
Godfather教父 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-16-11, 10:05 AM   #42
。光。

引用:
依個似係病態多D
係?

引用:
見人講人話 見鬼講鬼話

多d留意同事,上司既態度同說話習慣就知道底線係邊

以上係我係公司同企係5個小圈子中心 8公留字(唔想知但咩都講我聽)
明白~
大大應該係好識同人相處ge人~得閒請再講多d作參考>_<

引用:
學識忍, 壓住負面情緒
我都覺忍係一個好ge方法
但番到屋企靜落黎諗,成世人有一半以上時間都唔能夠開懷生活,就唔知咁樣生活係為左咩

引用:
基本上只要人地望你都唔好以為係負面就ok(就算人地真係笑你, 都唔好在意)
唔知點解某程度上幾驚自己被注意…有時覺得影薄都幾好 (陌生人限定)
當然朋友ge話就緊係想朋友望自己多d

>>Godfather教父
我想要性格補完orz
舊 07-16-11, 10:09 AM   #43
雷火武
ワールド・エンド

註冊日期: Feb 2005
做人都係做番自己好.
就算容忍都係有限度.
尤其係香港地,你太過克制/容忍,反而好難生活落去.有d人見你又唔出聲反抗,隨時食住上來恰你.呢d都係自己執生.
見人講人話,見鬼講鬼話.....其實應該係對唔同人用唔同既對話方式..但唔好以為係代表著對A講既野同對B講既野係相反呀.
雷火武 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-16-11, 10:12 AM   #44
忘記密碼
看甚麼!?

引用:
係?
行路唔敢望人, 我想像到既係: 行路頭dupdup, 唔敢望人果種.
如果唔係咁, 就當我無講過.

其實我覺得你唔係唔識同人相處. 而係你見到d senior好識同人溝通.
擔心自己日後應唔應付得黎, 形成一種壓力要改善溝通技巧.
個人認為,係你冇咩自信引致,唔係人際問題.

此篇文章於 07-16-11 10:19 AM 被 忘記密碼 編輯。
忘記密碼 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-19-11, 10:16 PM   #45
。光。

>>Deviantnip
嗯我都希望有日可以完全做番自己…

>>忘記密碼
冇自信<--中
其實自己都知道~但仲未搵到出口…

謝謝大家ge意見~而家努力中~
下一步想參加d職訓局之類ge interpersonal relationship ge course
(不過日日放工之後都累到只係想番屋企…T^T
舊 07-20-11, 01:23 AM   #46
滅龍士
MHWs↓

Nintendo Switch IDSW-0379-3311-1331
講開又講,其實樓主本身有邊D人係好討厭同佢有任何來往、交流,甚至係連eye-contact都好憎?a
舊 07-20-11, 10:08 AM   #47
雷火武
ワールド・エンド

註冊日期: Feb 2005
引用:
嗯我都希望有日可以完全做番自己…

>>忘記密碼
冇自信<--中
其實自己都知道~但仲未搵到出口…

謝謝大家ge意見~而家努力中~
下一步想參加d職訓局之類ge interpersonal relationship ge course
(不過日日放工之後都累到只係想番屋企…T^T
洗咩比錢.出情版版聚啦.
大把人樂意同你進行 interpersonal relationship .
最多咪叫搞手將女版友既出席要求post數打3折.
咁就搞掂.
雷火武 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-21-11, 10:30 PM   #48
。光。

>>滅龍士
好討厭又冇ge…唔想同唔鐘意自己ge人交流吧~會2方都難受

haha~真的嗎?係ge話我都想去識下大家&學習下
舊 07-22-11, 01:08 AM   #49
滅龍士
MHWs↓

掉番轉,有人得罪你或有意無意講o野hurt到你,你通常會有咩反應同點樣解決?a
舊 07-22-11, 04:11 PM   #50
Ryokoryoko
師奶陳

註冊日期: Dec 2005
PSN  IDJack-M
XBox Live GamertagJackYM
引用:
作者: 滅龍士 查看文章
掉番轉,有人得罪你或有意無意講o野hurt到你,你通常會有咩反應同點樣解決?a
how 得罪? Did they piss you off because they are stupid, or vice versa? I'm defensive, so I will fight back.

My Apps
Ryokoryoko 目前離線   回覆時引用此篇文章

主題工具
顯示模式

論壇跳轉

現在的時間是 04:50 PM

手機版 | APP版